FOKHAGYMA: Hogyan kell tárolni, hogy tartós legyen?

Sikerült bőséges fokhagymatermést termesztenie, de most nem tudja, hogyan tárolja megfelelően ezt a népszerű alapanyagot, hogy ne romoljon meg? Szerencsére számos módja van annak, hogy a fokhagymát a későbbi felhasználás érdekében tartósítsuk. Elmondjuk, mikor van itt az ideje a fokhagyma betakarításának, hogyan szárítsd a fokhagymát, hogyan fagyaszd le, és hogyan pácold be sóban, olajban vagy borban.

Mikor kell betakarítani a fokhagymát?

A fokhagyma betakarítása a nyári hónapokban történik, nagyjából június elejétől augusztus közepéig. Ez azonban mindig attól függ, hogy milyen fajtát szeretne termeszteni, és természetesen más tényezőktől, például a terület éghajlati viszonyaitól. Óvakodjunk a korai betakarítástól, amely számos szárítási problémát okozhat, de a késői betakarítástól is, amikor a hagymák már a földben vannak, kifejlődtek és szétesnek.

A termés alakja attól is függ, hogy porzós vagy inkább porzótalan virágokat termeszt. A vesszőket akkor szüreteljük, amikor a növénynek még 5 húsos levele van (ezek sárgák lehetnek, de nem szárazak). A virágszár alakja a betakarítatlanul hagyott növényeken szintén irányadó lehet. Ez azért van, mert először felfelé nő, majd később görbülni kezd, és amikor a fokhagyma megérik, részben ismét felfelé áll.

Ha nem kihajtott fokhagymás növényeket ültetett a kertjébe, akkor a fokhagyma betakarításának idejét onnan állapíthatja meg, hogy az ültetett növények felének gerezdek a földön fekszenek. Ne feledje azt sem, hogy a betakarítás időpontja nem biztos, hogy minden termesztett fokhagymafajtánál azonos. Ezenkívül az adott év időjárása is befolyásolhatja, hogy mikor a legjobb kihúzni a növényeket a földből.

Hogyan kell betakarítani és szárítani a fokhagymát?

A fajtától függően körülbelül 16-36 hétig tart, amíg az első gerezdek megjelennek. Laza talajon a gerezdek könnyen, szerszám nélkül is kihúzhatók a földből. Ha kisebb területen (a saját kertjében) termeszt fokhagymát, akkor az ásóvilla az ideális eszköz. Nagyobb területek betakarításához különböző típusú altalajmarókat használnak.

Ne hagyja a kihúzott fokhagymát az ágyásban, ahol közvetlen napfénynek van kitéve. A túlzott hő hatására a fokhagyma nagyon rövid időn belül megromlik, és nem tud több fokhagymás ételt készíteni. Ehelyett tisztítsa meg az egyes hagymákat a szennyeződésektől, gondosan kösse össze őket a gerezdeknél fogva, és akassza fel őket egy meleg, szellős, árnyékos helyre száradni. Soha ne dörzsölje azonban össze a hagymákat.

Ha elég ügyes vagy, kipróbálhatod a fokhagyma szárításának hagyományos módját, és az egyes növényeket fonhatod fonatba vagy koszorúba. A szárak a betakarítás idején még szilárdak, de elég rugalmasak és hajlékonyak ahhoz, hogy ez viszonylag könnyen menjen. Csak válasszon ki egy növényt alapnak, és fokozatosan tekerje köré a többi növényt úgy, hogy az új mindig ráhajoljon az előzőre és rátapadjon.

Amikor sikerül a növényeket koszorúkba vagy fonatba fonni, minden egyes fej a levegőben lesz, hogy megfelelően megszáradjon. Ha azonban nincs bátorsága elkezdeni a fonást, egyszerűen kössön össze körülbelül 10-20 fokhagymagerezdet. Ezután fejjel lefelé akassza fel őket egy árnyékos, jó levegőjű helyre (ideális esetben huzatba).

A fokhagyma szárítására a legjobb helyek közé tartozik a pajta, a padlás vagy az előszoba. Vigyázzon azonban, hogy ne közvetlenül a tető alá akassza, ahol a hőmérséklet túl magasra emelkedhet. A fokhagymát a gerezdek nélkül, dobozokban, fa- vagy földpadlón, vagy akár rácson is száríthatjuk. Még ekkor is gondoskodnia kell arról, hogy a kiválasztott helyen megfelelő légáramlás legyen. Ne felejtse el levágni a gyökereket, de legalább fél centiméteresre hagyja őket.

