A mángold egyre népszerűbb zöldség a környékünkön. Levelei a spenóthoz hasonlóan felhasználhatók, a vastag, lédús szárak pedig spárga helyett is felhasználhatók a konyhában. Ha te is szeretnéd elkészíteni a legjobb mángoldos ételeket, eláruljuk, hogyan kell feldolgozni a mángoldot, és mely recepteket kell feltétlenül kipróbálnod.
Mangold a konyhában
Napjainkban a mángoldot sokféleképpen használják a konyhában. Vannak, akik a mángoldot a spenóthoz hasonlóan használják, de levelei kevesebb oxálsavat tartalmaznak, így valamivel enyhébb alternatívát jelent. A fiatal levelek viszont kiválóan alkalmasak zöldségsaláták alapjául, mivel nem igényelnek hőkezelést.
Ezenkívül a mángoldleveleket zöldséglevesek, tésztasaláták és sós sütemények alapanyagaként is használhatja, vagy egy ízletes pesto alapanyagaként. A spárgára emlékeztető vastag szárakat külön használjuk fel. Párolva is elkészíthetők, a párolt mángold is finom, sőt egyes szakácsok meg is sütik. Ezenkívül a különböző színű fajták szárai remekül kiegészítik bármelyik ételt.
Sőt, egyesek ennek az egészséges növénynek más részeit is fogyasztják. A mángoldnak a föld alatt van egy gyökere, amely kemény és erősen fás. Viszonylag nehezen rágható, íze pedig a répa és a karalábé keresztezéséhez hasonlít. Ugyanakkor nagy mennyiségű rostot tartalmaz.
Hogyan dolgozzuk fel a mángoldot?
Ha saját mángoldot termeszt, a szezon általában május végén kezdődik és az első fagyok előtt, szeptember vége vagy október körül ér véget. Miután a növény bekerült a konyhába (akár a kertből, akár a boltból), fontos tudni, hogyan kell megfelelően feldolgozni, hogy ne veszítsen vitaminjaiból, ásványi anyagaiból és egyéb egészségügyi előnyeiből.
Először is a mángoldot hideg vízben kellően át kell öblíteni, mivel különböző szennyeződéseket tartalmazhat. Soha ne folyassuk azonban a vizet közvetlenül a levelekre, nehogy összezúzódjanak. Ehelyett a vizet a mosogatóba vagy egy nagyobb edénybe engedjük, és néhány percig áztassuk a mángoldot. Tisztítás után a leveleket néhány napig tárolhatja a hűtőszekrényben, de a gyűrött vagy más módon sérült levelek gyorsabban megromolhatnak.
A szárak tovább főnek, mint a levelek, ezért célszerű a szárakat szétválasztani és külön feldolgozni. Minden levélnél elegendő a szárat mindkét oldalon (a csúcsáig) levágni, majd a szárított végét levágni. A szárakat és a leveleket ezután darabokra vágjuk, amelyek mérete mindig az elkészítendő recepttől függ. A feldarabolt levelek és szárak hűtőben is tárolhatók, de két napnál tovább nem szabad tárolni.
Hogyan kell lefagyasztani a mángoldot?
Szeretné eltenni a mángoldot egy esős napra, de nem tudja, hogyan tegye? Ebben az esetben jó tudni, hogy a mángold jól fagyasztható. Csak blansírozd le előtte rövid ideig, és hagyd lecsöpögni. Először azonban elő kell készítenie egy nagyobb fazék forró, sós vízzel, ahová később a mángoldot teszi.
Kezdetben dobja a mángoldszárakat a fazékba, és hagyja főni körülbelül 3 percig, mielőtt egy szűrővel kihalássza őket, és egy hideg vízzel és jéggel teli tálba teszi. Ez megtöri a főzést, és a mángold megőrzi állagát és szép színét. Miután eltávolítottuk a szárakat, dobjuk a leveleket a fazékba, keverjük össze, és hagyjuk, hogy csak 1-2 percig főjenek. Ezután gyorsan halásszuk ki őket, és tegyük egy jéggel teli tálba.
