4 LEGJOBB HALÁSZLÉ RECEPTEK!!

Akár évek óta része a karácsonyi halászlé a karácsonyi menünek, akár idén készíti először, biztosan szeretné, ha az asztalnál mindenki élvezné. Elmondjuk, milyen típusú halászlé létezik, hogyan készítheted el a halászlevet többféleképpen, és mivel ízesítsd a halászlevet, amit karácsony este felszolgálsz szeretteidnek.

Szenteste leves

A legtöbb háztartásban elengedhetetlen egy olyan leves, amely felkészíti az ízlelőbimbókat és a gyomrot arra, ami karácsony este következik. A hagyományok szerint a karácsonyi halászlé gyakran pontyból készül, amelyet aztán sült vagy sült halból fogyasztanak. A felnőttek elsősorban különleges íze és illata miatt szeretik, a gyerekek azonban általában nem nagyon szeretik.

Ha azonban a karácsonyi pontyleves ennyi év után sem nyerte el a tetszésedet, vagy egyszerűen csak egyáltalán nem kívánod megkóstolni a különleges illata miatt, akkor kipróbálhatsz más variációkat is. Egyes helyeken más karácsonyi leveseket is készítenek. Kipróbálhatja a karácsonyi borsólevest, a gombalevest, a káposztalevest vagy az ünnepi lencselevest is.

Hogyan kell halászlevet főzni?

Ha karácsonyi halászlevet készülsz készíteni, valószínűleg azon gondolkodsz, hogy mi kerül a halászlébe, hogyan kell a halászlevet fűszerezni, és milyen fűszereket adj a halászléhez. Ebben az esetben ne feledje, hogy a halászlé jellemzően halakból és halrészekből (például fejből és belsőségekből) készül, amelyekhez az emberek más tengeri herkentyűket, zöldségeket, fűszereket, vizet és egyéb hozzávalókat is hasznosan adnak. Ennek a finomságnak a receptjei azonban országonként és kultúránként nagyon eltérőek.

A halászlevesek típusai:

  • Cseh ponty halászlé (karácsony esti leves),
  • magyar halászlé (halászlé),
  • francia halászlé (bouillabaisse, provence-i halászlé),
  • orosz halászlé (ucha, pl. lazac- vagy tőkehalleves),
  • portugál halászlé (caldeirada vagy halászleves),
  • olasz halászlé (caciucco),
  • szicíliai halászlé (aliotta),
  • finn halászlé (lohikeitto),
  • norvég halászlé (fiskesuppe),
  • svéd halászlé (fiskosoppa),
  • vietnami pontyleves (Bún Cá),
  • és még sok más.

A halászlé receptje

Szeretné tudni, hogyan kell halászlevet főzni? Akkor mindenképpen próbálja ki receptjeink egyikét, amelyeket a következő sorokban készítettünk Önnek. Megtudhatja például, hogyan készítse el a klasszikus halászlevet, amelyet sok cseh háztartásban karácsony este szívesen fogyasztanak, de azt is eláruljuk, hogyan variálhatja a halászlé elkészítését, hogy a család minden tagja igazán élvezhesse.

Hagyományos halászlé ikrával vagy tejjel

Ha hagyománytisztelő vagy, a karácsony esti asztalodon nem hiányozhat a ponty fejéből készült klasszikus halászlé, amelyhez ikra vagy tej, valamint a hús sütéshez való feldarabolásából megmaradt pontynyesedék is jár. Ha el szeretné készíteni ezt az ízletes levest, a következő hozzávalókra lesz szüksége:

  • 1 pontyfej,
  • 500 gramm pontynyesedék,
  • 100 gramm süllő vagy tej,
  • 250 gramm zeller,
  • 200 gramm sárgarépa,
  • 150 gramm petrezselyem,
  • 2 kisebb hagyma,
  • sima liszt,
  • vaj,
  • só,
  • fűszer,
  • babérlevél,
  • szerecsendió,
  • zsemle vagy kruton a krutonnak.

A karácsonyi pontyfejleves nem túl bonyolult, bár sokan így gondolják. Először is beszéljünk arról, hogyan kell halászlét készíteni. A ponty fejét meg kell tisztítani, a szemeket ki kell szedni, és a kopoltyúkat is el kell távolítani, mert később kellemetlenül keserűvé válhat a leves. Ezután tegyük a fazékba a pontyból levágott részekkel (konkrétan például az uszonyokkal, a hát részeivel vagy a farok húsával), esetleg a ponty csontvázával együtt.

