HOGYAN TÁROLJUK / KEZELJÜK OSZTRIGA GOMBA

Az osztrigagomba sokoldalúan felhasználható a konyhában. Levesek és mártások kiváló alapanyaga, de zöldségekkel kombinálva vagy füstölve is jó ízű. Ezt a gombafajtát frissen kell feldolgozni. Ha azonban akkor is szeretné élvezni ezeket a gombákat, amikor a gombakertje nem terem, akkor tartósíthatja őket. Ezt többféleképpen is megteheti, például szárítással, blansírozással, zúzással vagy fagyasztással.

HOGYAN KELL TARTÓSÍTANI AZ OSZTRIGAGOMBÁT?

Kíváncsi, hogyan tisztítsa meg az osztrigagombát feldolgozás előtt? Ez valójában nagyon egyszerű. A főzéshez csak a kalapokra van szüksége, így a lábakat levághatja és kidobhatja. Ezután csak törölje le a kalapokat egy nedvesített papírtörlővel, és egy fogpiszkálóval tisztítsa meg a szennyeződéseket az alján, a szirmok között.

Sokan kérdezik azt is, hogy az osztrigagomba meddig tartható el a hűtőben. Ezeket a gombákat a legjobb frissen fogyasztani, de emellett az osztrigagomba többféle feldolgozási módot kínál a szárítástól a zúzásig. Ha azonban egy ideig a hűtőben szeretné tárolni, és később felhasználni, akkor tudnia kell, hogy három napnál tovább nem maradhat ott. Ezt követően ugyanis megromolhat.

OSZTRIGAGOMBA SZÁRÍTÁSA

Az emberek egyik legrégebbi módja a gomba tartósításának természetesen a szárítás. Itt is, mint más gombák esetében, egy fontos szabályt kell betartani – az osztrigagombát szárítás előtt soha nem szabad vízben megmosni. Csak óvatosan tisztítsuk meg a gombát késsel, anélkül, hogy feleslegesen hámoznánk. Ezután szeletekre vágjuk őket, ideális esetben úgy, hogy a kalap és a gerinc együtt maradjon.

A felszeletelt osztrigagombát ezután egy rétegben terítsük ki a lécekre, szilikonhálós keretekre vagy bármilyen más, gomba szárítására alkalmas helyre. A gombát a napon is lehet előszárítani, de mindig ügyelni kell arra, hogy a gomba körül levegő áramoljon.

Ha elektromos szárítót használunk, akkor ideális, ha előbb 40-50 °C-on előszárítjuk a gombát. Ha a szeletek már nem ragadnak, emeljük a hőmérsékletet 60 °C-ra, végül szárítsuk meg a gombát ismét 50 °C-on. A jól megszáradt gombaszeleteket abból lehet megállapítani, hogy zörögnek és törnek. A szárított osztrigagombát ezután jól záródó üvegekben (semmiképpen sem vászonzacskókban) tároljuk.

A SAJÁT VONATODBAN LÉVŐ HANG KEZELÉSE

Az osztrigagomba feldolgozásának másik népszerű módja a saját levében való pácolás. Ha ezt a lehetőséget választja, először meg kell tisztítania, fel kell aprítania és folyó víz alatt szitában le kell öblítenie a gombát. Ezután melegítsünk fel egy edényt, amelyben a gombát megpároljuk, és körülbelül 20 percig pároljuk, időnként megkeverve, hogy a leve kiengedjen.

Annak érdekében, hogy a savanyított gombát a későbbiekben többféleképpen is felhasználhassuk, ne fűszerezzük, csak egy kevés sót adjunk hozzá. A párolás után hagyjuk a gombát egy kicsit kihűlni, majd tegyük üvegekbe, és öntsük fel a saját levével (a fedél alatt kb. 2 cm helyet hagyva). Végül hermetikusan lezárjuk az üvegeket, és 95 °C-on kb. 50 percig sterilizáljuk őket, amit további két nap múlva megismétlünk.

GOMBA SÓS OLDATBAN

A gomba tartósítására ma is használt egyik módszer a sós oldatba helyezés. Hogyan kell csinálni? A gombát először meg kell tisztítani, felszeletelni és hagyni kell fonnyadni. Ezután töltsük meg velük az üvegeket, és készítsünk erős sós páclét, amely fél liter vízre 500 gramm sót tartalmaz. Öntsük rá a gombára úgy, hogy a sós víz legalább egy centiméterrel a gomba teteje fölé érjen.

Az üvegeket ezután zárjuk le fedővel vagy fedjük le celofánnal. Ebben az esetben nem sterilizáljuk őket, hanem sötét helyen kell tárolni. Ha egyszer fel akarjuk használni a gombát, tartsuk szem előtt, hogy rétegenként kell eltávolítani (a legfelső mindig sötétebb). Bármilyen elkészítés előtt (például leves vagy mártás alapanyagaként) öblítsük le a gombát vízzel, és ne sózzuk meg magát az ételt.

OSZTRIGAGOMBA FAGYASZTÁSA

Ha osztrigagombát szeretnénk lefagyasztani, a gombát ismét meg kell tisztítani, feldarabolni és szitán megmosni. Ezután tegyük őket egy serpenyőbe egy kis forró zsírba, adjunk hozzá sót, zúzott köményt és őrölt fehérborsot, majd hagyjuk, hogy a keverék a saját levében párolódjon körülbelül tizenöt percig. Miután a gomba kihűlt, a kihűlt keveréket osszuk szét élelmiszer-zacskókba, amelyekből célszerű kiszívni a levegőt, majd fagyasszuk le. A gomba egy évig is eláll. Ha a konyhában használjuk fel, ne olvasztjuk ki, hanem tegyük egyenesen egy lábasba vagy serpenyőbe, és főzzük meg.

