Szeretne saját lédús paradicsomot termeszteni, és olyan fajtákat keres, amelyekkel nem kell sokat törődnie? Ha igen, akkor a vadparadicsom remek választás lehet az Ön számára, mivel ellenálló képességének köszönhetően egyre népszerűbb a kertészek körében. Tanácsokat adunk, hogy mit ne hanyagoljon el a vadparadicsom termesztésénél, hogyan vetheti el őket, és mikor várhatja az első ízletes gyümölcsöket.
Vadparadicsom
A paradicsomtermesztés az egyik hagyományos kertészeti tevékenység a környékünkön, és ez nem is csoda. Sokan élvezik a lehetőséget, hogy saját maguk termeszthetik az ízletes gyümölcsöt, amely a hideg és meleg konyhában egyaránt felhasználható. Különböző fajták és színek közül választhat, hogy otthonába illeszkedjen.
Míg a cseresznye paradicsom vagy a húsos fajták már régóta népszerűek a kertészek körében, az utóbbi időben egyre több termesztő érdeklődik a vadparadicsom iránt. Kérdezi, hogy mit jelent ez a név? Ez egy olyan paradicsomfajta, amely még mindig vadon terem a dél-amerikai Andokban, ahol először az aztékok termesztették, és ahol idővel háziasították.
Bár ma már mintegy tizenhat különböző vadparadicsom-fajta létezik, hazánkban a kertészek általában a Solanum Pimpinellifolium fajra gondolnak, amelyet itthon csípős paradicsomnak vagy vadparadicsomnak is neveznek. Sokféle formája és fajtája létezik, így mindenki számára van valami, és némelyikük még a különböző paradicsombetegségekkel szemben is ellenálló.
És mitől olyan különleges a vadparadicsom? Az egyedülálló termés, amely kicsi, több darabból álló bojtokban nő, vékony héjú és finom édes ízű. E paradicsom kinézete és termesztési módja miatt néha olyan elnevezésekkel is találkozhatunk, mint „ribizliparadicsom”, „vadparadicsom” vagy „ribizliparadicsom”.
Vadparadicsom-fajták
- Vörös vadparadicsom,
- Sárga vadparadicsom,
- Vad kenguru paradicsom,
- Arany ribizli,
- fehér ribizli,
- Hawaii ribizli,
- Matt vadcseresznye,
- Rote Murmel.
A vadparadicsom előnyei
Kíváncsi, miért érdemes vadparadicsomot termesztenie a megszokott fajták helyett? Lehet, hogy meglepő lesz, de számtalan oka van annak, hogy adj egy esélyt ennek a fajtának. Az első természetesen a vadparadicsom finom, intenzív íze, amely édes és lédús. A gyümölcs mérete miatt különösen népszerű a gyerekek körében, de salátákhoz vagy egytálételeknek is remek kiegészítője.
A vadparadicsom másik előnye, hogy nagyon szívós és ellenálló faj. Ez részben ellenállóvá teszi őket a burgonyafertőzéssel szemben, amely az egyik leggyakoribb gombás betegség, amellyel a kertészeknek a paradicsomtermesztés során szembe kell nézniük. Akkor, amikor más paradicsomfajtáknak is ki van téve ez a betegség, a vadparadicsom általában még mindig zöld levelekkel büszkélkedhet, és továbbra is termel.
Ugyanilyen fontos a nagyobb tolerancia az alternaria paradicsomfoltossággal szemben, amely egy másik gombás betegség, amely gyakran érinti a növényeket ezen a területen. Ezenkívül a vadparadicsom viszonylag igénytelen, mivel mini sivatagban és támasztékon is termeszthető, nem kell egyes oldalhajtásokat letörni, és még a kezdők is termeszthetik magról.
