SALADORA: Hogyan termesztjük ezt a növényt?

Érdekli a mogyoróhagyma finom íze, amely nem olyan jellegzetes, mint a konyhai hagyma, de tökéletesen gazdagítja ételeit, és szívesen beszerezné ezt a növényt a saját kertjébe vagy akár a tágas erkélyére? Elmondjuk, hogyan termeszthető a mogyoróhagyma a környékünkön, mikor érdemes elkezdeni a mogyoróhagyma ültetését, és hogyan kell a lehető legjobban gondozni ezt a növényt a bőséges termés érdekében.

Mi az a mogyoróhagyma?

A mogyoróhagyma elnevezés a fokhagyma (Allium) nemzetségbe tartozó zöldségfélére utal. Első pillantásra hasonlít a konyhahagymára (Allium cepa), amelynek egy alfaját a botanikusok jelenleg annak tekintik. Ezért találkozunk leggyakrabban az Allium cepa var. aggregatum latin névvel. A mogyoróhagymát a köznyelvben mogyoróhagymának, sokszorosító fokhagymának vagy mogyoróhagymának is nevezik.

A mogyoróhagyma ugyanabból a gyökérrendszerből eredő hagymák (pálcikák) csoportjait alkotja. Így egyetlen ültetett anyahagyma tövéből számos keskeny rügy (úgynevezett fészek) nő ki, amelyekből később körülbelül 5-9 különálló hagyma fejlődik. Lehet azonban több is. Alakjuk változó, így lehetnek hosszúkásak, laposak vagy akár gömbölydedek is.

A mogyoróhagyma levelei egyszerűek, nyeletlenek és egészek, míg a virágok rózsaszínűek vagy lilák. A virágok a felső virágzatban jelennek meg, amelyet bimbónak neveznek, a termés pedig egy kapszula. Maga a hagymahagyma húsos, megvastagodott levélalapokból (szoknyákból) áll, amelyek héja általában barnásvörös, szalmasárga vagy esetleg lila, míg a belseje túlnyomórészt fehér-lila.

A mogyoróhagyma termesztése

Eredetileg az emberek főként Kis- és Közép-Ázsiában termesztették a mogyoróhagymát, ahol a növény virágzott. Elterjedése az izraeli Ashkelon város környékén adta egyik nevét is, az askeloni hagymát (ma fokhagymás aszkalon). A mogyoróhagymát később a keresztes lovagok hozták Európába, és ma már gyakorlatilag az egész világon megtalálható.

Mivel a mogyoróhagyma különböző földrajzi szélességeken és éghajlati viszonyok között is jól fejlődik, a hagyma a mi területünkön is jól termeszthető. Ráadásul gyakran olyan helyeken is megterem, ahol a klasszikus konyhahagyma szenvedne, szívós és viszonylag ellenálló. Minden saját kerttel nem rendelkező termesztő örömmel veszi tudomásul, hogy nemcsak ágyásban, hanem cserépben vagy cserépben is termeszthető.

A kezdőknek jó hír, hogy a mogyoróhagyma termesztése viszonylag egyszerű, mivel nem igényel különösebb gondozást. Általában leányhagymákkal vagy kalászokkal szaporítják, és sokféle érdekes fajta közül választhatunk, amelyeknek a hagymái színben, alakban, sőt ízben is különböznek. A kertészeti boltokban vagy akár az interneten is megvásárolható népszerű fajták közé tartoznak a következők:

  • Red Sun mogyoróhagyma,
  • Golden Gourmet mogyoróhagyma,
  • Yellow Moon mogyoróhagyma,
  • Sante mogyoróhagyma,
  • Longor mogyoróhagyma,
  • mogyoróhagyma Ambition F1,
  • Camelot F1 mogyoróhagyma,
  • Zebrune mogyoróhagyma.

Megfelelő élőhely

A mogyoróhagyma hagymák termesztésére a legmegfelelőbb a napfényes ágyás, amelyet a kertész az előző termésnél kellően megtrágyázott (azaz a 2. vagy 3. sorban lévő ágyás). Előre elő kell készíteni, mivel a mogyoróhagyma, akárcsak a konyhai hagyma, csupasz talajt igényel. A talaj minősége hatással lesz az egyes hagymák későbbi méretére.

