GOJI / KÍNAI BUKÓ – könnyen termeszthető, hogyan kell csinálni?

Kíváncsi vagy, hogyan termeszthetsz kínai ribizlit, hogy megkapd a finom GOJI bogyót? Először is fontos megjegyezni, hogy az ebben a növényben és bogyóiban található hatóanyagok aránya mindig a termőterülettől függ. Bár a talaj és az éghajlat nagy szerepet játszik, nem kell aggódni a ribizli termesztése miatt. Mind a tapasztalt kertészek, mind a kevés tapasztalattal rendelkező rajongók megbirkóznak vele.

Ha kíváncsi, hogyan boldogul a kínai ribizli a termesztéssel, ne aggódjon túlságosan. Ez a növény olyan környezetet kedvel, ahol száraz és meleg nyarak uralkodnak, de emellett szívós is, és nem bánja az itt olykor uralkodó kemény teleket sem. A mi szélességi körzeteinkben tehát általában nagyon jól boldogul, és nagyszámú ízletes gyümölcsöt termel a termelőknek.

Maga a GOJI termesztése viszonylag igénytelen, mivel még a rosszabb minőségű talajt is jól tűri. Az optimális hely az, ahol sok napsütést, tápanyagot és nedvességet kap, de a talaj nem lehet túl nedves. Ezért egy könnyebb homokos vályogtalaj, amelynek magasabb a pH-értéke, megfelelő. Összességében azonban szívós fa, amely nem hal ki, hanem könnyen rizómásodik és minden irányban elterjed.

A növénynek is szüksége van egy jó kis szabad térre maga körül, hogy jól teremjen. Ezért ideális, ha a fürtös levelű növénynek saját helyet biztosít, és legalább 2,5 méter távolságra ülteti a kert többi növényzetétől. Ne feledje azonban, hogy kedvező környezetben gyorsan gyökeret ereszt, és akár olyan gyomnövénnyé is válhat, amelytől nehezen tud majd megszabadulni.

A GOJI DESIGN

Hogyan termeszthető a Goji úgy, hogy jól és sokat teremjen a kertben? A Goji nem túl igényes, így magról vagy érett fűszernövény dugványokkal is termeszthető. Míg a fiatal zöld dugványok júniustól augusztusig nyerhetők a növényről, addig ősszel és télen fás dugványok számára van hely. Ezenkívül a kínai kurkuma dugványozással és dugványozással is szaporítható.

Ha magról kezd ribizlit termeszteni, tudnia kell, hogy a GOJI magok nagyjából 2,5-3 milliméter hosszúak, és a számuk mindig az adott bogyó méretétől függően változik. Kora tavasszal, nagyjából márciustól májusig vetjük el őket. Ezután érdemes a fiatal palántákat az első évben az üvegházban teleltetni, de ez nem feltétlenül szükséges.

A saját termesztésű vagy kertészeti központból hozott GOJI palántákat márciusban vagy áprilisban kell szabadföldbe ültetni. Egyszerűen helyezze őket egy 20 centiméter mély és 30 centiméter széles gödörbe, amelynek alját az ültetés előtt vízzel kell lefedni, és komposzttal vagy trágyával jól meg kell trágyázni. Ezután érdemes a növényt mulcskéreggel betakarni, hogy ne száradjon ki.

GOJI ültetése cserépbe

Ha belevágtál az otthoni termesztésbe, és az apró magokat előkészített cserepekbe ültetted, akkor találnod kell egy megfelelő élőhelyet ezeknek a növényeknek. Ideális egy olyan hely, ahol sok napsütést kapnak, de általában a részleges árnyék sem zavarja őket. A kínai ribiszke tehát jól tűri a balkontermesztést.

KEZELÉS, TRÁGYÁZÁS ÉS VÁGÁS

Hogyan kell öntözni a kínai ribiszkét? Az öntözést illetően ez a növény nem túl igényes. Az első és az utolsó öntözés ugyanabban az évben mindig a legbőségesebb legyen. Április és június között elegendő a körülbelül 25 naponkénti öntözés, de ha a növényt újonnan ültették, gyakrabban kell öntözni. Amint szeptemberben a gyümölcsök érni kezdenek, az öntözést csökkenteni kell.

Ami a trágyázást illeti, ideális esetben rendszeresen trágyázza a kínai csicsókát – ősszel trágyával, áprilisban pedig karbamiddal. Májusban és júniusban érdemes ammónium-foszfátot adni, májustól pedig tápoldatos lombtrágyázással is trágyázni (körülbelül 20 naponta).

Hogyan kell vágni egy GOJI-t? Az első évben a kínai göndör levelű gojik elég magasra nőhetnek, ezért érdemes rendszeresen nyírni és fiatalító metszéseket végezni. Február vagy március folyamán először a törzs tetejéről és aljáról is el kell távolítani az összes hajtást. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a középső részről sem, amelynek levegőztetésre van szüksége. Ezt úgy érhetjük el, hogy eltávolítjuk az öreg, keresztbe fordult és feleslegesen vastag ágakat.

Ezenkívül a kínai ribizli nyári metszése is ajánlott. Valójában a meleg hónapok alatt az ideális idő a vastag hajtások eltávolítására a főtörzsről, hogy a megmaradt ágak egyszerre juthassanak szabadon fényhez és levegőhöz.

