Az ARONIA 10 legjobb receptje

Kertjében lédús, kellemesen savanykás ízű fekete bogyós gyümölcsöket termesztett, és most azon gondolkodik, mit kezdjen velük? Az arónia bogyók sokféleképpen elkészíthetők, és számos ízletes recept alapját képezhetik. Tippeket adunk, hogyan dolgozza fel az arónia bogyókat, hogyan készítsen arónia bort vagy teát, és melyik receptet érdemes feltétlenül kipróbálnia az arónia kompóthoz.

Az arónia íze

Az arónia gyümölcs ismert fanyar-édes ízéről, amelytől bizseregni kezd a nyelvünk. Ha elég érettek, a bogyók íze enyhén savanykás és kissé fanyar, de a kellemes édesség dominál. Ha azonban túl korán szüreteljük az aroszt, és a bogyók még nem érettek, akkor csak egy nagyon kesernyés gyümölcsöt kapunk, amelyet nem lehet nagy mennyiségben fogyasztani.

Mivel az arónia bogyói a szederhez hasonlóan fokozatosan érnek, a lédús bogyókkal borított bokrokról több szakaszban is szüretelhetünk és szedhetünk. Egyetlen bokor akár 10 kilogramm gyümölcsöt is teremhet. Az arónia nemcsak különböző receptek alapanyagaként, hanem frissen is kiváló, ha kellőképpen megérik.

Kíváncsi, hogyan lehet ellensúlyozni az arónia fogyasztásakor érezhető keserűség legalább egy részét? Cukor hozzáadása után a fekete ribizli édesebb és az áfonyához hasonló ízű. Ezen kívül ajánlott még mézben pürésíteni az aroniát, ami például gyerekeknek is jót tesz, tejszín hozzáadásával pedig szintén lágyíthatjuk a gyümölcs ízét.

Hogyan dolgozzuk fel az aroniát?

A bogyók nyár végén és szeptember folyamán érnek. Ideális esetben minél tovább a fán hagyjuk őket, mert így édesebb és kevésbé csersavas lesz az ízük. A bogyók ezután nagyon könnyen tartósíthatók fagyasztással, anélkül, hogy az egészségügyi előnyök jelentősen csökkennének. A feketeribizli későbbi tartósításának másik népszerű módja a feketeribizli szárítása.

A legjobb természetesen az aranyvessző nyersen, amely nagy mennyiségű vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaz. Főzés során a bogyók veszítenek pozitív hatásukból, de ha úgy döntesz, hogy kompótot, házi likőrt vagy lekvárt készítesz a fekete ribizliből, nem fogod megbánni. Ez a gyümölcs ízletes, és számos recept remek kiegészítője.

Milyen formában fogyasztják az aroniát?

  • Szárított gyümölcsök,
  • szirupok és teák,
  • lekvárok,
  • kompótok és zselék,
  • hidegen sajtolt gyümölcslevek,
  • joghurtok összetevője,
  • gyümölcslevek összetevője,
  • bor vagy pálinka,
  • desszertek összetevői,
  • tinktúrák és főzetek,
  • bogyópor étrend-kiegészítőként.

Aronia: receptek

Kíváncsi vagy, hol szerezhetsz be feketeribizlit, és milyen recepteket készíthetsz az arónia bogyóból? Ezeket az ízletes bogyókat természetesen a saját kertjében is termesztheti, de ha erre nincs lehetősége, akkor biobogyó szaküzletekben vagy az interneten is megvásárolhatja. Ezek általában szárított bogyók, de por vagy szirup formájában is találhatsz belőlük.

Az arónia nyersen nem biztos, hogy mindenkinek ízlik, ezért általában különféle ételekbe és italokba dolgozzák fel. Az arónia feldolgozásának egyik legnépszerűbb módja a hidegen sajtolt gyümölcslevek készítése, amelyeket kellemes ízük mellett magas vitamin- és egészségvédő hatásuk miatt is dicsérnek. Emellett a különféle koktélok és más gyümölcsökkel kombinált gyümölcslevek is népszerűnek bizonyultak.

Míg egyesek az arónia italokat, például a teát, a bort vagy a házi pálinkát részesítik előnyben, mások inkább sütemények alapanyagaként használják ezt az összetevőt. Az aroniából például finom muffinokat készíthet, de sütemények, zsemlék és palacsinták összetevőjeként is alkalmas. Kompótként vagy lekvárként is felhasználható, amelyet tejszínnel, keksszel és gyümölcsökkel együtt desszertekhez adhatunk.

