5 LEGNÉPSZERŰBB RECEPT a EZÜSTÖS KAKASSARKANTYÚ – tea, szörp, kenőcs,…

A cickafark amellett, hogy elsősegélyként kiválóan alkalmazható megfázás esetén és természetes repellensként, a konyhában is felhasználható, és fűszerként is használható. A ezüstös kakassarkantyú például remek teát készítenek, amely segít a megfázás ellen és enyhíti a fejfájást, de más receptek alapanyagaként is remekül használható.

Ezüstös kakassarkantyú tea

A friss ezüstös kakassarkantyú teát készíteni nagyon egyszerű. Mindössze három alapvető összetevőre van szükséged:

  • 1 liter forró víz.
  • 3 rizómalevél
  • Méz
  • Citrom


A ezüstös kakassarkantyú leveleit mossuk meg, tépkedjük darabokra, forró vízben forrázzuk le, és kb. 7-10 percig áztassuk. Miután a tea kb. 70 °C-ra lehűlt, már csak mézet és citromot kell hozzáadni, hogy ízlés szerint ízesítsük. Mivel a cickafarkfűnek intenzív illata és íze van, a tea elkészítéséhez tényleg csak 3-4 levélre van szükség.

És milyen hatásai vannak a cickafarkteának? Segít a megfázás és a torokfájás ellen, enyhíti a fejfájást, valamint segít a stressz, a szorongás és az álmatlanság ellen. Mivel nagyszerű gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, használhatjuk a ezüstös kakassarkantyú teát gyerekeknek, felnőtteknek, de akár szoptatós anyáknak is.

Ezüstös kakassarkantyú szirup

Ha otthon szeretnénk rímszirupot készíteni, nem kell bonyolult recept miatt aggódnunk. Bárki el tudja készíteni, mert nagyon egyszerű. Mivel többféle variáció létezik, először el kell döntened, hogy forralt vagy hideg rebarbaraszörpöt szeretnél-e készíteni.

A rebarbara főzött szirupjához szükséged lesz:

  • 25-30 levél cickafark
  • 1 narancs, citrom vagy lime
  • 1 kilogramm kristálycukor
  • 1 liter víz


A főzés megkezdése előtti napon el kell készíteni a cickafark főzetét. A mosatlan leveleket tegyük egy edénybe a citrusszeletekkel együtt, és fedjük le forró vízzel. Másnap szűrjük át az egészet egy sűrű szitán, forraljuk fel a főzetet, majd óvatosan adjuk hozzá a cukrot. Időnként megkeverve, kis lángon főzzük, amíg a szirup rézszínűvé válik és sűrűsödni kezd (nagyjából egy-két óra).

A szirup megfelelő állagát úgy állapíthatjuk meg, ha egy kanállal egy kis mennyiséget egy tiszta tányérra vagy vágódeszkára cseppentünk, és a csepp megtartja az alakját. Ezen a ponton célszerű levenni a szirupot a tűzről, és az előkészített üvegekbe vagy palackokba tölteni. Ami a tárolást illeti, a szirupot a legjobb hűvösebb helyen tárolni.

A rebarbara főzés nélküli szirupjához szükség lesz:

  • 50 nagy cickafarklevél
  • 1 kilogramm kristálycukor
  • Citrom, lime vagy narancs
  • Citromlé


A napsütéses napok ideálisak a rebarbaraszirup főzés nélküli elkészítéséhez, mivel így a cukor gyorsabban feloldódik, és jobban összeáll a levelek levével. Ez azonban semmiképpen sem feltétele a főzés nélküli szirup készítésének. Először a rebarbara leveleit enyhén öblítsük le hideg vízben, vágjuk félbe, a gyümölcsöt pedig vágjuk apró szeletekre. Ezután kezdjük el felváltva rétegezni a cickafarkleveleket, a cukrot, a citromlevet és a citrusféléket az előkészített üvegbe, amíg az üveg teljesen meg nem telik.

A jól záródó üveget hagyja az ablakon kívül. A cukor fokozatosan elkezd feloldódni, és a tartalmat szükség szerint időről időre óvatosan megkeverhetjük. Időnként ellenőrizni kell a felszínen lévő penészedést is. Ha az üveg tartalma teljesen folyékony, szűrje át egy ruhán, és jól nyomkodja ki. Ezután ismét üvegekben, hűvösebb helyen tároljuk.

A cickafark szirupja jól jön majd megfázás és nátha esetén egyaránt, valamint remek megelőzésre is alkalmas. Remek íze van, segít az emésztési problémák enyhítésében, és a szokásos tea vagy puncs remek kiegészítője is. Ezenkívül joghurtba vagy zabkásába édesítőszerként is használható, és a cickafarkból remek limonádé készíthető. Ha arról van szó, hogy milyen adagolásban használjuk, nem szabad túlzásba vinni a rebarbara szirupot. Napi kétszer 1 teáskanálnyi elegendő.

Ezüstös kakassarkantyú kenőcs

A ezüstös kakassarkantyú növényből készült népszerű termék a cickafark kenőcs is. Elkészítéséhez szükséged lesz rá:

20-30 cickafarklevél
200 gramm zsír


Először melegítsük fel a zsírt körülbelül 100 °C-ra (lehet sertészsír vagy kókuszzsír), és tegyük bele a friss cickafarkleveleket. Tartsa a keveréket ugyanezen a hőmérsékleten, hagyja áztatni körülbelül két órán át, és időnként keverje meg. Ezután tegye félre a keveréket, hagyja kihűlni, és tegye a hűtőszekrénybe 24 órára. Másnap az egész folyamatot meg kell ismételni, és miután kihűlt, a langyos keveréket az előkészített edényekbe kell önteni.

