BIRS: Milyen típusai és felhasználási területei vannak?

A birsről és édes gyümölcséről valószínűleg mindenki hallott már, de a birsfa nem annyira ismert az emberek körében. A lombhullató fán termő gyümölcsökkel mindenütt találkozhatunk, és sokan a díszítő virágaik miatt is termesztik ezeket a cserjéket. Elmondjuk, hogyan is néz ki valójában a birs, milyen birsfajták léteznek, és milyen felhasználási módjai vannak ennek a növénynek.

Mi az a birs?

A birs (Chaenomeles) név a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetségre utal, amely számos lombhullató lombhullató fát foglal magában. Szoliter növényként elsősorban díszítő funkciójuk miatt termesztik, például városi parkokban vagy házikertekben, de sövény részét is képezhetik. Emellett azonban a birsfa termése a konyhában is felhasználható.

Botanikailag a birs nemzetségét a múltban más növénynemzetségek, például az alma-, a körte- és a birsfa nemzetségek részének tekintették, főként a hasonló gyümölcsük miatt. Később azonban önállóvá vált, a Chaenomeles elnevezés arra utal, hogy a birsfán termő bogyók magháza hasított (a chainó görögül azt jelenti, hogy „kinyílik”).

Hogyan néz ki a birs?

A termesztők körében birs néven ismert növénynemzetséghez tüskés, lombhullató cserjék tartoznak, amelyek első pillantásra kissé borzasnak tűnhetnek. Leveleik feltűnően fényesek, hosszúkás-tojásdadok és a szélükön fűrészesek vagy fogazottak. Emellett azonban meglehetősen nagyméretű palástokat is észrevehetünk.

Ami azt illeti, hogy milyen virágai vannak a birsnek, ne feledje, hogy ez mindig a fajtól és a fajtától függ. Így számos színváltozat közül választhatunk. A kertekben gyakran találkozhatunk a jellegzetes lazacszínű virágokkal rendelkező növényekkel, de a birsfák piros, bordó, rózsaszín vagy akár fehér virágúak is kaphatók.

A birs virágai kétneműek és anterálisak, és nőhetnek egyenként vagy fürtökben. Az első levelek megjelenése előtt vagy azzal egy időben jelennek meg az öreg fából kinövő oldalágakon, és első pillantásra bizonyára az almavirágokra emlékeztetnek. Kelyheik lombhullatóak, és bennük körülbelül 20-60 porzó található.

A növény általában színes virágaival és fényes leveleivel kápráztatja el a termesztőket. De milyen gyümölcsöt terem a birs? Ezek kemény, sötétsárga almás gyümölcsök, amelyek nagyon hasonlítanak az almára vagy a birsre, amelyekkel jellegzetes illatuk is közös. Azonban néhány jelentős különbséget is észrevehetünk, mivel a birsfán termő gyümölcsök sima és fényes, míg a birsfán termő gyümölcsök felülete finom szőrökkel borított.

Melyek a birsfajták?

A birs néven ismert növénynemzetség Ázsiában őshonos. Ha a régebbi szakirodalmat tanulmányozzuk, valószínűleg a Choenomeles névvel találkozunk, amelyet később a Chaenomeles név váltott fel. Eközben a jelenlegi rendszertan négy vagy öt birsfajt ismer el, ahová konkrétan tartozik:

  • Japán birs (Chaenomeles japonica),
  • Chaenomeles speciosa,
  • A tibeti birs (Chaenomeles thibetica),
  • Chaenomeles cathayensis,
  • Chaenomeles sinensis.

Taxonómiai szempontból azonban az egyes fajok megkülönböztetése összetettebb. Egyes botanikusok a Chaenomeles sinensis fajt, amelyet kínai birsnek neveznek, külön nemzetségbe, a Pseudocydonia nemzetségbe sorolják. Ők aztán Pseudocydonia sinensisnek nevezik. Ezen kívül létezik még a szép birs (Chaenomeles x superba), amely a Chaenomeles speciosa és a Chaenomeles japonica hibridje.

A birs termesztése

A birs a 19. század eleje körül érkezett Ázsiából Európába. Nagyon gyorsan elterjedt, és ma már számos különböző fajt, fajtát és hibridet termesztenek kontinensünkön, elsősorban díszvirágai miatt. A cseh kertekben és parkokban a japán birs és a palackbirs a legelterjedtebb, de hibridjük, a szép birs is bőségesen megtalálható.

Ha birsfát ültetsz a kertedbe, és kellő gondozást biztosítasz neki, gyorsan nőni fog, és bőséges terméssel, apró gyümölcsökkel jutalmaz. A megfelelő kezekben azonban ez a növény gyönyörű bonsai is lehet. Ezenkívül vásárolhat miniatűr fajtákat is, amelyek alkalmasak különböző konténerekbe, sziklakertekbe és magaságyásokba.

