3 legjobb recept az ÉTKEZŐ GESZTENYÉRE

Sikerült bőséges étkezési gesztenyét termesztenie a kertjében, és most azon töpreng, mit kezdjen ezekkel a gyümölcsökkel? A sült gesztenyén kívül, amely a különböző karácsonyi vásárokon és őszi rendezvényeken árult népszerű csemege, számos más érdekes gesztenyés étel is létezik. Elmondjuk, hogyan készíts gesztenyetölteléket, gesztenyelevest vagy gesztenyés muffint.

Hogyan lehet felismerni az ehető gesztenyét?

Ha gesztenyét szeretne készíteni, először is meg kell győződnie arról, hogy valóban erről a népszerű csemegéről van szó. Gyakran előfordul, hogy az emberek összetévesztik a gesztenyefa gyümölcsét a lógesztenyével, amely a madala fán terem. Ezek elfogyasztása azonban kellemetlen emésztési problémákat okozhat hányás, hasi fájdalom vagy torokirritáció formájában.

Az első fontos különbség a gesztenye külső burkolata. Míg az ehető fajta barna színű, hosszú sörtékkel és 2-3 maggal a belsejében, addig a lógesztenye vastag és zöld, rövid, széles tüskékkel, és csak egy magot tartalmaz. A lógesztenye levelei egyszerűek és hosszúkásak (nincsenek összetett levelek), a madala esetében viszont több ovális összetett levélből állnak.

A gesztenye feldolgozása

Ha már hazahozta a bőséges termést, az ehető gesztenyét, ne feledje, hogy a lehető leggyorsabban fel kell használnia. A gesztenye ugyanis a kiszáradás során gyorsan megkeményedik, így hamarosan ehetetlenné válik. Ezek a gyümölcsök a hűtőszekrényben legfeljebb két hétig elállnak. Ha egyszer felvágták, soha ne legyenek feketék, szárazak vagy kemények.

Ahhoz, hogy a gesztenyékkel könnyebben lehessen dolgozni, minden gyümölcsöt keresztben, a domború oldalon vágjon fel, és néhány órára vízbe is áztathatja őket. Ezután a felvágott gesztenyéket forrásban lévő vízben kell megfőzni (kb. 8-10 percig). Miután kivettük őket a vízből, húzzuk le a külső és belső héjukat, és kezdjük el a végső feldolgozást.

A második lehetőség, hogy a gesztenyét 200 °C-ra előmelegített sütőben elősütjük (kb. 15 percig), majd meghámozzuk. Alternatívaként a gesztenyét serpenyőben is meg lehet sütni, de ebben az esetben vigyázni kell, nehogy megégjen. Ezért ne felejtsük el rendszeresen megrázni őket. Ezenkívül, ha van gáztűzhelye, akkor a gesztenyét közvetlenül a főzőlapon is megsütheti.

Ha a gesztenyét hosszabb ideig szeretné megőrizni, próbálja meg megfőzni, meghámozni és lefagyasztani. Még a fagyasztóba helyezés után sem veszítenek az ízükből és a minőségükből, így nem kell aggódnod, hogy nem lesznek olyan jók, mint korábban. Ha úgy dönt, hogy újra felolvasztja őket, akkor azt lassan, szobahőmérsékleten tegye.

Hatás az egészségre

A gesztenyefa (Castanea sativa Mill.), amelyet gesztenyefának is neveznek, egyike azon fáknak, amelyek felhasználási területei széles skálán mozognak. Gyógyászati tulajdonságait tekintve elsősorban a kérgét, de a leveleit vagy a termését is betakarítják. Ezek nemcsak nagyon ízletesek, hanem tele vannak egészségügyi előnyökkel is. Vitaminok, keményítő, fehérjék, szénhidrátok vagy különböző ásványi anyagok széles skáláját tartalmazzák.

