A CSALÁN 10 legjobb receptje

Bár sokan kellemetlen gyomnak tartják a csalánt, valójában ez a növény rengeteg gyógyászati előnnyel bír. Ennek köszönhető, hogy különböző főzetek, tinktúrák, kenőcsök, teák és főzetek népszerű összetevőjévé vált, amelyek jótékonyan hatnak az anyagcserére, megelőzik számos betegség kialakulását és elősegítik a haj növekedését. Ha te is szeretnéd kipróbálni a csalán gyógyító erejét, íme néhány csalánrecept, amit mindenképpen érdemes kipróbálni.

Hogyan dolgozzuk fel a csalánt?

Az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásainak köszönhetően a csalán mindig is kedvelt gyógynövény volt, és egyes termesztők már el sem tudják képzelni kertjüket nélküle. Napjainkban a növényt elsősorban különböző tisztító kezelésekhez használják, különböző gyógykeverékek adalékanyagaként szolgál, és természetesen a konyhában vagy a kozmetikumokban is helyet kapott.

A kertészek szerint a csalánt akkor kell szedni, amikor még fiatal (nagyjából május 20-ig), mivel ekkor tartalmazza a legtöbb gyógyhatású anyagot, vitamint és ásványi anyagot. Ideális esetben csak a kisebb növényeket szedjük le, amelyek legfeljebb 30 centiméter magasak lehetnek. Ha azonban csak idősebb csalánnal rendelkezik, akkor a felső részeket érdemes a keményebb szárak nélkül leszedni.

A csalán feldolgozásakor leggyakrabban egész fiatal, alacsonyan levágott növényeket használnak. A csalánt ezután azonnal fel kell dolgozni, hogy ne veszítse el hatóanyagait, ha pedig nincs rá szükség, akkor megszáríthatjuk és tárolhatjuk. Vannak, akik ilyenkor eltávolítják a keményebb szárakat, és csak a friss vagy szárított leveleket tartják meg, a csalánlevél mellett a gyökereket és a magokat is összegyűjtik.

A csalán szárítása

Ha a csalánmagot későbbi felhasználásra szeretné tartósítani, nincs is egyszerűbb, mint a szárítás. A legjobb, ha rögtön a betakarítás után elkezdjük, mivel a növények idővel elveszítik eredeti mélyzöld színüket. Míg a gyökereket vékony rétegben, közvetlen napfényben szárítjuk, addig a csalán összes föld feletti részét jobb, ha kellően szellős, árnyékos helyen szárítjuk.

Ha a mesterséges hővel történő szárítást választja, ne feledje, hogy a hőmérséklet soha nem haladhatja meg a 60 °C-ot. Azonban akár a természetes szárítást választja, akár a házi szárítót részesíti előnyben, a tárolás során vigyázzon a barna és feketére színeződött levelekre. Ez annak a jele, hogy a folyamatot nem megfelelően végezték el, ami azt jelenti, hogy ezek a szárított csalánok nem alkalmasak belső használatra.

Ha csak a leveleket szeretné szárítani, akkor célszerű azokat erős kesztyűben lehúzni a szárról. Ezután, akárcsak az egész növényt, vékony rétegben, árnyékban szárítjuk őket, és nem kell aggódnunk a forgás miatt. Ha május vége előtt nem sikerül betakarítani a fiatal csalánokat, ne essünk kétségbe. A következő hónapokban is szüretelhet, de részesítse előnyben a növények legfelsőbb részeit, amelyek árnyékban nőnek, és magasabb a nitráttartalmuk.

A csalánmagok, amelyek enyhén diós ízűek, és állítólag elősegítik az egészséges hajnövekedést, további felhasználás céljából száríthatók is. Ennek ideális módja, ha a magokat napos helyre tesszük, és megvárjuk, amíg kellőképpen megszáradnak. A csalánvirághoz hasonlóan azonban otthoni szárítót is használhat. A magokat ezután egy jól záródó üvegben tároljuk sötét, hűvös helyen.

