A madárinövényt csak idegesítő gyomnövényként ismeri, amitől nem könnyű megszabadulni, és el sem tudja képzelni, hogyan használhatná ezt a növényt a konyhában? Még ha nem is úgy tűnik, a madárlábfű valójában kifizetődőbbé teheti a főzést, és számos pozitív hatással van az emberi szervezetre. Eláruljuk, mely recepteket érdemes kihagyni a madárlábfűből, amelyeket semmiképpen sem szabad kihagyni.
Madárlábfű a konyhában
Találtál már a kertedben madárparadicsomot, amit a népnyelv madárparadicsomnak, kígyószájnak vagy esetleg csirkepestisnek is nevez? Akkor valószínűleg már azon gondolkodik, hogyan szabadulhatna meg minél gyorsabban ettől a sűrűn elágazó és sekélyen gyökerező gyomnövénytől. A kertészek ugyanis általában csapásként tekintenek a jelenlétére, mivel akadályozza más növények növekedését, és nem könnyű kiirtani.
Bár sokan nem tudják, a fritillary nem csak egy nemkívánatos látogató a kertben. Valójában ez a növény valójában számos egészségre ható anyagot tartalmaz, ezért felhasználható különböző gyógyteák alapanyagaként, a bőrt regeneráló és a szükséges tápanyagokkal ellátó házi kozmetikumok készítéséhez, vagy remek madáreleségként.
Ezen kívül a madárlábfű a konyhában is megtalálta a felhasználási területét. A vadon gyűjthető, népszerű vadon termő fűszerek egyike, amely értékes anyagok tárháza a fogyasztók számára. A madárlábfű egész fiatal föld feletti részét használják a főzésben, és általában virágzás előtt vagy a virágzás kezdetén gyűjtik. Az idősebb növények enyhén keserűek lehetnek.
Madárlábfű: receptek
Az egyik legnépszerűbb recept, amelyet ezzel a gyomnövénnyel készíthetünk, minden bizonnyal a fiatal madárlábfűből készült saláta. Ezt finom, édes íze miatt dicsérik, amely a fiatal borsóra vagy akár a fiatal kukoricára emlékeztet. Ráadásul zsenge és ropogós, így az étkezők nem fogják megunni.
Ráadásul, ha nincs kéznél leveles saláta, a madárbirs remek helyettesítő, és a jó hír, hogy nemcsak az összes leveles salátával, hanem reszelt sárgarépával, retekkel, paprikával vagy uborkával is kombinálható. A salátát aztán sóska- vagy pitypanglevéllel is feldobhatjuk, és jól illik hozzá a francia típusú öntetek. Majonézes és tejszínes öntetekkel viszont nem ajánlatos feldobni, mivel ezek túl nehézkesek.
Az emberek ezt a fűszernövényt levesek, kenőcsök vagy töltelékek készítéséhez is használják, és burgonyára, kuszkuszra, tésztára, tojásételekre vagy vajas kenyérre szórják. Ezenkívül a madárinövényt zöld turmixok alapanyagaként is használják, amelyek szokatlan ízükkel nyűgöznek le. A medvehagymához hasonlóan finom pesto is készíthető belőle.
Hogy a helyzetet ne rontsuk, a fideszkáposzta különböző zöldségkeverékek kedvelt összetevőjévé válhat, a klasszikus spenót alternatívájaként is jól működik, sőt, húsok mellé köretként is alkalmas. Főzés esetén azonban érdemes csak az utolsó pillanatban hozzáadni a madárbegyet, különben elveszíti jótékony anyagainak nagy részét.
Gyógyászati receptek madárlábfűből
A madárlábfű virágzó szárát széles körben gyűjtik, különösen április végétől (bár ez a gyógynövény enyhébb teleken jól fejlődik hó alatt, és korábban is virágozhat). Ezután főleg a madárlábfűlé előállítására lehet felhasználni. Ezt mindenféle módosítás nélkül fogyasztják, de gyakran mézzel kombinálva, ami részben lágyítja az ízét (ebben az esetben például megfázás és köhögés kezelésére alkalmas).
