Ha szeretne eperfát termeszteni, amely főként ízletes és lédús gyümölcsei miatt népszerű nálunk, nem kell aggódnia. Ezek a fák nem túl igényesek, és gazdag terméssel jutalmazzák meg Önt, ha jól gondozza őket. Elmondjuk, hogyan kell eperfát termeszteni, melyek az ideális termesztési feltételek, és milyen kártevők veszélyeztethetik a fákat.
Miért termesztünk eperfát?
A fő ok, amiért az eperfa az utóbbi időben ismét olyan népszerűvé vált, természetesen a gyümölcse. Az eperfa, ahogy a duzzadt periantuszba zárt bogyókból álló termést nevezik, a fehértől a piroson és a sötétlilán át a feketéig sokféle színű lehet. Alakjuk a málnára vagy a szederre emlékeztet, nagyon lédúsak és kellemesen édes vagy édeskés-savanykás ízűek.
De ez még nem minden. Az eper tele van egészségmegőrző anyagokkal, és fogyasztásuk jótékony hatással van az emberi egészségre. Ezenkívül a konyhában is felhasználható, és finom szörp, gyümölcslé, kompót, lekvár vagy eperbor készíthető belőle. A fák azonban érdekes díszítőelemként is szolgálnak, és az eperfák törpe formái szép sövényt alkothatnak.
Az eredeti, fehér, fekete és piros termésű eperfákból az idők során mintegy 400 különböző fajtát nemesítettek ki, amelyek levélformájukban, de a termés méretében és színében is különböznek egymástól. A leghíresebb hibridek a trnavai eperfa (fekete trnavai eperfa) és a lógó eperfa. A fehér termésű fajták közé tartozik például az Aurea, a Laciniata és a Pendula.
Milyen termesztési körülményeket igényelnek az eperfák?
Az eperfákat nagyon régóta termesztik térségünkben, és egyes helyeken több mint kétszáz éves fákat is találunk. Termofil fákról van szó, amelyeket főleg az alföldi területeken háziasítottak, és ősidők óta főként bortermelő vidékeken ültetik őket. Nem csoda, hiszen az eperfáknak évi 8 °C feletti átlaghőmérsékletre van szükségük.
Bár a melegebb éghajlatot kedvelik, a felmelegedő éghajlat miatt a magasabb mérsékelt égövi területeken is találkozhatunk velük. Szívósságuknak és regenerálódási képességüknek köszönhetően ma már a hidegebb hőmérsékletet is elviselik, így gond nélkül ültethetők a kertbe. Ne feledje azonban, hogy napos helyre van szükségük, meleg és kellően vízáteresztő talajjal.
Amit viszont nem tolerálnak, az a túl hűvös és árnyékos, nyitott, erős szélnek kitett vagy egyenesen vizes kertrészekbe való telepítés. Ezenkívül azt is szem előtt kell tartanunk, hogy nem alkalmasak más cserjék és fák közelében történő termesztésre, mivel nem tűrik jól a gyökérzetükben lévő idegen fák jelenlétét.
Eperfa ültetése
A fiatal fákat ősszel vagy tavasszal ültetik. Mivel azonban az eperfáknak nagy térre van szükségük maguk körül, eléggé elterjedtek, és zavarják őket más fák gyökerei, ajánlatos az egyes fákat a kertben lévő más növényektől és fáktól legalább öt méter távolságra ültetni. Minél magasabb a szomszédos fa, annál távolabb kell ültetni az eperfát.
Ültetés előtt azonban az eperfa gyökereit néhány órára vízbe kell áztatni (ideális esetben egyenes gyökerű fák esetében). Ezenkívül egy kellően mély gödröt is elő kell készíteni, amelynek a szélét egy kicsit meg kell bolygatni ásóval, hogy a gyökerek könnyebben át tudjanak nőni.
Ezután bélelje ki az ültetőgödröt komposzt és föld keverékével, öntözze meg megfelelően, és ültesse el a muharfa gyökereit az előkészített talajba. Ezután keverje bele a földet, nyomja le, öntözze meg újra, és ismételje meg a folyamatot. Amikor elérte az utolsó talajréteget, ne tapossa tovább a talajt, hanem hagyja lazán. Ez megakadályozza a nagyobb nedvességszivárgást.
A fákat egy támasztó karóhoz ültetjük, és az ültetés után érdemes bőségesen öntözni. Az első hajtásokat mindenképpen vágjuk vissza, hogy a muhleinnek szép formát adjunk, de később nincs szükség nagyobb metszésre. Ha meg akarja fiatalítani a fát, és egy kicsit az igényeihez igazítani, csak időnként kell megvilágítani.
Milyen gondozást igényel az eperfa?
Mivel ezek a fák gazdag gyökérzettel büszkélkedhetnek, amely meglehetősen mélyen behatol a talajba, az eperfák emberi segítség nélkül is képesek elegendő vízzel és tápanyaggal ellátni magukat. A kertészek nagyon kedvelik őket, mert nem túl igényes a gondozásuk, és csak minimális figyelmet igényelnek. Előnyük az is, hogy később virágoznak, így nem áll fenn a fagyveszély.