Hogyan tároljuk a fokhagymát?

Sokakat foglalkoztat, hogyan kell a fokhagymát tárolni, hogy a jövőben is gond nélkül felhasználható legyen. A betakarítás után a gerezdek fokozatosan kiszáradnak, kicsíráznak és akár meg is penészedhetnek, ha a fokhagymát helytelenül tárolják. Ezért fontos a fokhagyma megfelelő tárolása, hogy sokáig elálljon, és mindig kéznél legyen a konyhában.

Ha fokhagymát vásárol, mindig szilárd, szépen lezárt, nem csírázó hagymákat válasszon. Nem szabad, hogy penészesedés jelei legyenek rajtuk. Ha nincs saját kertből származó fokhagymája, ideális esetben a fogyasztásától függően rendszeresen vásároljon. Ha fokhagymát termeszt, győződjön meg róla, hogy a fokhagyma megfelelően kiszárad a tárolás előtt.

A növények ekkor a szobahőmérsékletet (20 °C körüli hőmérsékletet) és a szárazságot részesítik előnyben. A páratartalomnak 60 % körül kell lennie. A fonatba vagy koszorúba fonott fokhagymát ezután felakaszthatjuk a kamrában vagy az előszobában, ahol a levegő áramlik, és nem kell aggódnunk semmi miatt. Ráadásul egy érdekes dekoráció és fokhagyma lesz kéznél, amikor csak éhesnek érzi magát.

A jól betakarított és szárított fokhagyma a következő betakarításig kitart, és semmit sem veszít aromás illatából. Ha nem szeretné ott lógva tartani, ahol megszárította, akkor a fejeket körülbelül 5 centiméteresre vághatja, és légáteresztő jutazsákokba helyezheti. Egy másik lehetőség, hogy a fokhagymát megfelelő szellőzéssel ellátott faládákban vagy papírdobozokban tárolja.

A fokhagymának nem tesz jót a túlfűtött helyiség vagy a magas páratartalom. Ezért soha ne tároljon egész dobrudakat a hűtőben, és semmiképpen ne hagyja a fokhagymát légmentesen lezárt műanyag zacskóba zárva. Ne tárolja túl meleg környezetben, ahol fennáll a fokhagyma hervadásának veszélye. Ha nagyobb mennyiségű fokhagymával rendelkezik, érdemes a népszerű otthoni tartósítási módszerek közül választania. Száríthatja, lefagyaszthatja, vagy sóban, olajban vagy fehérborban pácolhatja.

Fokhagyma szárítása

A fokhagyma tartósításának egyik módja a sütőben, szitában vagy tepsiben történő szárítás. Ha azon gondolkodik, hogyan szárítsa a fokhagymát, először ossza a fejeket egyes gerezdekre. Ha szitán vagy tepsiben szárítjuk, akkor hámozzuk meg őket, szeleteljük fel vékonyan, terítsük szét, és hagyjuk szobahőmérsékleten száradni két-hét napig.

Ha inkább a sütőben szárítjuk a fokhagymát, ami a leggyorsabb, akkor a gerezdeket ismét vékonyra szeleteljük. Azonban egész gerezdeket is lehet szárítani. Az előkészített fokhagymát tegye egy tepsire, és tegye 50 °C-ra felmelegített sütőbe körülbelül 45 percre (magasabb hőmérséklet elveszi a fokhagyma jellegzetes ízét és aromáját). Időnként keverje meg a gerezdeket vagy szeleteket, hogy ne égjenek meg.

A fokhagyma elektromos sütőben történő szárítása viszonylag egyszerű, gyors és hatékony, és segít megőrizni a gerezd erős ízét és átható aromáját. Az előző esetekhez hasonlóan felszeletelheti a gerezdeket. De van egy második lehetőség is, amikor félbevágja a gerezdeket, így azok szépen kiszáradnak. Ezután hagyjuk őket az 50 °C-ra állított sütőben legalább 6 órán át.

