6 legjobb recept a EPERFA-tól

Ön ültetett már a kertjébe fehér, vörös vagy fekete kökényt? Akkor bizonyára azon gondolkodik, hogy mire fogja felhasználni lédús gyümölcseit, amelyek első pillantásra a szederre hasonlítanak. Elmondjuk, hogyan dolgozza fel az eperfát, hogy a legtöbbet hozza ki belőle, milyen eperfarecepteket érdemes kipróbálnia, és hogyan tárolja a legjobban a gyümölcsöt.

Eperfa: gyümölcs

Az eperfákat nem ültetik széles körben a környékünkön, de az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, elsősorban ízletes gyümölcseiknek köszönhetően. Az eperfa, ahogyan a gyümölcsöt is nevezik, feltűnésmentes, zöldes színű virágokból fejlődik, és egy sor, megvastagodott periantuszba zárt, körülbelül 4 centiméter hosszúságú fürtöt termel.

Ha jól kezelik, az eperfa akár 100 kilogrammnyi gyümölcsöt is biztosíthat a termesztőknek egyetlen szüret során. A gyümölcs júniusban és júliusban érik, fokozatosan hullik le, és a fehér színtől a piroson át a sötétliláig vagy feketéig sokféle színű lehet. Ízét tekintve az eperfa gyümölcse kellemesen lédús, frissítő és édes vagy édes-savanyú.

Az eperfa felhasználása

A múltban az eperfát hagyományosan színezőanyagként használták, például borok színezésére, jellegzetes színárnyalatának köszönhetően. Emellett a népi gyógyászatban is hasznát vették, mivel számos különböző egészségvédő vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, és ízletes rágcsálnivalóként is népszerű, amely ízének köszönhetően nyáron frissítő lehet.

Napjainkban az eperfát elsősorban különböző receptek alapanyagaként értékelik, amelyek a gyümölcsnek köszönhetően különlegesen édes ízűek. Ha jól megszárítjuk a gyümölcsöt, akkor egészséges cukorhelyettesítőként is felhasználhatjuk. Őseink így dolgozták fel az eperfa gyümölcsét, őrölték és édesítették, főként zabkásához vagy süteményekhez.

Az eperfa tárolása

Az eperfát érdemes minél hamarabb elfogyasztani, mert nem tartható el túl sokáig, és hamar megromlik. Ha nem tudjuk frissen elfogyasztani vagy más módon felhasználni a gyümölcsöt, érdemes például finom kompótot vagy lekvárt készíteni belőle. Egy másik lehetőség, hogy az eperfát a fagyasztóban tárolja, így a téli hónapokban is élvezheti édes ízét. A szárított eper ugyanígy felhasználható.

Receptek az eperfából

Az eperfa frissen is remek ízű, így szüretelés után azonnal fogyasztható önmagában, de joghurt, zabpehely, turmixok vagy gyümölcssaláták összetevőjeként is remekül használható. Különböző sajtokkal kombinálva is jól használható, amelyek ízét kellemesen feldobhatjuk, és természetesen desszertekhez is felhasználhatjuk.

A fehér eperfát más gyümölcsökkel is ajánlott kombinálni, mivel ízre kissé fanyar, és inkább az egyes receptek kiegészítőjeként szolgál. A vörös és fekete eper ízvilága viszont nagyon jellegzetes és frissítő, így önmagában is felhasználhatja őket érdekes ételek készítéséhez, amelyeket az egész család kétségkívül értékelni fog.

Ha nem tudja azonnal elfogyasztani a gyümölcsöt, és nem szeretné aszalni vagy a fagyasztóban tárolni, akkor kipróbálhat néhány népszerű receptet, amelyekkel a háziasszonyok nem tudnak betelni. Az eperből fantasztikus lekvárok és kompótok készülnek, de finom eperbor, almabor, szörp vagy gyümölcslé is készíthető belőle.

Eperfa tea

Ha egy forró italra vágyik, amely ráadásul egészséges is, nincs is egyszerűbb, mint az epertea készítése. Főleg kellemes íze miatt népszerű, amely nem fáraszt. És hogyan készíthetsz otthon eperteát? Csak készítsünk 1 teáskanálnyi szárított eperfát, amelyet 250 milliliter forró vízzel leforrázunk, és 15 percig hagyjuk ázni. Ezután szűrd le az italt, facsard ki az eperfa levét, és már kész is a tea.

