3 legjobb REBARBARASTARTA recept

Sikerült megtermelni a saját rebarbara termését, és most azon gondolkodik, hogy mit kezdhet vele a konyhában? A legnépszerűbb receptek közé tartozik a rebarbarás pite, amellyel a szakácsok és a szakácsok nem tudnak betelni. Sokféleképpen elkészíthető, és a rebarbara savanykás íze egy egyébként hétköznapi desszertet is ízletesen különlegessé tehet. Íme 3 nagyszerű recept, amit mindenképpen érdemes kipróbálni.

Emelt rebarbara pite morzsával

Az egyik legnépszerűbb manapság a rebarbarás pite ízletes morzsával, amelyet sütés előtt hagyni kell megkelni. Ahhoz, hogy ezt a desszertet elkészíthesse, szüksége lesz néhány hozzávalóra a tésztához, valamint a morzsához szükséges hozzávalókra is.

Tészta a rebarbarás pitéhez:

  • 800 gramm rebarbara,
  • 500 gramm félig durva liszt,
  • 70 gramm búzadara cukor,
  • 1 zacskó vaníliás cukor,
  • 100 gramm vaj,
  • 250 milliliter tej,
  • 20 gramm élesztő,
  • 2 tojássárgája,
  • egy csipetnyi citromhéj,
  • egy csipet só.

Édes morzsa:

  • 130 gramm félig durva liszt,
  • 120 gramm búzadara cukor,
  • 100 gramm vaj.


Először a kovászt kell elkészíteni. Öntsünk egy csészébe a langyos tejből, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és adjunk hozzá még egy kis lisztet. Ezután fedjük le az egészet egy szalvétával, és hagyjuk állni körülbelül 5-10 percig, hogy az indító fokozatosan megkeljen az edényben, és készen álljon a felhasználásra.

Közben egy nagyobb tálban készítsük el a félgömbölyű lisztet, majd öntsük bele a kovászos indítót, és adjuk hozzá a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a cukrot, a citromhéjat, a sót és a maradék langyos tejet. Ezután konyhai robotgéppel készítsünk sima tésztát, amelynek meleg helyen körülbelül egy órán át kell kelnie.

Amíg a tészta kel, megmossuk, meghámozzuk és apró darabokra vágjuk az előkészített rebarbarát, és elkészítjük a morzsát. Egy tálban keverjük össze a megpuhított vajat a cukorral és a liszttel, és az ujjainkkal dolgozzuk el alaposan az egészet. Ezután melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és kezdjük el előkészíteni a süteményt a sütéshez.

Egy tepsit kenjünk ki vajjal, porítsuk be liszttel, és helyezzük bele a megkelt tésztát, a teljes felületen eloszlatva, enyhén megemelt peremmel. A tetejét vastagon megszórjuk az apróra vágott rebarbarával, vaníliás cukorral meghintjük, és megszórjuk édes morzsával. Az elkészített desszertet ezután kb. 25-35 percig sütjük, amíg a széle aranybarna nem lesz.

Rebarbara pite túróval

Egy másik népszerű csemege, amivel a kertészek nem tudnak betelni, az isteni rebarbarás túrós pite. Ha Ön is szeretne megkóstolni ezt az ízletes desszertet, mindenképpen készítse el az alábbi hozzávalókat.

A tészta elkészítéséhez:

  • 250 gramm sima lisztet,
  • 150 gramm vaj,
  • 150 gramm búzadarás cukor,
  • 0,5 sütőpor,
  • 4 evőkanál tejszín,
  • 4 tojás,
  • 1 vaníliás cukor.

A töltelék elkészítéséhez:

  • 500 gramm rebarbara,
  • 4 evőkanál búzadara cukor,
  • 2 túró,
  • 1 tejföl,
  • 1 tojássárgája,
  • porcukor.

Ha már elkezdtük a túrós rebarbarás pite elkészítését, először magát a rebarbarát kell előkészíteni. Mosd meg, hámozd meg, és vágd kisebb kockákra, esetleg szeletekre, attól függően, hogy milyen darabokat szeretnél a pitédre. Ezután keverd össze a rebarbarát két evőkanál búzacukorral, és hagyd pihenni körülbelül két órán át.

A következő lépés a túrótöltelék elkészítése. Először a túrót verjük fel a porcukorral ízlés szerint, adjuk hozzá a tojássárgáját, végül keverjük bele a tejfölt is. Ha elkészült a töltelék, tegyük hűtőbe, és hagyjuk pihenni, akárcsak a rebarbarát.