Vadparadicsom termesztése
A vadparadicsom termesztésére vonatkozó utasításokra nincs igazán szükség. Ahogy a neve is mutatja, a vadparadicsomot „a vadonban” termesztik. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag magára hagyhatja őket, és ha nem akarja, akkor nem kell támasztékokat beszereznie, oldalhajtásokat letörnie vagy beteg leveleket leszednie. Ezáltal a vadparadicsom kevesebb munkával jár.
Vetés
A többi paradicsomfajtához hasonlóan a vadparadicsomot is előnevelhetjük otthon, vetőtálcában vagy esetleg cserépben. A vetést ideális esetben március folyamán kell elvégezni, hogy a növényeknek legyen idejük kicsírázni és megerősödni, és az utolsó tavaszi fagyok után kiültetni őket. Használhat azonban tömörített tőzegből készült vetőtáblákat is.
Ahhoz, hogy a magok jól csírázzanak, viszonylag magas, 27 °C és 30 °C közötti hőmérsékletre van szükségük, legalább napi néhány órán keresztül, és a rendszeres hőmérsékletváltoztatás is célszerű. Ezért ideális, ha a csírázó magokat fűtőelemre, ablakpárkányra vagy kazánházba helyezzük, ahol nappal melegebb a hőmérséklet, és éjszakára olyan helyre költöztetjük őket, ahol a hőmérséklet kb 10 °C-kal alacsonyabb.
Miután a magok sikeresen kicsíráztak, a szokásos szobahőmérsékleten folytathatják a növekedést. A hőmérséklet-ingadozásra már nincs szükségük, de elegendő fényre van szükségük, ezért egy déli fekvésű ablak mögötti hely, vagy esetleg egy üvegházban megfelelő lesz számukra. Amint megjelennek az első valódi levelek, a paradicsomokat bepácoljuk, vagy a vetési közegből nagyobb egyedi cserepekbe vagy cserépbe ültetjük át.
Ültetés
A vadparadicsomot továbbá kétféle stílusban lehet termeszteni – mini sivatagként vagy támasztékon. Mindkét esetben azonban elegendő fényre, hőre, levegőre és tápanyagra van szükségük a növekedéshez, és a kertészeknek ezt mindig szem előtt kell tartaniuk. Az előnevelt palántákat a tavaszi utolsó fagy után, május közepe táján ültessük ki ágyásokba vagy esetleg nagyobb edényekbe.
A mini sivatagi stílusú termesztésnél a paradicsomot meglehetősen sűrűn ültetik, az ideális kaptafa körülbelül 100 x 40 centiméter vagy 100 x 50 centiméter. Ennek oka, hogy a növények sokat ágaznak, szélesre nőnek (egy vadparadicsom akár 4 négyzetméteres területet is beboríthat), és egymásba is fonódnak. Ez áthatolhatatlan sűrűséget eredményez.
A vadparadicsom mini fűszernövény stílusban történő termesztésének egyértelmű előnyei vannak. Nemcsak, hogy nem kell túl sokat törődni a növényekkel, de a sűrűség áthatolhatatlansága miatt a gyomokkal sem kell foglalkozni. Ráadásul az alatta lévő paradicsomok remekül megtartják a nedvességet. A sűrű növekedés azonban problémákkal is jár. Alul a paradicsomok idővel rothadhatnak és penészedhetnek.
Bár a vadparadicsom támlán való termesztése kicsit munkaigényesebb, sok kertész kedveli ezt a módszert, mert a támlán lévő paradicsom jobban ellenáll a gombabetegségeknek, mint a földön elterjedt. A termés is gyorsabban érik, és könnyebb így betakarítani. Mivel a növényeknek nincsenek indái, a támlához kell kötni őket, vagy alternatívaként két karó közé kifeszített, előkészített uborkahálóba kell őket belegabalyítani.
Bár a legtöbb kertész a vadparadicsomot ágyásokba ülteti, természetesen nem jelent gondot a vadparadicsom termesztése az erkélyen vagy a teraszon, megfelelő edényekben. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ezek a növények általában több helyet igényelnek, mint más paradicsomfajták, és erőteljes növekedésük miatt elegendő tápanyagra is szükségük van.
