3 legjobb recept a RUKKOLY

Sokan, akiknek nincs tapasztalatuk ezzel a növénnyel kapcsolatban, azt kérdezik, milyen íze van a rukkolának, és mire is jó a levele. Közvetlen fogyasztásra a fiatal növényeket 6-8 héttel a vetés után a legjobb betakarítani. Ezek enyhén fanyar, retekre emlékeztető ízűek, amelyek bármilyen zöldségsalátát kiegészítenek. A rukkolával ellentétben azonban a rukkola kevésbé csípős és jellegzetes ízű.

Ami a rukkola felhasználását illeti, nemcsak a zöldségsaláták népszerű alapanyaga lett, hanem húsok vagy tenger gyümölcsei mellé köretként is kiváló. Az ínyencek szeretik például pácolt garnélarákkal, de hamburgerekhez is remek alapanyag.

Mivel ez a növény főzéskor hajlamos elhervadni, ezért főleg frissen fogyasztják. Gyakran kombinálják más zöldsalátákkal is, tésztaételeket fűszerezhetünk vele, pizzákra vagy szendvicsekre is használják, és az emberek szívesen adják rántottához vagy rántottához is.

Egyszerű rukkola saláta

Ha egy nagyon gyors és egyszerű, nem túl bonyolult elkészítésű snacket szeretne készíteni, szüksége lesz rá:

  • Rukkola levelek,
  • újhagyma,
  • egyéb zöldségek ízlés szerint,
  • só,
  • citromlé,
  • olívaolaj.

Először a rukkolát folyó víz alatt alaposan öblítsük le, csepegtessük le, és tegyük az előkészített tálba. Ezután mossuk meg a zöldségeket, és vágjuk őket kisebb darabokra, majd tegyük ugyanezt az újhagymával is. Mindent adjunk a rukkolához, és fűszerezzük a salátát sóval (vagy borssal), citromlével és olívaolajjal.

Ha fel szeretné dobni a rukkolasalátát, érdemes tonhalat, gombát, diót vagy gránátalmamagot hozzáadni. Vannak, akik inkább balzsamecettel vagy házi öntetekkel ízesítik a salátát. A kreativitásnak itt nincsenek határai, az ízlésedre van bízva.

Tésztasaláta rukkolával

Az emberek azt is dicsérik, hogy a rukkola milyen jól fel tud dobni bármilyen tésztareceptet. Egy egyszerű tésztasalátához rukkolával szükséged lesz:

  • 200 g tészta,
  • 4 paradicsom,
  • 3 maréknyi rukkola,
  • 100 g feta sajt,
  • 1 evőkanál olívaolaj,
  • só és bors.

Először sós vízben főzzük meg a tésztát a használati utasítás szerint. Közben öblítse le a rukkolát és a paradicsomot, amelyet kisebb darabokra vág. Miután a tésztát lecsöpögtette és hagyta kihűlni, keverje össze egy tálban az apróra vágott paradicsommal és a rukkolával. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott feta sajtot (vagy ízlés szerint bármilyen más fajtát), fűszerezzük törött borssal, adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük össze. A salátát hidegen tálaljuk.

Rakéta pesto

Szeretne saját pestót készíteni? A fiatal rukkola levelek erre is tökéletesek. Ennek a receptnek az elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged::

Nagyjából 3 maréknyi rukkola,
1 gerezd fokhagyma,
5 evőkanál olívaolaj,
3 evőkanál dió,
1 evőkanál napraforgómag,
3 evőkanál parmezán sajt,
só és friss bors.

Először folyó víz alatt alaposan öblítse le a fiatal rukkolaleveleket. Tegyünk mindent egy turmixgépbe a dióval, a napraforgómaggal és a fokhagymával együtt, adjuk hozzá a parmezánt, sót és borsot. Végül adjuk hozzá az olívaolajat, és turmixoljunk mindent alaposan, amíg sima pesto nem lesz belőle. Ízlés szerint ezután adhatunk még hozzá sót, borsot vagy olívaolajat.

A kész pesto alkalmas friss bruschettához, pirítóshoz vagy egytálételes süteményekhez. De különböző tésztareceptekhez is nagyszerű alapanyag. Vannak, akik salátákhoz használják, de van pestós kenyér receptje is.