Csöpögtesse le a mángoldot, hagyja lecsöpögni, amennyire csak tudja, és várja meg, amíg teljesen kihűl. Ezután ossza a zöldségeket zacskókba (a leveleket még tetszés szerint kisebb darabokra vághatja), és fagyassza le. Ha kivettük, a mángold azonnal felhasználható. Már csak meg kell melegítenie és fűszereznie.
Mangold: receptek
A kertészeket, akik elkezdik termeszteni ezt a növényt, elsősorban az érdekli, hogy milyen íze van a mángoldnak, és milyen ételeket lehet készíteni ebből a leveles zöldségből. A fogyasztók szerint a mángoldnak a dióra emlékeztető íze van. A spenóttal ellentétben azonban sosem csípős vagy fűszeres íze van, mivel kevesebb oxálsavat tartalmaz, ami akadályozza a kalcium felszívódását.
Ha a legnépszerűbb mángoldreceptekről van szó, a kreativitásnak bizonyára nincs határa. Mivel ez a növény tökéletesen helyettesítheti a spenótot, nyugodtan belevághatsz a kedvenc receptjeidbe, amelyeket általában spenóttal készítesz, csak ezúttal mángoldleveleket használsz helyette. A szárakat aztán számtalan módon felhasználhatod, például paprika helyett húsok alapanyagaként, vagy sós piték és tekercsek hozzávalójaként.
Mángold leves
A mángoldleves minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb recept, amit otthon készíthetünk mángoldból. Elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szüksége:
- 1 csokor mángold (levelek és levélkék),
- 2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint),
- 1 nagy hagyma,
- 2-3 burgonya,
- 1 liter húsleves,
- szükség szerint olaj,
- só és bors,
- tejszín ízlés szerint.
Először a hagymát apróra vágjuk. A mángold szárát levágjuk a levelektől, és a meghámozott burgonyához hasonlóan kockákra vágjuk. Az olajon pirítsuk meg a zúzott fokhagymát és a hagymát, majd ha aranyszínűre pirult, adjuk hozzá a burgonyát és a mángoldszárakat. Hagyjuk, hogy minden kb. 3 percig süljön (de ne barnuljon meg), majd adjuk hozzá a húslevest, sót és borsot.
Amikor a burgonya már majdnem megfőtt, dobja bele az apróra vágott mángoldleveleket, és forralja rövid ideig. Az egész keveréket botmixerrel simára turmixoljuk, megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk vagy borsozzuk. Egyesek tejszínt is adnak hozzá, hogy krémesebb legyen a leves. Tálaláskor néhány darab barnára pirított angol szalonnával vagy esetleg krutonnal díszíthetjük.
Mángoldsaláta
A mángold leveleiből és szárából is számos ízletes saláta készíthető. Mindenki a saját ízlése szerint ad hozzá zöldségeket és egyéb hozzávalókat. Kipróbálhatja azonban receptünket is, amelyhez szükség lesz rá:
- 12 nagy mángoldlevél szárral együtt,
- 2-3 zellerszár,
- 1 paprika,
- 3 újhagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- fehér joghurt vagy tejföl,
- ízlés szerint krutonnal,
- só és bors.
A mángoldot először megmossuk, levágjuk a szárát, amit kockákra vágunk, és a leveleit is, majd kisebb darabokra vágjuk. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott zellert, paprikát és újhagymát a tálhoz, és kezdjük el az öntet elkészítését. Ez tejfölből (vagy fehér joghurtból) áll, amelyhez hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sót és borsot. Miután ezt a keveréket a salátára öntöttük, ízlés szerint pirított kenyérből készült krutont is adhatunk hozzá. Ha viszont szeretnénk kihagyni az öntetet, akkor csak egy csepp olívaolajjal és fűszerekkel fűszerezzük a zöldségeket.
