6 legjobb SOMFA recept

Valami édesre vágysz, de unod a sima eper-, sárgabarack- vagy szederlekvárt? Vagy talán szokatlan gyümölcsöket keres, amelyek tökéletesen illenek az almaborokhoz, likőrökhöz és borokhoz? Ebben az esetben talán a kutyafa izgatja, amely a kutyafa nevű növény gyümölcse. Elmondjuk, milyen íze van ezeknek a bogyóknak, és milyen recepteket készíthetsz otthon a cserjékből.

Milyen gyümölcsei vannak a kutyafának?

Ha úgy döntött, hogy a somfa egyik oltott fajtáját választja a kertjébe, már két évvel az ültetés után bőséges termést várhat az ízletes piros fürtökből. A bíborvöröstől a liláig terjedő árnyalatúak, akár 4 centiméteresre is megnőhetnek, és magas C-vitamin- és egyéb egészségvédő anyagtartalmuknak köszönhetően mindig is népszerűek voltak a népi gyógyászatban.

Első pillantásra a szárak színükben és alakjukban a csipkebogyóra hasonlítanak. Augusztustól októberig érik, íze édes-savanyú, enyhén savanykás és nagyon lédús. A „Devín” és a „Titus” fajtákat kifejezetten a bőséges termés érdekében nemesítették, viszonylag nagyok, nyersen is fogyaszthatók, és különböző ételek és italok alapanyagaként is kiválóak.

Ha azon gondolkodik, hogy mikor szedje le a cserjéket, az ideális időpont az, amikor a gyümölcsök már kellően színes, de még szilárdak. Ha a kutyafa jól fejlődik a kertjében, akkor évente fánként vagy bokronként körülbelül 25-30 kilogramm gyümölcsöt szüretelhet. Ideális esetben az érett bokrokat egy előkészített ponyván rázzuk le, hogy a gyümölcsök sérülése a lehető legkisebb legyen.

És hogy néz ki a japán kutyafa? A közönséges kutyafán termő bogyóktól eltérően ezek a bogyók drupák, amelyekből nagyobb, rózsaszínes-piros bogyók nőnek ki, hosszú szárral. Megjelenésük leginkább a szamócára emlékezteti a termesztőket. Mivel a gyümölcs nagyon díszes, nagyon jól mutat a kertben, és finom bor készítésére is alkalmas.

Somfa – receptek

Kíváncsi vagy, milyen feldolgozásra alkalmas a reszelék, és mit készíthetsz ezekből a gyümölcsökből a konyhában, hogy az egész családod élvezhesse? A lehetőségek igazán széles skálán mozognak, hiszen a gyümölcsöket édes formában is fel lehet használni, a termesztők gyakran szárítják, hogy később remek teát készíthessenek belőlük, de létezik az elkészítésnek sós változata is. Emellett a zsálya ízletes italok alapanyagaként is remekül használható.

A kutyabenge gyümölcsét már őseink is széles körben használták, akik a kutyabengét vitaminok, ásványi anyagok és egyéb jótékony anyagok forrásaként becsülték. Széles körben termesztették például az ukrán vagy a balkáni népek, de mivel a kutyabenge a mi körülményeink között is jól érzi magát, a piros bogyók bekerültek a cseh kertekbe és konyhákba is.

Manapság a kökényt elsősorban különböző desszertek készítéséhez használják, a kis piros bogyókból pedig ízletes lekvárok, kompótok, szörpök, gyümölcslevek vagy kökénycider is készül. Szlovákiában a kutyabenge terméséből a drienkovica nevű alkoholos italt készítik, Törökországban frissítő gyümölcssörbethez adják, és kiváló bor alapanyagaként is felhasználható.

Szárított forgács

Szeretné tartósítani a csicsókát későbbi felhasználásra, vagy egyszerűen csak egy finomságra vágyik, hogy feldobja étrendjét a téli hónapokban? Ebben az esetben a forgács szárítása az ideális választás. Ezek a bogyók ugyanúgy száríthatók és finom tea készíthető belőlük, mint a népszerű csipkebogyóból, ráadásul a C-vitamin-tartalmuk gyakorlatilag megegyezik.

