A karácsonyi ünnepekhez hozzátartoznak az ajándékok, a fa, a karácsonyi énekek, a mesék, de a süteménysütés is. A mézeskalács az egyik legnépszerűbb fajta, és az egyik legnépszerűbb a cseh háztartásokban karácsonykor. Elmondjuk, hogyan kell puha mézeskalácsot készíteni, meddig tart el a mézeskalács tészta a hűtőben, és hogyan díszítsük a mézeskalácsot, hogy messze földön a legszebb édesség legyen.
Karácsonyi mézeskalács
Bár az utóbbi időben egyre többféle édesség jelenik meg, amelyek igyekeznek megkülönböztetni magukat az eredetitől, és egy kis eredetiséget vinni a karácsonyi asztalra, sokan mégis inkább a jól bevált klasszikusokhoz nyúlnak. A linzer, a vaníliás tekercs, a darázsfészek és a disznófészek mellett a házi készítésű mézeskalács is nagyon népszerű az emberek körében, és minden évben mosolyt csal a gyerekek és a felnőttek arcára egyaránt.
A puha mézeskalács elsősorban különleges íze miatt vált népszerűvé, de azért is, mert sokféleképpen elkészíthető. A formák kiválasztásánál a fantáziának nincsenek határai, így kerülhetnek angyalok, csillagok, állatok vagy hófödte házikók az asztalra, és ugyanez vonatkozik a díszítésükre is.
Sőt, sokan nagyobb karácsonyi díszek, például különböző fák vagy házikók készítéséhez is felhasználják a mézeskalács tésztát, amelyek segítenek megteremteni a megfelelő karácsonyi hangulatot az otthonban. Emellett azonban újabban ezt a mézeskalács tésztát például mézeskalács adventi koszorúk vagy adventi naptárak készítésére is használják.
Hogyan készítsünk karácsonyi mézeskalácsot?
Szeretne belevágni a karácsonyi sütik készítésébe, de tanácstalan, hogyan legyen puha a mézeskalács? Rengeteg különböző mézeskalács recept létezik, amelyek sok mindenben különböznek egymástól. Míg egyesek szerint a sütés után hosszabb ideig kell pihentetni a mézeskalácsot, mások szerint puha mézeskalácsot kell készíteni, amelyet a sütőből való kivételt követően azonnal meg lehet enni.
Természetesen minden attól függ, hogy van-e családi mézeskalácsreceptje, amelyet már generációk óta használnak otthon, vagy pedig teljesen új inspirációt keres arra, hogyan készítsen mézeskalácsot idén. Különböző variációkat próbálhatsz ki, például olyan mézeskalácsot, amelynek karácsonyig pihennie kell, egészséges mézeskalácsot vagy olyan mézeskalácsot, amelyik rögtön puha.
Hagyományos karácsonyi mézeskalács recept
Kíváncsi vagy, hogyan kell mézeskalácsot készíteni, és szeretnél kipróbálni egy igazán hagyományos, időtálló receptet? Ha igen, akkor próbálja ki ezt a receptet a finom karácsonyi mézeskalácsokhoz, amelyeknek bár remek az ízük, fogyasztás előtt egy kis időre van szükségük, hogy megpuhuljanak. A következő hozzávalókra lesz szükséged a kezdetben kemény, később megpuhuló mézeskalácsok elkészítéséhez:
- 650 gramm átszitált sima liszt,
- 250 gramm porcukor,
- 100 gramm méz,
- 50 gramm vaj,
- 100 milliliter tej,
- 4 tojássárgája,
- 2 teáskanál szódabikarbóna,
- 2 teáskanál mézeskalácsfűszer.
Egy nagy tálban először keverjük össze a vajat, a tejet, a mézet, a tojássárgáját és a cukrot. Ezután keverje simára a hozzávalókat, amelyhez fokozatosan hozzáad 500 gramm sima lisztet, a szódabikarbónát és a mézeskalácsfűszert. Ezután a tésztát összegyúrjuk, és ha kész, fóliába csomagoljuk. Ami azt illeti, hogy meddig kell pihentetni a mézeskalács tésztát, körülbelül 24 órára van szüksége a hűtőben (állítólag két hétig is eláll, de érdemes hamarabb feldolgozni).
Ha letelt az idő, vedd ki a tésztát a fóliából, és add hozzá a maradék 150 gramm sima lisztet, és dolgozd bele a tésztába. Ezután már csak ki kell sodorni a tésztát, és elkezdhetjük kivágni a mézeskalácsot. Az emberek azonban gyakran kérdezik, hogy milyen vastag legyen a mézeskalács tészta, és hogyan kell helyesen kinyújtani a mézeskalács tésztát. Ezért tartsuk szem előtt, hogy ideális esetben a tésztát mindenhol egyformán vékonyra, körülbelül 3-4 milliméteresre kell készíteni.
Ezután melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra, és kezdjük el kivágni a mézeskalácsot a kívánt formákra, ahol az ügyesebbek a vágókés mellett kést is használhatnak. Helyezzük a mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire, és tegyük be a sütőbe körülbelül 10 percre. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk őket egy kicsit kihűlni, és kenjük meg őket felvert tojással, hogy szépen csillogjanak.