A fiatal fákat kellőképpen öntözni kell, és metszéssel kell könnyíteni, amit kora tavasszal (a nedv megjelenése előtt) kell elvégezni. Megjegyzendő azonban, hogy bár egyes fajták tetőmetszést igényelnek, a túlnyúló eperfákat (az úgynevezett ingófákat) inkább egyáltalán nem kell megmetszeni. A lehullott gyümölcsök tisztán tartása érdekében ezután füvesítse az eperfa alatti talajt, vagy esetleg ültessen talajtakaró évelőket.
Az eperfákat fiatal korukban érdemes időnként trágyázni is, de vigyázzunk, mert a túl sok tápanyag miatt a hajtások túl gyorsan nőnek, majd túl gyengék lesznek és törni kezdenek. Mivel az eperfák általában hosszabb ideig nyugalmi állapotban vannak, nem ritka, hogy az első rügyek csak május folyamán jelennek meg, és a hónap végén a fák már lombosodnak.
A selyemhernyók beporzása
Az eperfákat a szél porozza be. Kétlaki növények, ezért szükséges, hogy egy nőivarú és egy hímivarú virágokkal rendelkező növény egymás közelében legyen. Ez azonban problémás lehet, mivel elég nagy fák, és nem mindenkinek van hely két eperfa számára a kertjében. Ha azonban érdekli a termesztésük, vásárolhat olyan fákat, amelyeknek hím és nőstény virágai oltva vannak, ami könnyen megoldja a helyzetet.
Betegségek és kártevők
Ha megfelelő helyre ülteti az eperfát, és kellő gondozást biztosít neki, általában nem kell komoly betegségektől vagy kellemetlen kártevőktől tartania. Vigyázzon azonban a behurcolt katalpa levéltetűvel, amely jelentős károkat okozhat a gondozott fákban, és érdemes megvédeni az eperfát a levéltetvektől, a selyemhernyóktól és a különböző lepkefajok hernyóitól is.
Az eperfák betakarítása
Az eperfák körülbelül az ültetésük utáni harmadik vagy negyedik évben kezdenek termést hozni. Azonban nyolc-tíz évbe telik, mire igazán bőséges eperfa-termésre számíthat, és a termés mennyisége a kor előrehaladtával növekszik. Ha az eperfák jól fejlődnek, a későbbi években akár 100 kilogrammnyi ízletes gyümölcsöt is teremhetnek.
És hogyan szedik az eperfát? Ideális esetben az érett gyümölcsöt a szilvához hasonlóan a fa alá kifeszített fólialapon rázzuk le. A gyümölcs fokozatosan hullik le, ezért célszerű az eperfa körüli területet füvesíteni, ahelyett, hogy körkörös ágyást alakítanánk ki a fa körül. A leszedett gyümölcsöt ezután a lehető leggyorsabban fel kell dolgozni, mivel nem marad meg sokáig.
Milyen körülményeket igényelnek az eperfák?
Mivel hőigényesek, ma már elsősorban alföldi vagy bortermelő területeken találhatók eperfák. A melegedő éghajlatnak köszönhetően azonban a hidegebb hőmérsékletet is elviselik, így a kertbe is ültethetők. Szükségük van azonban 8 °C feletti éves átlaghőmérsékletre, napos helyre és meleg, kellően vízáteresztő talajra. Emellett ne feledje, hogy nem alkalmasak más cserjék és fák közelében történő termesztésre.
Hogyan ültessünk eperfát?
Az eperfa ültetése tavasszal vagy ősszel történik. Ideális esetben először áztassa be az eperfa gyökereit néhány órára vízbe, készítsen egy kellően mély gödröt más növényektől és fáktól legalább öt méter távolságra, majd bélelje ki komposzt és föld keverékével. Ezután ültesse az eperfa gyökereit a jól átnedvesített talajba, keverje bele a földet, döngölje meg, öntözze meg, és ismételje meg a folyamatot többször. Az utolsó rétegnél már ne tapossuk meg a talajt, csak alaposan öntözzük meg.
Hogyan kell ápolni az eperfákat?
Az eperfák elsősorban azért olyan népszerűek a kertészek körében, mert nem túl igényes a gondozásuk. Gazdag gyökérzetüknek köszönhetően emberi segítség nélkül is képesek elegendő vízzel és tápanyaggal ellátni magukat. Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy a fiatal fákat kellőképpen öntözzük, és az első hajtásokat vágjuk vissza, hogy az eperfa szép formát kapjon. A fát metszéssel is könnyíthetjük, amit kora tavasszal érdemes elvégezni, és érdemes időről időre trágyázni az eperfát.
Hogyan takarítják be az eperfát?
Az eperfa az ültetés után körülbelül három-négy évvel kezd termést hozni, de nyolc-tíz évbe telik, mire az első igazán bőséges termést kapja. Ha a fák jól fejlődnek, akár 100 kilogrammnyi ízletes gyümölcsöt is élvezhetünk, amelyet a gyümölcs érésekor az előkészített fóliára rázva szedhetünk le. Ezután érdemes minél hamarabb feldolgozni a gyümölcsöt, mert hamar megromlik.