GOJI GYÜMÖLCS

A goji bogyó édes, narancssárgától a pirosig terjedő bogyói általában szeptember vagy október folyamán érnek, és ekkor kell őket szüretelni is. A bogyók fésülése mindig kézzel történik, és nagyobb körültekintéssel kell eljárni. A bogyók meglehetősen puhák, ezért a gondatlan kezelés károsíthatja őket.

GOJI BETEGSÉGEK

Ami a káros hatásokat illeti, a kínai guszta növényt néha kártevők támadják meg, ugyanakkor bizonyos betegségek is veszélyeztethetik. Mivel a hagymafélék családjába tartozik, például burgonyafertőzés alakulhat ki rajta. Ezenkívül, ha nyáron melegebb az időjárás, a fodros levelű növényt gyakran támadják meg az atkák vagy bizonyos levéltetűfajok.

EGYÉB PÁRNATÍPUSOK

A kínai kúpvirágon kívül több mint 80 másik kúpvirágfaj létezik, amelyek szintén a liliomfélék családjába tartoznak. Ezek mindkét félteke mérsékelt és szubtrópusi területein elterjedtek, különösen Dél-Amerikában, Afrika déli részén, Ázsiában, de Európában is. Kontinensünkön például a következő fajokkal találkozhatunk:

Lycium halimifolium
Az idegenhonos rókagombóc (Lycium barbarom).
Kínai rókagombóc (Lycium chinense)
a ruszin vagy fekete muskátli (Lycium ruthenicum).
európai tehénborsó (Lycium europaneum)
Lycium schweinfurthii


Ezeken a fajokon kívül a kurkumának több fontos fajtája is létezik. Míg például az Amber Sweet Goji bogyói inkább sárgásak, addig a Goji Góliáté kifejezetten piros bogyókkal rendelkezik, amit az emberek általában a ribizli termesztésével azonosítanak.

HOGYAN KELL SZÁRÍTANI A GOJI-T?

Ha a kertjében termesztett Goji-bogyókat szeretné megszárítani, ideális esetben először félárnyékban hagyja őket, majd a napon szárítsa meg őket, hogy megőrizzék tápértéküket. Csak tegye őket egymástól körülbelül 2 centiméter távolságra, majd ne nyúljon a bogyókhoz, és ne forgassa őket, amíg teljesen meg nem száradnak. A napon szárítás a legkíméletesebb módszer, de a leghosszabb ideig tart.

Ha van szárítógépe, a hőmérséklet ne legyen magasabb 42 °C-nál. A szárítás után a mazsolára hasonlító bogyókat száraz és sötét helyen kell tárolni. A szárított goji bogyók narancsvörös színűek, meglehetősen kemények és ráncos felületűek. Fogyasztás előtt azonban vízzel megmoshatók, vagy ízüket tejtermékekhez adva lágyíthatjuk.

A hagyományos szárítás mellett a goji bogyókat speciális fagyasztva szárításnak vagy fagyasztva szárításnak is alávetik. Ennek köszönhetően képesek maximálisan megőrizni a vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat, és ez az eljárás friss, ropogós bogyókat is eredményez, tartósítószerek és hozzáadott cukrok nélkül. Ugyanakkor a C- és A-vitamin nem bomlik le.

Hogyan kell termeszteni a kínai kúpvirágot?

Bár a kínai kurkuma szívós, és a keményebb teleket is elviseli, a száraz és meleg nyarat kedveli. A goji termesztése azonban viszonylag egyszerű, mivel a növény jól tűri a rosszabb minőségű talajt. Az ideális hely az, ahol sok napsütés, tápanyag és nedvesség van. A könnyebb, homokos vályogtalaj magasabb pH-értékkel megfelelő, a Goji körül pedig viszonylag nagy szabad területre van szüksége ahhoz, hogy zavartalanul fejlődhessen.

Milyen a göndörlevelű növény ültetése?

A gömbfüvet magról, fiatal fűszernövény dugványozással, amelyet június és augusztus között lehet beszerezni, vagy vágással és kiásással lehet termeszteni. A vetést nagyjából márciustól májusig kell elvégezni, és a fiatal palántákat az első évben üvegházban kell teleltetni. A Goji palántákat ezután márciusban vagy áprilisban szabadföldbe ültetik.

Hogyan kell öntözni a kínai curcurbitot?

A kínai kurgán nem túl igényes az öntözéssel szemben. Az év első és utolsó öntözése mindig a legbőkezűbb legyen, és a goji növényt április és június között csak körülbelül 25 naponta kell öntözni. Bár a frissen ültetett ribizlit célszerű gyakrabban öntözni, amikor a gyümölcs érni kezd, az öntözésnek meglehetősen korlátozottnak kell lennie. Óvakodjunk a pangó víztől, amelyet a növény nem tolerál jól. A kínai ribizli rendszeres trágyázására is érdemes gondolni.

Hogyan kell szárítani a kínai curcurbitot?

Ha a Goji bogyókat szeretné megszárítani, hagyja a bogyókat egy ideig félárnyékban, majd a napon szárítsa meg őket, hogy megőrizzék tápértéküket. Körülbelül 2 cm távolságra kell őket egymástól, és nem szabad többet kézbe venni. Hacsak nem száradnak meg. A gesztenyék szárításához használhat otthoni szárítót is, ahol a hőmérséklet nem haladhatja meg a 42 °C-ot. Néha fagyasztva szárítást is végeznek, amit fagyasztva szárításnak neveznek.