Amint a rebarbaradarabok kellőképpen pihentek, és a töltelék is megfelelően lehűlt, ideje elkezdeni a tészta elkészítését. A cukrot verjük fel a vajjal, fokozatosan verjük bele az előkészített tojássárgákat, és adjuk hozzá a vaníliás cukrot is. Végül keverjük bele a lisztet és a sütőport, a tejszínt és a felvert havat.

Ha a tészta elkészült, terítsük ki egy tepsibe vagy az előkészített (kizsírozott és lisztezett) formába, és óvatosan kenjük rá a túrótölteléket. Ezután egyenletesen elosztjuk rajta a rebarbarát, megszórjuk két evőkanál porcukorral, és pár evőkanál olvasztott vajat is tehetünk rá. Süssük a pitét 180 °C-on 35-40 percig.

Rebarbara pite eperrel

Bár a rebarbara zöldség, gyümölcsökkel kombinálva is nagyszerű ízű. Ezért vált nagyon népszerűvé az epres-rebarbarás pite, amely az eper édes ízét a rebarbara savanykás ízével ötvözi. Ha ez a recept izgatja, otthon is könnyedén elkészítheti. A következő hozzávalókra lesz szüksége:

  • 300 gramm rebarbara,
  • 200 gramm eper,
  • 190 gramm félig durva liszt,
  • 120 gramm búzadara cukor,
  • 200 gramm fehér joghurt,
  • 2 teáskanál sütőpor,
  • 50 gramm vaj,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 3 tojás.


Először a rebarbarát készítjük el, amit megmosunk, meghámozunk és kisebb darabokra vágunk, majd az epret ugyanígy feldolgozzuk. Ezután az előkészített formát kenjük ki vajjal és liszttel, majd melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Közben egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport. Egy másik tálban keverjük fel a fehér joghurtot a három tojássárgájával és a vajjal.

Keverjük össze a száraz részt a felvert joghurtos keverékkel, végül adjuk hozzá a három tojásfehérje frissen felvert hóját. Öntsd a tésztát az előkészített formába, borítsd be a gyümölcsökkel, és ha van kedved valami pluszt adni hozzá, szórd meg morzsával vagy kókusszal. Süssük a tortát körülbelül 40 percig, amíg aranyszínűre sül.

Mi kell a rebarbarás morzsatortához?

Ha egy ízletes rebarbarás morzsás pitét szeretnél készíteni, amit hagynod kell megkelni, a tésztához szükséged lesz 800 gramm rebarbarára, 500 gramm félgömbölyű lisztre, 70 gramm cukorra, 1 vaníliás cukorral, 100 gramm vajra, 250 milliliter tejre, 20 gramm élesztőre, 2 tojássárgájára, citromhéjra és sóra. A morzsát 130 gramm durva lisztből, 120 gramm búzadarás cukorból és 100 gramm vajból készítjük el.

Hogyan kell elkészíteni a rebarbarás pitét morzsolgatva?

Először hagyjuk megkelni a kovászt, amit aztán egy nagyobb tálba öntünk a félszemcsés liszttel. Adjuk hozzá a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a cukrot, a citromhéjat, a sót és a langyos tejet is. Dolgozd össze a hozzávalókat sima tésztává, amelynek egy órán át kell kelnie, és közben vágd fel a rebarbarát apró darabokra. Készítsük el a morzsát, és melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Ha a tészta kellőképpen megkelt, tegyük egy kizsírozott tepsibe, szórjuk meg vastagon a rebarbarával, porítsuk be vaníliás cukorral, szórjuk meg a szórócukorral, majd süssük 25-35 percig.

Milyen összetevőket tartalmaz a rebarbara sajttorta?

Ahhoz, hogy isteni rebarbarás túrós lepényt süthessünk, a tészta elkészítéséhez 250 gramm sima lisztre, 150 gramm vajra, 150 gramm búzadaracukorra, 0,5 sütőporra, 4 evőkanál tejszínre, 4 tojásra és vaníliás cukorra lesz szükségünk. A töltelék ezután 500 gramm rebarbarából, 4 evőkanál cukorból, 2 túróból, 1 tejfölből, 1 tojássárgájából és porcukorból áll.

Hogyan kell rebarbarás pitét sütni túróval?

Először is vágjuk fel a rebarbarát darabokra, és keverjük össze 2 evőkanál cukorral. Ezután készítsük el a túrótölteléket úgy, hogy a túrót felverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd hagyjuk kihűlni. A tészta elkészítéséhez a cukrot felverjük a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját és a vaníliás cukrot, végül belekeverjük a lisztet, a sütőport, a tejszínt és a hókrémet. Ezután a tésztát egy tepsibe terítjük, rákenjük a túrótölteléket, majd mindent megszórunk a rebarbarával, és még 2 evőkanál búzacukrot adunk hozzá. Süssük a süteményt 180 °C-on 35-40 percig.