6 legjobb recept vad fokhagymából

Sikerült gazdag termést nevelnie a kertjében a medvehagymából, amely finom fűszeres ízéről és jellegzetes aromájáról ismert? Vagy talán az erdőben bukkant rá erre az érdekes növényre? Ebben az esetben valószínűleg azon gondolkodik, hogyan hozhatja ki belőle a legtöbbet. Elmondjuk, hogy a medvehagyma milyen felhasználási módjai vannak a konyhában, mit készíthet belőle, és hogyan tartósíthatja a medvehagymát, hogy minél tovább elálljon.

Mikor kell betakarítani a medvehagymát?

Ha kísértésbe esik, hogy a vadonban szedje a medvehagymát, készüljön fel arra, hogy nem fog tudni akkor kényeztetni ezt a növényt, amikor csak akarja. Az évnek csak két hónapjában szedhető, nagyjából március közepétől május végéig (virágzás előtt). Elsősorban ártereken és lombhullató erdőkben, patakok közelében vagy a lejtők lábánál nő, ahol nedves és árnyékos.

Ha úgy dönt, hogy magról termeszti a medvehagymát, ne feledje, hogy csak a következő évben (körülbelül másfél év múlva) fogja betakarítani. Ha a második lehetőséget választja, vagyis a medvehagyma hagymából történő termesztését, a betakarítás már csak néhány hét múlva kezdődik. Legalábbis akkor, ha tavasszal (márciusban vagy áprilisban) elülteti a hagymákat, és megfelelő élőhelyet és öntözést biztosít a növényeknek.

Hogyan kell tárolni a medve fokhagymát?

Akár a saját kertjében termesztette a medvehagymát, akár az erdőben szedte, akár a termelői piacon vásárolta, fontos, hogy olyan növényeket válasszon, amelyek sértetlenek, hibátlanok és szennyeződésektől mentesek. Vigyázzon azonban a rovarokkal és a csigákkal, amelyek szintén szívesen lakmároznak a medvehagymából, és ne feledje, hogy betakarításkor csak a leveleket kell leszedni, hogy a növény a következő évben újra tudjon nőni.

Más növényekhez hasonlóan a medvehagyma is fokozatosan elhervad, miután leszedtük, így csak rövid ideig élvezhetjük a friss leveleket. Ha azonban bőséges termése van, amelyet nem tud azonnal feldolgozni, valószínűleg azon gondolkodik, hogyan dolgozza fel és tartósítsa a medvehagymát, hogy tovább tartson, és még hónapokig élvezhesse.

Ha csak rövid távon, néhány napig szeretné tárolni a medvehagymát, csak áztassa be a leveleket vízbe, majd tárolja a hűtőben (ideális esetben egy nedves ruhába vagy egy pohár vízbe csomagolva). Ezen a helyen 3-4 napig jó állapotban el kell tartaniuk, amíg fel nem dolgozza őket. Ha azonban túl nagy a termés, próbálja meg a medvehagymát lefagyasztani, szárítani vagy olajban pácolni.

Medve fokhagyma fagyasztása

Az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb módja az aromás levelek hosszabb ideig történő tartósításának a fagyasztóban való tárolás, ahol akár több hónapig is eláll. Hogyan kell lefagyasztani a medvehagymát? A leveleket egyesével mossa meg, távolítsa el a szennyeződéseket, és dobja ki a sérült darabokat. Ezután vágja őket kisebb darabokra, csomagolja őket műanyag zacskóba, és tegye a fagyasztóba. Amikor leves vagy pesto készítéséhez szüksége van a medvehagymára, csak vegye ki a zacskókat, és hagyja kiolvadni.

Medve fokhagyma olajban

A medvehagyma tartósításának másik módja az olajban való pácolás. Bár ez a módszer egy kicsit nehezebb, mint az apróra vágott levelek egyszerű lefagyasztása, egy próbát mindenképpen megér. Ilyenkor az üvegből a kívánt mennyiségben vehetjük ki a medvehagymát anélkül, hogy nagy zacskókat kellene kiolvasztanunk, tele aromás levelekkel, és az erős aroma kellemesen áthatja az olajat.

Hogyan kell csinálni? Először is szedje át a fokhagymaleveleket, és dobja ki a száraz, fonnyadt és sérült leveleket. Ezután alaposan mossuk meg őket, csepegtessük le őket, és papírtörlővel szárítsuk meg mindegyiket. Az előkészítésnek ezt a részét semmiképpen se hanyagold el, mert ha a leveleken víz marad, az üvegben elkészített finomság nagyon gyorsan megromolhat.

