BIRS: Hogyan néz ki és milyen felhasználási módjai vannak?BIRS:

Régen a birsfák szinte egyetlen kertből sem hiányoztak, és az almához vagy körtéhez hasonló, jellegzetes, aromás gyümölcsüket nagyra értékelték. Manapság ezek a cserjék és fák meglehetősen ritkák a környékünkön, de néhány kertész újra elkezdi termeszteni őket. Elmondjuk, hogyan néz ki a birsfa, miben különbözik a birsfától és milyen felhasználási módjai vannak.

Mi az a birs?

A birs (Cydonia oblonga), amelyet hosszúkás birs néven is ismerhetsz, a birsfélék (Cydonia) nemzetségének egyetlen tagja. Kisebb méretű fa vagy cserje, amelyet elsősorban a gyümölcséért termesztenek, amelyből ízletes lekvárt lehet készíteni, de lehet élő díszgyümölcs alapanyaga is, és néha más gyümölcsök alanyaként is használják.

Az ókori Görögországban a birs egyike volt azoknak a növényeknek, amelyeket Aphrodité istennőnek, a szerelem, a szépség és a termékenység istennőjének szenteltek. Emellett az emberek úgy hitték, hogy a birs gyümölcse nagyszerű afrodiziákumként működik, ezért ezt a gyümölcsöt, amely az egészség és a termékenység szimbólumává vált, vőlegényüknek adták. A birsalmát azonban a Hesperidák aranyalma néven is ismerték.

Gyümölcsfaként a birs több mint 4 000 éve ismert, így az egyik legrégebbi termesztett növény. Eredetileg a Transzkaukázusban, Iránban, Perzsiában és Kis-Ázsiában termesztették, ahonnan idővel más régiókban is elterjedt. Térségünkben a középkor óta termesztik, sőt egyes helyeken már el is tűnt.

Régebben gyakorlatilag minden családi háznál lehetett birsfát találni, de aztán egy időre eltűnt a cseh kertekből. Napjainkban ez a fa nem túl elterjedt a területünkön, és csak szórványosan, a melegebb területeken található meg. Az emberek azonban kezdenek újra visszatérni a termesztéséhez, főként azért, mert érdekes megjelenésű növény, amelynek számos felhasználási módja van.

Hogy néz ki egy birs?

A birs egy cserje vagy fa, amely általában 6 méter magasra nő, és szabálytalan, gömb alakú vagy szétterülő koronát alkot (legfeljebb 5 méter széles). Leggyakrabban bokor vagy negyedtörzs alakban termesztik. A birs levelei nagyok, sötétzöldek és tojásdad alakúak. A levelek általában egészek és a hátoldalukon fehéres színűek.

Május végén a birs nagy, fehér vagy rózsaszínes-fehéres virágokkal virágzik, amelyeknek kellemes és nagyon jellegzetes illata van. A gyümölcsök gömbölyű vagy hosszúkás fürtök, amelyeket egyszerűen csak birsnek neveznek, és amelyek különleges sárga színűek. A gyümölcsök általában határozottan bordázottak, héjuk nemezes, de dörzsöléskor fényes vagy olajos marad.

A birs fajtától függően almára (Maliformis alfaj) vagy körtére (Pyriformis alfaj) hasonlít. A birset nyár végétől őszig, általában szeptemberben és októberben, az első fagyok előtt szedik. A gyümölcshús halványsárga, akárcsak az élénksárga héj, amely meglehetősen kemény (fajtától függően) és nagyon aromás.

Milyen felhasználási módjai vannak a birsnek?

Hazánkban a birsalmát leggyakrabban más gyümölcsök, különösen a körte alanyaként használják. A birsre oltott körtefajták ugyanis jól teremnek, és a termesztett körte általában nagyobb, mint a körtecsemetéken nevelteké. A MA vagy S 1 birset használják alanyként, és mindkettő már korán nagy termést hoz.

A másik ok, amiért az emberek birsalmát termesztenek, természetesen a gyümölcs, amely bekerült a konyhába. A mi körülményeink között nagyon későn érik, és nyersen szinte ehetetlen. Finom lekvárok, dzsemek és zselék készíthetők belőlük, egyesek tartósítják, és természetesen különféle desszertek alapanyaga is lehet.

Bár sokan nem tudják, a portugál nyelvben a birsalmát marmelo néven ismerik, innen ered a ma általánosan használt lekvár szó (Portugáliában a marmelada szót használják a birsalmakonzervekre). Sőt, a Balkán-félszigeten a birsből gyakran készítenek egy rakije – dunjevača – nevű alkoholos italt.

A birsalmát azonban térségünkben nem gyakran termesztik gyümölcséért, mivel a piacot teljesen az alma uralja. Vannak azonban olyanok, akik nemcsak azért ültetnek birsalmát a kertjükbe, hogy ízletes gyümölcsöt termeljenek, hanem elsősorban díszítésre vagy sövény részeként. Ezenkívül létezik a birs és a körtefa keresztezése is, amelyet hivatalosan körtebirsnek (Pyronia) vagy Cydonia oblonga x Pyrus communisnak neveznek.

A birsnek gyógyhatása van?