Vadparadicsom csípése
Az oszlopos paradicsommal ellentétben, amelynél a paradicsomot meg kell csípni, a vadparadicsomnál nem kell megtörni az oldalhajtásokat. A dúsan elágazó indáknak ellenállóbbnak kell lenniük a lisztharmattal szemben, ezért a földön minibokorban vagy támasztékon kúszhatnak. Természetesen, ha nem akarjuk, hogy a növekedés túl sűrű legyen, a felesleges hajtásokat lecsipkedhetjük.
Palántanevelés
Ha a saját termésből magokat akarunk eltenni a következő szezonra, akkor célszerű csak érett vagy túlérett gyümölcsöt használni, ideális esetben minél több növényről. Így megőrizhetjük a genetikai sokféleséget. A paradicsomból a szükséges magokat vagy kipréselheted a gyümölcsből, vagy összeturmixolhatod, majd vízzel lefedve erjedni hagyhatod, ami lebontja a kocsonyás maghéjat.
Annak érdekében, hogy a magok ne keményedjenek meg a csírákba, az erjedést két nap után le kell állítani. Ezután a magokat szitába kell borítani, a tartalmát alaposan átszűrni, vízzel leöblíteni, és hagyni kell megszáradni. Ha van dehidratálója, akkor nem okoz gondot a magok szárítása benne. Arra azonban ügyeljünk, hogy a vadparadicsomot ne keresztezzük egy másik fajtával, ami elveszítheti előnyeit és jó tulajdonságait.
Hogyan szedjük le a vadparadicsomot?
Mivel a vadparadicsom fokozatosan termőre fordul, ültetésével gyakorlatilag egész nyáron biztosíthatja az ízletes gyümölcsök utánpótlását. Ne feledje azonban, hogy a vadparadicsom kicsi, és vékony héja miatt szedéskor néha szétrepedhet. A termesztők ezért hasznosnak találták, ha a gyümölcsöt szőlőtőkeként szedik le, azaz nem csak az egyes gyümölcsöket, hanem az egész érett paradicsomcsokrot vágják le.
Mik azok a vadparadicsomok?
A vadparadicsom olyan paradicsom, amely még mindig a dél-amerikai Andokban terem, ahol a múltban az aztékok termesztették, és ahonnan idővel háziasított változatban terjedt el a világ többi részére. Csehországban létezik egy jól ismert faj, a "paradicsomos víziló", amelynek számos fajtája és formája van. Jellemzője a több darabból álló bojtokban növő kis termése, nagy ellenálló képessége és az, hogy nem igényel nagy gondozást.
Milyen fajtái vannak a vadparadicsomnak?
A vadparadicsomnak ma körülbelül tizenhat fajtája létezik a világon. A legelterjedtebb fajták a piros, a sárga és a kenguru paradicsom, de megtalálható még az arany ribizli, a fehér ribizli és a hawaii ribizli is.
Hogyan termesszek vadparadicsomot?
A vadparadicsom előnevelése gyakorlatilag ugyanúgy történik, mint a többi faj esetében, azaz vetőtálcában vagy esetleg cserépben. A kertben a vadparadicsomot kétféleképpen lehet termeszteni. Az első a mini fűszernövény stílus, ahol a paradicsomokat sűrűn, szélesre növesztve, egymásba fonódva ültetik. A második a vadparadicsomot támasztékon termeszteni, ami munkaigényesebb, de a paradicsom ellenállóbbá válik a penészgombával szemben, és gyorsabban érik.
Hogyan szüreteljük a vadparadicsomot?
A vadparadicsom fokozatosan terem, így egész nyáron át várhatja a termést. Hogy ne sérüljenek meg szedéskor (a vékony héj miatt könnyebben felrepednek), érdemes szőlősként szüretelni őket. Ezért ideális az egész paradicsomcsokrot levágni, ahol a gyümölcsök általában már érettek, ahelyett, hogy egyes paradicsomokat szednénk le.