Mi az a zsebtolvajlás és hogyan kell csinálni?

Ha azt szeretné, hogy csemetéi jól fejlődjenek, elegendő termőhelyet kell biztosítania számukra. A kertészek ezért vállalják a konténeres kertészkedést, ami egy fontos feladat, amellyel egészséges és erős növényeket kaphat. Eláruljuk, hogyan kell helyesen savanyítani, mit kell tenni, hogy a palánták ne húzódjanak fel, illetve hogyan savanyítsuk például a paprikát, paradicsomot.

Mi a zsebtolvajlás?

A pácolás a fiatal palánták átültetésének folyamata egy másik tartályba. Ez azért történik, hogy az egyes növényeknek elegendő teret biztosítsanak a megfelelő növekedéshez, ami később szépen megjutalmazza. Ezt általában például paradicsom-, paprika- vagy más zöldségpalántákkal teszik, amelyeket az emberek otthon előnevelnek.

Természetesen a növények pácolásánál az is közrejátszik, hogy így lehet kiválasztani a legjobb és legerősebbeket, amelyek szépen megnőttek. Ezen túlmenően ezzel a gyökérrendszert kissé megzavarják, ami a későbbiekben egy nagyobb gyökérlabda gyorsabb kialakulásához vezet. Ezenkívül, ha a növényeknek van helyük maguknak, jobban fognak növekedni, és ez leegyszerűsíti a gondozását.

Mikor kell átültetni a növényeket?

Ha úgy döntött, hogy elkezd zöldséget vagy akár néhány virágot termeszteni, akkor nyilvánvalóan sok a tennivaló. Először is el kell vetnie a magokat egy megfelelő tartályba, ahol az első kis növények kikelnek. Előtermesztésre alkalmasak a csuklós fedelű műanyag szaporítók (például mini cserepek), ablakpárkánytálcák vagy nagyobb cserepek.

Amikor a mag kicsírázik, kikandikál a földből, és felveszi az első két levelét (úgynevezett méhlevél), kezdi magára vonni a figyelmet. Ha van rá mód, akkor ez az az idő, amikor a nedvesség mellett (trágyázással) biztosíthatja a növény számára a számára szükséges tápanyagokat. Miután megjelent a következő két levél, az úgynevezett valódi levelek, ideje elkezdeni a pácolást.

Hogyan kell helyesen savanyítani?

Mielőtt elkezdené szúrni a növényeket, először ki kell választania egy megfelelő edényt, amelybe átültetheti őket. Ez lehet egy lyukkal ellátott joghurtos edény a felesleges víz elvezetésére, kis cserepek vagy speciális virágtartók. Ne válasszunk túl nagy edényeket, hanem olyanokat, amelyek megfelelőek a későbbi termesztéshez.

Töltsük meg a cserepet elég mélyen termesztőközeggel (lehet alatta egy vízelvezető réteg is, amely biztosítja a víz megfelelő elvezetését a gyökerektől, amelyek egyébként elrothadhatnak), majd kiegyenlítjük és megfelelően tömörítjük. Ez biztosítja, hogy ne legyenek olyan helyek, ahol túl sok vagy túl kevés az aljzat.

Jó segítség lehet egy pikett, de ha nincs, akkor egy rendes pálcika vagy ceruza is megteszi. Minden cserép közepén készítsünk egy kis lyukat a növény elültetéséhez. Ezután jöhet a tényleges ültetés ideje, amely során nagyon ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a fiatal palánták gyökérrendszerét.

Óvatosan távolítsa el a növényeket az eredeti szubsztrátumról, ideális esetben nagyobb fürtökben. Ha minden egyes palántát egyenként próbál kiszedni, szükségtelen károkat okozhat. Így a csomót valahol kint, egy szőnyegen helyezheti el, és óvatosan külön palántákra oszthatja. Csak egészséges és erős palántákat válasszunk.

Csípőtűvel vagy nyárssal szúrja be az egyes növényeket a táptalaj előkészített lyukaiba. Miután elhelyezte őket az új otthonukba (elég mélyen, hogy csak a levelek kanduzzanak ki), enyhén dörzsölje be körülöttük a talajt. Végül öntözzük meg az összes cserepes palántát a permetezőből kifolyó állóvízzel, és vigyük a tárolóedényeket egy világos helyre, ahol fejlődni fognak.