A szárított zsurló elkészítéséhez a bogyókat először alaposan meg kell mosni, mivel a földről szedett bogyókon különböző szennyeződések lehetnek. Ha megszáradt, egyszerűen helyezze a bogyókat egy gyümölcsszárító állványára, amelyet közepes teljesítményre kapcsol, és hagyja ott 24 órán át. De száríthatjuk őket nyitott sütőben is, körülbelül 50 °C-on, 5-8 órán keresztül.

A sütőben szárított lábszárakat érdemes a szitán hagyni, hogy még egy kicsit száradjanak, hogy szobahőmérsékleten megfelelően száradjanak. Ezután üvegekben vagy zárt befőttesüvegekben tároljuk őket száraz, sötét helyen. Ha a bokrokat fűszerek készítéséhez szeretnénk felhasználni, akkor a szárítás előtt le kell csepegtetni a gyümölcsöt, hogy gond nélkül meg tudjuk őrölni.

A szárított kutyabenyőből leggyakrabban ízletes teát készítenek, amely tele van egészségügyi előnyökkel. Ebben az esetben a gyümölcsöt csak forró vízzel kell leönteni, és hagyni, hogy egy ideig áztassa. Ez az ital állítólag enyhíti a gyomorpanaszokat, segít a hasmenésen, csökkenti a fejfájást, és állítólag a láz ellen is hatásos. A háziasszonyok emellett szárított kökényből sült teát is készítenek.

A kutyabenge szárított terméséből kutyabenge-port is lehet őrölni, amelyet a mai napig ízesítőszerként használnak húsok (különösen darált hús) készítéséhez, például a Balkánon vagy Dél-Oroszországban. Nálunk ez a por elsősorban grillezett és sült húsok fűszerezésében bizonyított, és külföldhöz hasonlóan a darált húsok keverékeinek elkészítésénél is nagyon hasznos.

Kutyafa – lekvár

Valami édesre vágyik? Akkor a borókadzsem mosolyt csalhat az arcára. Ennek a finomságnak az otthoni elkészítéséhez a következő összetevőkre lesz szüksége:

  • 1 kilogramm forgács,
  • 800 gramm cukor,
  • víz az öntéshez,
  • esetleg citrom vagy zselésítőszer.

Először mossuk meg a palántákat, távolítsuk el a szárukat, és tegyük őket egy alacsony, széles aljú edénybe. Öntsük rájuk a vizet, hogy elmerüljenek, majd forraljuk fel. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel (kis lángon), és ha a gyümölcs megpuhult, végre el lehet választani a húsát a kemény magoktól.

A keveréket szűrőn átpasszírozzuk, lemérjük a mennyiséget, és hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű cukrot. Sűrűsödésig főzzük, és addig keverjük, amíg a hozzáadott cukor feloldódik. Ezután tetszés szerint zselésítőszert vagy citromlevet is adhat hozzá. Ezután öntse a forró kutyafa lekvárt szárazra melegített üvegekbe, zárja le őket fedővel, fordítsa fejjel lefelé, és hagyja kihűlni. Természetesen rövid ideig sterilizálhatja a lekvárt, de ez nem szükséges.

Deren kompót

Ha egy nagyszerű lekvárt szeretne élvezni, ne hagyja ki a körömvirágkompótot. Elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szüksége:

  • érett kökény (kemény),
  • 1 liter víz,
  • 1 kg cukor.

Először alaposan mossuk meg a kökényt, távolítsuk el a szárát, tegyük egy edénybe, és fedjük le vízzel. Kb. 3 percig forraljuk, majd lecsepegtetjük, kihűtjük, és kisebb üvegekbe töltjük. Egyes termelők azt javasolják, hogy csak félig töltsük meg őket, mivel a bokrok kompótjának leve nagyon frissítő, és az emberek minél többet szeretnének ebből a finom folyadékból.

A megtöltött üvegeket ezután a perem alatt kb. 1 cm-rel a perem alá kell tölteni a cukor és a víz forró oldatával (amelyet a víz és a cukor fokozatos felmelegítésével készítenek, amíg fel nem oldódik). Ezután zárjuk le az üvegeket, és sterilizáljuk őket. Ez körülbelül 30 percig 85 °C-on történik.

