SÜLT GESZTENYE: Hogyan kell gesztenyét sütni a sütőben?

Van egy bőséges termése ehető gesztenyéből, amely feldolgozásra vár? Ebben az esetben bizonyára elgondolkodik azon, hogyan hasznosíthatja ezeket a gyümölcsöket a legjobban, ugyanakkor a lehető legjobban élvezheti nagyszerű és szokatlan ízüket. A sült gesztenye különösen kedvelt az emberek körében, és a hidegebb hónapok szerves részét képezi. Tanácsot adunk, hogyan ismerje fel az ehető gesztenyét, hogyan hámozza meg a gesztenyét, és hogyan süsse meg az ehető gesztenyét.

Ehető gesztenye

Az ehető gesztenye a gesztenyefa (Castanea sativa Mill.) nevű lombhullató fa termése. Ezek a marronak is nevezett bogyók párban vagy hármasban találhatók egy szúrós héjban, amely később négy varratban felpattan. Sötétbarna színűek és hosszúkás gömbölyded vagy gömbölyded alakúak. Fajtától függően szeptemberben vagy október első felében érnek.

Hogyan lehet megkülönböztetni az ehető és a nem ehető gesztenyét? Ha gesztenyét szeretne sütni, vagy más módon szeretné hasznosítani a bőséges termést, először is meg kell győződnie arról, hogy valóban ezekről az ízletes gyümölcsökről van-e szó. Egyesek összetévesztik őket a lógesztenyével, amely a madala fán terem. Ezek fogyasztása azonban nagyon kellemetlen emésztési problémákat okozhat.

Ahhoz, hogy megkülönböztessük az ehető gesztenyét a ló gesztenyétől, a külső héjra kell összpontosítani. Az étkezési gesztenye esetében ez barna színű, hosszú sörtékkel és belül 2-3 részben lapított maggal rendelkezik. A parkokban vagy sétányokon termő lógesztenye esetében a héj vastagabb, zöld színű, a csúcsok rövidebbek, és csak egy nagyobb, kerek mag van benne.

Hogyan kell elkészíteni az ehető gesztenyét?

Akár a saját kertjében termesztette az ehető gesztenyét, akár a piacon vagy a szupermarketben vásárolta, ne feledje, hogy a lehető leggyorsabban fel kell használnia. Ha nem így tesz, a gesztenye gyorsan kiszárad és megkeményedik, így ehetetlenné válik. Tárolhatja a hűtőben, ahol körülbelül két hétig eláll, vagy lefagyaszthatja, de ideális, ha azonnal elkezdi elkészíteni.

Mivel nyersen fogyasztva a gesztenye keserű és fanyar íze miatt a gyümölcsöt fogyasztás előtt valamilyen módon meg kell főzni (sütni, főzni). Ezáltal az eredetileg fanyar és lisztes hús kellemesen édes ízűvé válik, és a gesztenye ehetővé válik. Ezenkívül számos ásványi anyagot, vitamint és egyéb egészségügyi előnyöket tartalmaznak.

A konyhában a gesztenye sós és édes módon egyaránt elkészíthető. Készíthetünk belőle gesztenyelisztet és -pelyhet, készíthetünk belőle süteményeket, krémeket vagy desszerteket, de húsok köreteként vagy alkohol alapanyagaként is felhasználható. Népszerű receptek közé tartozik a gesztenyepüré, a gesztenyetöltelék és a gesztenyeleves. Ezenkívül létezik kandírozott és vákuumozott gesztenye is.

A legnépszerűbb finomság azonban, amelyet ezekből a gyümölcsökből készíthetünk, a sült gesztenye. Ezeket általában a karácsonyi vásárokon vagy zarándoklatokon vásárolják, ahol a tűz fölött, grillen sütik meg. Ha azonban rengeteg ehető gesztenyével rendelkezik, otthonában is megpróbálkozhat az elkészítésükkel. Csak van egy recept a sült gesztenyéhez, amely részletesen elmagyarázza, hogyan kell csinálni.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő gesztenyét?

