Legjobb receptek – PODAGRAFŰ (kecske lábkefe)

Megismerkedett a kecskeláb nevű növény gyógyhatásaival, és szeretné jobban megismerni a felhasználását? Bár kevesen ismerik, ez a csodás gyógynövény kiválóan alkalmas különféle gyógyító pakolások, tinktúrák vagy teák készítésére. Emellett a konyhában is felhasználhatja, például csendes levesek készítéséhez vagy egy ízletes pesto alapanyagaként.

A kecskerágó gyógyhatásai

Bár sok kertész veszélyes gyomnövénynek tartja ezt a növényt, egyes termesztők mégis megkedvelték, mert fogyasztása vagy pakolások és kenőcsök formájában történő felhasználása pozitív hatással van az emberi egészségre. Amellett, hogy nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, fontos forrása az olyan ásványi anyagoknak is, mint a vas, a kalcium és a magnézium. Ennek eredményeképpen a borostyán számos nagyszerű gyógyhatással rendelkezik.

Míg a kecskerágó leveléből készült borogatás nyugtató hatású, és segít a duzzanatok, kisebb sebek, köszvény vagy akár vágások gyógyításában, addig a növényből készült főzet jól alkalmazható különböző betegségek, például húgykövek és reuma ellen. Emellett a borostyán jelentős vízhajtó hatással bír, segíti az emésztést, segít eltávolítani a káros anyagokat a szervezetből, valamint méregtelenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól is ismert.

Milyen íze van a podagrafű?

Míg egyesek szerint a borostyán levelének enyhén diós íze van, mások a zellerhez vagy a petrezselyemhez, megint mások a sárgarépához hasonlítják, sokak számára pedig egyszerűen az édeskömény, a kapor, a koriander, a lovagi zsálya, a sárgarépa és a petrezselyem keresztezése. Egyes esetekben azonban a levelek enyhén savanyúak vagy akár keserűek is lehetnek. Ennek ellenére gazdagok C-vitaminban, ásványi anyagokban, illóolajokban, csersavakban, keserűanyagokban, tanninban és szerves savakban.

A kecskefű sokkal enyhébb ízű, amikor a levelek és a rizómák még nagyon fiatalok és inkább világoszöld színűek. Legjobban saláták összetevőjeként vagy levesek friss fűszernövényeként használható. Ha a növények már nagyobbak, felhasználhatjuk például ragukban, különböző töltelékekben vagy spenót helyett.

Mivel a podagrafű gyógyhatások széles skálája jellemzi, egyesek úgy gondolják, hogy leveleinek és rizómáinak ömlesztett fogyasztása nem árt. Ennek azonban éppen az ellenkezője igaz. Mint más gyógynövények esetében, itt is érvényes a „mindent csak mértékkel” szabály. Ha túl sokat fogyasztasz a gyógynövényből, vagy túl sokat iszol a belőle készült italból, olyan mellékhatásokat tapasztalhatsz, mint például hányinger vagy súlyos veseirritáció.

Podagrafű receptek

A konyhában a kecskefű podagrafű számos felhasználási módja van. A levelek például hasznosak a zöldségsaláták ízesítésére, de levesek összetevőjeként is. Ezenkívül használhatjuk metélőhagyma vagy vízitorma helyett, és egyszerűen megszórhatjuk vele a vajas kenyeret. A borostyán azonban a spenóthoz hasonlóan párolható is, jól kombinálható zöldségekkel, és turmixot vagy ízletes pestót készíthetünk belőle.

Az apróra vágott leveleket már ősidők óta használják gyógynövényként, így a töltelékekbe vagy különböző kenőcsökbe is bekerültek. A rizómákkal együtt azonban fermentálhatók is. Hogy milyen receptet választasz a kelbimbóból, az csak rajtad múlik. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindig a frissen szedett rizómát és a fiatal, mindössze néhány centiméteres leveleket érdemes felhasználni.

Ami a borostyán gyógyhatását illeti, számos jótékony hatású készítményt készíthetünk otthon is. Gyakran készítenek borostyánból kecskeruta tinktúrát, de különféle pakolások, borogatások, kenőcsök vagy fürdőadalék formájában is használhatjuk. Egyesek még azt is állítják, hogy a friss borostyánlevelek rágása segít a fogágybetegségeken és fertőtleníti a szájüreget.

