6 legjobb recept a bedle-ből magas

Ön bőséges termést termesztett a kertjében magas ágyásszalmából? Vagy talán egy erdei kirándulás során sikerült megtalálnia ezeket az ízletes gombákat? Ha igen, akkor most biztosan azon gondolkodik, hogy mit kezdjen velük. Az ágyások számos érdekes recept alapjává válhatnak. Elmondjuk, hogyan kell elkészíteni őket, milyen ételek a legnépszerűbbek az emberek körében, és mit főzzön velük, hogy az egész család élvezhesse őket.

Hogyan tisztítsuk meg az ágyat?

A bedla, amelyet a gombaszedők körében bedla ehető vagy bedla ztepilá néven is ismernek, a pörkölők családjába tartozó népszerű szárú gomba. Kulináris felhasználása meglehetősen széleskörű, és sokféleképpen elkészíthető. Mielőtt azonban elkezdenénk a feldolgozását, gondosan meg kell tisztítani a gombát, hogy megszabaduljunk minden szennyeződéstől és szennyeződéstől.

A gomba tisztítása nem túl nehéz, ezért szinte bárki elvégezheti. Mindössze annyit kell tennie, hogy eltávolítja a gombára tapadt tűket, mohát, füvet, földet vagy leveleket, majd óvatosan lekaparja a gomba felületét, hogy eltávolítsa a felső pikkelyréteget. Ezt részben az erdőben vagy a kertben is elvégezheti egy gombakéssel. Ne feledje, hogy a gombát még aznap, amikor hazahozza, alaposan meg kell tisztítania.

Ha az erdőbe megy bedla gombát szedni, ne feledje, hogy ideális esetben külön-külön, a kezében kell hazavinnie. A bedla gombákat általában lábuk nélkül helyezzük a kosárba, és úgy kell őket a bőrükkel lefelé helyezni, hogy ne kerüljön közéjük szennyeződés. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne tévesszük össze őket egy másik bedlafajjal, például a hegyes héjú bedlával vagy a piruló bedlával, vagy valamelyik vargányagombával.

Hogyan dolgozzuk fel a bedlát?

Természetesen előfordulhat, hogy a bedellatermés egyszerűen felülmúlja a várakozásait, és vagy elajándékozza, vagy más módon használja fel őket, mint hogy fánkokat és ízletes szeleteket készítsen belőlük. Hogyan tartósíthatod a bedlákat, ha jelenleg nincs rájuk szükséged a konyhádban? Szerencsére többféleképpen is tartósítható, például fagyasztással, konzerválással, savanyítással vagy szárítással.

Hogyan kell tárolni a bedla babot a fagyasztóban?

Sokan kérdezik, hogyan kell lefagyasztani a bedlit, hogy minél tovább elálljon a fagyasztóban. De ez valójában nagyon egyszerű. Egyszerűen vágja a gombát kisebb darabokra, és akkor a bedlát lefagyaszthatja nyersen, de akár párolva vagy elősütve is. Míg a fagyasztóban tárolt nyers gombát ideális esetben két hónapon belül fel kell használni, addig a főtt bedla gomba akár egy évig is eltartható.

A nyers gomba tárolásakor a legjobb, ha kisebb darabokra vágjuk, majd műanyag dobozba tesszük. A rétegeket fóliával kell elválasztani, hogy könnyen kivehetőek legyenek a dobozból. Azonnal feldolgozhatók, nem szabad hagyni őket felengedni, különben kifolyik. Ezután sóval és köménymaggal süssük meg őket, amíg még fagyott állapotban vannak, majd folytassuk a bedellák receptjével.

Egy másik módja a bedla gomba fagyasztóban való tárolásának, ha először zsírban megsütjük, majd lefagyasztjuk. Így a gomba körülbelül 6 hónapig rendelkezésre áll. Az is lehet, hogy csak háromrétegű fóliába csomagolja őket (sózás nélkül), majd fóliával bélelt műanyag dobozba teszi őket. Ebben az állapotban a gomba akár 3 hónapig is eláll a fagyasztóban.