Csalán – receptek

Más növényekhez hasonlóan a csalán is nyers állapotban a legegészségesebb és leghatékonyabb, ezért használják például friss gyümölcslevek készítéséhez vagy ízletes saláták hozzávalójaként. De ezen kívül a csalán sokféleképpen felhasználható. Néhány a legnépszerűbb csalánreceptek közül:

  • Csalántea,
  • csalán tinktúra,
  • csalánkenőcs,
  • csalánfürdő,
  • csalánkrém,
  • csalános arcmaszk,
  • csalángyökér főzet,
  • csalánlevél főzete vagy infúziója.

Bár sokan elsősorban gyógyászati és kozmetikai előnyei miatt dicsérik a csalánt, vannak olyanok is, akik az ízletes csalános ételeket részesítik előnyben. A levelek például remekül illenek a levesekbe, és természetesen spenót formájában is felhasználható. A csalánpesto is népszerű, és vannak, akik a szárított csalánt egyszerűen fűszerként használják.

Természetesen a csalánt hagyományos gyógynövényként is használhatja. Apróra vágva adjuk például hús- és hüvelyesek keverékéhez, töltelékekhez, zsemléhez és sós süteményekhez, de rántottához vagy omletthez is. A fantáziának itt bizonyára nincsenek határai, de érdemes megjegyezni, hogy a csalánt legalább rövid ideig főzni kell, hogy megszabaduljunk szúrós szőrszálaitól.

Csalántea

Az egyik legnépszerűbb recept, amit otthon is könnyen kipróbálhatsz magadnak, a csalántea. Ezt általában friss csalánlevélből készítik, de természetesen szárított levelekből is főzheted, ráadásul a gyógyszertárban csalántea-keveréket is lehet kapni.

Ha úgy dönt, hogy friss növényekből készít csalánteát, akkor ¼ liter vízhez körülbelül két halom teáskanálnyi csalánlevélre lesz szüksége. Forralja fel ezeket a hozzávalókat együtt, hagyja ázni körülbelül tíz-tizenöt percig, majd szűrje le az így kapott keveréket. A kész teát ezután forrón vagy langyosan ihatjuk. A közönséges csalántea mellett azonban különböző variációk is készíthetők.

Az egyik ilyen például a vérszegénységtea, amelynek két rész csalánt, egy rész orbáncfüvet és egy rész görögszénát kell tartalmaznia, és mindezt fél liter forró vízzel kell felönteni, majd fedő alatt körülbelül 15 percig hagyni forrni. Egy másik lehetőség a koleszterinszint csökkentésére szolgáló tea, amelyet egyenlő arányban csalánból, zsurlóból és mentából készítenek.

És milyen hatásai vannak a csalánteának? Ennek az italnak a rendszeres kortyolgatása állítólag csodákra képes az emberi testtel. Segít például a tavaszi fáradtság leküzdésében, pozitívan hat a vérképzésre, támogatja az anyagcserét, vízhajtó hatású, gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert, elősegíti a sebgyógyulást, segíti egyes szervek megfelelő működését és csökkenti a vércukorszintet.

Csalánlé

Ha a növényben lévő vitaminokból, ásványi anyagokból és egyéb jótékony hatású anyagokból minél többet szeretnénk megőrizni, akkor a feldolgozás ideális módja a friss növényből készült csalánlé elkészítése. A legegyszerűbb a gyümölcscentrifuga használata, de ha nincs, akkor a csalánt ledarálhatod, majd kipréselheted a levét. Ez egy nagyon frissítő ital, amely számos gyógyhatással is rendelkezik.

A kész lé körülbelül 48 órán át eltartható, és a hűtőben tárolható. Az ajánlott napi adag naponta háromszor egy teáskanálnyi lé egy pohár langyos vízben hígítva. Ezt az étkezés előtt körülbelül 20 perccel kell meginni. A csalánlé remekül alkalmazható a tavaszi méregtelenítés részeként, de segít különböző bőrbetegségek, magas vérnyomás és aranyér ellen is.