Ha sütőben sült gesztenyét szeretne készíteni, először is olyan gyümölcsöket kell választania, amelyek valóban alkalmasak erre a célra. Ha van otthon bőséges termése ehető gesztenyéből, szedje le őket, és csak olyanokat válasszon, amelyeknek a héja ép. Nem szabad, hogy repedezettek, fonnyadtak vagy más módon sérültek legyenek. Azt sem szabad érezni, hogy a héj és a gyümölcs között űr van, amikor megérintjük.

Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a boltban vásárol étkezési gesztenyét. Ideális esetben elegendő időt kell szánni minden egyes gesztenye kiválasztására, egyenként felvenni és megvizsgálni. Figyeljen az esetleges hibákra, de a gesztenyén szívesen lakmározó férgekre is. Ne hagyja a megvásárolt gesztenyét műanyag zacskóban, ahol megpárolódhat. Amikor hazaér, csomagolja ki és dolgozza fel őket a lehető leggyorsabban.

A sült gesztenye alapreceptje

Ha szeretné tudni, hogyan kell étkezési gesztenyét sütni, van egy egyszerű útmutatónk, amelynek segítségével hamarosan otthonát a gesztenye ellenállhatatlan aromája illatozza majd. Ne feledje azonban, hogy bár ez a recept nem bonyolult, pontosan be kell tartania az eljárást. Az ehető gesztenye elkészítésének megvannak a maga szabályai, és ha megszegi őket, azt előbb-utóbb megbánhatja.

Főzés előtt először a gesztenyék héját keresztben, a domború oldalon be kell vágni. Tehát körülbelül 2 centiméter hosszú, egymásra merőleges vágásokat kell ejteni, amelyek körülbelül fél centiméterrel a héj alá nyúlnak. Vigyázzunk azonban, hogy a gyümölcsöt erősen fogjuk meg, nehogy a kezünk lecsússzon róla, és felesleges sérülést okozzon.

És hogy miért kell az ehető gesztenyét így felvágni sütés előtt? Amikor betesszük a sütőbe, a vágatlan gesztenyékben nyomás alakul ki, ami miatt kis bombaként viselkednek. Ez egyes esetekben akár veszélyes is lehet. Ezért soha ne hagyja ki ezt a lépést, és mindig ellenőrizze, hogy minden gesztenyét helyesen vágott-e fel sütés előtt.

Ha attól tart, hogy a gesztenye túl kemény lesz, érdemes néhány órára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon, majd alaposan megszárítani. Míg egyesek három órán át áztatják a gesztenyét hideg vízben, mások a vágás után egy-két percre forró vízbe teszik, ami megakadályozza, hogy kiszáradjon. A héjban keletkező gőznek köszönhetően ezután egyenletesebben sülnek meg.

Ha a gesztenyét sütőben szeretné elkészíteni, melegítse elő a sütőt 200-210 °C-ra. A feldarabolt gesztenyéket száraz tepsire (amely lehet sütőpapírral bélelt) helyezzük, a vágott oldalukkal (a vágott kereszttel) felfelé. Tegyük a tepsit a sütőbe, és az előkészített sütőedénnyel időnként keverjük meg a gyümölcsöt, vagy rázzuk meg.

És hogy mennyi ideig kell sütni a gesztenyét, hogy pont jó legyen? A sütési idő természetesen az egyes gyümölcsök méretétől függ, de 10 és 20 perc között mozog. A gesztenye elkészültét a héj sötétedéséről és repedezéséről lehet megállapítani. A vágott szélek meggörbülnek, a sárga hús megjelenik a tetején, és a jellegzetes gesztenyeillat lengi be a konyhát. Vigyázzunk azonban, nehogy megégjen a gyümölcs. A héj soha ne vegyen fekete árnyalatot.