Hogyan kell szárítani a bedla gombát?

Ha túlzásba vitte a bedellagombák fogyasztását, és egy időre szünetet szeretne tartani, akkor a gombát szárítással is feldolgozhatja. Először is a gombát meg kell tisztítani, és ideális esetben leszedni vagy kisebb darabokra vágni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ezután helyezze a bedlákat egy nagyobb tepsibe, és szárítsa őket nyitott sütőben, alacsony hőmérsékleten.

A szárított, ehető bedlát ezután porrá dolgozzák tovább, amelyet gombafűszerként használnak. A gombát egyszerűen összetörhetjük egy kutyavékonyabb szitán vagy szűrőn. Így ízletes pépet kapunk, amely alkalmas levesekbe, töltelékekbe vagy húsok alá. A szárított bedla különleges ízt kölcsönöz az ételeknek, amit biztosan szeretni fog.

Receptek az ehető ágyból

Sikerült termesztenie vagy gyűjtenie egy nagyszámú gyümölcsnövényt, és most azon gondolkodik, hogy mit készítsen a bedellából, hogy az egész családja élvezhesse? Az egyik legnépszerűbb recept természetesen a köménnyel sült bedla. Aztán a gombaszedők általában nem hagyják ki a háromrétegű bedlát sem. Ezek a bedla gombaszeletek igazán finomak, de kicsit zsírosabbak, mint a sült gomba.

A bedla tallérnak finom illata van, nyers állapotban pedig az íze a friss mogyoróra emlékeztet. A fiatal kalapok nagyon húsosak, ezért olyan népszerűek a gombaszedők körében. A lábak általában inkább merevebbek, és az emberek általában nem eszik meg őket. A gomba tisztítás után a hűtőben körülbelül két napig eltartható, de a legjobb, ha a bedla gombát azonnal feldolgozzuk, hogy a legjobb ízt kapjuk.

Természetesen a bedlát hozzáadhatjuk egy klasszikus gombás kevert sütéshez is. Ezen kívül azonban különböző levesek vagy mártások készítésére is alkalmas, és töltelékek alapjául is jól szolgál. A bedla gombát más gombafajtákkal keverve és pácolva is adhatjuk, de erre különösen alkalmasak a bontatlan kalapok. Mindemellett krumpli sütéséhez is felhasználható, és a bedellás kenőcs is kiváló.

Bedli köménymaggal: recept

A bedli elkészítésének egyik legnépszerűbb módja a köménymagos bedli klasszikus receptje. Ahhoz, hogy ezt a finomságot otthon elkészíthesse, a következő hozzávalókra lesz szüksége:

  • friss ágybetétek,
  • zúzott kömény,
  • zsiradék,
  • só és bors.

Először alaposan megtisztítjuk, eltávolítjuk a combokat, és ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk, tetszés szerint. Míg egyesek inkább egészben hagyják a gombát, és csak két-három helyen vágják be, hogy ne göndörödjön, mások inkább negyedelik vagy kisebb darabokra vágják. A bedlát ezután vajban vagy olajban is elkészíthetjük, de a legjobb állítólag a zsírban sült bedla.

Egy evőkanál zsírt (vagy olajat vagy vajat) melegítsünk fel egy serpenyőben. Közben szórja meg a bedlát köménnyel, és ha szükséges, sóval vagy borssal fűszerezze. Ezután a gombát mindkét oldalát megsütjük a forró zsiradékban. Tartsa alacsonyan a hőfokot, és addig párolja, amíg a gomba által kibocsátott összes víz el nem párolog. Még melegen tálaljuk, ideális esetben frissen sült kenyérrel.

Rántott bedli: recept

Ha a kertjében nő bedla, a legjobb receptek között természetesen szerepel a panírozott bedla is, amelyből később remek gombaszeletet készíthet. Ha ön is megkívánja ezt a sokat dicsért ételt, az ehető bedla vágott formában történő elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükség:

  • friss bedla,
  • sima liszt,
  • tojás,
  • zsemlemorzsa,
  • só és bors,
  • zúzott kömény,
  • zsiradék (olaj).

