7 LEGJOBB RECEPT gombához

Sok gombát halmoztál fel otthon, és most nem tudod, mit kezdj vele? Akár az erdőben szedte, akár a saját kertjében nevelte, akár a szupermarketből hozta, a lehető leggyorsabban dolgozza fel őket. Tippeket adunk, hogyan készítsünk gombát az egész család örömére, mit főzzünk gombával és milyen gombarecepteket érdemes mindenképp kipróbálni.

Hogyan tisztítsuk meg a gombát?

Mielőtt elkezdené a gomba feldolgozását, először ellenőrizze, hogy valóban friss-e. Ezután alaposan meg kell tisztítani őket a szennyeződésektől. Először távolítsa el a szennyeződést, a füvet vagy a leveleket a friss gombáról (például egy kis késsel), majd óvatosan öblítse le folyó víz alatt vagy szivaccsal, végül nagyon gyorsan szárítsa meg.

Ha ezt nem teszi meg, a gomba felszívja a felesleges vizet, ami jelentősen megváltoztatja az ízét, így végül nem fogja annyira élvezni, amennyire szeretné. Ezért soha ne áztassuk őket hosszú ideig vízben. Vannak azonban, akik azt javasolják, hogy a gombát rövid ideig áztassák vízbe egy csipet sóval és egy kis liszttel, majd gyorsan öblítsék le tiszta vízzel, majd töröljék szárazra.

Hogyan kell feldolgozni a gombát?

Míg a gomba szobahőmérsékleten 12 órán át fogyasztható, mosatlanul 2-3 napig eláll a hűtőben. Ott azonban csak friss és egészséges gombát kell tárolni, és csak egy rétegben. Ha a nedves gombát hűtőbe teszed, hamar megpenészedik. Ha megfeledkezik a gombáról a hűtőben, elsötétül, a húsa összezsugorodik, és elveszti az ízét.

Ha szeretné feldolgozni a gombát, akkor ezt a lehető leghamarabb meg kell tennie. Ha azonban nincs ideje vagy kedve gombát sütőben elkészíteni, vagy akár grillezett portobello gombát is elkészíteni, akkor megpróbálhatja szárítani, speciális sós lében pácolni vagy lefagyasztani. A fagyasztóba helyezés előtt azonban ajánlatos a gombát megfőzni (például megpirítani vagy blansírozni).

Receptek gombából

A konyhában a gombát sokféleképpen elkészíthetjük. Párolhatja, forralhatja, sütheti, sütheti és grillezheti őket. Ezen kívül önmagukban is elkészíthetők, de más alapanyagokhoz is jól passzolnak. A gombát például különféle húsok (különösen sertés- vagy csirke) készítésére használják, és ízletes szószok alapja lehet tésztával, rizzsel vagy galuskával.

A népszerű gyors gombareceptek, amelyeket az emberek gyakran otthon készítenek el, közé tartozik a darált hússal töltött gomba vagy a sertéshússal töltött gomba, a sertésszeletek gombára, a rántott gomba tésztában vagy a gomba tejszínben. A gombák elkészítése általában zsír felhasználásával jár. Ha kihagyja ezt az összetevőt, semmi sem történik, de valószínűleg nem lesz olyan ízük, mint amit megszokhat.

Párolt gomba

Ha egy teljesen egyszerű gombareceptet keresel, próbáld ki a párolt gombát, amely önmagában vagy hús mellé köretként is fogyasztható. Ennek az ételnek az alapváltozatának elkészítéséhez a következő összetevőkre lesz szüksége:

  • gombát
  • bors
  • vaj.

Hogyan készítsünk gombát serpenyőben? Először felolvasztunk egy nagyobb szelet vajat, majd rövid ideig megdinszteljük benne a felszeletelt gombát, amíg térfogata csökken. Ezután felöntjük egy kevés vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A vajas gomba pillanatok alatt elkészül (főleg a vásárolt). Csak párolja őket körülbelül 3-5 percig, ezalatt el kell nyerniük sajátos ízüket.

Ha más hozzávalókkal szeretné gazdagítani ezt a receptet, elkészíthet hagymán pirított gombát is. Először a megmosott gombát apróra vágjuk, az olvasztott vajban megdinszteljük a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Ezeket meg kell sózni, időnként meglocsolni forrásban lévő vízzel, és puhára párolni. Ezután enyhén megszórjuk durva liszttel, ízlés szerint fűszerezzük, és további 10 percig pároljuk.

Csomagolt gomba

Manapság az egyik legnépszerűbb recept a serpenyőben sült gomba. Ha Ön is szeretné otthon elkészíteni ezt a klasszikus finomságot, hozunk egy olyan sült gomba receptet, amit mindenki elkészíthet. Tálalhatjuk házi készítésű tartármártással és burgonyával. Először azonban a következő összetevőkre lesz szüksége:

  • gombát
  • Liszt
  • 1-2 tojás,
  • zsemlemorzsa,
  • olaj.