Ami a mogyoróhagyma termesztésére alkalmas talajt illeti, a humuszos, könnyű talaj a legjobb. A nagyon nehéz, vizes talajban és a hideg fekvésű helyeken viszont rosszul fog fejlődni. Azt is tartsa szem előtt, hogy a mogyoróhagyma termesztése előtt soha ne dúsítsa a talajt trágyával, mivel a növény ezt nem tolerálja.

A mogyoróhagyma ültetése

A konyhai hagymához hasonlóan a mogyoróhagyma is termeszthető magról. Ez a módszer azonban valamivel nehezebb (csak egy gumó fog kifejlődni), mint a mogyoróhagyma palánták használata. Ezek a nyáron termesztett kis hagymák, amelyeket télen 23 °C körüli hőmérsékleten tárolunk, majd tavasszal újra kiültetünk. A meleg tárolás megtéveszti a növényt, így az nem virágzik.

A mogyoróhagyma hagymák ültetése tavasszal vagy inkább a tél végén történik (mindig figyelembe véve az aktuális időjárást). Ideális esetben február végén vagy március folyamán kell a talajba helyezni, mivel a későbbi ültetés alacsonyabb terméshozammal jár. Emellett lehetőség van az őszi (októberi) ültetésre is, de ekkor a hagymákat mélyebbre kell helyezni a talajba a fagykárok elkerülése érdekében.

Tavasszal a kertészeknek nem kell túlságosan aggódniuk a késői fagyok miatt, mivel a mogyoróhagyma szívós, és akár -10 °C-ig is kibírja a károsodást. Ajánlatos azonban a hagymákat ültetés előtt gombabetegségek ellen kezelni, ami a későbbiekben megvédi őket. Ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy a kapcsolódó hagymás zöldségfélék után nem szabad az ágyásba ültetni.

És hogyan kell valójában mogyoróhagymát ültetni? A kezével nyomjon minden egyes hagymát körülbelül háromnegyedig a talajba. Ha a talaj túl kemény, először egy kapával készítse elő a mélyedéseket, amelyekbe a hagymákat helyezheti, úgy, hogy csak a végük álljon ki. Az is fontos, hogy a hagymákat a megfelelő irányban, azaz a tövükkel (gyökerükkel) lefelé helyezzük a talajba. Az ideális ágyás körülbelül 30 x 10 centiméteres.

A mogyoróhagyma gondozása

Az ültetés után két héttel érdemes ellenőrizni a mogyoróhagymát. Ha néhányan nem ülnek szilárdan az előkészített lyukban, próbálja meg rögzíteni vagy átültetni őket a helyükre. Ezután a vegetációs időszak alatt szükség szerint kapáljuk meg a mogyoróhagymát, és távolítsuk el a nemkívánatos gyomokat körülötte. Mivel keskeny leveleik kevés árnyékot adnak, általában többször kell kapálni és gyomlálni.

A mogyoróhagyma nem túl igényes az öntözéssel szemben. Ültetés után minden egyes anyahagyma osztódik, hogy több másik hagymából álló fürtöt (úgynevezett fészket vagy csomót) alkosson, amelynek végső méretét elsősorban az ágyás vagy cserép talajának minősége befolyásolja. A legnagyobbak akár 4 centiméter átmérőjűek is lehetnek. Ezenkívül, ha egy nagyobb hagymát ültetünk, általában több kisebb leányhagyma nő ki, míg a kisebb hagymák ültetése általában kevesebb nagyobb hagymából álló fészket eredményez.

Mogyoróhagyma betakarítása és szárítása

A tavaszi ültetésű mogyoróhagyma általában 80-130 nap alatt érik be (július körül), de természetesen minden az éghajlati viszonyoktól és az aktuális időjárástól függ. Az előnevelt palántákból származó mogyoróhagyma betakarítása mindössze 50-60 nap múlva várható. Ebben az esetben általában a palántákkal együtt szüretelünk, de ezeket már növekedés közben is betakaríthatjuk, majd felhasználhatjuk a konyhában.

És honnan tudja, hogy mikor elég érett a mogyoróhagyma? Az első jele annak, hogy felkészülhetünk a betakarításra, ha a hajtások megkeményedtek és kiszáradtak. Soha ne várjon azonban addig, amíg a hagymák teljesen kiszáradnak, mert akkor a hagymacsomók elkezdhetnek szétesni, és sokkal nehezebb lesz kiszedni őket a talajból. Betakarításkor ideális esetben az összes hagymát az egyik oldalon lapítsa le, a fejeket pedig a másik oldalon.

