Ha hal, akkor csak frisset! Mondhatnánk, hogy ez a szabály általában a húsra is érvényes, de a halakra ez kétszeresen is igaz. Sertés, sertés, sertés, baromfi, baromfi, marha, és mi a helyzet a hallal? Mi általában nem nagy halfogyasztók. A halfogyasztás a többi húsfajtához képest valóban nagyon alacsony, ami azért is kár, mert a halhús rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetünkre!
HOGYAN VÁLASSZUNK FRISS ÉS ÍZLETES HALAT?
Ha lehetősége van élő halat vásárolni, mindig tegye meg – ez a mi AJÁNLÁSUNK! Az élő halaknál nem kétséges a frissesség, de azért figyeljünk a részletekre, mert friss hal = minőségi hal!
AJÁNLOTT:
Keressen egy olyan regionális halászatot vagy halászt a környéken, akinek saját halai vannak, és menjen el hozzá! Nemcsak egészségesebb lesz az étrended, de támogatod a regionális vállalkozókat és a környéked fejlődését is.
Amennyiben nem tud élő halat vásárolni (pl. nem helyben tenyésztett), vagy valamilyen okból nem szeretne, javasoljuk, hogy minőségi és felelős beszállítótól származó hűtött halat válasszon – tengeri hal vagy tenger gyümölcsei vásárlásához például a MAKRO céget ajánljuk, amely széles választékkal rendelkezik, és szigorú szabályokat követ a frissesség megőrzése tekintetében. A hűtött halak esetében érdemes az egész halat megvásárolni, beleértve a fejet is, mivel így 2 tényezőt ellenőrizhet a frissességre vonatkozóan (összesen 5 tényező van).
Ezek a következők:
A SZEMEK SZÍNE és a SZEMEK SZÍNE
A hal kopoltyúinak rózsaszínűnek vagy határozottan vöröses színűnek kell lenniük (egyes halfajok kopoltyúi akár lilás színűek is lehetnek), ügyeljünk arra, hogy ne vásároljunk olyan halat, amelynek szürkés vagy halvány kopoltyúi vannak. A hal szemének világosnak, azaz homálymentesnek, dülledtnek és világos pereműnek kell lennie.
A másik 3 frissességi tényező a következő:
A HALAK SZAGÁRA, A HALHÚS REAKCIÓJA AZ ELÉRINTÉSRE, és végül a BŐR LÁTÁSA
Ha halszagot érzel, akkor annak illatoznia kell, és semmiképpen sem szabad halszagúnak lennie. A büdös halakat gyakran hosszú ideig tárolják, és általában szemmel is láthatjuk, hogy a halnak enyhén sárgás színe van és a szélei kiszáradtak. A halnak szemre szép fényesnek kell lennie, és a bőrt a hal természetes nyálkájának kell borítania. A frissesség utolsó tényezője a tapintás, amelyet a már felvágott halaknál alkalmazunk – egyszerűen szúrjuk meg a halhúst az ujjunkkal, és ha az ujjbegy egy pillanat alatt visszalapul, akkor minden rendben van, és a hús nagy valószínűséggel friss.
ÖSSZEFOGLALÁS – A hűtött halak esetében vigyázzunk:
- Gill szín
- A szemek alakja és kinézete
- A hal szaga
- A bőr megjelenése
- A hal húsának tapintásra adott reakciója (vágott halaknál ellenőrizni kell).
OLVASSA TOVÁBB: Ha szeretné tudni, mire figyeljen a halárusoknál, vagy milyen halat válasszon, olvassa el cikkünket itt.
Az utolsó lehetőség a fagyasztott hal vásárlása. Ez az utolsó lehetőség, ahol meg kell bíznia az eladóban/forgalmazóban, mert nehéz megállapítani, hogy a halat fagyasztáskor ténylegesen mikor ölték le. Azt hiszem, az általános ajánlás itt az, hogy azt a halat válasszuk, amelynek a csomagolásán a legkorábbi feldolgozási dátum szerepel.
Sikeres vadászatot kívánunk! 😉