BEDLA: Mire használják? Hogyan kell termeszteni a bedlát!

Beleszeretett a sült bedellák finom ízébe, és szívesen fogyasztaná rendszeresen? Akkor próbálja ki a házi bedla-termesztést, amely az utóbbi időben ugyanolyan népszerűvé vált a kertészek körében, mint a gomba vagy az osztrigagomba termesztése. Elmondjuk, hol található meg jellemzően az ehető bedla, mire használják a gombát, és hogyan bírja a bedla a magas termesztést a mi körülményeink között.

Bedla high – leírás

A Bedla magas (Macrolepiota procera vagy Lepiota procera) egy ehető és nagyon ízletes tönkű gomba a pörkölők családjából. Mivel az egyik legnépszerűbb faj, és sokféleképpen felhasználható konyhai célokra, gyakran nevezik ehető bedlának. Vannak azonban más tudományos és népszerű nevek is, amelyekkel atlaszokban találkozhatunk, mint például a törpe bedla vagy a nagytestű bedla.

Mivel a nagytestű bedla az egyik legnagyobb és legnépszerűbb gomba a környékünkön, sokan úgy gondolják, hogy ezt a fajt nem kell hosszasan bemutatni. Mindig szem előtt kell azonban tartani, hogy összetéveszthető más bedlákkal (például a piruló bedlával, a kerti bedlával vagy a sarkantyús bedlával), ezért gyűjtésükkor érdemes odafigyelni néhány jellegzetes tulajdonságra.

Hogy néz ki az ehető bedle?

A magas bedla kalapja átlagosan eléri a 10 és 40 centiméter közötti méretet. Eleinte tojásdad és barna, később azonban harangra vagy kúpra hasonlít, és ahogy érik, szélesre tárul, így többnyire lapos lesz. Középen általában van egy jellegzetes sötét dudor, de egyébként a kalap inkább fehéres színű, és nagy, puha, barna pikkelyek is borítják.

A hengeres láb körülbelül 15-40 centiméter magas és 1-2 centiméter széles. Tetején egy jellegzetes gömb alakú gumó található. A bedellák másik jellegzetes tulajdonsága, hogy a láb könnyen letörhető. Fiatalon vattaszerű, később azonban inkább üreges, a csúcsán sima, és a gyűrű alatti bőr apró barnás pikkelyekre repedezett.

A kalap húsa gyapjas, puha és finom, míg a korona merevebb, sőt fásabb. Íze nyersen a friss mogyoróra emlékeztet, míg aromája jellegzetesen gombás. Ha bedla gombát fogsz termeszteni, értékelni fogod, hogy más gombákkal ellentétben általában nem vörösödik meg. Az a tény, hogy préseléskor vagy vágáskor nem változik a színe, egyértelmű jele annak, hogy magas bedláról van szó.

Ami a kalap alján lévő szirmokat illeti, ezek viszonylag magasak és sűrűek, és általában a perem közelében kissé magasabbak, mint a perem közelében. Egy másik megkülönböztető jegy a nagy gyűrű, amely kettős, fehéres és barnás peremmel. Ez annak a fátyolnak a maradványa, amely a csillagfürtöket fiatalkorukban borította. Amikor a gomba idősebb, szabadon mozoghat fel-le.

Mit tartalmaz a bedla?

Bár a bedla olyan gomba, amely nem tartozik az úgynevezett gyógygombafajok közé, mégis számos egészséget elősegítő anyagot tartalmaz. Ezek közé tartoznak például a flavonoidok, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezenkívül ezek a gombák béta-karotint, likopint, folsavat, fehérjéket, zsírsavakat, immunmoduláns glükánokat és néhány ásványi anyagot tartalmaznak.

Hol terem a bedla gomba?

Ha szeretsz gombászni, akkor biztosan érdekel, hogy mi az a bedla, és hol találod meg ezt a gombát. A magas bedla főként idősebb lombhullató és vegyes erdőkben nő, és leggyakrabban megvilágított tisztásokon vagy erdőszéleken találod meg ezt a fajt. Melegebb és szárazabb lejtőkön vagy száraz bükkösökben is gyakran megtalálható.

A helyzetet nehezíti, hogy az ehető bedla néha bozótosban vagy réteken is előfordul, és nem ritka, hogy tűlevelű erdőkben is találkozunk vele. Bár általában egyesével nő, előfordulhat, hogy egy helyen nagyszámú bedlát találunk, amelyek együtt egész gombagyűrűket alkotnak. Ha azonban egy nagyobb gyülekezetben találunk bedelliket, a távolságok általában nagyobbak, mint a gombák csoportjainál.