Csalán tinktúra

Míg a legtöbben csalánvirágból készítik a csalán tinktúrát, mások a gyökereket vagy akár a frissen gyűjtött magokat választják alapnak. Az első lehetőség kipróbálásához készítsen körülbelül 20 darab frissen szedett csalánból 200 milliliter tiszta vodkára vagy házi pálinkára. Mossuk meg a csalánt, tegyük egy tálba, öntsük rá az alkoholt, és turmixoljunk belőle iszapot, amit egy napig hűvös helyen hagyjunk állni. Ezután finom szitán vagy sajtkendőn keresztül szűrje át a keveréket egy előkészített üvegbe, és tárolja a tinktúrát a hűtőben.

Ha a második lehetőséget szeretné kipróbálni, csak tisztítsa meg a kiásott rizómát vízben egy kefével, aprítsa finomra, és töltse meg az előkészített üveget csordultig ezekkel a darabokkal. A csalángyökeret ezután fedjük le a pálinkával, és hagyjuk állni melegebb helyen körülbelül két hétig. Ami az összetevők arányát illeti, az arány körülbelül 150 gramm gyökér és 1 liter alkohol.

Csalánkenőcs

A csalán gyógyító hatásának másik módja a csalánkenőcs készítése. Ezt főleg akkor használják, ha valaki különböző bőrproblémáktól szenved, mint például akne, pikkelysömör, ekcéma vagy kiütések. Segít a vénák gyulladásán is, és jó gyógyír a visszerek, a sípcsontfekély, a reuma és a hát- vagy ízületi fájdalmak esetén.

Hogyan kell elkészíteni a csalánkenőcsöt? Tegyünk 500 gramm zsírt (kókuszolajat, shea vajat vagy disznózsírt) egy edénybe, és hagyjuk felolvadni. Ezután adjunk hozzá két marék frissen szedett, apróra vágott csalánt, és 60 °C-on melegítsük öt órán át. Ezután csak szűrjük le, adjunk hozzá 3-5% méhviaszt, attól függően, hogy milyen zsírt választottunk, és öntsük a kenőcsöt az előkészített poharakba.

Ha más eljárást szeretne kipróbálni, készítsen összesen 250 gramm kókuszolajat, amit vízfürdőben oldjon fel. Ezután öntse egy turmixgépbe, adjon hozzá három maréknyi megmosott friss csalánt, és turmixoljon össze mindent alaposan. Ezután csak szűrje át az így kapott keveréket egy ruhán keresztül az előkészített csészékbe, és máris kész a krém.

Csalángyökér főzet

Népszerű népi recept természetesen a csalángyökérből készült főzet is, amelyet például ekcéma, visszatérő ajakherpesz vagy lábgomba esetén használnak. Hogyan kell csinálni? Készítsünk elő körülbelül 20 gramm friss csalángyökeret, mossuk meg és vágjuk fel. Öntsünk rájuk fél liter hideg vizet, hagyjuk a keveréket 10 percig forrni, majd további 10 percig áztassuk. Az első felét azonnal, a második felét pedig körülbelül 8 óra múlva igya meg.

Csalánszirup

A csalánszirup az egyik olyan csalántermék, amelyet a kertészek különösen kedvelnek. Ez 250 gramm friss csalánlevélből készül, amelyet fél liter vízzel kell felönteni. Az így kapott keveréket 5 percig a lehető legalacsonyabb forrásponton kell forralni, majd hűvös helyre kell tenni, ahol másnapra (24 órán keresztül) át kell áztatni.

Ezután szűrjük le a folyadékot, préseljük ki, és adjunk hozzá fél kilogramm mézet a löttyhöz. A kész szirupot tároljuk a hűtőben, és naponta egy evőkanállal fogyasszunk belőle, ami támogatni fogja az immunrendszer megfelelő működését. De a csalánszirup állítólag prosztataproblémák esetén is segít.

Csalán kivonat a hajra

Széles körben ismert, hogy a csalán kiválóan alkalmas hajkozmetikumok készítésére, mivel javítja a haj minőségét, erősebbé és fényesebbé teszi azt. Emellett szabályozzák a hajhullást és jól hatnak a korpásodás ellen is. Ha szeretné kipróbálni a csalán gyógyító hatását a saját bőrén, de nem szeretne drága hajápoló termékekbe fektetni, akkor próbálja ki, hogy saját maga keveri össze a csalán főzetét, amivel megmossa a haját.