Kecskerágó borostyántea (borostyántea-főzet)

Ha savtúltengésben, reumában vagy akár húgykövességben szenvedsz, akkor biztosan jót tesz neked a gyógyhatású borostyánláb tea, más néven borostyánláb infúzió. Hogyan kell elkészíteni? Öntsünk fél liter forró vizet két evőkanálnyi borostyángyökérre. Hagyja ezt a keveréket körülbelül 15 percig ázni, szűrje le, majd igya meg.

Reuma esetén körülbelül 350 millilitert kell bevenni étkezés előtt, míg a húgykövek kezelésében az adagot 500 milliliterre ajánlott emelni. A kezelés azonban nem tarthat tíz napnál tovább. Ezt követően az illetőnek legalább tíz napig szünetet kell tartania a periféria használatában. Ha időközben nem következik be javulás, a kezelés még kétszer megismételhető.

Pesto periwinkleből

Bár sok kertész nem tudja, a kecskerágó kiválóan alkalmas házi pesto készítésére is. Ha te is szeretnéd kipróbálni ezt a receptet, készítsd el:

  • 4 maréknyi fiatal borostyánlevél,
  • 2 gerezd fokhagymát,
  • 2 evőkanálnyi héjas napraforgómagot,
  • vagy 2 evőkanál héjas mandulát,
  • olívaolaj,
  • só és bors.

Előbb alaposan öblítse le a kelbimbót. Ezután adjuk hozzá a napraforgómagot (vagy a mandulát), sót, borsot és a meghámozott fokhagymát (ideális esetben a közepétől megfosztva, mert így emészthetőbb lesz). Turmixoljon össze mindent alaposan, fokozatosan adagolva az olajat, amíg el nem éri a személy szerint Önnek megfelelő állagot. Végül kóstolja meg a pestót, és ízesítse sóval vagy borssal, ha szükséges.

Vannak, akik parmezán sajtot is adnak a pestóhoz, de ez semmiképpen sem szükséges. A kész keveréket ezután üvegekben tárolhatja, amelyeket a hűtőszekrénybe tesz. Remekül illik tésztákhoz, gnocchihoz, zöldségsalátákhoz, de akár friss kenyérre vagy pirítósra is kenhetjük.

Krémes kelbimbóleves

Házi levesre vágysz, de unod a klasszikus húslevest? Ebben az esetben ne hagyja ki a krémes kelbimbólevest, amit mindenképpen érdemes kipróbálni. Mire lesz szüksége az elkészítéséhez?

  • 1-2 nagy marék fiatal kelbimbó,
  • 500 gramm burgonya,
  • fél teáskanál zöldségalaplé,
  • zúzott kömény és só,
  • tejföl.

A burgonyát először alaposan megmossuk, kockákra vágjuk (héjával együtt), majd a zöldséglevessel és fél teáskanálnyi zúzott köménnyel együtt megfőzzük. Ami a leveshez szükséges vízmennyiséget illeti, az ideális, ha a burgonya körülbelül 1 cm-rel a felszín alá merül.

Ha a burgonya megpuhult, tegye félre a lábast, és botmixerrel turmixolja simára. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet, majd adjuk hozzá az alaposan megmosott kelbimbóleveleket, az egészet ismét óvatosan turmixoljuk össze, és ha szükséges, adjunk hozzá egy csipet sót. A levest azonnal tálaljuk, hogy a levelek megtartsák színüket és ízüket. Minden tányérra egy-egy teáskanál tejföllel ízesítjük.

Párolt kelbimbó

Mint már említettük, a kecskelábú bršlíliát a spenóthoz hasonlóan, párolva is elkészíthetjük. Csak pirítsuk aranybarnára a finomra vágott hagymát jó minőségű olajban, adjuk hozzá a gondosan megmosott és feldarabolt kecskeláb bršlici kelbimbóleveleket, és az egészet fedő alatt pároljuk meg. Szükség szerint sóval vagy szójaszósszal fűszerezzük, és enyhén megsózzuk. A kelbimbót emellett más zöldségekkel, például zellerrel vagy sárgarépával is kombinálhatjuk.