Mielőtt elkezdené a mézeskalácsok díszítését, hagyja őket pihenni körülbelül két napig. Ezután a fantáziádnak nincs határa. A mézeskalácsot díszítheted a klasszikus fehér díszítéssel (felvert tojásfehérje 150 gramm porcukorral és 4 csepp ecettel), de van, aki ételfestékkel is feldobja, vagy akár csokoládéval is díszítheti a mézeskalácsot.
Amikor ezekről a hagyományos mézeskalácsokról van szó, valószínűleg kíváncsi vagy, hogy mennyi idő alatt puhul meg a mézeskalács, és mit kell tenned, hogy a mézeskalács puha legyen? Ebben az esetben elsősorban a mézeskalács tárolása játszik fontos szerepet. Ami a mézeskalács tárolásának legjobb módját illeti, ideális esetben a sütiket egy papír- vagy bádogdobozba halmozzuk, ahová egy felszeletelt almát is teszünk. A mézeskalács ezután körülbelül 2-4 hétig fog megpuhulni.
Garantáltan puha mézes mézeskalács
Ha olyan házi mézeskalács receptet keresel, amely azonnal puha lesz (akár azért, mert nem sietsz, akár azért, mert egyszerűen csak meg akarod kóstolni sütés után azonnal), akkor jó helyen jársz. Íme a legjobb karácsonyi mézeskalács sütik receptje, amit az egész család imádni fog. Ahhoz, hogy otthon megsüthesd ezeket a puha karácsonyi mézeskalács sütiket, szükséged lesz rá:
- 400 gramm sima liszt,
- 140 gramm porcukor,
- 50 gramm vaj,
- 2 evőkanál olvasztott méz,
- 1 teáskanál mézeskalácsfűszer,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 2 tojás és 1 tojássárgája a kenéshez.
Hogyan készítsünk puha mézeskalácsot? Először is keverjük össze az összes száraz hozzávalót (átszitált liszt és cukor, szódabikarbóna, mézeskalácsfűszer) egy tálban, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót (tojás, vaj, méz), és készítsünk lágy tésztát. Akkor fogod tudni, hogy tényleg kész, ha puha, hajlékony és elég rugalmas.
Ami azt illeti, hogy mennyi ideig kell pihentetni a mézeskalács tésztát, amelynek közvetlenül a sütés után puhának kell lennie, ideális esetben körülbelül 24 órát. Tehát, miután elkészült a tészta, csomagolja be fóliába vagy zacskóba, és tegye a hűtőbe pihenni egy éjszakára, mielőtt elkezdi sütni a mézeskalácsot.
Másnap készítsd elő a sütőpapírral bélelt tepsidet, és láss munkához. Miután a mézeskalács tészta megpihent, dolgozza meg a kezével, és sodorjon belőle 3-4 milliméter vastagságú lapot. A formák segítségével vágja ki a kívánt formákat, majd helyezze őket a sütőlemezekre úgy, hogy minden mézeskalács között elegendő hely maradjon.
Hogyan kell tehát mézeskalácsot sütni, hogy puha legyen? Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra, és egy kis lábasba tegyünk egy tojássárgáját, amit villával kicsit felverünk. Süssük a mézeskalácsot kb. 8-10 percig, amíg a mézeskalács a jellegzetes aranyszínű lesz. A még forró mézes karácsonyi mézeskalácsot kenje meg a tojássárgájával, és hagyja kihűlni a díszítés előtt. Ebben az esetben azonban nem kell azon gondolkodni, hogy mennyi ideig hagyjuk pihenni a mézeskalácsot, mert rögtön puha lesz.
Egészséges mézeskalács
Szeretne olyan karácsonyi édességeket fogyasztani, amelyek nem tartalmaznak finomított cukrot, és egy kicsit egészségesebbek, mint a klasszikus édességek, amelyekkel az emberek az ünnepi időszakban kényeztetik magukat? Akkor mindenképpen próbálja ki egyszerű karácsonyi mézeskalács süteményeinket, amelyeket sajnálat nélkül megengedhet magának. Az elkészítésükhöz a következő hozzávalók elengedhetetlenek:
- 400 gramm tönkölybúzaliszt,
- 200 gramm jó minőségű méz,
- 60 gramm vaj,
- 2 tojás,
- 1 evőkanál mézeskalácsfűszer,
- ½ teáskanál szódabikarbóna.
Ennek a karácsonyi mézeskalács receptnek a kipróbálásához először szitán szitáljuk át a lisztet, majd adjuk hozzá a megpuhított vajat, a mézet, a tojásokat, a mézeskalácsfűszert és a szódabikarbónát. Dolgozzuk össze az egészet, hogy kemény tésztát kapjunk, amelynek ezután kb. 12 órán át kell pihennie a hűtőben. Ha ez az idő letelt, vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékleten kb. 1 órán át állni.