Ami a konkrét előnyöket illeti, a gesztenye fogyasztása állítólag segít megtisztítani a májat, megelőzi a bélrendszeri problémák kialakulását, valamint erősíti a szív és az erek működését. Ezenkívül ezek a gyümölcsök állítólag jótékony hatással vannak az emberi agyra is. Ráadásul a cöliákiában szenvedőknek nem kell aggódniuk e népszerű finomság elkészítése miatt, mivel a gesztenye természetesen gluténmentes. Viszonylag magas energiaértékkel rendelkeznek azonban.

Ehető gesztenye: receptek

A gesztenye elkészítésének talán legismertebb módja a sütés. Ezáltal a gesztenye összetéveszthetetlen aromát és ízt kap, amelyet biztosan szeretni fog. A karácsonyi vásárokon vagy a különböző zarándoklatokon tölcsérben kapható forró gesztenyén kívül azonban számos más érdekes étel elkészítéséhez is felhasználhatjuk ezeket az apró gyümölcsöket.

Az étkezési gesztenyét manapság édes és sós ételként is elkészítik. Lehet kandírozni vagy vákuumcsomagolni, az emberek gesztenyelisztet vagy pelyhet készítenek belőle, és néha még alkoholos italok alapanyaga is lehet. Ha ön is szeretne gesztenyés recepteket kipróbálni, ne hagyja ki a gesztenyelevest vagy a gesztenyepürét.

A gesztenyés édesség is nagyon népszerű. Otthon készíthet csokoládés gesztenyét, karamellás gesztenyét vagy gesztenyekrémet. Amerikában az emberek a pulykát gesztenyés töltelékkel fogyasztják, ami a hálaadás ünnepének szerves részét képezi. Svájcban és Korzikán a gesztenyéből sört készítenek, Franciaországban és Olaszországban pedig alkoholt is készítenek belőle.

Gesztenyetöltelék

Kipróbálná a gesztenyetölteléket, amelyet az amerikaiak használnak az ünnepi vacsorához? Természetesen nem kell rögtön pulykát vásárolnia. Ezt a népszerű finomságot csirke, csont nélküli pulykacombok vagy akár pulykatekercsek töltésére is felhasználhatjuk. Mire lesz szüksége az egyszerű gesztenyetöltelék elkészítéséhez?

  • 250 gramm ehető gesztenye,
  • 200 gramm fehér kenyér,
  • 200 milliliter tej,
  • 50 gramm vaj,
  • 3 tojás,
  • 1 hagyma,
  • petrezselyem,
  • szerecsendió,
  • só és bors.

Először természetesen elő kell készíteni az ehető gesztenyét, amelyet meg kell főzni (8-10 percig), meg kell hámozni (külső és belső héj) és apróra kell vágni. Ezután a fehér kenyeret (például szendvicskenyeret, pirított kenyeret vagy klasszikus zsemlét) vágjuk kisebb darabokra, locsoljuk meg tejjel, és hagyjuk, hogy a folyadék jól felszívja.

Közben a megpuhított vajat egy tálban felverjük a sóval, belekeverjük a tojássárgáját, a pirított hagymát (apróra vágva), az apróra vágott petrezselymet, az apróra vágott gesztenyét és egy teáskanál szerecsendiót. Ezután keverjük össze a keveréket, és ne felejtsük el ízlés szerint sózni és borsozni. Ezenkívül más fűszereket vagy fűszernövényeket is adhat hozzá.

Végül keverje bele a már kellőképpen tejben áztatott tésztát, és adja hozzá a megmaradt tojásfehérjékből felvert havat. Ha mindent jól összekevertél, csak töltsd meg a húst a kész keverékkel, és tedd be a sütőbe. Ha marad a töltelékből, akkor azt külön sütőtálban megsüthetjük, és a hús mellé köretként tálalhatjuk, burgonyával vagy krumplipürével együtt.

Ha a gesztenyés tölteléket szeretné megfűszerezni, a fantáziájának természetesen nincsenek határai. Ne feledje, hogy sokféle recept létezik, így saját ízlése szerint kísérletezhet ezzel az étellel. Vannak, akik sült krumplit vagy szalonnát adnak hozzá, mások különböző fűszerekkel vagy fűszernövényekkel próbálkoznak, és megint mások nem félnek attól, hogy konyakkal ízesítsék a kapott keveréket.