Míg egyesek csak egyszer szúrják meg a növényeket, mások először kisebb cserepekbe vagy cserepekbe helyezik a palántákat, majd megismétlik a folyamatot, amikor elérik a körülbelül 10-15 centiméteres méretet. Ez csak attól függ, hogy milyen lehetőségei vannak, és milyen aktívan akarja megközelíteni a növekedést. A végső helyre történő átültetést a fagyás után (május közepén) végezzük.

Paradicsomszedés

A termelők gyakran felteszik maguknak a kérdést, hogy mikor kell savanyítani a paradicsomot, és hogyan kell átültetni a paradicsomot, hogy erős palántákat kapjanak, amelyek a későbbiekben gazdag termést is eredményeznek. Ha kíváncsi erre, ne feledje, hogy a paradicsommagot ideális esetben március első felében vetjük el. Néhány nap múlva meg kell jelenniük az első növényeknek, és körülbelül 7-14 nap múlva megjelennek az első pár valódi levelek. Ezután elkezdheti őket ültetőgépekbe vagy más megfelelő edényekbe szúrni.

Paprika szedése

A paprika magvakat általában körülbelül 10 héttel az ültetés előtt vetik el végső élőhelyükön, azaz üvegházban vagy közvetlenül az ágyásban. Ez általában februárban történik, mivel ezeknek a növényeknek viszonylag hosszú a tenyészideje. Miután a fiatal palánták kicsíráztak az első pár valódi levelükkel, ideje átültetni őket megfelelő termesztőközeggel ellátott edényekbe, amelyeket azután el kell helyezni valahová a fénybe.

Uborka szedése

Az uborkát közvetlenül ágyásba, esetleg üvegházba vethetjük, de előtermeszthető is. A vetés időpontja természetesen változó, mivel a talajnak kellően melegnek kell lennie, amikor az uborkát közvetlenül a végső helyre vetjük. Ha otthon vagy üvegházban szeretnénk előnevelni őket, a vetést általában április elején végezzük. A csírázás 7-14 napon belül megtörténik, és hamarosan megjelennek az első pár valódi levelek. Ez annak a jele, hogy folytathatja az uborka szurkálását.

Saláta szedése

A saláta magvakat általában 8-12 héttel a tervezett ültetési időpont előtt vetik el. Ami azt illeti, hogy mikor kell átültetni a saláta palántákat, ez általában akkor történik, amikor a magok kikeltek, és az első két valódi levél megjelent. A tüskézésnek elegendő helyet kell adnia minden növénynek a megfelelő növekedéshez, és készen kell állnia a későbbi átültetésre. Ne feledje azonban, hogy a saláta palánták nagyon törékenyek, és óvatosan kell bánni velük.

Retek szedése

A retek viszonylag igénytelen növény, amelyet minden kezdő gondozhat. Ha üvegházban vagy üvegházban tervezzük elvetni, már február végén elkezdhetjük a korai fajtákkal, márciustól június közepéig (őszi vetésnél augusztustól szeptemberig) vethetjük szabadföldre. A cserepes termesztésnél kezdje a tavaszi vetés fajtáit, és folytassa az évelő fajtákkal. A retek esetében pácolás helyett csak egyszeri ültetést végeznek, mivel a palánták már nem tartanának meg.

Zeller pácolás

A zellert általában már január végén vagy február elején vetik, mert nagyon hosszú a tenyészideje. Ezután több hétbe is telhet a magvak csírázása, ezalatt ügyelni kell arra, hogy a termesztőközeg egyenletesen nedves legyen. Amint a palánták kikeltek, ideje áthelyezni őket új termesztőedényekbe, ahol bőven lesz helyük. Az átültetést általában néhány hét múlva ismételjük meg. Ugyanakkor a növények gyökerei körülbelül harmadával rövidülnek, ami jobb gyökérnövekedést biztosít.