Bár ma már sokan nem tudják, a birs gyümölcsét egykor széles körben használták a népi gyógyászatban. A birs tanninokban és pektinekben gazdag, segíti az emésztést, és hasmenés elleni tulajdonságairól is ismert. Emiatt az emberek elsősorban gyomorpanaszok és emésztési problémák esetén fogyasztják. Emellett állítólag a puffadás és az étvágytalanság ellen is hatnak.

A birsben található rostok segítenek csökkenteni a cukorbetegek vagy az erre a betegségre hajlamos emberek glikémiáját. Ezenkívül a sült vagy főtt birsnek erős reumaellenes hatása lehet, amely körülbelül négy hét fogyasztás után jelentkezik. Az aszalt gyümölcsök jó gyógymódot jelentenek gyomorpanaszok, torokfájás, hasmenés és vérzés esetén.

A gyümölcs mellett a birs virágaiból gyógytea is készíthető. A magok nyálkaanyagot tartalmaznak, amelyet a szájüreg és a gége gyulladásaihoz használt gargarizálókhoz adnak. Akkor is használják, ha valakinek torokfájása vagy kellemetlen köhögése van. A 20. század elején a birsalmamag nyálkaanyagát még fekélyek kezelésére is használták.

A birsmagot azonban ritkán használják belsőleg. A birs ugyanis a mérgező amygdalint tartalmazza, amely túlzott fogyasztása esetén egészségügyi problémákat okozhat. Ezért sokkal gyakrabban használják külsőleg, például fagyás, kisebb égési sérülések, horzsolások és egyéb kisebb sérülések ellen. Mivel a magokból nyert nyálka hűsítő és lágyító hatású, de nem irritálja a bőrt vagy a nyálkahártyát, szemgyulladásoknál hűsítő borogatásként is használható.

A birs a kozmetikai iparban

A birs gyümölcsét már az ókor óta használják kozmetikai célokra. Régen például pomádét készítettek belőle, amely a modern hajzselék elődje volt. Napjainkban a birsalmát elsősorban különböző krémekben, bőrápoló termékekben és hajzselékben használják, de emolliens arcmaszkokba és dekorkozmetikumokba is adják.

Mivel a birs a termelők körében ismert erős aromája miatt a múltban más felhasználási módokat is talált. Az emberek a rossz lehelet ellen rágták, a háziasszonyok pedig a szennyesükbe tették, hogy jó illatú legyen. A birsalmát még ma is gyakran használják erre a célra. Ha van birsgyümölcse, próbálja meg szabadon teríteni otthonában. Hamarosan észre fogja venni, hogy a környező levegő kellemesen felfrissül.

Birs vagy birsfa?

Az emberek gyakran összekeverik a birsalmát a birsfával (Chaenomeles), amely egy másik növény a rózsafélék családjában. Ezek tüskés lombhullató fás növények, amelyeket széles körben termesztenek díszítés céljából ebben az országban, a japán birs vagy a kínai birs talán a legismertebb. Az emberek néha japán birs és kínai birs néven keresik ezeket, de valójában mindkettő birsfa.

A birs Kelet-Ázsiában őshonos. Onnan terjedt el más területekre, és ma már hazánkban is eléggé elterjedt. A birsnél valamivel kisebb, kemény, sárga, almasárga gyümölcsökből álló bokor gyümölcsei erősen illatosak. Emellett meglehetősen savasak, így frissítő limonádé készíthető belőlük. De lehet őket erjeszteni is, vagy mézben pácolni, mint a homoktövist.

Mi az a birs?

A birs nemzetség egyetlen tagját birsalma vagy birsalma hosszúkás néven emlegetik. Ez egy kisebb fa vagy cserje, amely az egyik legrégebbi kultúrnövényt képviseli. Több mint 4000 éve ismerik, és a középkor óta termesztik térségünkben. Régebben szinte minden kertben megtalálható volt, de ma már nem nagyon látni. A melegebb területeken meglehetősen ritka.

Hogy néz ki a birs?

A birsfa termése gömbölyű vagy hosszúkás fürtök, amelyeket birsnek nevezünk. Ezek színe határozottan sárga, határozottan bordázottak és filcszerű héjuk van. A gyümölcshús halványsárga, viszonylag szilárd és nagyon aromás. A kiválasztott fajtától függően a birs első látásra almára vagy körtére hasonlít.

Milyen felhasználási módjai vannak a birsnek?

A mi területünkön a birsfákat leggyakrabban más gyümölcsök, különösen a körte alanyaként használják. Az emberek azonban díszítésre vagy sövény részeként is ültetik őket, mivel szépen virágoznak és összességében jól mutatnak. Ezenkívül a birsfákat gyümölcsükért is termesztik, amely a konyhában is felhasználásra került. Dzsemek, lekvárok, zselék, desszertek, sőt, még a rakije - dunjevača - alkoholos ital is készül belőlük.

Van-e a birsnek gyógyhatása?

A tanninokban és pektinekben gazdag birsalma gyümölcsét már ősidők óta használják a népi gyógyászatban. Állítólag segít gyomorproblémák, hasmenés és vérzés esetén. A magok, amelyek nyálkát tartalmaznak, amelyet gargalizáláshoz adnak, szintén felhasználhatók. Torokfájás vagy köhögés esetén, valamint külsőleg fagyás, égési sérülések, horzsolások és kisebb sérülések ellen is használják.