Fermentált kelbimbó

Ha a kelbimbót télire szeretné tartósítani, akkor a káposztához hasonló módon pácolhatja be. Az erjesztés, vagyis a fermentálás a növénynek kifejezettebb ízt és egyéb tulajdonságokat kölcsönöz.

Wrap kelbimbóból

A kecskelábat pakolások és borogatások formájában gyulladt területek, kisebb sérülések, vágások, aranyér és görcsök kezelésére is használják. Ezek a zöld pakolások segítenek a köszvényen is, amelyről a kecskeláb a nevét kapta. A betegek lábujjai a betegség rohama során megduzzadhatnak, és részben hasonlítanak a kecskepatkóra.

Mind a rizómákból, mind a levelekből zöld borogatás készíthető, amely gyógyító hatású, és enyhíti a fájó ízületeket is. A leveleket először forró vízben kell forrázni vagy rövid ideig főzni, majd hagyni kell lehűlni körülbelül az emberi testhőmérsékletre. Gézbe csomagolva ezután a fájdalmas területekre helyezzük őket, majd célszerű mindent fóliával becsomagolni.

A pakolás alkalmas fájó ízületek vagy nem gyógyuló sebek kezelésére is. Elég egy maréknyi borostyánlevelet használni, amelyet először langyos vízzel kell leönteni, majd körülbelül tíz percig áztatni. Ezután csak áztassunk be egy zsebkendőt, ruhát vagy akár egy tiszta törülközőt az oldatba, és helyezzük a fájdalmas területekre.

Kecsketalp kenőcs

Ha kellemetlen lábfájdalomtól, kisebb sebektől, duzzanattól vagy akár ízületi gyulladástól szenved, a kecsketalp kenőcs is jó szolgálatot tesz. Az elkészítéséhez a növényen kívül más összetevőkre is szükséged lesz, és nem szabad megfeledkezned a gyógykenőcs alapanyagáról sem, ami például a disznózsír vagy a shea vaj. Konkrétan készítsd el:

  • A kiválasztott alapot a kenőcs elkészítéséhez,
  • 4 marék kecskerágó (rizómák és levelek nagyjából fele-fele arányban),
  • rozmaring (levelek és virágok fele-fele arányban),
  • 4 marék bodzavirág,
  • esetleg komfű.

Először melegítsük fel a kiválasztott alapanyagot egy vízfürdőben, amelynek körülbelül 50 °C-osnak kell lennie. Ezután adjuk hozzá a durvára vágott hozzávalókat, keverjük össze, és hagyjuk az egészet 5 napig pihenni. Ez alatt az időintervallum alatt azonban a keveréket naponta többször 50 °C-ra kell felmelegíteni. Ugyanakkor mindenképpen ellenőrizzük, hogy minden növényi rész megfelelően el van-e merítve. Végül a gyógykenőcsöt egy ruhán keresztül öntse megfelelő edényekbe, és tárolja a hűtőszekrényben.

Bršlice fürdője

A kecskeláb otthoni felhasználásának másik lehetséges módja a fiatalító fürdő elkészítése. Ez remekül méregteleníti a szervezetet, nyugtató hatással van az emberi szervezetre, és az egész test bőrét is támogatja (magas klorofilltartalmának köszönhetően). A borostyánlevéllel készült fürdő az öregedés nyomait is kisimítja, enyhíti a stresszt és segít a reumatikus panaszok ellen. Ha nincs időd fürdeni, kipróbálhatod a fiatalító kézpakolásokat.

Kecskefű borostyán szárítás

Ezt a növényt szárítva is megőrizheted télire a vitaminkészletedet. A levelekkel ellentétben, amelyeket többnyire frissen használunk fel, a kecskelábszegfű rizómái tökéletesen alkalmasak szárításra.

A kecskefű ár és értékesítés

Ha szeretné elkezdeni a kecskelábszegfű termesztését, megvásárolhatja ezt a növényt például az interneten, ahol az ára körülbelül 1 és 4 k euro között mozog. A kisebb növényeket azonban nagyobb kertészeti boltokban is árulják. Ami pedig a különböző, perifériából készült készítményeket (pl. a növényt tartalmazó kríziscseppeket) illeti, ezek általában különböző webáruházakban kaphatók, illetve gyógyszertárban is vásárolhatunk perifériateát.