Kutyafa likőr – recept

Ha szereted az egészséges gyümölcslikőröket, a házi készítésű kutyafa likőrt semmiképpen ne hagyd ki. Könnyen elkészítheted a következő hozzávalókból:

  • 1 kg kökény,
  • 500 gramm cukor,
  • 1 liter iható alkohol,
  • 500 milliliter víz.

A még ki nem sütött reszeléket először alaposan öblítsük le folyó víz alatt, majd tegyük egy megfelelő nagyobb, fedeles üvegbe vagy közvetlenül egy nagyobb üvegbe, amelyben az elkészült likőrt tárolni fogjuk. Ezután öntsük rá a gyümölcsöt az ivóalkohollal, és hagyjuk áztatni 14 napig. Ha ez az idő letelt, szűrje át a likőrt egy szitán.

Közben készítsen 500 milliliter vizet, amelybe öntse bele az előkészített cukrot, és forralja fel a keveréket. Öntse a cukor főzetét a csontvelő likőrbe, ahol a két keveréknek jól össze kell keverednie. A kész likőrt öntse megfelelő üvegekbe, zárja le szorosan, és tárolja hűvös, sötét helyen.

Sprout bor

Olyan alkoholos italt keres, amely nemcsak finom, hanem nagy mennyiségű jótékony anyaggal is ellátja a szervezetét? Akkor a forralt bor a megfelelő Önnek. Az otthoni elkészítéséhez készítse el a következő hozzávalókat a konyhájában:

  • 2,5 kilogramm érett kökényt,
  • 1,2 kilogramm cukor,
  • 4 liter víz,
  • borélesztő.

Mint korábban, öblítsük le a kökényt hideg folyóvíz alatt, majd törjük össze egy mozsárral. Ha ez megtörtént, öntsünk rá 1 liter forró vizet, adjunk hozzá 200 gramm cukrot, és hagyjuk, hogy feloldódjon. Amikor a keverék kihűlt, adjuk hozzá az élesztőt, és hagyjuk a forgácsot két napig erjedni egy sajtvászonnal letakart edényben.

A két nap letelte után kinyomkodjuk vagy lehabozzuk a mustot, amelyet ezután 3 liter vízből és 1 kg cukorból készült oldattal kell beállítani. Ezután hagyjuk az egészet erjedni egy erjedési dugó alatt, és ha elkészült, hagyjuk állni a bort még két napig. A kész italt ezután palackozzuk, szorosan lezárjuk, és a körömviráglikőrhöz hasonlóan hűvös, sötét helyiségben tároljuk.

Pálcikák, mint az olajbogyó

A helyzetet tovább rontja, hogy a rágógumikat ízesítő módon is fel lehet dolgozni. Ebben az esetben a bogyókat az olajbogyóhoz hasonló módon pácolják, de jobb, ha szilárdabb, kevésbé érett bogyókat használnak. Ennek a finomságnak a kipróbálásához készítse el:

  • 1,5 kg csiperkegomba,
  • 4 evőkanál tengeri sót,
  • 1 liter vizet,
  • 6 evőkanál olívaolajat,
  • fokhagyma vagy chilipaprika,
  • citrom és friss fűszernövények.

Először mossuk meg a szárakat, távolítsuk el az esetleges szárakat, és csepegtessük le őket. Ezután tegyük őket egy nagy edénybe, amely nem lehet teljesen tele, fedjük le vízzel, és hagyjuk állni 3 napig, naponta friss vízzel pótolva a vizet.

Ezután készítsen 1 liter vizet, adja hozzá a sót, és forralja fel, amíg a só teljesen feloldódik. Hagyja a vizet teljesen kihűlni. Közben a forgácsot lecsepegtetjük, az előkészített üvegekbe tesszük, sós vízzel és olívaolajjal lefedjük, hogy a forgács teljesen elmerüljön, majd az üvegeket rácsavarjuk.

Fogyasztás előtt a pácolt forgácsokat száraz, sötét és hűvös helyen kb. 5 hétig pihentetni kell. Ezután már bele is áshatunk, és élvezhetjük kellemes ízüket. Ha van türelme, várhat még 2 hetet, és pácolhatja őket például fokhagymagerezddel, chilipaprikával, friss fűszernövényekkel, például kakukkfűvel és oregánóval vagy citromszeletekkel.