Gesztenyeleves

Egy másik népszerű étel a gesztenyeleves, amely különösen alkalmas a hideg őszi vagy téli hónapokban. Fűszerezhetjük vele a vasárnapi ebédet vagy bármely ünnepi asztalt, és biztosak lehetünk benne, hogy szokatlan íze sok vendéget fog megkedvelni. Ha szeretné kipróbálni ezt a receptet, készítse elő a következő hozzávalókat:

  • 200 gramm étkezési gesztenyét,
  • 1 liter zöldségalaplé,
  • 1 sárgarépa,
  • 1 hagyma,
  • 1 zellerszár,
  • 50 gramm vaj,
  • 50 milliliter tejszín,
  • friss gyömbér,
  • bors és só,
  • petrezselyem a díszítéshez.

A gesztenyeleves elkészítése meglehetősen gyors és szerény. Először a vajat olvasztjuk meg egy lábasban, majd pirítsuk meg benne az apróra vágott hagymát (ízlés szerint egy összepréselt fokhagymagerezddel is ízesíthetjük). Ezután adjuk hozzá a felszeletelt zellert, sárgarépát és gyömbért, valamint az előre megfőzött és meghámozott, apróra vágott gesztenyét.

Öntse fel az egészet a zöldséglevessel. Ami a mennyiséget illeti, először körülbelül ¾ litert használjon fel, a többit pedig tegye félre későbbre, ha szükséges. Az így kapott keveréket körülbelül 30 percig főzd, majd ha elkészült, turmixolj össze mindent, és lágyítsd a levest tejszínnel. Ismét ügyeljünk arra, hogy a keveréket borssal és sóval (vagy más fűszerekkel) fűszerezzük. Ha a leves túl sűrűnek tűnik, adjunk hozzá a maradék levest, hogy elérjük a kívánt állagot. Tálaláskor a gesztenyelevest petrezselyemmel díszítheti.

Gesztenyés muffinok

Ha szeretné kipróbálni az ehető gesztenye édes elkészítését, akkor kezdjen el sütni egy klasszikus tortát, vagy készítsen egy szokatlan sajttortát. Az utóbbi időben azonban a kiváló minőségű gesztenyepürén alapuló gesztenyemuffinok is egyre népszerűbbek. Ha szeretné otthon kipróbálni ezt a receptet, készítse elő a következő hozzávalókat:

  • 250 gramm félig durva lisztet,
  • 60 gramm sima tönkölylisztet,
  • 50 gramm nádcukor,
  • 250 gramm gesztenyepüré,
  • 100 gramm kandírozott gesztenyét,
  • 90 gramm vaj,
  • 250 milliliter tej,
  • 1 tojás,
  • sütőpor,
  • vanília kivonat,
  • só.

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Közben egy tálban óvatosan keverjük össze a két lisztet egy evőkanál sütőporral és egy csipet sóval. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, és verjük a keveréket körülbelül három percig, hogy kellően besűrűsödjön, és elérje a kívánt állagot.

Ha kész, adjuk hozzá az olvasztott és kihűlt vajat, két teáskanál vaníliakivonatot és a gesztenyepürét, majd keverjük össze ismét jól. Amikor a keverék már elég sima, kezdjük el lassan hozzáadni a tejet, folyamatosan kevergetve. Végül adjuk hozzá a lisztes keveréket is, de vigyázzunk, hogy ne keverjük túl az egészet.

Az előkészített muffinformákat vagy muffincsészéket töltsük meg a kész tésztával (kb. 2/3-ig), és a végén szórjuk meg az apróra vágott kandírozott gesztenyével. Ezután tegyük a muffinokat a sütőbe, süssük őket kb. 20 percig, hogy kissé megbarnuljanak, és miután kihűlt, már tálalhatjuk is a desszertet. Természetesen ezt a receptet is megfűszerezheted. Ha jobban szereted a csokoládés desszerteket, próbáld ki, hogy elhagyod a vaníliakivonatot, és helyette egy evőkanál kakaót adsz hozzá.