A főzet elkészítéséhez körülbelül annyi friss vagy szárított csalánra lesz szükséged, amennyi az egyesített tenyeredbe belefér. Ezeket öt liter hideg vízbe kell beletenni, majd lassan felforralni, és körülbelül 5 percig hagyni, hogy áztassa őket. A főzetet ezután közvetlenül a hajadra kenheted, és egyesek a csalánborogatást is ajánlják, hogy fényt és rugalmasságot adjon a hajadnak.

Csalán spenót

Mint már említettük, a csalánlevelek spenót formájában is felhasználhatók. Milyen hozzávalókra lesz szükség az elkészítéséhez?

  • 5 maréknyi fiatal csalánlevél,
  • 1 nagy hagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 50 gramm vaj,
  • 2 evőkanál sima liszt,
  • 2 evőkanál tejszín,
  • 2 tojás,
  • olaj,
  • só és bors.

Először a gondosan megmosott csalánleveleket forró vízben néhány percig főzzük, majd lecsepegtetjük, és apróra vágjuk. Közben egy serpenyőben megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott csalánt, a sóval és borssal bedörzsölt fokhagymát. Az egész keveréket felöntjük vízzel, és fedő alatt pároljuk.

Ha a csalán megpuhult, sűrítsük be az egészet az elkészített vajas rouxával, adjuk hozzá a tejszínt, hagyjuk felforrni, és keverjük bele a tojásokat. Fontos, hogy a végén megkóstoljuk a csalánspenótot, és ízlés szerint sóval, borssal vagy szerecsendióval fűszerezzük. Ezután semmi akadálya, hogy a kész keveréket tálaljuk.

Csalán pesto

A kertészek jól tudják, hogy pesto gyakorlatilag bármilyen vadon termő ehető fűszernövényből készíthető, és ez alól természetesen a csalán sem kivétel. Az ízletes pesto elkészítéséhez a következő összetevőkre lesz szükségünk:

  • egy tál fiatal, friss csalán,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 3 evőkanál reszelt parmezán sajt,
  • 100 gramm dió,
  • 80-100 milliliter szűz olívaolaj,
  • só és bors.

A megmosott csalánt blansírozással készítjük el. Ez azt jelenti, hogy forró vízben körülbelül egy percig kell főzni őket, majd azonnal áttesszük egy tál jeges vízbe, lecsepegtetjük és jól kicsavarjuk. Ha ez megtörtént, tegyük az előkészített csalánt a turmixgépbe a reszelt parmezán sajttal, a meghámozott fokhagymagerezddel, az apróra vágott dióval, az olajjal és egy kevés sóval és borssal, majd turmixoljuk jól össze. A kész pesto azonnal felhasználható, vagy vékony olajjal meglocsolva a hűtőben tárolható.

Csalánleves

Az utóbbi években az emberek körében is nagyon népszerűvé vált a csalánleves, amelyet például bioboltban lehet kapni, de otthon is nagyon könnyen elkészíthető. Csak készítsük el a következő hozzávalókat:

  • 200 gramm fiatal csalánlevél,
  • 500 milliliter zöldségalaplé,
  • 150 milliliter tejszínhab,
  • 1 nagy hagyma,
  • 40 gramm vaj,
  • 3 nagy burgonya,
  • só és bors.

A hagymát és a burgonyát meghámozzuk, és kockákra vágjuk. Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, pirítsuk aranyszínűre a hagymát, majd adjuk hozzá a burgonyát, amelyet körülbelül egy percig pirítunk, mielőtt ráöntjük az elkészített húslevest. Ezt forraljuk fel, majd vegyük le a hőfokot párolásra, és főzzük addig, amíg a burgonya megpuhul.

Közben alaposan öblítse le a csalánt, majd öntse a forrásban lévő húslevesbe, és rövid ideig párolja. A levest merülőmixerrel turmixoljuk a nekünk megfelelő állagúra, sózzuk, borsozzuk, és keverjük bele a tejszínt. Tálaláskor díszíthetjük a fűszernövényekkel.