Először tisztítsa meg a gombát. Ha túl nagyok, kisebb részekre (félekre vagy negyedekre) is vághatjuk. Ezután lisztbe, majd kevés sóval felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. A becsomagolt gombát tegyük egy serpenyőbe egy magasabb réteg felhevített olajba. És meddig kell sütni a gombát? Ideális esetben hagyja őket a serpenyőben, amíg aranyszínűvé nem válik. Ezenkívül sütés közben fordítsa meg őket, hogy minden oldalukon egyenletesen süljenek át.

Ha szeretné elkerülni a sütést, mert az olajba áztatott zsemlemorzsa nem éppen diétás és egészséges, próbálja meg a gombát sütni a sütőben. Ismét először tisztítsuk meg a gombát, vágjuk le a lábukat, majd kenjük be liszttel, tojással és sóval és zsemlemorzsával, amelyet sajttal vagy fűszernövényekkel gazdagíthatunk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és vékonyan megkenjük olajjal vagy zsírral. A gombát a sütőben 200 °C-on körülbelül 20 percig sütjük. Ezután ismét vékonyan megkenjük őket, és aranybarnára sütjük.

Gombás krém

Ha kíváncsi, milyen recepteket készíthet gombával, akkor például a finom gombaleves izgalomba hozhatja. Összetéveszthetetlen íze és illata van, amit a gomba szerelmesei imádni fognak. Ha felkeltette az érdeklődését a gombaleves receptje, és szeretné kipróbálni, először készítse el a következő összetevőket:

  • 300 gramm friss gomba,
  • 150 gramm hagyma,
  • 1 liter házi húsleves,
  • 200 ml főzőtejszín,
  • 2 evőkanál sima liszt,
  • 3 evőkanál vaj,
  • bors és só
  • babérlevél
  • petrezselyem vagy más fűszernövények,
  • hozzávalók a díszítéshez.

Először az összes gombát megtisztítjuk és felszeleteljük. Ezután az összes hagymát kockára vágjuk, és egy fazékba tesszük, hogy a vajban megdinszteljük. Hozzáadjuk a gombát, és a hagymán megpirítjuk. Ha kész, hozzáadjuk a sima lisztet, amit enyhén megpirítunk, és a hideg levest felöntjük a keverékkel. Ezután mindent alaposan keverjünk össze.

Ezután adjuk hozzá a babérleveleket a leveshez, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és főzzük 20 percig, időnként megkeverve. Távolítsuk el a babérleveleket, és botmixerrel alaposan turmixoljuk össze a levest. Abban a pillanatban, amikor visszatesszük a tűzhelyre, adjuk hozzá a tejszínhabot, és hagyjuk, hogy az egészet együtt főzzük. Ezután kóstoljuk meg, és ha minden rendben van, tálalhatjuk is.

A tányéron többféleképpen díszíthetjük a gombalevest. A leves főzéséből visszamaradt kis mennyiségű pirított gomba remekül fog kinézni, akárcsak a petrezselyem vagy más friss fűszernövények. Aztán vannak, akik a kockára vágott kenyérből és néhány szelet parmezán sajtból készült krutont részesítik előnyben.

Gomba szósz

Mit főzzek gombával? Ha már unod a hármas csomagolásban sült gombát, és nem tudod, mit készíts a gombából, hogy a háztartásodban mindenki élvezhesse, kipróbálhatod a csodás gombaszószt. Ez a gombás recept remekül illik különféle ételekhez, és minden gombakedvelőnek tetszeni fog. A gombaszósz receptjének saját készítéséhez szerezze be a következő összetevőket:

  • 300 gramm gomba,
  • 150 ml tejszín (31%),
  • 150 ml tejszín (12%),
  • 100 ml száraz fehérbor,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 hagyma,
  • 30 gramm vaj,
  • bors és só
  • fűszernövények és parmezán sajt, ha szükséges.

Mi a teendő a gombával? Először megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Ezután a hagymát apró kockákra vágjuk, és egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hogy hozzáadjuk. Ha megpuhult és aranyszínű, hozzáadjuk a két gerezd zúzott fokhagymát és a felszeletelt gombát, amit egyben sózhatunk, borsozhatunk (szükség esetén tetszés szerinti fűszernövényeket is teszünk bele). Körülbelül 4 percig keverjük az egészet, hogy a gomba kissé megpuhuljon.

Ha a gomba megpuhult, öntsük a serpenyőbe az elkészített fehérbort, forraljuk fel, vezessük kisebb lángra és hagyjuk buborékolni kb. 3 percig. Végül keverjük hozzá a két krémet, és hagyjuk puhára párolni, amíg a gombaszósz el nem éri a kívánt állagot (ne forraljuk túl erősen, nehogy aludjon). Végül kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, és ha szeretjük, keverhetünk bele reszelt parmezán sajtot is.

Tálaljuk a mártást friss petrezselyemmel, más friss fűszernövényekkel vagy akár parmezánforgácsokkal. És mivel megy majd a legjobban? Kombinálhatod a gombát tésztával vagy gombát rizzsel. De a tejszínes gombát köret nélkül is tálalhatjuk tejszínes szószban, csak párolt gombával és fűszernövényekkel díszítve.

