Sokan, akiknek nincs tapasztalatuk ezzel a növĂ©nnyel kapcsolatban, azt kĂ©rdezik, milyen Ăze van a rukkolĂĄnak, Ă©s mire is jĂł a levele. Közvetlen fogyasztĂĄsra a fiatal növĂ©nyeket 6-8 hĂ©ttel a vetĂ©s utĂĄn a legjobb betakarĂtani. Ezek enyhĂ©n fanyar, retekre emlĂ©keztetĆ ĂzƱek, amelyek bĂĄrmilyen zöldsĂ©gsalĂĄtĂĄt kiegĂ©szĂtenek. A rukkolĂĄval ellentĂ©tben azonban a rukkola kevĂ©sbĂ© csĂpĆs Ă©s jellegzetes ĂzƱ.
Ami a rukkola felhasznĂĄlĂĄsĂĄt illeti, nemcsak a zöldsĂ©gsalĂĄtĂĄk nĂ©pszerƱ alapanyaga lett, hanem hĂșsok vagy tenger gyĂŒmölcsei mellĂ© köretkĂ©nt is kivĂĄlĂł. Az Ănyencek szeretik pĂ©ldĂĄul pĂĄcolt garnĂ©larĂĄkkal, de hamburgerekhez is remek alapanyag.
Mivel ez a növĂ©ny fĆzĂ©skor hajlamos elhervadni, ezĂ©rt fĆleg frissen fogyasztjĂĄk. Gyakran kombinĂĄljĂĄk mĂĄs zöldsalĂĄtĂĄkkal is, tĂ©sztaĂ©teleket fƱszerezhetĂŒnk vele, pizzĂĄkra vagy szendvicsekre is hasznĂĄljĂĄk, Ă©s az emberek szĂvesen adjĂĄk rĂĄntottĂĄhoz vagy rĂĄntottĂĄhoz is.
EgyszerƱ rukkola salåta
Ha egy nagyon gyors Ă©s egyszerƱ, nem tĂșl bonyolult elkĂ©szĂtĂ©sƱ snacket szeretne kĂ©szĂteni, szĂŒksĂ©ge lesz rĂĄ:
- Rukkola levelek,
- Ășjhagyma,
- egyĂ©b zöldsĂ©gek ĂzlĂ©s szerint,
- sĂł,
- citromlé,
- olĂvaolaj.
ElĆször a rukkolĂĄt folyĂł vĂz alatt alaposan öblĂtsĂŒk le, csepegtessĂŒk le, Ă©s tegyĂŒk az elĆkĂ©szĂtett tĂĄlba. EzutĂĄn mossuk meg a zöldsĂ©geket, Ă©s vĂĄgjuk Ćket kisebb darabokra, majd tegyĂŒk ugyanezt az ĂșjhagymĂĄval is. Mindent adjunk a rukkolĂĄhoz, Ă©s fƱszerezzĂŒk a salĂĄtĂĄt sĂłval (vagy borssal), citromlĂ©vel Ă©s olĂvaolajjal.
Ha fel szeretnĂ© dobni a rukkolasalĂĄtĂĄt, Ă©rdemes tonhalat, gombĂĄt, diĂłt vagy grĂĄnĂĄtalmamagot hozzĂĄadni. Vannak, akik inkĂĄbb balzsamecettel vagy hĂĄzi öntetekkel ĂzesĂtik a salĂĄtĂĄt. A kreativitĂĄsnak itt nincsenek hatĂĄrai, az ĂzlĂ©sedre van bĂzva.
TĂ©sztasalĂĄta rukkolĂĄval
Az emberek azt is dicsĂ©rik, hogy a rukkola milyen jĂłl fel tud dobni bĂĄrmilyen tĂ©sztareceptet. Egy egyszerƱ tĂ©sztasalĂĄtĂĄhoz rukkolĂĄval szĂŒksĂ©ged lesz:
- 200 g tészta,
- 4 paradicsom,
- 3 maréknyi rukkola,
- 100 g feta sajt,
- 1 evĆkanĂĄl olĂvaolaj,
- sĂł Ă©s bors.
ElĆször sĂłs vĂzben fĆzzĂŒk meg a tĂ©sztĂĄt a hasznĂĄlati utasĂtĂĄs szerint. Közben öblĂtse le a rukkolĂĄt Ă©s a paradicsomot, amelyet kisebb darabokra vĂĄg. MiutĂĄn a tĂ©sztĂĄt lecsöpögtette Ă©s hagyta kihƱlni, keverje össze egy tĂĄlban az aprĂłra vĂĄgott paradicsommal Ă©s a rukkolĂĄval. EzutĂĄn adjuk hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott feta sajtot (vagy ĂzlĂ©s szerint bĂĄrmilyen mĂĄs fajtĂĄt), fƱszerezzĂŒk törött borssal, adjuk hozzĂĄ az olĂvaolajat, Ă©s keverjĂŒk össze. A salĂĄtĂĄt hidegen tĂĄlaljuk.
Rakéta pesto
Szeretne sajĂĄt pestĂłt kĂ©szĂteni? A fiatal rukkola levelek erre is tökĂ©letesek. Ennek a receptnek az elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez a következĆkre lesz szĂŒksĂ©ged::
Nagyjåból 3 maréknyi rukkola,
1 gerezd fokhagyma,
5 evĆkanĂĄl olĂvaolaj,
3 evĆkanĂĄl diĂł,
1 evĆkanĂĄl napraforgĂłmag,
3 evĆkanĂĄl parmezĂĄn sajt,
sĂł Ă©s friss bors.
ElĆször folyĂł vĂz alatt alaposan öblĂtse le a fiatal rukkolaleveleket. TegyĂŒnk mindent egy turmixgĂ©pbe a diĂłval, a napraforgĂłmaggal Ă©s a fokhagymĂĄval egyĂŒtt, adjuk hozzĂĄ a parmezĂĄnt, sĂłt Ă©s borsot. VĂ©gĂŒl adjuk hozzĂĄ az olĂvaolajat, Ă©s turmixoljunk mindent alaposan, amĂg sima pesto nem lesz belĆle. ĂzlĂ©s szerint ezutĂĄn adhatunk mĂ©g hozzĂĄ sĂłt, borsot vagy olĂvaolajat.
A kĂ©sz pesto alkalmas friss bruschettĂĄhoz, pirĂtĂłshoz vagy egytĂĄlĂ©teles sĂŒtemĂ©nyekhez. De kĂŒlönbözĆ tĂ©sztareceptekhez is nagyszerƱ alapanyag. Vannak, akik salĂĄtĂĄkhoz hasznĂĄljĂĄk, de van pestĂłs kenyĂ©r receptje is.