Fokhagyma fagyasztása

Ahhoz, hogy a fokhagyma tartós legyen, többféleképpen is megpróbálhatja lefagyasztani. Mielőtt azonban belevágna, először alaposan ellenőrizze az összes gerezdet, amelyet a fagyasztóba tesz. Minden olyan fokhagymát el kell távolítani, amelyen bármilyen hiba látható, és csak olyan gerezdeket szabad felhasználni, amelyek frissek, lédúsak, és nem mutatják penész vagy rothadás jeleit.

Ha nagy mennyiségű fokhagyma áll rendelkezésére, egész, hámozatlan gerezdeket is lefagyaszthat. Ezeket és a héját először csomagolja be alaposan fóliába, majd tárolja a fagyasztóban. Télig kitartanak. A legtöbben azonban a másik lehetőséget részesítik előnyben, azaz a hámozott és hámozatlan fokhagymagerezdeket is lefagyasztják.

Ha hámozatlan fokhagymagerezdeket szeretne tárolni, tegye őket egy jól záródó műanyag zacskóba, amelyet kifejezetten a fagyasztóban való tárolásra terveztek (ideális például egy cipzáras zacskó). Mielőtt azonban a fagyasztóba tenné, próbálja meg a lehető legtöbb levegőt eltávolítani a zacskóból. Egy másik lehetőség egy csavaros fedelű befőttesüveg vagy egy megfelelő műanyag doboz használata.

Ha inkább olyan fokhagymagerezdeket szeretne tárolni, amelyeket felhasználás előtt már nem kell meghámoznia, az eljárás nagyon hasonló. Azonban vennie kell a fáradságot, hogy meghámozza a fokhagymát, mielőtt műanyag zacskókban vagy más megfelelő tárolóedényekben tárolja. Egyesek azt javasolják, hogy a fagyasztóba helyezést követő napon vegyük ki a zacskót, és enyhén ütögessük meg a munkalapon, hogy a gerezdeket szétválasszuk.

Ezenkívül a zúzott fokhagymát is lefagyaszthatja. Először hámozza meg az egyes gerezdeket, majd vagy késsel, vagy konyhai robotgéppel aprítsa fel, és egy kis sót is adhat hozzá. Ezután a zúzott fokhagymát tegye műanyag cipzáras zacskókba, és tárolja a fagyasztóban. De ugyanígy lefagyaszthatod a fokhagymapürét is, amely valamivel finomabb állagú.

És hogy meddig tartható el a fokhagyma a fagyasztóban? Ideális esetben 3 hónapon belül el kell használnod a készletedet, de ha nem tudod elhasználni, az sem baj. A fokhagyma fagyasztóban való tárolása azonban nem haladhatja meg a 6 hónapot. Feltétlenül címkézze fel a műanyag zacskókat vagy más használt csomagolásokat azzal a dátummal, amikor a fokhagymát a fagyasztóba tette. Ugyanakkor soha ne tárolja más gyümölcsök vagy zöldségek mellett, mivel az erős fokhagymaaroma könnyen átjárhatja a többi ételt.

Fokhagyma sóban

Egy másik népszerű lehetőség a sóban pácolt fokhagyma. Ha nagy mennyiségű rúd áll rendelkezésedre, mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a tárolási módszert. Hogyan kell a fokhagymát pácolni? Először hámozza meg az egyes gerezdeket, majd törje össze, reszelje vagy turmixolja le őket, és keverje össze sóval (körülbelül 200-300 gramm só kilogramm fokhagymánként).

Ezt a keveréket ezután tiszta üvegekbe tesszük, vékony réteg sóval megszórjuk, és gondosan lezárjuk. A sóban pácolt fokhagymát ezután sötét, száraz helyen (a hűtőszekrényben vagy esetleg a kamrában) kell tárolni. Mivel a só kiváló tartósítószer, a keverék sokáig eláll, és a fokhagyma megőrzi eredeti tulajdonságait. Ezután bárhol felhasználhatja, ahol friss gerezdet adna hozzá, de ne feledje, hogy valószínűleg az ételt is kellőképpen megsózza.

Fokhagyma olajban

Ha a felesleges fokhagyma tárolásának módját keresi, egy másik lehetőség az olajban pácolás. Mi a recept ehhez a pácolt fokhagymához? Először hámozza meg az egyes gerezdeket, majd öntse őket előkészített üvegekbe, és fedje le extra szűz olívaolajjal (vagy napraforgóolajjal). Ízlés szerint fűszereket vagy különböző fűszernövényeket adjunk hozzá.