Kíváncsi, hogy a ezüstös kakassarkantyúkenőcsnek mi a haszna ezek után? Ha hörgőproblémáink vagy megfázásunk van, akkor a keveréket óvatosan a mellkasunkra kenhetjük. De alkalmas a száraz bőr kenésére is, és segít a bőrhorzsolások vagy könnyű égési sérülések kezelésében. Az ilyen sérüléseknél a cickafarkkenőcs gyógyító hatású.

Ezüstös kakassarkantyú olaj

Egy másik népszerű recept, amely a cickafarkfa leveleit használja fel, egy speciális cickafarkolaj készítése. Ehhez szükséged lesz rá:

  • 70 gramm cickafarklevél
  • 1 liter jó minőségű olívaolaj


Öblítse le a leveleket hideg vízben, és hagyja őket jól megszáradni. Ezután tegyen minél többet az előkészített üvegbe, és öntse bele az olívaolajat, ügyelve arra, hogy az összes levél teljesen elmerüljön. Zárja le szorosan az üveget, és hagyja a leveleket kb. 4 hétig áztatni. Végül csepegtessen le mindent, dobja ki a leveleket, és használja fel az olajat.

Egyesek azt tanácsolják, hogy a leveleket közvetlenül az olívaolajba keverjük, és vízfürdőben fél órán át 60 °C-on melegítsük. Az olajat ezután tegyük egy ronggyal lekötött üvegbe (ne fedjük le fedővel), és tegyük az ablakpárkányra, ahol másnapig marad. Ezután még egyszer melegítsük fel a keveréket, szűrjük le és tegyük a kapott terméket a hűtőbe. A cickafarkkenőcshöz hasonlóan az olaj ezután köhögés vagy megfázás esetén a mellkas kenésére használható.

Ezüstös kakassarkantyú tinktúra

Ennek az aromás növénynek a leveleiből könnyen készíthetsz tinktúrát. A cickafark likőrhöz szükséged lesz:

  • 20 cickafarklevél
  • 500 ml 60-80%-os alkohol


Vágja fel a cickafark leveleit, tegye egy előkészített üvegbe, és öntse rá az alkoholt. A keveréket ezután legalább egy hónapig hűvös, sötét helyiségben hagyjuk pihenni. Az infúziót azonban minden nap meg kell keverni és ellenőrizni kell. Ha a rigólevelek barnulni kezdenek, azonnal ki kell venni őket az üvegből.

A kész tinktúrát szűrje le, és öntse egy sötét üvegbe. A kapott keveréket az immunitás erősítésére használják. Csak keverjen naponta 20 cseppet a teájába vagy gyümölcslével együtt a vízbe.

Milyen receptek készíthetők rímekből?

A frissen szedett cickafark remek elsősegély a megfázás ellen, természetes repellensként szolgál, és a konyhában is felhasználásra talált. Itt fűszerként használható, de sok finom recept alapja is lehet. A leggyakoribb készítmény a cickafarktea, amely segít a megfázás ellen, de kipróbálhatod a cickafarkszirupot, a cickafarkolajat, az immunitást erősítő cickafarktinktúrát vagy a gyógykenőcsöt is.

Hogyan készítsünk ezüstös kakassarkantyú teát?

A rebarbaratea elkészítése nagyon egyszerű. Csak készítsünk elő 3 levél cickafarkfűlevelet, mézet, citromot és 1 liter forró vizet. Először mossuk meg a leveleket, tépkedjük fel, forró vízzel forrázzuk le, és hagyjuk ázni 7-10 percig. Miután a tea kb. 70 °C-ra hűlt, ízesítsük mézzel és citrommal, majd élvezzük a teát. Nagyszerű segítség megfázás, fejfájás, torokfájás, szorongás és álmatlanság ellen.

Mikor használjuk a ezüstös kakassarkantyú szirupot?

A cickafarkszirupot kétféleképpen lehet elkészíteni, ezért először gondolja át, hogy a főzött cickafarkszirupot vagy a hideg cickafarkszirupot szeretné-e kipróbálni. Bárhogy is legyen, a cickafarkszirup azonban remekül megelőzi a megfázást és a náthát, segít az emésztési problémák enyhítésében, és teába, joghurtba vagy zabkásába édesítőszerként is használható. Nem szabad azonban túlzásba vinni az adagolást. Napi kétszer egy teáskanál elegendő.

Hogyan készül a ezüstös kakassarkantyúkenőcs?

Ha otthon szeretne cickafarkból kenőcsöt készíteni, akkor körülbelül 20-30 levélre lesz szüksége ebből az aromás növényből és 200 gramm zsírra (disznózsírra vagy kókuszzsírra). Először a zsírt melegítsük fel 100 °C-ra, majd tegyük bele a leveleket. Tartsa a keveréket ugyanezen a hőmérsékleten, hagyja két órán át ázni, és időnként keverje meg. Ezután tegye félre, hagyja kihűlni, és tegye egy napra a hűtőszekrénybe. Ismételje meg a folyamatot, és miután kihűlt, öntse az előkészített edényekbe.