Mikor gyűjtsük be a bedlát?

Kíváncsi vagy, hogy mikor nő a bedla, és melyik évszak a legjobb idő az erdőbe menni? Természetesen a magas bedla előfordulása számos különböző tényezőtől függ, például az időjárástól vagy egy adott élőhelytől. Általában azonban júliustól októberig vagy novemberig nő, és az embereknek általában augusztus és szeptember folyamán sikerül a legnagyobb mennyiséget szedni ezekből az ízletes gombákból.

Milyen felhasználási módjai vannak a magas bedlának?

Felhasználását tekintve a magas bedla gomba elsősorban a konyhai iparban találta meg a helyét. A legnépszerűbb receptek közé tartozik a köménnyel sült bedla vagy a panírozott és sült bedla, amely gombaszeletek formájában készül. Ha Ön is rajong ezért a finomságért, akkor azonban figyelembe kell vennie, hogy ezek zsírosabbak, mint a gombaszelet.

De természetesen a bedlit más módon is elkészítheti. Elsősorban a kalapokat használják fel, mivel a combok keményebbek és kevésbé ízletesek. A bedlit adhatjuk például a klasszikus gombapogácsákhoz is, de levesekbe, mártásokba és töltelékekbe is illik. A bedellából grízes sütemény is készíthető, de pácolva vagy szárítva és őrölve is felhasználható fűszerezésre.

A bedella termesztése

Kíváncsi, hogyan bírja a bedla a magas termesztést a mi körülményeink között, és mit kell tennie ahhoz, hogy gazdag termést, ízletes gyümölcsöket élvezhessen? Ha saját kertjében szeretne gombát termeszteni, biztosan nem kell aggódnia amiatt, hogy ez nem sikerül. A bedla kezdők számára is alkalmas, mivel nem túl igényes a tápanyagokra, az öntözésre vagy az állandó talajnedvességre.

A palánták kiválasztása

Ha gombatermesztésbe szeretne kezdeni, az egyik legfontosabb lépés természetesen a megfelelő palánták kiválasztása. A magas bedla esetében ez kifejezetten a micéliumon átnövő, oltott gabona, amely később ízletes termést hoz. A gombatermesztéshez szükséges szubsztrátum ma már kapható például a nagyobb kertészeti boltokban, de gyakran az interneten is árulják.

A palánták kiválasztásakor azonban bizonyos fokú óvatosságra van szükség. Ideális esetben csak olyan jó hírű kereskedőtől vásároljon gombatermesztő táptalajt, aki egyértelműen feltünteti, hogy ki a gyártó, honnan származik és milyen az összetétele (micéliumtartalma). További fontos információ a súly, a tárolási mód, a termesztés időpontja és az ültetési utasítások.

Ezenkívül a palántáknak frissnek kell lenniük, ami azt jelenti, hogy az oltás óta nem lehet több 2-4 hónapnál. Felismerhető a jellegzetes gombaszagról, és a csomagolásban világosbarna szemcsék is találhatók, amelyeket fehér bevonat borít, ami első látásra penészre hasonlíthat. Sárga foltok is lehetnek rajta, amelyek azt jelzik, hogy a micélium érett, és minél hamarabb el kell ültetni.

Ha a gombapalánták idősebbek, sokkal kevesebbet fognak teremni, és egyes esetekben még a bedla sem látszik. A rossz palántákat arról lehet felismerni, hogy zöld penész borítja őket. Ebben az esetben a micéliumkultúra romlott, és semmiképpen ne vásárolja meg. Itt nem fognak gombák nőni.

Magas ágyások ültetése

A termesztési ablak, amelyben ezek a népszerű gombák termeszthetők, meglehetősen széles. Az első ültetésre már áprilisban sor kerülhet, az utolsó ültetést pedig általában novemberre tervezik a kertészek. A bedélia ültetésének ideális időpontja azonban az őszi hónapok, amikor elegendő nedvesség van a levegőben és a talajban, így a palántákat nem kell olyan gyakran öntözni (a kis bedélia kezdetben sok nedvességet igényel).

Ami a magas bedelia termesztésére alkalmas körülményeket illeti, ezek a gombák a legjobban gyepben érzik magukat. És az sem mindegy, hogy a kert egy kopár sarkában vagy egy gyümölcsfa alatt elrejtve. A legjobb megoldás, ha olyan területet választunk, ahol könnyen elérhető közelségben vannak más öntözést igénylő növények vagy fák, így nem feledkezünk meg az ágyásnövényekről sem.