Ezután tisztítsa meg és hámozza meg a gyökérzöldségeket, vágja felét apró kockákra, és tegye félre, míg a másik felét egészben (vagy nagyobb darabokra vágva) tegye a lábasba a halfejjel és a nyesedékekkel együtt. Ezzel egyidejűleg adjunk hozzá 5 szem borsot, 2-3 gömbölyű szegfűborsot és 1-2 babérlevelet is. Ezután az egészet felöntjük vízzel (ideális esetben kb. 1,5 literrel), felforraljuk, és a pontylevest kb. 25-30 percig a tűzhelyen hagyjuk. Ezután szűrjük le, szedjük le a húst a csontokról és a pontyfejről, és vágjuk kisebb darabokra.

Ezután egy másik edényben olvasszon meg két-három evőkanál vajat, amelyhez hozzáadja az elején előkészített, apróra vágott gyökérzöldséget is. Pirítson mindent aranybarnára, majd adja hozzá az apróra vágott hagymát. Ha a hagyma megpirult, keverj bele két evőkanál sima lisztet, és hagyd, hogy minden újra együtt piruljon. Amikor ez az alap elkészült, öntsd bele a pontyalaplevet, és jól keverd össze a levest.

A végső fázisban ideje hozzáadni az ikrát vagy az apróra vágott tejbegrízt (vagy mindkettőt). Ezután sóval és szerecsendióval fűszerezzük a levest. Ezután már csak gyengén forraljuk fel ezt a finomságot, és hagyjuk főni körülbelül 15-20 percig.

Közben a zsemléket vagy kifliket nagyobb kockákra vágjuk, és vajban aranybarnára sütjük. Végül keverje a pontyhúst a levesbe, és tálalja. Hogy ez legyen a legjobb halászlé, amit valaha ettünk, ne felejtsük el hozzáadni a pirított krokettet és esetleg egy kis apróra vágott petrezselymet.

Krémes halászlé – fehér halászlé

Ha karácsonykor nem kedveli a klasszikus halászlevet, kipróbálhat egy olyan változatot is, amely nem tartalmaz ikrát vagy tejbegrízt. Ez azonban hasonló alapanyagokkal dolgozik, mint az első, de hogy ez a halászlé krémes legyen, tejszínt is tartalmaz, ami különleges ízt és állagot ad neki. Az elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • 1 pontyfej,
  • 1 ponty csontváza és nyesedékei,
  • 2 nagyobb sárgarépa,
  • 1 petrezselyemzöld,
  • ½ zeller,
  • 1 nagyobb hagyma,
  • vaj,
  • sima liszt,
  • só,
  • bors és fűszer,
  • babérlevél,
  • szerecsendió,
  • citromlé,
  • 200 milliliter tejszínhab,
  • zsemle vagy kruton a krutonnak.

A halkrémleves kezdetben nagyon hasonlóan készül, mint a klasszikus karácsonyi halászlé ikrával és tejjel. Tehát a pontyfejet a szemektől és kopoltyúktól megtisztítjuk, és a csontokkal és a halszeletekkel együtt a fazékba tesszük. Ezeket ezután kiegészítjük egy nagyobb darabokra vágott sárgarépával és az előkészített zeller felével (vagyis egy negyedével, egészben vagy nagyobb darabokra vágva). Mindent felöntünk két liter vízzel, és hagyjuk főni körülbelül 25-30 percig.

A halászlevet szűrje át egy másik edénybe, és vágja le a fejet, a hasított testet és a húsról a nyesedéket. Ezután egy új edényben felhevítünk 2 evőkanál vajat, majd hozzáadjuk a megmaradt gyökérzöldségeket (1 sárgarépát, 1 petrezselymet és az előkészített zeller maradék negyedét) apró kockákra vágva. Pirítsunk meg mindent, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és hagyjuk megpirulni. Porítsunk rá 2 evőkanál lisztet, és süssük aranybarnára.

Ha kész, ideje hozzáadni a kihűlt pontyalaplevet, és mindent jól összekeverni. Sózzuk meg a levest, majd adjunk hozzá 1 babérlevelet, 2 szegfűborsgombócot és 3 borsszemet (együtt ideális esetben egy teaszűrőben, hogy később ki tudjuk húzni). Ezután hagyjuk a levest kb. 20 percig főni. Ha kész, tegyük vissza a kisebb darabokra vágott húst, adjuk hozzá a tejszínt, és ízesítsük a levest citromlével és szerecsendióval. Közben ne felejtsd el megsütni a krutont, amivel még finomabb lesz a tejszínes halászlé.

Halleves gombóccal

Ha megszoktad, hogy karácsonykor halászlevet eszel, idén legalább egy kis változatosságra vágysz. Ebben az esetben a karácsonyi pontyleves, amely finom gombócokat is tartalmaz, talán elnyeri a tetszését (de ez megint csak egy halászlé ikra és tej nélkül). Ha szeretné kipróbálni ezt a pontyos halászlé receptet, akkor az elkészítéséhez kétféle alapanyagra lesz szüksége.