Ha az időjárás napos és száraz, a földből kiszedett hagymákat hagyja egy hétig közvetlenül az ágyásban száradni, mielőtt eltávolítja a gyökereket és a megmaradt hajtásokat. Ha viszont esős az idő, szedje ki a mogyoróhagymákat az ágyásból, és tegye ki őket fedett helyre száradni. A legjobb, ha a növényeket vékony rétegben halmozzuk fel, esetleg egy ládában vagy dobozban, ahol megszáradnak és visszahúzódnak. Ne felejtse el időnként felgereblyézni a hagymákat.

A mogyoróhagyma tárolása

Ha a mogyoróhagyma megszáradt, gondosan tisztítsa meg a szennyeződésektől és a törmelékektől, és távolítsa el a hagymákról részben lehullott száraz héjat. Ha a fészkek összetartanak, nem kell velük semmit sem kezdeni. Ha azonban szétesnek, törje őket kisebb fürtökre vagy különálló hagymákra. Ezután hagyja a mogyoróhagymákat olyan helyen, ahol nem esik az eső, de jó a levegő áramlása.

Az első fagyok megjelenése előtt költöztesse a mogyoróhagymát a beltérbe. Az ideális tárolási hely a kamra, a padlás vagy az előszoba, ahol viszonylag hűvös, de száraz. A pincék viszont teljesen alkalmatlanok, mivel ott magasabb a páratartalom. A tárolás előtt mindenképpen szedje ki a mogyoróhagymát, és dobja ki a rossz darabokat. Ezután tárolja lógva vagy kosárban, amely lehetővé teszi a levegő keringését.

A tárolásra szánt hagymának tisztának, száraznak, szilárdnak, jól meghúzottnak és sérülésmentesnek kell lennie. Előnye a hagyományos konyhai hagymával szemben, hogy a mogyoróhagyma még késő tavasszal sem hajt ki. Ha hagyjuk, hogy a hagyma megfelelően megszáradjon, a jól beérett mogyoróhagyma hűvös, száraz helyen akár 2 évig is eltartható. Szobahőmérsékleten több hónapig is eltartható.

Mikor történik a mogyoróhagyma ültetése?

Bár a mogyoróhagyma magról is termeszthető, általában palántát (kis előnevelt hagymát) használnak. Az ültetést tavasszal vagy ideális esetben a tél végén végezzük, az aktuális időjárástól függően. A legjobb, ha február végén vagy március folyamán ültetjük a mogyoróhagymát, mivel később kisebb termésre számíthatunk. Aztán van lehetőség az őszi ültetésre is, amelyet októberben végzünk.

Hogyan termeszthető a mogyoróhagyma?

A mogyoróhagymát nagyjából háromnegyedig ültessük a talajba, az ideális tűzdelés 30 x 10 centiméter. Két hét elteltével érdemes ellenőrizni a hagymákat, és ha nem ülnek szilárdan az előkészített gödörben, akkor rögzíteni vagy átültetni őket. Ezenkívül a nemkívánatos gyomokat el kell távolítani, és a mogyoróhagymát a termesztés során ki kell kapálni. A növény azonban nem túl igényes az öntözéssel szemben.

Mikor kell betakarítani a mogyoróhagymát?

Az előnevelt palántákból származó mogyoróhagyma már 50-60 nap alatt betakarítható, még a hajtásokkal együtt is. A tavaszi ültetésből származó hagymák ezután körülbelül 80-130 nap alatt, valamikor júliusban érnek be. Azt, hogy valóban készen áll a betakarításra, onnan lehet megmondani, hogy a virágbimbók laposan fekszenek és kezdenek kiszáradni. Miután a hagymákat kiszedtük a földből, hagyjuk őket egy hétig közvetlenül az ágyásban száradni, ha az időjárás elég napos és száraz.

Hogyan tároljuk a mogyoróhagymát?

Amikor a mogyoróhagyma megszáradt, tisztítsa meg a földtől és a törmelékektől. Ha a fészkek összetartanak, hagyja őket békén, de ha szétesőben vannak, ossza a mogyoróhagymákat kisebb csomókra vagy különálló hagymákra. Az első fagyok megjelenése előtt vigye a mogyoróhagymákat hűvös, száraz helyre, például a kamrába vagy a padlásra. Vágja ki a rossz darabokat, majd csomókban akassza fel őket a mennyezetről, vagy tegye őket egy kosárba vagy dobozba. A jól tárolt mogyoróhagyma még késő tavasszal sem hervad el, és ha a palánták kiszáradnak, akár 2 évig is elállnak.