És hogyan kell az ültetéshez hozzáfogni? Először is fedjen fel egy darab gyepszőnyeget, és alaposan öntözze be az alatta lévő talajt. Miután a víz kellőképpen felszívódott, terítse ki az előkészített palántákat erre a területre, majd fedje be a földet a kiásott gyepszőnyeggel. Tömörítse meg megfelelően, és gondosan öntözze meg. Friss komposztot vagy trágyát, vagy legalább egy réteg füvet, leveleket és kisebb ágakat is gereblyézhet bele.

Ami az öntözést illeti, ezt az első három hétben, száraz időjárás esetén naponta rendszeresen meg kell ismételni. Ha kellő gondoskodással látja el a bedlamát, a micéliumnak ebben a rövid idő alatt kellően meg kell honosodnia és növekednie kell ahhoz, hogy ne legyen szükség további öntözésre (kivéve persze, ha hosszú száraz időszakok következnek be).

Ha azonban úgy döntött, hogy tavasszal ülteti a gombákat (az ajánlott őszi hónapok helyett), akkor a forró nyári napokon figyelnie kell rájuk, és rendszeresen öntöznie kell őket. A későbbi években azonban az öntözésre már nem lesz annyira szükség, mint a kezdetekben. És mi a helyzet az ágyásnövényekkel az év végén? Szerencsére a micélium miatt nem kell aggódnia, mert az mindig át fog telelni.

A magas ágyások betakarítása

Elültette a kertben az ágyásfákat, és kíváncsi, mikor láthatja az első termést? Ez számos tényezőtől függ, többek között a környezeti körülményektől és a talaj megfelelő nedvességtartalmától. Míg egyes kertészeknél a bedlaja elég korán megtelik a gyepen, másoknak akár két évet is várniuk kell a termés betakarításával.

Ez a várakozás azonban megéri, mivel minimális féreghajtás mellett húsos kalapokkal jutalmazzák meg, amelyekből ízletes rántott hús vagy finom szelet készíthető. A kártevők, amelyek általában megtámadják ezeket a gombákat, általában nem a házak körüli kertekben élnek.

Hogy néz ki az ehető bedla?

A bedla tallér a kéregbogárfélék családjába tartozó szárú gomba, amely főként az idősebb lombhullató és vegyes erdőkben nő. A kalapja kezdetben tojás alakú, de érett állapotban inkább lapos. Fehéres színű, és nagy, puha, barna pikkelyekkel borított. A láb gömbölyű gumóban végződik, és könnyen letörhető, valamint kettős gyűrűt is találunk rajta. A nyers bedla íze a friss mogyoróra emlékeztet, illata jellegzetesen gombaszerű, és ha belevágunk a bedlába, az nem változtatja meg a színét.

Milyen felhasználási módjai vannak a bedlának?

A bedla számos egészségügyi előnyt tartalmaz, például flavonoidokat, ásványi anyagokat és béta-karotint. Felhasználását elsősorban a konyhában találta meg, a legnépszerűbb receptek a köménnyel sült bedla vagy a bedla steak. Ezek a gombák azonban más módon is elkészíthetők. Keverősültekhez adják őket, és levesek, mártások és töltelékek készítésére is alkalmasak. Sült krumplihoz vagy szárítva is felhasználhatók.

Hogyan kell termeszteni a bedlát?

A magas bedla alkalmas kezdőknek, mivel nem túl nehéz termeszteni. A fontos dolog, amire szükséged lesz ahhoz, hogy ízletes termést kapj, az egy magas bedla palánta. Ennek frissnek és jó minőségűnek kell lennie, ami azt jelenti, hogy a beoltás után 2-4 hónapnál nem lehet több. Az alany megfelelőségét onnan tudod megállapítani, hogy a csomagoláson fehér bevonattal ellátott barna szemek találhatók. Sárga foltok is lehetnek rajta, ami azt jelzi, hogy minél hamarabb el kell ültetni az ágyásokat.

Mikor történik a bedla ültetése?

A bedla ültetése a tenyészidőszakok széles skáláján lehetséges. Az első ültetésre április és november között kell sort keríteni, de a legjobb az őszi hónapokban ültetni, amikor több nedvesség van a talajban és a levegőben. A gomba ültetésének ideális helye a gyepen, más növények közelében van. Ha kiválasztotta a helyet, fedje fel a gyepszőnyeget, öntözze meg az alatta lévő talajt, terítse a helyére a palántákat, és fedjen be mindent újra gyepszőnyeggel. Az első három hétben naponta öntözze a helyet, és komposztot vagy istállótrágyát is adhat hozzá.