Eperfa szirup

Egy másik egyszerű recept, amelyet otthon is kipróbálhat, az ízletes eperfa szirup elkészítése. Ez nemcsak víz vagy tea ízesítésére alkalmas, hanem finom desszertek készítéséhez is. Mire van szükséged?

  • 1 liter eperfa leve,
  • 250 milliliter víz,
  • 800 gramm cukor,
  • 2 citrom.

Először is pépesítsd az eperfát, és facsard ki belőle a levét (például gyümölcscentrifugában vagy szitán keresztül). Ezután öntsd a vizet egy edénybe, és a cukorral együtt forrald fel. Ezután adjuk hozzá az elkészített eperlevet és a két citromból kipréselt levet. Forraljuk fel az egészet együtt, majd főzzük körülbelül két percig. Végül öntse a kész szirupot az üvegekbe, és ügyeljen arra, hogy szorosan lezárja azokat.

Eperfa bor

Ha valami fűszeresebbre vágyik, mindenképpen érdemes kipróbálni az eperbort, amely kellemesen édes ízéről ismert. Ahhoz, hogy otthon elkészíthesd magadnak, a következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • 1 liter jó minőségű fehér- vagy vörösbor,
  • 100 milliliter eperfa leve,
  • szegfűszeg,
  • fahéj,
  • csillagánizs.

Egy megfelelő edényben először készítsük el az eperlevet, 4 szegfűszeget, egy darab fahéjat és 3 csillagánizst. Ezután öntsük rá az egészet a borral, jól dugaszoljuk el az üveget, és tároljuk hűvös helyen, ahol körülbelül 3 hétig fog pihenni. Arra azonban ügyeljünk, hogy naponta legalább egyszer rázzuk fel a tartalmát, hogy minden jól elkeveredjen. Ha letelt az idő, szűrje le az italt, és a kész eperbort tárolja a hűtőben.

Eperfa kompót

Mivel az eper édes és frissítő, ízletes kompót is készíthető belőle. Ha ezt a receptet is ki szeretné próbálni, készítse elő a következő hozzávalókat:

  • eperfa,
  • 1 liter víz,
  • 400 gramm cukor,
  • esetleg citromsav.

Az áfonyát először alaposan mossuk meg, majd tegyük az előkészített üvegekbe anélkül, hogy túl erősen próbálnánk belenyomni. Közben forraljuk fel a vizet a cukorral, hogy ízletes páclét kapjunk, amit még forrón öntsünk az eperfás üvegekre. Ha azonban csak fehér eperfát tartósít, adjon a sós léhez 5 gramm citromsavat, hogy a kompót jobb ízt kapjon.

Ezután jól zárja le az egészet, és sterilizálja 90 °C-on 15-20 percig. Miután az üvegeket kivettük a forró vízből, fordítsuk fejjel lefelé, és hagyjuk kihűlni. Ha a kertjében van más gyümölcs, amelyet nem tud azonnal felhasználni, akkor egyszerre több fajtából is készíthet kompótot. Az eper jól illik például a ribizlihez vagy a sárgabarackhoz.

Eperfa lekvár

Ha érdekli az eperfa íze, és szeretné tartósítani a hosszú téli hónapokra, amikor egy időre búcsút kell mondania saját édes gyümölcstermésének, próbálja ki ezt az egyszerű eperlekvár receptet. Ennek a finomságnak az elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szüksége:

  • 1 kg érett eperfa,
  • 500 gramm kristálycukor,
  • 1 zacskó zselés cukor,
  • 2 gramm citromsav.

Először alaposan mossuk meg az eperfát, távolítsuk el a szárát, villával pépesítsük durva péppé, és egy nagy lábasban közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük meg (ideális esetben adjunk az eperfához kb. egy evőkanál vizet). Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, és ha már minden elkeveredett, adjuk hozzá a zselésítőszert, és kis lángon főzzük a keveréket még kb. 10 percig.

Közvetlenül a szükséges idő vége előtt oldjuk fel a citromsavat egy teáskanál vízben, és keverjük az elkészített lekvárba. Töltse meg az előmosott üvegeket a még forró keverékkel, zárja le őket jól, majd fordítsa fejjel lefelé. Ebben az esetben nincs szükség forralásra, de fontos, hogy a lekvárt jól hagyjuk kihűlni, mielőtt a kamrába vagy a pincébe tesszük.