Tészta mángolddal
Egy másik népszerű étel, amivel a kertészek manapság nem tudnak betelni, a mángoldos tészta. Ha szeretné kipróbálni ezt a receptet, a következő hozzávalókra lesz szüksége:
- 400 g tészta (farfalle, penne, mángold),
- 300-400 g mángold,
- 300 g paradicsom,
- 1 hagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál olaj,
- bazsalikom,
- olajbogyó ízlés szerint,
- parmezán sajt,
- só és bors.
Először mossuk meg a mángoldot, vágjuk le a szárát, amit vágjunk kockákra, a leveleket pedig külön-külön vágjuk kisebb metéltre. A hagymát apróra vágjuk, olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a mángoldszárakat, a felaprított paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Mindent jól fűszerezünk sóval és borssal, és addig pároljuk, amíg a szárak megpuhulnak.
Ha kész, adjuk hozzá a mángoldleveleket, a bazsalikomot és szükség esetén az apróra vágott olajbogyót. Ha az egész keveréket krémesebbé szeretné tenni, akkor tejszínt is adhat hozzá, és mindent fűszerezhet. Közben főzzük meg a tésztát, amivel aztán az egészet összekeverjük, és ízlés szerint parmezán sajttal megszórjuk.
Mangold tejszínnel
A tejszínes mángold receptje is nagyon egyszerű, ami akár hús mellé köretként, akár tésztákhoz keverékként is remek. Ennek a receptnek az elkészítéséhez szüksége lesz:
- 1 nagyobb csokor mángold,
- 200 ml tejszínhab,
- 1 lilahagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- szerecsendió,
- vaj,
- só és bors.
Először alaposan megtisztítjuk a mángoldot, eltávolítjuk a szárakat, és a leveleket kisebb darabokra vágjuk. Az apróra vágott hagymát a vajban a zúzott fokhagymával együtt aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a mángoldleveleket. Öntsük rá a tejszínt a mángoldra, hagyjuk rövid ideig párolódni, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsük.
Milyen a mángold íze?
Míg a mángoldleveleket leggyakrabban a spenót helyett használják, a mángoldszár remekül helyettesíti a spárgát. A mángold íze a dióra emlékeztet, de a spenóttal ellentétben kevesebb oxálsavat tartalmaz, ezért sosem csípős vagy fűszeres ízű.
Hogyan dolgozzuk fel a mángoldot?
Fontos, hogy a mángoldot fogyasztás előtt jól dolgozzuk fel, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket. Ezért soha ne felejtsük el alaposan leöblíteni a növényt, de ügyeljünk arra, hogy a víz ne folyjon közvetlenül a levelekre, nehogy megsérüljenek. Ehelyett engedjen hideg vizet a mosogatóban, és áztassa benne a mángoldot néhány percig. Ezután a szárakat el kell vágni a levelektől, mivel azoknak több időre van szükségük a főzéshez.
Hogyan kell lefagyasztani a mángoldot?
Fagyasztás előtt a mángoldot először blansírozni kell. Dobja a szárakat egy fazék forrásban lévő sós vízbe, és főzze körülbelül 3 percig. Ezután egy szűrővel halásszuk ki őket, és tegyük egy hideg vízzel és jéggel teli tálba, hogy azonnal megtörjön a forrás. Ezután dobjuk a leveleket a forrásban lévő vízbe, és főzzük körülbelül 1-2 percig, mielőtt ismét kihalásszuk őket, és egy tál jégbe tesszük. Csöpögtesse le, hűtse le és fagyassza le zacskókban.
Milyen recepteket készíthetünk mángoldból?
A fiatal mángoldlevelek tökéletesen alkalmasak zöldségsaláták alapanyagául, mivel nem igényelnek hőkezelést. A leveleket ezután általában spenótként, zöldséglevesek, tésztasaláták, sós sütemények vagy akár pesto alapanyagaként használják. A szárak a spárgára emlékeztetnek, ezért jól szolgálnak húsok alapanyagául, sós tekercsekhez adják, és savanyítva is felhasználhatók.