OSZTRIGAGOMBA BLANSÍROZÁSA

Az osztrigagombát blansírozással is elkészíthetjük. A megtisztított és feldarabolt terméseket tegyük egy szitába, és öblítsük le vízzel. Közben forraljunk sós vizet egy fazékban (kb. egy teáskanálnyi só literenként), és amint forrni kezd, adjuk hozzá az előkészített gombát, amely körülbelül 5 percig fő. A fokozatosan képződő habot érdemes egy kanállal eltávolítani. Ha a gomba megfőtt, tegyük vissza a szitába, hideg vízzel alaposan öblítsük le, majd a kihűlt darabokat tegyük a sós lébe, vagy töltsük meg zacskókba, hogy a hűtőben tároljuk.

A szarvasgomba porrá zúzása

Kíváncsi, hogyan hasznosíthatja legjobban a kemény osztrigagomba-ivadékot? A szakértők azt tanácsolják, hogy a gomba ezen részét zúzzuk porrá. Ehhez szárított gombaszeletekre lesz szüksége, amelyeket húsdarálón kell ledarálni, majd durva szitán átszitálni. Ha nagyobb darabok maradnak, csak daráljuk le őket szárazra egy turmixgépben, és szitáljuk át ismét egy finom szitán.

Az így kapott keverékhez érdemes egy kevés sót adni, majd jól összekeverni, és visszazárható fedelű üvegekbe tölteni. Ellenkező esetben a por nedves és penészes lesz. És akkor hogyan használhatja fel a laskagomba port? Például remekül használható gombafűszerként levesek és mártások ízesítésére.

Kagylógomba gomba

A tárolás során előfordulhat, hogy egyes gombák furcsa porhanyósodást mutatnak. Mivel az osztrigagomba kalapjai fürtökben vagy nagyobb rétegekben nőnek egymáson, nem ritka, hogy az alsó termőtesteken fehér bevonatot találunk. Ezek csírázott spórák, de teljesen ártalmatlanok.

Egyesek attól tartanak, hogy az osztrigagombán gomba van. Ez azonban teljesen más színű lenne, például sárga, fekete, kék vagy zöld, és jellegzetes szagot árasztana. Az apró fehér szőrszálak viszont egyáltalán nem kifogásolhatóak, és nem kell aggódni, hogy megeszik-e a gyümölcsöt, amelyen megjelennek.

Hogyan történik az osztrigagomba szárítása?

Az osztrigagombát szárítás előtt soha nem szabad vízzel megmosni. Csak gondosan tisztítsa meg a gombát, anélkül, hogy bármilyen módon meghámozná, majd vágja fel szeletekre úgy, hogy a kalap és a gerinc együtt maradjon. A felszeletelt osztrigagombát ezután egy rétegben lehet kiteríteni az előkészített lécekre vagy keretekre, és a napon előszárítani, de mindig úgy, hogy a levegő áramoljon körülöttük. Elektromos szárítóban a gombát először 40-50 °C-on szárítják, majd amikor már nem ragad, 60 °C-on szárítják, végül a hőmérsékletet ismét 50 °C-ra csökkentik

Mi szükséges a gomba saját levében való pácolásához?

Először is a gombát meg kell tisztítani, fel kell vágni és folyó víz alatt le kell öblíteni. Ezután megpirítjuk a gombát, és 20 percig pároljuk a lábasban, időnként megkeverve, hogy a gomba levet eresszen. A gombát csak sózzuk, és ne adjunk hozzá más fűszert, hogy később különböző módon felhasználhassuk. Ha a gomba a párolás után kihűlt, tegyük üvegekbe, öntsük rá a saját levét, zárjuk le szorosan, sterilizáljuk 95 °C-on 50 percig, és két nap múlva ismételjük meg.

Hogyan készítsük el a gombát sós oldatban?

Tisztítsuk meg a gombát, vágjuk szeletekre, és hagyjuk megfonnyadni. Ezután tegye őket üvegekbe, és főzzön belőlük erős sós lében. Ennek 0,5 liter vízre 500 gramm sót kell tartalmaznia. Ezt öntse a gombára úgy, hogy a sós víz körülbelül egy centiméterrel a gomba teteje fölé érjen. Az üvegeket zárjuk le fedővel, vagy fedjük le celofánnal. A sós lében lévő gombát nem sterilizáljuk, de sötét helyen kell tárolni.

Hogyan kell lefagyasztani az osztrigagombát?

Fagyasztás előtt a gombát meg kell tisztítani, darabokra kell vágni és szitán meg kell mosni. Ezután tegyük őket egy edénybe egy kis forró zsírra, adjunk hozzá sót, zúzott köményt és őrölt borsot. Hagyjuk ezt a keveréket a saját levében kb. 15 percig párolódni, majd miután kihűltek, osszuk szét a keveréket az előkészített zacskókba. Ezután szívja ki belőlük a levegőt, és tegye őket a fagyasztóba. A gomba akár egy évig is eltartható.