Hogyan csomagoljuk be a bedlát? Bár első pillantásra egyszerűnek tűnhet, mindig jobb, ha ismerjük a helyes eljárást, hogy ne tegyünk feleslegesen kárt a gombában. Először is mindig csak megtisztított, szennyeződésektől mentes kalapokat szabad becsomagolni. A combokat inkább a sülthez kell adni, vagy a gombafűszerezés alapjául kell használni, mivel nem állnak jól az ételhez.

A kinyitott kalapokat általában egészben csomagoljuk be. Ha azonban túl nagyok, félbe vagy negyedekbe vághatjuk őket, ami a még zárt fiatal kalapokra is vonatkozik. Bár vannak, akik szeretik a gombát tésztában elkészíteni, ebben az esetben jobb, ha elfelejtjük. A kemény gombák csomagolására alkalmasabb, de a hasasok kifolynának és átáznának. Válassza inkább a klasszikus hármas csomagolást.

Ha a kagylókat sütés előtt meg akarja sózni, tekerje be őket közvetlenül azelőtt, hogy a forró serpenyőbe tenné őket. A só elvonja a nedvességet a gombából, így ha túl korán csomagolja be őket, teljesen átáznak, és a tripla wrap tönkremegy. Megsózhatod magukat a gombákat, vagy szórhatsz egy kis sót a bevonáshoz előkészített tojásba.

Először az egész megtisztított kalapokat (vagy szükség esetén kisebb részeket) bevonjuk lisztbe, amelyet előzetesen zúzott köménnyel és borssal fűszereztünk. Ezután tegyük őket a felvert, sózott tojásba, végül a zsemlemorzsába. Az egyes gombaszeleteket magas zsiradékban vagy olajban aranybarnára sütjük.

Ha az első szeletkék megsültek, tegye őket először egy tányérra vagy papírtörlővel bélelt tálcára, hogy a felesleges zsiradékot lecsöpögtesse. Azonnal tálaljuk a szeleteket, mert a legjobb íze forrón van. Készíthetünk hozzá friss kenyeret, vajjal megkent és kevés metélőhagymával megszórt főtt burgonyát, burgonyapürét vagy zöldségsalátát.

Bedly a grillen

Mivel a bedla betakarítása júliustól októberig tart, amikor a grillezési szezon zajlik, semmiképpen sem szabad kihagyni a grillezett bedla receptjét. Szükséged lesz rá:

  • Friss bedli,
  • vaj,
  • zúzott köménymag,
  • őrölt bors,
  • só.

Először is, külön a lábakat a kalapoktól, mivel azok túl kemények és nem alkalmasak a grillezésre. Ezután a gombát alaposan meg kell tisztítani minden szennyeződéstől, de semmiképpen ne mossuk meg grillezés előtt. Sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a kalapokat zúzott köménnyel. Ezután készítsük elő a fóliát, kenjük meg vajjal, és csomagoljuk bele a kalapokat.

A fóliába csomagolt zsemléket helyezzük közepesen forró grillre, ahol mindkét oldalukon körülbelül 3 percig sütjük őket. Ha kész, csomagolja ki a fóliát, és vegye ki a kalapokat a fóliából. Azonnal tálaljuk más grillezett ételek mellé, a friss kenyér vagy zöldségsaláta pedig szintén kiegészíti a bolognai ízét. A Bedla a tűzön sült pizzákhoz is tökéletes.

Töltött bedla

A töltött bedla is nagyon népszerű manapság az emberek körében. Míg egyesek sütőben készítik a töltött bedlát, mások inkább egyszerűen csak bebugyolálják a gombát egy alátétbe, és megsütik. Ha ön is szeretné kipróbálni ezt a bedla-receptet, készítse elő a következő hozzávalókat:

  • Fiatalabb bedelkalapokat,
  • 120 gramm kemény sajtot,
  • 100 gramm sonka,
  • 2 keményre főtt tojás,
  • egy gerezd fokhagyma,
  • metélőhagyma vagy petrezselyem,
  • 1 hagyma,
  • zsemlemorzsa,
  • só és bors,
  • őrölt kömény,
  • egyéb fűszerek ízlés szerint,
  • hozzávalók a hármas bevonathoz,
  • olaj a sütéshez.