Ha a medvehagymalevelek megszáradtak, vágja fel őket egy éles rozsdamentes acél vagy kerámiakés segítségével. Ezután már csak annyi a dolga, hogy az apróra vágott leveleket az előkészített üvegbe tegye, de természetesen ennek is megvannak a maga szabályai. Először alaposan mossuk meg a kezünket, majd kezdjük el a fokhagymát az üvegbe tömni úgy, hogy a rétegek között ne maradjon levegő.

Ha már 1-2 centiméternyi apróra vágott levél gyűrődik az üveg alján, adjon hozzá egy kis olajat, és ugyanígy tegyen hozzá egy újabb réteg medvehagymát. Így folytassa, amíg el nem éri az üveg nyakát. Ezután öntse az olajat az utolsó levélrétegre, úgy, hogy az összes levél elmerüljön. Zárja le szorosan az üveget, és tegye a hűtőszekrénybe.

A medve fokhagyma szárítása

Ha nagy mennyiségű medvehagyma áll a rendelkezésére, természetesen száríthatja is. Ez viszonylag egyszerű, hiszen elég a leveleket egyenként megmosni és megszárítani, majd egy hálós keretre helyezve hagyni őket száradni, vagy egy nagyobb szárítóállványba tenni. Ez azonban a tényleges körülményektől függően elég sokáig tarthat. Ha a medvehagymalevelek összezúzhatók, akkor porrá turmixolhatja őket, hogy húsok, saláták, töltelékek vagy más ételek ízesítésére használhassa őket.

Medve fokhagyma: receptek

Hazahozta az aromás levelek áradatát, és most azon töpreng, hogyan dolgozza fel a medvehagymát, hogy az egész család élvezhesse? A főzésben ez a növény gyakorlatilag mindenhol felhasználható, ahol általában konyhai fokhagymát használna. Íze enyhén csípős, de meglehetősen enyhe, és a hagyományos fokhagymával ellentétben a medvehagyma nem hagy olyan erős szagot.

A konyhában a medve fokhagyma spenótként használható, amelyet már nem kell klasszikus fokhagymával fűszerezni. Főzéskor gyorsan megfonnyad, megpuhul és mélyzöld színt kap. Felhevített zsiradékban megpárolható, ideális a medvehagyma vajban való párolása, amelyet nem kell jelentősen felhevíteni. Ne felejtsük el azonban sózni, hogy megfelelő ízt adjunk neki.

A legtöbb ember, aki tavasszal az erdőbe megy medvehagymát szedni, vagy a házi kertjében termeszti, pesto készítéséhez használja. Ez jól illik például tésztákhoz, de rizottóba is. Szárított formában a medvehagyma ételek ízesítésére használható, és különböző mártásokhoz vagy húsokhoz (különösen bárányhúshoz) illik.

Ha van friss medvehagyma levelünk, használhatjuk salátákhoz és kenhető készítményekhez. Azonban más fűszernövényekhez, például metélőhagymához vagy petrezselyemhez hasonlóan is felhasználhatók. Csak mossa meg őket, vágja kisebb darabokra, és vajjal vagy olvasztott sajttal megszórva kenyérre szórja őket, hogy érdekes és egészséges rágcsálnivalót készítsen belőlük.

Ha sikerült nagy mennyiségű medvehagymát termesztenie vagy szednie, akkor érdemes kipróbálnia azt is, hogy a friss levelekből krémlevest készít, amivel az emberek nem tudnak betelni. A medvehagymás töltelékek vagy omlettek szintén népszerűek, és népszerű receptek közé tartozik a medvehagymás fűszervaj vagy a medvehagymás tojássaláta.

Ezenkívül a medvehagyma számos gyógyászati recept alapját is képezheti. Ha nem tervezi frissen fogyasztani vagy főzni, akkor a medvehagyma tinktúra érdekelheti. De hogy még jobb legyen a helyzet, készíthetsz bort is medvehagymából, ami állítólag segít a hörgők eltömődése ellen és megkönnyíti a légzést.

Medve fokhagyma: pesto

A medve fokhagyma felhasználásának egyik legnépszerűbb módja az ízletes pesto készítése. Ezt főleg tésztaételek ízesítésére használják, de remek kiegészítője lehet a krémes rizottónak is, és hús- vagy burgonyaételekhez is alkalmas. De gyakorlatilag bárhova hozzáadhatod. Az elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • 200 gramm medve fokhagyma,
  • 200 milliliter olívaolaj,
  • só a fűszerezéshez,
  • citromlé.