Karalábé szedése

Ha magról termeszti a karalábét, a vetést februárban vagy márciusban kell elvégezni, körülbelül 6-10 héttel a tervezett ültetési időpont előtt a végső helyen. Ha úgy döntöttünk, hogy ömlesztve vetünk egy nagyobb tartályba, akkor a palántákat két valódi levél után nagyobb ültetvényekbe vagy cserepekbe kell átültetni, vagy ha megfelelőek a körülmények, akkor egyenesen üvegházba vagy ágyásba.

Mit tehetek, hogy ne húzódjanak ki a palánták?

Az erős palánták termesztésének alapfeltétele az elegendő fény, a sok hő és a megfelelő öntözés. Ha a palántákon túl kevés a fény (vagy ha csak az egyik oldala van a lámpának), akkor fokozatosan elkezdenek kihúzódni a fény után. Ez az oka annak, hogy általában gyengék, túl hosszúak és nagyon könnyen összetörhetők.

A probléma elkerülése érdekében jobb élőhelyet kell találnia a növények számára, ahol a fény más módon esik. Használhatunk azonban speciális LED-lámpákat is, amelyek segítségével a palánták elegendő fényhez juthatnak. Vannak, akik fényvisszaverő fólialapok használatával próbálják javítani a fényviszonyokat.

A növények kihúzásának másik oka lehet, hogy túl közel helyezte őket egymáshoz. Ilyenkor az egyes palánták általában a többiek fölé próbálnak mászni, és minél magasabbra felküzdeni magukat. Ezenkívül árnyékolják egymást, és elvonják a szükséges tápanyagokat. Tehát próbálja meg újraültetni őket, vagy egy kicsit visszahúzni őket, ha túl sűrűek.

Ami a termikus viszonyokat illeti, a gyümölcsös zöldségeknek általában magasabb (20-25 °C körüli) hőmérsékletre van szükségük a csírázáshoz. Azonban amint megjelennek az első valódi levelek, a hőmérsékletnek csökkennie kell. Helyezze át a palántákat más helyre, vagy kapcsolja le a fűtést, ami lassítja a növekedést, hogy ne nőjenek olyan gyorsan magasabbra, hanem megerősödjenek.

Mit jelent a pikett?

A szedés a fiatal palánták új termesztőedényekbe való átültetésének folyamata. A kertészek ezt azért teszik, hogy növényeiknek elegendő helyük legyen a megfelelő növekedéshez. Így is csak a legerősebb palántákat tudják kiválasztani, és megszabadulni a beteg vagy sérült palántáktól. Ez történik például paradicsommal, paprikával vagy uborkával.

Mikor szúrjuk ki a palántákat?

Miután elvetette a magokat az első cserépben, gondoskodnia kell arról, hogy elegendő fényt, hőt és nedvességet kapjanak a sikeres csírázáshoz. Amikor kikelnek, először az első két sziklevél jelenik meg. Kicsit később az első pár valódi szirmot is látni fogod. Ez annak a jele, hogy ideje elfoglalni magát, és elkezdeni új edényekbe szúrni a palántákat.

Hogyan ásót?

Először készítsen megfelelő edényeket, amelyekbe áthelyezheti a palántákat, és töltse meg őket termesztőközeggel. Ezután egyengesse és tömörítse a virágföldet, és készítsen egy lyukat a közepébe. Ezután távolítsa el a palántákat az eredeti termesztőközegből (ideális esetben fürtökben), ossza fel őket különálló növényekre, és helyezze át az előkészített edényekbe. Enyhén dörzsölje be körülöttük a talajt, majd öntözze meg a palántákat.

Mikor kell savanyítani a paradicsomot és a paprikát?

A paradicsomot általában március első felében vetik. Ha körülbelül 7-14 nap múlva megjelenik egy pár valódi levél, ideje elkezdeni a palánták szúrását nagyobb cserepekbe, ültetőgépekbe vagy más edényekbe. A paprika vetését februárban érdemes elvégezni a hosszabb tenyészidő miatt. Aztán amikor megjelenik a két méhszirma és a két valódi szirom, a pácolás folytatódik.