Eperfagylalt

Az egyik nem túl hagyományos étel, amivel lenyűgözheti a látogatót vagy esetleg a párját, az eperfagylalt. Ha ezt a frissítően édes receptet otthon szeretné elkészíteni, készítse el:

  • 200 gramm eperfát,
  • 300 gramm fehér joghurtot,
  • 250 milliliter tejszínhabot,
  • 70 gramm porcukor,
  • 2 teáskanál citromlevet.

A fagylalt elkészítése nagyon egyszerű, és csak egy pillanatot vesz igénybe. A megmosott eperfát a többi hozzávalóval együtt tegyük egy turmixgépbe, majd turmixoljunk össze mindent alaposan, hogy sűrű turmixot kapjunk. Csak tedd a fagylaltgépbe vagy előkészített poharakba, amelyeket a fagyasztóba teszel, hogy a fagylalt szépen megdermedjen.

A muharfalevelek felhasználása

Bár sokan értékelik az eperfa finom ízét, kevesen tudják, hogy az eperfa leveleit is nagyon egyszerűen fel lehet használni. Az eperfához hasonlóan számos egészségügyi előnyt tartalmaznak, és ásványi anyagokban (különösen kalciumban) gazdagok, emellett adenint, aminosavakat, tanninokat, keserűanyagokat és szőlőcukrot is tartalmaznak.

Mivel összehúzó hatásúak, a muharfalevelek alkalmasak külső borogatások és fürdők készítésére, amelyek enyhíthetik az aranyeret, a bőrbetegségeket és a sípcsontfekélyeket. Alkalmasak továbbá mindenféle seb mosására, és sikeresen alkalmazhatók II. típusú cukorbetegség esetén is.

Ezenkívül a levelek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a bőrfiatalításhoz, csökkentik a koleszterinszintet, támogatják a májműködést és megakadályozzák a reuma kialakulását. Ezért gyakran készítenek belőlük ízletes teát, amely számos gyógyhatással bír, sőt egyesek a levelekből még gyulladáscsökkentő hatású eperfa gargalizálót is készítenek

Milyen gyümölcsei vannak az eperfának?

Az eperfa elsősorban ízletes gyümölcsei miatt népszerű a környékünkön, amelyeket néha egyszerűen csak eperfa néven emlegetnek. Ezek a termések a terméshüvelyek, amelyek egy megvastagodott periantuszba vannak zárva, és körülbelül 4 centiméter hosszúak. Ha az eperfa jól fejlődik a kertben, egy év alatt akár 100 kilogramm bogyót is teremhet. A bogyók júniusban vagy júliusban érnek, és lehetnek fehérek, pirosak vagy akár sötétlila színűek is.

Milyen eperfa recepteket próbálhatsz ki?

Az eperfa kellemesen lédús, frissítő és édes vagy édes-savanyú. Régen elsősorban a népi gyógyászatban, színezékként vagy egészséges cukorhelyettesítőként használták. Az eper önmagában is fogyasztható, de joghurt, zabpehely, saláták vagy desszertek összetevőjeként is alkalmas. Jól kombinálható más gyümölcsökkel, szárítható, és gyakran használják lekvár, kompót, almabor, szirup, tea, gyümölcslé vagy bor készítéséhez.

Hogyan kell elkészíteni az eperfa teát?

Ha egy forró és egészséges italra vágyik, mindenképpen próbálja ki az eperfateát. Egyszerűen készítsen egy teáskanálnyi szárított eperfát, majd forrázza le 250 milliliter forró vízzel. Ezután hagyja a keveréket 15 percig ázni, majd szűrje le az italt, és facsarja ki az eperlevet. Ezután megkóstolhatja a meleg eperteát.

Hogyan készítsünk eperbort?

Az eperbor kellemesen édes ízéről ismert. Elkészítéséhez 1 liter jó minőségű fehér- vagy vörösborra, 100 milliliter eperlére, 4 szegfűszegre, egy darab fahéjra és 3 csillagánizsra lesz szüksége. Az összes hozzávalót egyenként tegyük egy megfelelő üvegbe, amelyet jól dugaszoljunk el, és hűvös helyen tároljunk. Naponta legalább egyszer rázza fel. 3 hét elteltével szűrjük le az italt, és a kész eperbort tároljuk a hűtőben.