Darált hússal töltött gomba

Az egyik legnépszerűbb gombás étel természetesen a sült gomba darált hússal. Használhatja a klasszikus nagygombát, de a szupermarketben kapható portobello gomba is remek ízű. Ha szeretné kipróbálni a darált hússal töltött gomba receptjét, készítse elő a következő összetevőket:

  • 12 nagy gomba,
  • 300 gramm darált hús,
  • 100 gramm sajt,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 2 nagy hagyma,
  • 1 tojás,
  • olivaolaj
  • gyógynövények
  • só, bors.

Először megtisztítjuk a gombát, meghámozzuk a lábukat, és apró kockákra vágjuk. Ezzel egy időben kanál segítségével kikanalazzuk a kupakok fekete széleit, amelyek kiengedik a vizet. Ezután a hagymát apróra vágjuk, és egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk a nyomott fokhagymával és az apróra vágott gombacombokkal együtt.

Közben egy tálban elkészítjük a darált húst, és fokozatosan hozzáadjuk a tojást, a pirított hagymát és a gombacombokat, a sót, a borsot és a fűszernövényeket (például kakukkfüvet). Az egészet jól összekeverjük, majd a kapott keverékkel megtöltjük az elkészített gombakalapokat. Ha kész, olajozott tepsire helyezzük a gombát (a kivájt és töltött részével felfelé).

A gombát kevés vízzel (kb. 2 evőkanál) felöntjük, és 200 °C-os sütőben kb. 20 percig sütjük. Távolítsuk el a tepsit, és szórjunk meg minden kupakot reszelt sajttal (lehet gouda is, de van aki a mozzarellát szereti). Tegye vissza a tepsit a sütőbe néhány percre, hogy a sajt megolvadjon. Ezután tálalhatjuk a töltött gombát.

Nivával töltött gomba

Ha olyan töltött gomba receptet keresel, amiben nem lehet darált húst, akkor lehet, hogy egy olyan étel izgatja, ahol a gombás sajté a főszerep. Manapság nagyon népszerű étel a sült gomba nivával, amely sajátos ízt ad a gombának. Ha te is szeretnéd kipróbálni ezt a receptet, akkor a következő alapanyagok nem hiányozhatnak a konyhádból:

  • 10 nagy gomba,
  • 100 gramm Niva,
  • 100 gramm szalonna,
  • 100 gramm ricotta,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1 hagyma,
  • 1 tojás,
  • fűszernövények (például metélőhagyma),
  • só, bors.

Az előző esethez hasonlóan először tisztítsuk meg a gombát, távolítsuk el a lábakat, és a barna széleket szúrjuk ki a kalapokból. Ezután a hagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a finomra vágott fenyőmagot, a finomra vágott gombacombokat, a tojást, sózzuk, borsozzuk. Az egészet jól összekeverjük, végül hozzáadjuk az előzőleg serpenyőben megsütött bacont.

Ha kész a keverék, töltsük meg vele a gomba sapkákat. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket töltött oldalukkal felfelé. 190°C-ra előmelegített sütőben kb 20-30 percig sütjük őket. A töltött gombát kenyérrel vagy burgonyapürével tálalhatjuk, különféle fűszernövényekkel megszórva. Aki hús nélkül szeretné élvezni a gombát, a szalonnát természetesen elhagyhatja.

Grillezett gomba

Nem tud mit kezdeni a gombával? Ha szereti a grillezést, akkor a kellemest a hasznossal is összevonhatja. A nagy gombás sapkákat nagyon könnyű elkészíteni a grillen, és a kapott íz biztosan meglep. A grillezett gomba elkészítéséhez először készítse elő a következő összetevőket:

  • 10 nagy gomba,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • olivaolaj
  • száritott kakukkfű
  • zúzott kömény
  • bors és só.

Hogyan készítsünk grillezett gombát? Először készítsd el a pácot úgy, hogy egy tálba vagy zárható edénybe önts körülbelül 10 evőkanál olívaolajat, amelybe aszalt kakukkfüvet, zúzott köményt és szeletelt vagy nyomott fokhagymát (vagy ízlés szerint néhány fűszernövényt) teszel. Mielőtt elkezdené pácolni a gombát, alaposan keverje össze az egészet, és ízesítse sóval, borssal.

Óvatosan tisztítsuk meg a gombát, és távolítsuk el a lábukat. Ezután tegyük a páclével együtt a tálba, és keverjük össze mindent úgy, hogy az egyes gombák kalapjai minden oldalról kellően bevonódjanak a keverékbe. Ezután a tálat vagy más edényt a gombával a hűtőszekrénybe helyezheti (néhány órára), hogy a gombák felszívják a pácot.

És hogyan lehet grillezni a gombát, ha már elég sokáig a pácban van? A gombát forró grillre tesszük, és minden oldalukon aranybarnára sütjük. Ugyanakkor ne felejtse el folyamatosan megkenni őket a maradék páccal, így még jobb ízt kapnak. Ezután önmagukban, friss kenyérrel, pirítóssal vagy akár zöldségekkel is tálalhatjuk.