Milyen felhasználási módjai vannak a birsnek?

A birs cseh nevét onnan kapta, hogy termése első látásra hasonlít a birsre. Kora ősszel érik, lehet akkora, mint a cseresznye, de kisebb is, mint az alma, és kissé olajos érzetű. Lehet sima vagy ráncos, kerek vagy ovális, és néha még a citromra is hasonlít.

Mivel a birsalmának átható és nagyon kellemes illata van, dédanyáink gyakran tették a szennyesbe, amely aztán magába szívta az aromát. Mivel a növénybe szinte minden sarkon bele lehet botlani, a gyümölcsöt különböző őszi dekorációk részeként is használják. Virágzáskor a birsfák fontosak a méhészek számára, és minden faj és fajta alkalmas a fészkelő madarak számára.

A felhasználás szempontjából a különböző birsfajták némileg eltérhetnek egymástól. A japán birs például kisebb termete miatt nagyobb területek folyamatosabb lefedésére alkalmas. Fajtái kisebb sövények, szegélyek vagy tüskés és áthatolhatatlan növényfalak alapjául is szolgálhatnak, amelyek körülbelül 40-100 centiméter magasra nőnek.

A palackbirs és a szép birs szintén alkalmas sövény ültetésére, de egy és két méter közötti magasságot ér el. Egyes birsfajták sziklakertekbe is ültethetők (bár sok közülük csak szoliterként alkalmas). Ezenkívül gyakran találkozhatunk velük közterületeken, ahol elsősorban díszítésre szolgálnak.

Birs a konyhában

Sokan kérdezik azt is, hogy ehető-e a birs, és hogyan használjuk fel a konyhában, hogy az egész család élvezhesse. Először is meg kell jegyezni, hogy a birs gyümölcsét soha nem fogyasztjuk nyersen, és csak főzve használjuk fel. Nagyon savanyúak, de emiatt könnyen helyettesíthetjük őket például citrommal. Emellett nagyon erős természetes aromájuk van.

Viszonylag magas pektintartalmuknak köszönhetően a birsalmafélék segítenek a különböző lekvárok, zselék és lekvárok sűrítésében (általában más gyümölcsök kiegészítéseként). Ezenkívül a marokkói erjesztett citromhoz hasonlóan erjeszthető, és gyakran mézben pácolják. Mindemellett frissítő limonádé is készíthető belőle, és kisebb mennyiségben különböző desszertekhez is adják.

Sőt, a birsalma gyümölcse még fermentált zöldségeket vagy más sós ételeket is gazdagíthat. A birs reszelt héját ilyenkor a citromhéjhoz hasonlóan használjuk fel, ha pedig szeretnénk a gyümölcsben lévő C-vitaminból többet megőrizni, akkor aszalhatjuk is. Az ilyen szeletek jól jönnek például tea- vagy illatkeverékekben.

Mi az a birs?

A birs a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség, amely számos lombhullató lombhullató cserjét foglal magában. Elsősorban díszítő funkciójuk miatt termesztik őket, mivel tavasszal színes virágok özöne borítja őket, de sövényként is használhatók, és gyümölcsük a konyhában is felhasználásra talált. Botanikai szempontból az emberek régebben más növénycsaládok (alma, körte, birs) részének tekintették ezeket a növényeket, de később önállóvá váltak.

Hogy néz ki a birs?

A birsfák tüskés, lombhullató cserjék, amelyek levelei feltűnően fényesek, hosszúkás-tojásdadok és a szélükön fűrészesek vagy fogazottak. A virágok színe az adott fajtától függően a lazacszíntől a vörösön és a bordón át a fehérig terjed. A termés kemény, sötétsárga, erősen aromás, birsalmaszerű fürt. Felületük azonban meglehetősen sima és fényes.

Melyek a birsfajták?

A birsfa Ázsiából származik, ahonnan a növénynemzetség később más kontinensekre is átterjedt. A jelenlegi rendszertan négy vagy öt birsfajt különböztet meg, nevezetesen a japán birs, a palackbirs, a tibeti birs, a Chaenomeles cathayensis és a Chaenomeles sinensis. Ezen kívül létezik még a szép birs, amely az előbb említett két faj hibridje.

Mire használják a birsalmát?

A cserjék felhasználási lehetőségei sokfélék, például sövényként vagy érdekes szoliterként. Virágzás idején fontosak a méhészet számára, és alkalmasak a madarak fészkelésére is. Mivel a birs gyümölcse átható illatú, gyakran helyezik a mosodákba, hogy kellemes illatot biztosítson. A konyhában azonban frissítő limonádé alapanyagaként vagy lekvárok és zselék alkotórészeként is felhasználható. Fermentálni is lehet, sőt, az emberek még sósan is elkészítik.