Először folyó víz alatt jól mossuk meg a medvehagymaleveleket, majd szárítsuk meg egy ruhával, és vágjuk kisebb darabokra. Öntsük az előkészített olívaolajat a turmixgépbe, és fokozatosan adjuk hozzá a szárított medvehagymaleveleket, amíg a keverék kellemesen sima nem lesz (pépes állagúnak kell lennie). Ízlés szerint sóval és citromlével fűszerezzük a pestót.

A kész pestót töltsük át az előkészített üvegekbe, és öntsük le vékonyan olívaolajjal, majd tároljuk a hűtőben vagy más sötét, hűvös helyen, hogy minél tovább elálljon. Amikor szüksége van a medvehagymás fokhagymás pestóra, csak vegye ki a hűtőből, és keverje bele az éppen készülő ételbe, vagy hagyja, hogy mindenki ízlése szerint kényeztesse.

Ha meguntad a medvehagymás pesto alapreceptjét, akkor még egy kicsit javíthatsz rajta. Egyszerűen adjon hozzá napraforgó- vagy fenyőmagot, dióféléket (például kesudiót vagy mandulát) vagy sajtot (a parmezán sajt különösen jól illik a pestóhoz). A kiválasztott hozzávalókat rövid ideig turmixolja össze a medvehagymalevelekkel, és ne feledje, hogy a pestónak ebben az esetben is krémes állagúnak kell lennie.

Gyógynövényvaj medve fokhagymából

Mivel a medvehagyma egy erősen aromás és enyhén csípős ízű fűszer, remek gyógynövényvajat is készíthetünk belőle. Ez a recept ráadásul nagyon egyszerű, így még az is el tudja készíteni, aki általában nem dolgozik a konyhában. Milyen hozzávalókat kell előkészítened?

  • 250 gramm vaj (kockára vágva),
  • 100 gramm medve fokhagyma,
  • só és bors az ízesítéshez.

Először hagyjuk megpuhulni a vajat, majd vágjuk kisebb darabokra, és tegyük turmixgépbe. Ezután öblítse le az előkészített medvehagymaleveleket, szárítsa meg és aprítsa finomra. Ha ezzel megvagyunk, adjuk őket a turmixgépbe egy kis sóval és borssal együtt. Turmixoljon össze mindent alaposan (vagy dolgozza össze kézi habverővel), és ha szükséges, fűszerezze az így kapott keveréket.

Ezután már csak annyi a dolga, hogy a medvehagymás fűszervajat formába teszi, és hagyja kihűlni, mielőtt friss kenyérre, pirítósra vagy bagettre keni, vagy burgonya, steak vagy hal ízesítésére használja. Az elkészített vaj azonban nem tartható el túl sokáig a hűtőben. Ha hosszabb ideig szeretné megőrizni, csomagolja be fóliába, szorosan húzza meg, és tegye a fagyasztóba.

Medve fokhagymaleves

A medvehagyma egészséges receptjei között van egy krémes leves is, amelyet az egész család imádni fog, különösen, ha a végén ropogós krutonnal egészíted ki. A medve fokhagymaleves receptjének kipróbálásához készítse elő a következő hozzávalókat:

  • 150 gramm medvehagyma,
  • 50 milliliter száraz fehérbor,
  • 1 liter zöldségalaplé,
  • 150 milliliter tejszín (31 %),
  • 2 burgonya,
  • 1 nagy hagyma,
  • vaj,
  • só és bors a fűszerezéshez,
  • egy csipetnyi szerecsendió.

Először a hagymát apróra vágjuk, majd a vajban aranybarnára pirítjuk. Közben hámozza meg a burgonyát, amit aztán kb. 1 cm-es kockákra vág. Ezeket adjuk a hagymához, majd az egészet öntsük fel a fehérborral, és hagyjuk, hogy szinte teljesen felforrjon. Ezután öntse hozzá a zöldségalaplevet, és forralja addig, amíg a burgonya megpuhul.

Ezután hozzáadjuk a medvehagymát és a tejszínt, a levest sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Ezután hagyjuk a levest újra felforrni kb. 1 percig. Még forrón botmixerrel pürésítsük, majd finom szitán szűrjük át. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk, és tálaljuk krutonnal (és tejföllel, ha kívánjuk).