Leveshez:

  • Pontyfej és nyesedék,
  • 300 gramm halhús,
  • 3 sárgarépa,
  • 2 petrezselyemzöld,
  • 1 hagyma,
  • egy darab zeller,
  • babérlevél,
  • új fűszerek,
  • fekete bors,
  • vaj,
  • …sima liszt,
  • só.

A gombócokhoz:

  • Halhús a húslevesből,
  • 1 zsemle,
  • 1 tojásfehérje,
  • tej,
  • szerecsendió,
  • petrezselyem,
  • só.

Ahhoz, hogy ez az egyszerű halászlé a karácsony esti menü alapdarabja legyen, először készítsünk elő egy nagyobb edényt, amelybe beletesszük a megtisztított halfejet (szem és kopoltyú nélkül), a nyesedékeket és a húst. Ehhez adjuk hozzá a megtisztított gyökérzöldségeket (1 sárgarépa, 1 petrezselyemzöld, egy darab zeller), egy félbevágott vöröshagymát és a halászlé fűszereit (1 babérlevél, 3 fűszerpaprika-golyó, 5-10 szem fekete bors). Ezután az egészet felöntjük vízzel (kb. 2,5 liter), elegendő sót adunk hozzá, és felforraljuk.

Ami a halászlé főzési idejét illeti, ebben az esetben hagyja a halrészeket a zöldségekkel és a fűszerekkel együtt a tűzhelyen körülbelül 45 percig. Ha megfőtt, vegyük ki a zöldségeket a húslevesből, húzzuk le a húst a csontokról, és tegyük félre a gombócok készítéséhez. Szűrje le a húslevest. Ezután a vajból és a lisztből készítsen rouxot, hogy besűrítse a levest, és hagyja az egészet 15 percig főni. Közben 1 sárgarépát és 1 petrezselymet felkockázunk, vajon megpirítjuk, majd a leveshez adjuk, amit még 5 percig hagyunk főni.

Ezután el kell készítenie a gombócokat a halászléhez. Először a zsemlét reszeljük le vagy törjük turmixgépbe, és aprítsuk fel. Ezután locsoljuk meg tejjel (kb. 2-3 evőkanálnyit használjunk), sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Ezen kívül adjuk hozzá a halhúsdarabokat, a tojásfehérjét és az apróra vágott petrezselymet, majd ezekből a hozzávalókból készítsünk egy masszát, amelyből elkezdünk kis halgombócokat formálni a leveshez. Ezután csak tegyük őket közvetlenül a halászlébe, és hagyjuk néhány percig főni.

Halfilé leves

Ha szeretné legalább részben életben tartani a hagyományt, de a ponty egyszerűen nem tartozik az utódok kedvencei közé, akkor a gyerekeknek készült halfilé leves jó megoldás lehet. Bár ez a halászlé egyesek számára talán nem tűnik karácsonyi hangulatúnak, mégis népszerű alternatívája lehet a klasszikus pontylevesnek. Az elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • 400 gramm halfilé,
  • 2 liter marhahúsleves,
  • 100 milliliter tejszín,
  • 2 sárgarépa,
  • 1 petrezselyemzöld,
  • 2 hagyma,
  • egy darab zeller,
  • vaj,
  • sima liszt,
  • őrölt fekete bors,
  • só.

Ha a karácsony esti halászlé filéleves lesz, akkor először marhahúslevest kell készítenünk, és fel kell lazítanunk a fagyasztott filéket, amelyeket aztán kisebb kockákra vágunk. Közben hámozd meg és aprítsd finomra a hagymát, majd hámozd meg a gyökérzöldségeket (sárgarépa, petrezselyem, zeller), és vágd őket apróra (vagy akár reszeld le).

Ezután a hagymát vajon megdinszteljük egy nagyobb edényben, majd hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, amelyeket ott hagyunk párolódni. Öntsd rá az elkészített húslevest, fűszerezd sóval és borssal, majd hagyd főni. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott filéket, és mindent kb. 10 percig főzzük, közben masokkockával vagy zöldségalaplével is ízesíthetjük a levest.

Ezután ideje besűríteni a levest a roux-szal, amelyet sima lisztből és vajból készítünk. Hagyd az egészet egy darabig főni, majd a végén add hozzá a tejszínt. Ezzel a lépéssel elkészült a karácsonyi halfilé leves, és már tálalhatod is. Ha van zöld petrezselyemzöldje, aprítsa finomra, és díszítse a levest a tányéron. Alternatívaként a krutont is elkészítheti újra.