A madárlábtörkölyt naponta akár négyszer is beveszik étkezés előtt, főként gyógyászati céllal. Állítólag tisztítja a szervezetet, elősegíti az emésztést, serkenti a veséket és pozitívan hat a vérképződésre. Ezen kívül azonban különböző ekcémák gyógyítására is használják, és borogatások készítéséhez is felhasználható, hogy enyhítse a pikkelysömörben és más bőrproblémákban szenvedő betegek panaszait.
Madárlábfű: saláta
Az egyik legnépszerűbb recept, amellyel a kertészek nem tudnak betelni, a madársaláta. Ezt bárki ízlése szerint elkészítheti, természetesen attól függően, hogy éppen mi van kéznél a konyhában. Kipróbálhatja azonban a következő variációt, amelyet el kell készítenie:
- A madársaláta leveleit,
- jégsaláta,
- újhagyma,
- cseresznyeparadicsom,
- paprika,
- metélőhagyma,
- olívaolaj,
- almaecet,
- só és bors.
Egy tálban készítsük elő a madárlábharmatot (a növény letépett, friss és ropogós tetejét), és adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott jégsalátát. Ezután a keverék tetejére apróra vágott cseresznyeparadicsomot, apróra vágott újhagymát és apróra vágott paprikát teszünk. Mindent sóval és borssal fűszerezzünk, meglocsoljuk olívaolajjal, a tetejére egy kevés almaecetet locsolunk, és jól összekeverjük. Végül adjuk hozzá a réteslapot, és már fogyaszthatjuk is. Ha szereted a kecskesajtot, használhatod a lúg helyett.
Madárlábfű szirupja
Ha szirupot szeretne készíteni a madárlábfűből, először készítsen friss madárlábfűlevet úgy, hogy a gyógynövényt gyümölcscentrifugában levet facsarja vagy turmixgépben (kevés vízzel) összeturmixolja. Ezután hagyjuk a levet felforralni, és miután körülbelül szobahőmérsékletűre hűlt, keverjük bele a mézet. Tárolja ezt a szirupot a hűtőszekrényben, ahol több hónapig eláll.
Madárlábfűből készült levesek
Bár nem túl gyakori recept, a madárlábtörkölyt hús- vagy zöldséglevesekhez is adhatjuk, és segít besűríteni az olyan leveseket, mint a burgonya- vagy a hüvelyesekből készült leves. Ebben az esetben azonban csak közvetlenül a befejezés előtt adjuk hozzá, hogy a madárlábfű ne főjön meg túlságosan. Tehát csak mossuk meg a fűszernövényt, és az utolsó kb. 5 percben adjuk a leveshez.
Hogy ne legyen baj, készíthetünk madárlábszárfűvel olyan levest is, amelynek alapja a béchamel (a francia konyhában széles körben használt könnyű mártás). Ha elkészítette, hígítsa fel a leves sűrűségére, főzze meg, és a végén adja hozzá a madárlábtörkölyt. Ne forralja tovább a levest, nehogy az értékes tápanyagok kioldódjanak belőle. Ne felejtse el sóval, borssal vagy muskotályzölddel fűszerezni.
Arcmaszk madármagból
A madárcsicsókából regeneráló arcmaszk elkészítéséhez többféle receptet is kipróbálhat. Az elsőhöz csak friss madárbirsre lesz szükséged, amit két evőkanál tejföllel keverj össze. Ezután ezt a krémet kend fel az arcodra és a dekoltázsodra, és hagyd rajta körülbelül 20 percig, mielőtt alaposan leöblíted.
Egy másik módja a madárlábtripsz elkészítésének, ha a virágból egy kis mennyiséget összekeverünk vízzel és egy kis mézzel (vagy egy kis hajdinaliszttel, hogy sűrítsük a keveréket). Ezután az arcmaszkot kend az arcodra, és hagyd rajta körülbelül 30 percig. Utána óvatosan mosd le az egészet, és a bőrödnek sima tapintásúnak kell lennie.