Hogyan hámozzuk meg a gesztenyét?

A sült gesztenye akkor a legfinomabb, amikor a sütőből kivéve a legmelegebb. Ezért a lehető leggyorsabban szabaduljon meg a héjától, és kezdje el fogyasztani. Hogyan hámozd meg az ehető gesztenyét, hogy könnyedén hozzáférj az édes húsához anélkül, hogy hosszú éveket töltenél vele?

Ne a csúcsától kezdje a hámozást, hanem az ellentétes, lekerekített oldalról. Hogy könnyebb legyen, locsold meg őket óvatosan vízzel, és tekerd be egy ruhába, amit röviden tekerj meg, így a héj felreped. Hagyja a gesztenyét becsomagolva 3 percig, mielőtt meghámozná.

Sült gesztenye serpenyőben

A sült gesztenyét leggyakrabban forró sütőben készítik el, de természetesen sok más módja is van. A mikrohullámú sütőben sült gesztenye vagy a grillen sült gesztenye sem kivétel. Egy másik módja az otthoni gesztenyesütésnek, ha a gesztenyefa gyümölcsét serpenyőben készítjük el. Hogyan kell csinálni? Ismét előbb vágd fel a gesztenyét, és be is áztathatod egy kis időre vízbe, hogy kicsit megpuhuljon.

Ezután szükséged lesz egy vastag aljú serpenyőre a tényleges sütéshez. Közepes lángon pirítsd meg a gyümölcsöt, időnként megkeverve és időnként megrázva a serpenyőt, hogy a gesztenye ne égjen meg. Ez az elkészítési mód körülbelül 10 percet vesz igénybe. A gesztenye akkor lesz kész, ha jó illata lesz. Hallani fogja a sistergést is, és a héja is eléggé megbarnul.

Sült gesztenye rozmaringgal

Ha egy kicsit rendhagyó gesztenyéreceptet keresel, akkor semmiképpen ne hagyd ki ezeknek az édes gyümölcsöknek a vajjal és rozmaringgal való kombinációját. Egyesek szerint ez a finomság a legjobb sült gesztenye, amit valaha ettek. Mire van ehhez szükséged?

  • 500 gramm étkezési gesztenye,
  • 3 szál rozmaring,
  • 130 gramm vaj,
  • citromhéj,
  • őrölt bors,
  • só.

Hogyan süssük meg a gesztenyét, ha más hozzávalókkal szeretnénk kombinálni? Itt ugyanazok a szabályok érvényesek, mint ha úgy döntesz, hogy a gesztenyét a szokásos módon sütöd meg. Melegítsük elő a sütőt 200-210 °C-ra, és vágjuk fel keresztben a gesztenyéket. Ezután áztassa a gesztenyét egy-két percre forró vízbe, hogy később könnyebben megsüljön.

Miután a vizet lecsurgattuk, és a gesztenyéket megszárítottuk, tegyük őket egy nagy tálba. Ezután adjuk hozzá a rozmaringot, a vajat, a sót, a borsot és egy kis citromhéjat, majd keverjük jól össze, és próbáljuk meg a gesztenyét minél jobban bevonni. Ezután terítsük szét az előkészített tepsiben (vágott felével felfelé), és tegyük be a sütőbe. Ami azt illeti, hogy mennyi ideig kell sütni a rozmaringos gesztenyét, hagyjuk a sütőben körülbelül 30 percig.

Ne felejtsük el egyszer-kétszer megkeverni vagy megrázni a gesztenyét sütés közben. Akkor tudod, hogy kész, ha a vágott szélek elkezdenek görbülni, a sütőben sült gesztenye sötétbarna árnyalatot vesz fel, és a sárgás hús kilátszik. A sült gesztenyét borítsuk ki egy tányérra, kaparjuk bele a maradék fűszereket és a vajat, keverjük össze alaposan, és még forrón tálaljuk.