A kalapokat alaposan tisztítsuk meg, és először a lábakat távolítsuk el, mivel ehhez a recepthez csak a kalapokra lesz szükségünk. Így elég hely marad belül a tölteléknek. Ezután folytassuk a töltelék elkészítését. Először a kemény sajtot és a keményre főtt tojást reszeljük finomra az előkészített tálba. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott sonkát és hagymát, valamint a zúzott fokhagymát.

Végül a töltelékhez adjuk a metélőhagymát vagy petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint őrölt köményt vagy más fűszereket (majoránna, oregánó) adunk hozzá. Mindent alaposan összekeverünk, és zsemlemorzsával besűrítjük, hogy a tölteléket az előkészített kalapokba helyezhessük. Miután megtöltöttük a pocakokat, forgassuk meg őket lisztben, tojásban és zsemlemorzsában. Olajban aranybarnára sütjük őket, és burgonyával vagy friss zöldségekkel tálaljuk.

Bedellas szósz

Az egyik olyan étel, amivel a gombaszedők nem tudnak betelni, a bedla mártás. Természetesen sokféleképpen elkészíthető, de minden formában finom. Ahhoz, hogy elkészíthesse ezt a finomságot, a következő hozzávalóknak kell a konyhájában lennie:

  • 400 gramm friss vesebab,
  • 1 csésze tejszínhab,
  • 0,5 liter csontleves,
  • 1 hagyma,
  • vaj,
  • sima liszt,
  • szerecsendió,
  • citromlé,
  • só és bors.

Az előző receptekhez hasonlóan először tisztítsuk meg a bedlát, távolítsuk el a lábát, amire nem lesz szükségünk, majd vágjuk kisebb darabokra. A hagymát is apróra vágjuk, és az előkészített edényben a vajon megpirítjuk. Ha kész, adjuk hozzá a bedla gombát, pirítsuk meg, és öntsük fel a húslevessel úgy, hogy a gomba részben kilógjon a felszín fölé. Fedjük le az edényt, és hagyjuk a keveréket alacsony lángon körülbelül negyed órán át párolódni.

Egy tálban verjük fel a tejszínt két evőkanál sima liszttel együtt. Forraljuk fel újra a lábas tartalmát, fokozatosan adjuk hozzá a besűrűsödött tejszínt, és állandóan kevergetve hagyjuk az egészet körülbelül 5-10 percig főni. Közben a mártást sóval, borssal, szerecsendióval, egy csöpp citromlével és bármilyen más fűszerrel ízesíthetjük. Ezután már tálalhatja is a mártást.

Bedla ropogósra sült krumpli

Ha megkívánja a magas bedlából készült ropogtatnivalót, gyorsan elkészítheti otthon maga is. Csak a következő hozzávalókra van szüksége:

  • friss ágyla,
  • só és bors,
  • olaj vagy zsiradék.

Először tisztítsa meg a bedlát, távolítsa el a lábát, majd vágja a kalapokat kisebb darabokra (nagyjából 1 centiméteresre, de ez az Ön ízlésétől függ). Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, öntsünk egy kevés olajat vagy tegyünk zsírt egy tepsibe, és tegyük be a sütőbe melegedni. Helyezze a bedel-darabokat a forró tepsire, fűszerezze sóval és borssal (vagy adjon hozzá köményt), és tegye vissza a tepsit a sütőbe.

Süssük aranybarnára, azaz szép ropogósra. Kerülje azonban a túl magas hőfokot, nehogy megégesse őket. Ideális, ha időnként megkeverjük a fánkokat egy forgatóval, hogy minden oldalukon szépen megsüljenek. Ha elkészültek, tálalhatjuk őket például friss kenyérrel. Egy másik lehetőség, hogy a pörcöt és a zsiradékot egy üvegbe öntjük, majd kenhető krémként használjuk.