A mézeskalács tésztát tekerje ki kb. 3-4 milliméter vastagságú lappá, és kezdje el kivágni a kívánt formákat. Helyezze őket sütőpapírral bélelt tepsire. Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és tegyük a tepsit a sütőbe körülbelül 5-10 percre, amíg a mézeskalács szépen megsül. Ezután papírdobozban, hűvösebb helyen tároljuk őket.
Hogyan díszítsük a mézeskalácsot?
Bár vannak, akik nem vesződnek a mézeskalács díszítésével, és máz nélkül fogyasztják, a legtöbben a díszített mézeskalácsot részesítik előnyben, amelynek megvan a maga különleges varázsa. Sokak számára a sütés csak fél siker, és a máz, amely sokféleképpen elkészíthető, adja meg a mézeskalács igazi karácsonyi ízét.
Kedvenc recept a tojásfehérje mázhoz:
- 1 tojásfehérje,
- 200 gramm porcukor,
- 15 csepp citromlé.
A cukrot először kétszer finom szitán kell átpasszírozni, majd a tojásfehérjét is ezen a szitán kell átpasszírozni (vagy alternatívaként használjunk tiszta szilonkát). Így megszabadulunk a cukormázban esetlegesen jelen lévő nem kívánt csomóktól. Ezután adjuk hozzá a cukor körülbelül negyedét a tojásfehérjéhez, és kezdjük el keverni az egészet egy kanállal vagy habverővel. Fokozatosan adjuk hozzá a maradék cukrot és a citromlevet. Az elkészült cukormáznak nyújthatónak kell lennie, és semmiképpen sem szabad túl folyósnak vagy túl merevnek lennie.
Mézeskalács máz Solamilkkel:
- 160-200 gramm porcukor,
- 1 teáskanál Solamil,
- 1 teáskanál citromlé,
- 1 tojásfehérje.
Ebben az esetben a porcukrot finom szitán többször átszitáljuk, majd hozzáadjuk a Solamyl-t, a tojásfehérjét és a citromlevet. Dörzsölje az egészet egy tálban, amíg a mézeskalácsmáz teljesen fehér nem lesz, ami akár fél órát is igénybe vehet. A megfelelő máznak ekkor kissé nyúlnia kell, de nem szabad folynia vagy csöpögnie. Ha elkészült, mindenképpen takard le, hogy ne száradjon ki.
Mivel díszítsük a mézeskalácsot?
A karácsonyi mézeskalács díszítéséhez leggyakrabban speciális díszítőanyagokat használnak, amelyeket a boltban lehet megvásárolni. Természetesen készíthetsz egy közönséges zacskót is, amelyből levágsz egy kis hegyet, vagy használhatsz papírkúpokat, amelyeket megtöltesz az elkészített cukormázzal. Ezenkívül, ha többszínű dekorációt szeretne, és ételfestéket ad hozzá, mindenképpen használjon minden színhez külön zacskót vagy kúpot.
Mézeskalács minták
Nem tudja, hogyan díszítse a mézeskalács sütiket, és nem szeretné elrontani az édességkészítést? Akkor ne feledd, hogy a fantáziádnak nincsenek határai, és csak rajtad múlik, milyen karácsonyi mézeskalácsot szeretnél készíteni idén. Nem kell, hogy műalkotás legyen, csak légy kreatív és élvezd a mézeskalács díszítését. De ha még mindig inspirációra van szükséged, használhatsz olyan mintákat is, amelyek már beváltak a mézeskalácsházak díszítéséhez:
- Vonalak – a díszítés egyik legegyszerűbb módja, ha a mézeskalácsház köré egy vékony vonalat húzunk, amelyet aztán néhány részlettel (ablakok és ajtók a házon, díszek a fán stb.) lehet befejezni. A gyakoribb formákat, például egy szívet azonban egyszerűen ki lehet tölteni vízszintes és függőleges vonalakkal, hogy egy rácsot hozzunk létre.
- Pöttyök – a mézeskalácsházak külsejét vagy belsejét ugyanilyen egyszerűen díszíthetjük pöttyökkel. Itt szabadjára engedheti kreativitását, és kipróbálhatja a különböző méretű, számú vagy csomójú pontokat. Könnyedén készíthetsz velük virágokat vagy más díszeket is, amelyek remekül mutatnak a mézeskalácson, és akár egyszerű vonalak díszítésére is használhatod őket.
- Színezés – egyesek inkább több cukormázat tesznek az egyes mézeskalácsházakra, és veszik a fáradságot, hogy kiszínezzék őket. Ehhez egy nagyobb nyílású zacskó ideális, mivel jobban kitölti a helyet. A mézeskalács díszítésének ez a stílusa remekül mutat csillagokon vagy más egyszerű formákon.
- Bonyolultabb minták – ha szeretsz mézeskalácsot díszíteni, kipróbálhatod a hullámokat, szíveket, rácsokat, leveleket vagy bonyolultabb mintákat, amelyeket minden egyes díszített mézeskalács sütivel tökéletesíteni fogsz. És persze, ha igazán ügyes vagy, a díszítés realisztikusabb stílusát is választhatod, érdekesebbé téve minden egyes formát.