3 legjobb recept a RUKKOLY

Sokan, akiknek nincs tapasztalatuk ezzel a növĂ©nnyel kapcsolatban, azt kĂ©rdezik, milyen Ă­ze van a rukkolĂĄnak, Ă©s mire is jĂł a levele. Közvetlen fogyasztĂĄsra a fiatal növĂ©nyeket 6-8 hĂ©ttel a vetĂ©s utĂĄn a legjobb betakarĂ­tani. Ezek enyhĂ©n fanyar, retekre emlĂ©keztetƑ Ă­zƱek, amelyek bĂĄrmilyen zöldsĂ©gsalĂĄtĂĄt kiegĂ©szĂ­tenek. A rukkolĂĄval ellentĂ©tben azonban a rukkola kevĂ©sbĂ© csĂ­pƑs Ă©s jellegzetes Ă­zƱ.

Ami a rukkola felhasznĂĄlĂĄsĂĄt illeti, nemcsak a zöldsĂ©gsalĂĄtĂĄk nĂ©pszerƱ alapanyaga lett, hanem hĂșsok vagy tenger gyĂŒmölcsei mellĂ© köretkĂ©nt is kivĂĄlĂł. Az Ă­nyencek szeretik pĂ©ldĂĄul pĂĄcolt garnĂ©larĂĄkkal, de hamburgerekhez is remek alapanyag.

Mivel ez a növĂ©ny fƑzĂ©skor hajlamos elhervadni, ezĂ©rt fƑleg frissen fogyasztjĂĄk. Gyakran kombinĂĄljĂĄk mĂĄs zöldsalĂĄtĂĄkkal is, tĂ©sztaĂ©teleket fƱszerezhetĂŒnk vele, pizzĂĄkra vagy szendvicsekre is hasznĂĄljĂĄk, Ă©s az emberek szĂ­vesen adjĂĄk rĂĄntottĂĄhoz vagy rĂĄntottĂĄhoz is.

Table of Contents

EgyszerƱ rukkola salåta

Ha egy nagyon gyors Ă©s egyszerƱ, nem tĂșl bonyolult elkĂ©szĂ­tĂ©sƱ snacket szeretne kĂ©szĂ­teni, szĂŒksĂ©ge lesz rĂĄ:

  • Rukkola levelek,
  • Ășjhagyma,
  • egyĂ©b zöldsĂ©gek Ă­zlĂ©s szerint,
  • sĂł,
  • citromlĂ©,
  • olĂ­vaolaj.

ElƑször a rukkolĂĄt folyĂł vĂ­z alatt alaposan öblĂ­tsĂŒk le, csepegtessĂŒk le, Ă©s tegyĂŒk az elƑkĂ©szĂ­tett tĂĄlba. EzutĂĄn mossuk meg a zöldsĂ©geket, Ă©s vĂĄgjuk Ƒket kisebb darabokra, majd tegyĂŒk ugyanezt az ĂșjhagymĂĄval is. Mindent adjunk a rukkolĂĄhoz, Ă©s fƱszerezzĂŒk a salĂĄtĂĄt sĂłval (vagy borssal), citromlĂ©vel Ă©s olĂ­vaolajjal.

Ha fel szeretné dobni a rukkolasalåtåt, érdemes tonhalat, gombåt, diót vagy grånåtalmamagot hozzåadni. Vannak, akik inkåbb balzsamecettel vagy håzi öntetekkel ízesítik a salåtåt. A kreativitåsnak itt nincsenek hatårai, az ízlésedre van bízva.

TĂ©sztasalĂĄta rukkolĂĄval

Az emberek azt is dicsĂ©rik, hogy a rukkola milyen jĂłl fel tud dobni bĂĄrmilyen tĂ©sztareceptet. Egy egyszerƱ tĂ©sztasalĂĄtĂĄhoz rukkolĂĄval szĂŒksĂ©ged lesz:

  • 200 g tĂ©szta,
  • 4 paradicsom,
  • 3 marĂ©knyi rukkola,
  • 100 g feta sajt,
  • 1 evƑkanĂĄl olĂ­vaolaj,
  • sĂł Ă©s bors.

ElƑször sĂłs vĂ­zben fƑzzĂŒk meg a tĂ©sztĂĄt a hasznĂĄlati utasĂ­tĂĄs szerint. Közben öblĂ­tse le a rukkolĂĄt Ă©s a paradicsomot, amelyet kisebb darabokra vĂĄg. MiutĂĄn a tĂ©sztĂĄt lecsöpögtette Ă©s hagyta kihƱlni, keverje össze egy tĂĄlban az aprĂłra vĂĄgott paradicsommal Ă©s a rukkolĂĄval. EzutĂĄn adjuk hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott feta sajtot (vagy Ă­zlĂ©s szerint bĂĄrmilyen mĂĄs fajtĂĄt), fƱszerezzĂŒk törött borssal, adjuk hozzĂĄ az olĂ­vaolajat, Ă©s keverjĂŒk össze. A salĂĄtĂĄt hidegen tĂĄlaljuk.

Rakéta pesto

Szeretne sajĂĄt pestĂłt kĂ©szĂ­teni? A fiatal rukkola levelek erre is tökĂ©letesek. Ennek a receptnek az elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez a következƑkre lesz szĂŒksĂ©ged::

Nagyjåból 3 maréknyi rukkola,
1 gerezd fokhagyma,
5 evƑkanál olívaolaj,
3 evƑkanál dió,
1 evƑkanál napraforgómag,
3 evƑkanál parmezán sajt,
sĂł Ă©s friss bors.

ElƑször folyĂł vĂ­z alatt alaposan öblĂ­tse le a fiatal rukkolaleveleket. TegyĂŒnk mindent egy turmixgĂ©pbe a diĂłval, a napraforgĂłmaggal Ă©s a fokhagymĂĄval egyĂŒtt, adjuk hozzĂĄ a parmezĂĄnt, sĂłt Ă©s borsot. VĂ©gĂŒl adjuk hozzĂĄ az olĂ­vaolajat, Ă©s turmixoljunk mindent alaposan, amĂ­g sima pesto nem lesz belƑle. ÍzlĂ©s szerint ezutĂĄn adhatunk mĂ©g hozzĂĄ sĂłt, borsot vagy olĂ­vaolajat.

A kĂ©sz pesto alkalmas friss bruschettĂĄhoz, pirĂ­tĂłshoz vagy egytĂĄlĂ©teles sĂŒtemĂ©nyekhez. De kĂŒlönbözƑ tĂ©sztareceptekhez is nagyszerƱ alapanyag. Vannak, akik salĂĄtĂĄkhoz hasznĂĄljĂĄk, de van pestĂłs kenyĂ©r receptje is.