PAK CHOI (kínai káposzta) – termesztés

Szereti az ázsiai ételeket, amelyekben a kínai káposzta fontos szerepet játszik? Ha nem akarja folyton a szupermarketben vásárolni a pak choi-t, hanem maga szeretné termeszteni, örömmel fogja tudni, hogy gyorsan nő és nem túl igényes. Tanácsot adunk, hogy mikor érdemes pak choi-t ültetni, milyen körülmények között lehet kínai káposztát termeszteni, és mikor lehet betakarítani a növényt.

Hogyan kell termeszteni a pak choi-t?

A pak choi a brokkolihoz vagy a karalábéhoz hasonlóan a káposztafélék családjába tartozó növény. Első pillantásra fehér, gumós száráról és hosszabb zöld leveleiről ismerhető fel, amelyeknek széle lehet sima vagy fogazott. A pak choi Kelet-Ázsiából származik, ahonnan idővel világszerte elterjedt. Leginkább azonban még mindig Kínában, Japánban, Vietnamban és Koreában termesztik.

Ha elkezdené a pak choi termesztését, tudnia kell, hogy számos különböző formája létezik, amelyek méretükben, megjelenésükben vagy felhasználásukban különbözhetnek egymástól. Ráadásul ennek a meglehetősen egzotikus zöldségnek többféle neve is van, így lehet, hogy pak choi néven ismeri, de más elnevezések, például kínai káposzta, bok choy, kínai kelbimbó, kínai mángold vagy kínai mustár is befutott.

A pekingi káposztával ellentétben, amelyet gyakran összetévesztenek a pak choi-val, ez a növény egész évben termeszthető. A kínai káposzta vetésére és szaporítására a könnyű és áteresztő aljzat alkalmas, míg a pak choi a napos vagy félárnyékos helyet kedveli. E növény gyökerei meglehetősen sekélyen gyökereznek, ezért inkább csak enyhén locsoljuk meg a talajt, minthogy erősen öntözzük.

Ha otthon szeretné kipróbálni a pak choi termesztését, azt is tartsa szem előtt, hogy a gyökerek érzékenyek a váratlan hőmérséklet-változásra, ezért legalább a környező talaj hőmérsékletével megegyező hőmérsékletű vízzel kell öntöznie. A növény tenyészideje körülbelül 45-50 nap, és a kínai káposztát tavaszi és őszi termesztésre egyaránt használhatja.

Mikor vethetjük el a choi-t?

A pak choi magok kicsik, kerekek és barna színűek. Már áprilisban elvethetők, de vigyázzunk a talajmenti fagyokkal, amelyek károsíthatják a kínai káposztát. Ha azt szeretné, hogy a pak choi növény korán a tányérjára kerüljön, a vetést először üvegházban vagy üvegházban kell elvégezni. Ezután következik a közvetlen vetés a kertben, körülbelül májustól július végéig vagy augusztus végéig.

Az ideális edény, amelybe a pak choi vetésére alkalmas, körülbelül 25 × 30 centiméteres. A magokat körülbelül 1 centiméter mélyre kell helyezni, és a közvetlen ágyásba ültetés után a palántákat nem szőtt anyaggal kell védeni a fagytól. A tavaszi vetéseknél azonban fennáll a korai virágzás veszélye, ezért csak ilyenkor, a növények ismételt metszése mellett szabad szüretelésre vetni.

Mikor virágzik a choi?

A choi növény ekkor termel húsos, fehér vagy világoszöld levélnyélből és hosszabb, mélyzöld levelekből álló földi rozettákat. Ezek nem alkotnak tekervényes fejeket, mint más zöldségek, és fajtától függően akár 40 centiméteresre is megnőhetnek. A tojásdad alakú levelek szélei lehetnek simák, de hullámosak is.

A pak choi csíráztatásához ideális hőmérséklet 15-22 °C körül van. A csírázási idő ekkor 10-15 nap. A pak choi virágzásáról tudni kell, hogy a növény körülbelül júniustól szeptemberig, azaz az első évben virágzik a száron. A virágok sárga színűek, körülbelül 1 cm szélesek és négy szirmúak.

Ha további ültetéshez kínai káposztamagot szeretne gyűjteni, akkor a növényeket a szokásos módon neveljük, de a betakarítás helyett hagyni kell őket virágozni. Miután a virágok megbarnultak, csak annyit kell tenned, hogy beviheted őket a szobába, és fokozatosan koppintod ki az összes magot. Ideális esetben azonban nagyobb számú növényt kell hagyni virágozni, hogy nagyobb mennyiségű, jobb minőségű magot kapjunk.

Mikor kell betakarítani a kínai káposztát?

A pak choi bármelyik fázisban betakarítható, így csak Önön múlik, hogy alig várja-e, hogy egy fiatal növény kerüljön az asztalra, vagy türelmes lesz, és megvárja, amíg a kínai káposzta egy kicsit megnő a kertben. Ez természetesen meghatározza a betakarítás időpontját.

A fiatal növények levelei viszonylag korán betakaríthatók, ami azt jelenti, hogy körülbelül három hét múlva szüretelhetők. Az érett kínai káposztát akkor szedjük le, amikor az egyes rozetták már zamatos szíveket képeznek, és elérték az 500-800 gramm közötti súlyt, ami 6-8 hétig is eltarthat.

A levelek egyenként is felhasználhatók, de az egész fejeket is fel lehet használni a pak choi főzéséhez. A kínai káposztát ezért szakaszosan lehet betakarítani, először a külső leveleket vágjuk le (ideális esetben kb. 2-2,5 cm-rel a föld felett), a szívből új levelek nőnek vissza. Ha azonban hosszabb ideig tud várni, akkor az összes kifejlett fejet egyszerre is betakaríthatja.

Mikor vethetjük el a pak choi-t?

A pak choi már áprilisban is vethető, de a növényt károsító talajmenti fagyok miatt jobb, ha előbb üvegházban vagy üvegházban vetjük. A közvetlen vetést az ágyásba körülbelül májustól július végéig vagy augusztus végéig végezzük. Az ideális kaptafa 25x30 centiméteres, és a magvaknak körülbelül 1 centiméter mélyre kell kerülniük.

Hogyan termeszthető a pak choi?

A pekingi káposztával ellentétben a pak choi (kínai káposzta) egész évben termeszthető. A könnyű, jó vízelvezetésű aljzat az ideális, majd a choi a napos vagy félárnyékos helyet is kedveli. Öntözéskor óvakodjon a túl sok víztől, ami károsíthatja a növényt. A vegetációs időszak ekkor körülbelül 45-50 napig tart.

Mikor virágzik a choi?

A csírázás, amely ideális esetben 15 és 22 °C közötti hőmérsékleten történik, 10-15 nap alatt következik be. A choi az első évben virágzik, általában június és szeptember között. A virágok sárga színűek, kb. 1 cm szélesek és négy sziromból állnak.

Mikor lehet szüretelni a choi-t?

A fiatal növények levelei már három hét alatt betakaríthatók. Ha azonban azt szeretné, hogy a kínai káposzta megnőjön és lédús szívet képezzen, körülbelül 6-8 hetet kell várnia. A növényt ezután úgy lehet betakarítani, hogy a külső leveleket fokozatosan, egyenként vagy egész fejekként vágjuk le.