Az így pácolt fokhagyma elég sokáig eltartható, és az olajat is ízesíti, amellyel a gerezdeket befedjük. A felhasznált olajat sokféle étel elkészítéséhez is felhasználhatja. A fokhagymát ráadásul, mielőtt az olajba kerülne, gépben meg is darálhatja, vagy prés segítségével összezúzhatja. Az üveget azonban ne töltse csordultig, mert a fokhagyma idővel megduzzad, és az olaj túlcsordul. Tárolja hűvös, sötét helyen (ideális esetben a hűtőszekrényben).

Fokhagyma borban

Az utolsó lehetőség a fokhagyma borban való pácolása. Ehhez a fokhagymagerezdeken kívül elsősorban fűszerekre, például borsra, szegfűszegre és babérlevélre lesz szüksége. Ha szereti a csípősebb ízt, készítsen csípős borsot is. A páclé elkészítéséhez nem hiányozhatnak a következő hozzávalók sem:

  • 4 deciliter fehérbor,
  • 2 deciliter víz,
  • 2 deciliter ecet,
  • 100 gramm cukor,
  • 2 teáskanál só.

Tegyünk egy kevés olajat az üvegek aljára, majd tegyük bele a meghámozott fokhagymagerezdeket, fokozatosan beleszórva egész borsszemeket, szegfűszeget, babérlevelet és szükség esetén csípős paprikát. Ezután öntsük rá a fenti hozzávalókból készült meleg sós páclét, zárjuk le szorosan az üvegeket, és sterilizáljuk 15 percig kb. 85 °C-on.

Hogyan kell szárítani a fokhagymát?

Az ültetés után körülbelül 16-36 hétbe telik, mire az első fokhagymagerezdeket láthatjuk. Kihúzás után ne hagyja őket az ágyásban heverni, mert a túl nagy hő hatására megromlanak. Ehelyett tisztítsa meg az egyes gumókat (de soha ne dörzsölje össze őket), kösse össze őket óvatosan a fonalaknál fogva, és akassza fel őket egy meleg, szellős helyre, ahol a fokhagyma megszáradhat. Ha ügyes vagy, fonhatsz a növényekből fonatot vagy koszorút. A fokhagymát a gerezdek nélkül is száríthatja dobozokban vagy állványokon.

Hogyan tároljuk a fokhagymát?

A fokhagymát szobahőmérsékleten, azaz 20 °C körül, száraz helyen kell tárolni. A fokhagyma tárolásának egyik módja, hogy fürtökben, fonatban vagy koszorúban felakasztjuk egy kamrában, pajtában vagy előszobában, ahol jó a levegő áramlása. De tárolhatjuk a fokhagymát faládákban vagy papírdobozokban is. Soha ne hagyja azonban túlfűtött helyiségben, ne tegye hűtőszekrénybe, és ne zárja légmentesen műanyag zacskóba.

Hogyan kell lefagyasztani a fokhagymát?

A fokhagyma többféle formában is tárolható a fagyasztóban. Míg az egész, hámozatlan fokhagymagerezdeket be lehet csomagolni élelmiszerfóliába, addig az egyes fokhagymagerezdeket (hámozva vagy hámozatlanul) egy zárható műanyag zacskóba kell helyezni, hogy a lehető legtöbb levegőt eltávolítsuk, vagy egy másik műanyag edénybe. Ugyanakkor zúzott fokhagymát vagy fokhagymapürét is lefagyaszthatunk, amit az előző példához hasonlóan, azaz az előkészített fokhagymát műanyag zacskóba téve tehetünk.

Miben tárolható a fokhagyma?

Ha van fokhagymafeleslege, akkor az otthoni tartósítás különböző módjait is kipróbálhatja. Egyesek például a sóban pácolt fokhagymát részesítik előnyben, amit úgy készítenek el, hogy a meghámozott fokhagymát összezúzzák, pépesítik vagy turmixolják, majd összekeverik sóval, tiszta üvegekbe teszik, és a tetejére még egy kis sót szórnak. Mások viszont olajban szeretik a fokhagymát, megint mások pedig inkább borban pácolják a fokhagymát.