Töltelék medve fokhagymával

Egy másik érdekes recept, amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni, a tavaszi töltelék spenóttal és medvehagymával. Ha otthon szeretné elkészíteni, a következő hozzávalókra lesz szüksége:

  • 8 tekercs,
  • 200 milliliter tej,
  • 400 gramm füstölt hús,
  • 3 főtt tojás,
  • 2 hagyma,
  • 2 újhagyma,
  • 2 marék spenót,
  • 2 marék medvehagyma,
  • 6 tojás,
  • vaj,
  • ½ sütőpor,
  • só és bors a fűszerezéshez,
  • szerecsendió.

Először a zsemléket vágjuk kisebb kockákra (kb. 2 centiméter), tegyük egy nagy tálba, öntsük rá a tejet, és keverjünk össze mindent alaposan. A kenyérnek azonban nem szabad teljesen átáznia, csak egy kicsit legyen nedves. Ezután egy serpenyőben hevítsünk fel egy kis vajat, és pirítsuk meg benne a durvára vágott hagymát és az újhagymát együtt.

Ha a hagyma aranyszínűre sült, adjuk hozzá a kisebb kockákra vágott füstölt húst, amit egy ideig pirítsunk, majd hagyjuk kihűlni. A tekercsekhez a füstölt hús mellett ezután hozzáadjuk a kis kockákra vágott főtt tojásokat a megmosott, apróra vágott medvehagymával és a spenóttal együtt.

Egy másik tálban verjünk fel 6 tojást, adjunk hozzá kb. 1-2 teáskanál sót, borsot és reszelt szerecsendiót. Miután a keveréket összekevertük, keverjük bele a sütőport. Ezután öntsön mindent az előkészített zsemlével és zöldségekkel együtt a tálba, és sodrófával enyhén keverje össze, majd kézzel ismét alaposan keverje össze, hogy a hozzávalók jól összeálljanak. A kész tölteléket tegyük egy vajjal kikent tepsibe, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig süssük.

Bor medve fokhagymával

Ha kíváncsi vagy, hogy a medvehagymának mi haszna van a konyhában, és szeretnél valami szokatlant készíteni a családodnak, próbáld ki a medvehagymás bort. Hogyan készítsük el? Először is készítse el a következőket:

  • 1 liter fehérbort,
  • 3 evőkanál mézet,
  • 2 marék apróra vágott medvehagyma.

Először öntsük a fehérbort egy lábasba, és melegítsük fel körülbelül 80-85 °C-ra. Ne feledje, hogy soha nem szabad felforralni. Ezután adjuk hozzá a megmosott és apróra vágott medvehagymát a még forró borhoz, fedjük le az edényt, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Maga az infúzió ezután körülbelül 48 órán át tart.

Két nap elteltével fedjük fel a keveréket, és szűrőn keresztül öntsük az előkészített edénybe. Finomítsa a bort mézzel (ízléstől függően adhat hozzá többet is), majd töltse az üvegbe. Ezután ajánlott naponta körülbelül 1 deciliternyit inni ebből az italból, amelyet sokan a fiatalság elixírjének neveznek, mivel számos vitamint és egyéb egészségügyi előnyöket tartalmaz.

Medve fokhagyma tinktúra

Ha hosszabb ideig szeretné tartósítani a medvehagymát, próbálja meg elkészíteni a szervezetet erősítő és az influenza vagy a megfázás elleni küzdelemben segítő tinktúrát. Nagyon egyszerű elkészíteni, és ami a hozzávalókat illeti, mindössze medvehagymalevelekre, legalább 40%-os alkoholra (például szilva- vagy körtepálinkára) és egy tiszta, zárható üvegre van szüksége.

Először gondosan mossuk meg és szárítsuk meg a medvehagymaleveleket, majd vágjuk apró darabokra. Ezután töltse meg velük az előkészített befőttesüveget körülbelül negyed-fele arányban (ha lazán rakja bele őket, akkor az egész üveget megtöltheti). Öntse rá az alkoholt az egész tartalmára, és zárja le szorosan. Hagyja a tinktúrát meleg és világos helyen, de a közvetlen napfénytől távol.

Tartsa az üveget lezárva legalább 14 napig, de ügyeljen arra, hogy minden nap alaposan felrázza, hogy a medvehagyma megfelelően macerálódjon. Ha letelt a szükséges idő, szűrje le a tinktúrát egy ruhán keresztül, és öntse egy sötét üvegbe. Ezután sötét, hűvös helyen vagy szükség esetén hűtőben tárolja, és vízzel hígítva használja megfázás, torlódás vagy emésztési zavarok esetén.