Paradicsom tűzdelése: miért és hogyan kell tűzdelni a paradicsomot?

Ha rendszeresen termeszt paradicsomot, akkor tudja, hogy ha megfelelő gondozást biztosít neki, akkor ízletes, lédús gyümölcsökkel fogja meghálálni a termést. Ha azonban olyan kertész vagy, akinek nincs sok tapasztalata a paradicsomtermesztésben, értékelni fogsz néhány tippet a paradicsom palántaneveléséhez. Bár a folyamat viszonylag egyszerű, nem szabad alábecsülni.

Miért kell a paradicsomot csípni?

A paradicsom az utóbbi években a házikertészek egyik legnépszerűbb növényévé vált. És ez nem is csoda. Gyümölcsei nyersen önmagukban is ízletesek, de számos meleg vagy hideg étel hozzávalójaként is alkalmasak. Ráadásul a házilag termesztett paradicsomnak sokkal jobb az íze, mint a szupermarketben sok pénzért kaphatónak.

Ha Ön is szeretne paradicsomot termeszteni ágyásban, üvegházban vagy akár erkélyen, örömmel fogja tudni, hogy viszonylag igénytelen növények, amelyeknek nincs szükségük sok mindenre a túléléshez. Nem szabad azonban alábecsülni a paradicsom gondozását, hiszen a megfelelő ültetés, elhelyezés, öntözés és trágyázás természetesen finomabb gyümölcsöket eredményez.

Egy másik fontos lépés, amelyet semmiképpen sem szabad elhanyagolni, a paradicsom oltása. Ez lényegében az oldalhajtások (fellevelek) kitörése vagy kiszúrása, amit csak a pólusos fajtáknál végeznek, hogy a növények erősebbek és jobban termőek legyenek. A bokros vagy vadparadicsom esetében erre a lépésre nincs szükség, mert ezeknél a fajtáknál a metszés kívánatos.

Hogyan kell helyesen ültetni a paradicsomot?

A paradicsom oltása úgy történik, hogy a növényekből csak egy főhajtás fejlődjön ki. Ezért el kell távolítani az összes mellékhajtást, amely a levélnyílásban, azaz a levél és a szár közötti térben nő. Így több napfény jut a növényre, és megakadályozza, hogy túl sok gyümölcsöt hozzon, amelyek nem érnek be időben.

A paradicsom oltásának eljárása nagyon egyszerű. A hajtásokat az ujjunkkal letörhetjük, de a körmünkkel is gyorsan ki tudjuk csípni a leveleket. Hogy melyik lehetőséget választja, az már csak Önön múlik. Míg egyes kertészek az első módszert részesítik előnyben, amelyet hatékonyabbnak találnak, más kertészek inkább az oldalhajtásokat csípik ki.

Vannak, akik azzal érvelnek, hogy az első esetben a hajtások újra leképződhetnek. Mások viszont nem javasolják a fellevelek körömmel történő kicsipkedését, ahol az ujjakkal közvetlenül a növényi szöveten keletkezett sebet érintjük. Ekkor ugyanis állítólag nagyobb a kockázata a gombabetegségek paradicsomok közötti átvitelének, mint az egyszerű letörésnél. Ezért magának kell kitalálnia, hogy mi felel meg jobban.

Csak szerszámok nélkül!

A kertészek néha azt is kérdezik, hogyan kell a paradicsomot megmetszeni, hogy jól fejlődjön a kertben. Azonban nem szabad késsel vagy ollóval vágni őket. Ennek oka, hogy sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy a fertőzött szerszámon keresztül betegség terjed a növények között, ami veszélyeztetheti az egész termést, az ízletes paradicsomgyümölcsöt.

A szürkerothadás vagy szürkepenész néven ismert betegség nagyon könnyen kialakul ott, ahol a paradicsom mechanikusan sérül. A metszés és a levelek visszavágása mellett a túlburjánzott oldalhajtások letörése is nagyobb sebet okozhat. Minél nagyobb a folt, annál nagyobb a növény esetleges fertőzésének kockázata.

Paradicsom két hajtáson

A paradicsompalántákat általában csak egy főhajtásra nevelik, és az idővel a növényen megjelenő leveleket a kertész lecsipkedi. Ha azonban a paradicsom erősebb gyökérzettel rendelkezik, amely több hajtást is képes teljes mértékben ellátni vízzel és tápanyaggal, akkor megpróbálkozhat a két hajtáson való tartással is.

Mikor kell eltávolítani a leveleket?

Az oldalhajtásokat korán el kell távolítani, amikor még kicsik. Ha hagyja őket túlnőni, akkor azt kockáztatja, hogy megvastagodnak, és letörésükkel károsítja a növényt. Ezzel jelentősen megnő annak a kockázata is, hogy a paradicsomot betegség vagy gomba fertőzi meg. Ráadásul, ha az oldalhajtások már virágot hoztak, nem akarja majd letörni őket.

A levelek lecsípésének ideális időpontja az, amikor azok körülbelül 5-10 centiméter hosszúak (de legfeljebb 15 centiméteresek). Az oldalhajtások későbbi letörése lelassítja a főhajtás növekedését, és általánosságban kimeríti a növényt. A paradicsomot legalább hetente egyszer ellenőrizni kell, és minden nem kívánt levelet ki kell csípni, amíg még rövidek és vékonyak.

A paradicsom tetejének lecsipkedése

Mikor kell lecsípni a paradicsom tetejét? Amikor a növény már körülbelül 6-7 virágzatot (ibolyát) képzett, a főhajtást is vissza lehet vágni. Erre általában augusztus folyamán kerül sor, ilyenkor a csípést körülbelül a paradicsom szárának magasságában végezzük. A többi tőkén lévő gyümölcsnek nem lett volna ideje beérni, mivel a virágzás után két hónapra van szükségük ehhez.

A leveleket eltávolítják a paradicsomról?

A paradicsom egészséges leveleit soha nem távolítjuk el, és ez vonatkozik az egyes virágzatokra (ibolyákra) is. A levelek energiát biztosítanak a növénynek, segítenek táplálni az egyes gyümölcsöket, és védik őket az esőtől, a naptól és az esetleges repedéstől. Ezért csak a beteg, sárguló vagy kiszáradó leveleket távolítják el. Ez segít lassítani a paradicsomfoltosságot, amely a növény teteje felé terjed.