Aronia leve

Ön is szeretné kipróbálni a hidegen sajtolt arónia levét? Egy kilogramm friss gyümölcsből körülbelül 500-600 milliliter sűrű, sötét folyadékot nyerhetünk, amelyet aztán 85-95 °C-on, üvegekben pasztőrözve kell tartósítani. Ez a folyamat körülbelül 15 percet vesz igénybe.

Az aronia leve egy nagyon erős természetes antioxidáns. Akár bioboltban vásárolja, akár maga készíti, ne feledje, hogy nem pohárszámra, hanem csak kortyonként szabad inni. Az ajánlott adag körülbelül 30-50 milliliter lé naponta háromszor éhgyomorra, ideális esetben 2 deciliter vízzel hígítva.

Aronia szirup

Az arónia gyümölcséből ízletes szirup is készíthető. Ha ön is szeretné kipróbálni, csak készítse el a következő hozzávalókat:

  • 2 liter arónia bogyós gyümölcsöt,
  • 80 gramm citromsav,
  • 2 kilogramm cukor,
  • víz.

Először is mossuk meg jól a gyümölcsöt, majd öntsük az előkészített 4 literes üvegbe. Adjuk hozzá a citromsavat, öntsük fel az üveg pereméig hideg forralt vízzel, és hagyjuk a keveréket két napig macerálódni. Ez idő elteltével pépesítse a gyümölcsöt a vízben, és az így kapott folyadékot öntse egy ruhára.

Minden liter sziruphoz egy kiló cukrot adunk, amelyet hagyni kell, hogy időnként megkeverve feloldódjon, ami körülbelül két órát vehet igénybe. Ezután a kész keveréket már csak palackokba kell tölteni, és felhasználás előtt hűvös, sötét helyre kell tenni. A szirup ezután forró és hideg italok alapanyagaként használható. Adhatjuk teához, hígíthatjuk vízzel vagy keverhetjük koktélokba.

Szárított fekete áfonya recept

A gyümölcslé mellett a termesztők az aszalt gyümölcsöt is készítenek az eperből, amelyet sokféleképpen lehet fogyasztani. A bogyók aszalt formában való tartósításához például dehidratáló készüléket lehet használni, de a napfényt vagy nyitott sütőt is, ahol a hőmérsékletet legfeljebb 50 °C-on tartják.

Kíváncsi, mire használhatja fel az aszalt fekete áfonyát? Adható aszalt gyümölcskeverékekhez, és nagyszerű kiegészítője lehet a saját készítésű müzlinek. Azonban önmagában is fogyaszthatja őket, ami különösen hasznos hasmenéses betegségek, vírusok esetén vagy egy diétás hiba után.

Ezenkívül, ha egy éjszakára vízbe áztatod a szárított fekete áfonyát, akkor reggel joghurthoz vagy gabonapehelyhez adhatod őket, és ízletes reggelit készíthetsz belőlük. Apróra vágva vagy összetörve párolva teát is készíthetünk belőle, és mazsola helyett desszertekhez is adhatjuk.

Arónia tinktúra recept

A feketeribizli bogyókból tinktúra készítése nagyon egyszerű. Tegyük a bogyók egy részét egy pohárba, majd öntsünk rá három rész tiszta alkoholt (ideális esetben vodkát, amelynek semleges íze van). Tehát 0,7 liter alkoholhoz körülbelül 200-250 gramm fekete áfonyát használjunk.

A keveréket ezután szorosan lezárjuk egy üvegbe, és három hétig hagyjuk áztatni sötét helyen, szobahőmérsékleten. Az üveget minden második nap alaposan rázza fel, hogy minden megfelelően összekeveredjen. Ezután szűrje le a tinktúrát, és öntse egy zárható üvegbe.

Ami a felhasználást illeti, a tinktúrából naponta háromszor 20 cseppet, vagy 30 cseppet ajánlott fogyasztani.
(körülbelül 1 teáskanál) csak kétszer a nap folyamán. Ez a készítmény nagyszerű gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, segít különböző gyulladások vagy szívproblémák esetén, és erősíti az erek rugalmasságát. A tinktúra megfázás megelőzésére is szolgál, és támogatja az immunitást.

Arónia kompót recept

A feketeribizli természetesen ugyanúgy tartósítható, mint más gyümölcsök. Csak öntsük a megmosott bogyókat előkészített üvegekbe, majd szórjuk meg cukorral. A mennyiség az ízlésedtől függ, de ha nem zavar, hogy a kompót kissé savanyú, akkor egy 0,33 literes üvegbe három halmozott evőkanál, egy 0,75 literes üvegbe pedig öt-hat halmozott evőkanál elegendő lehet. Ezután már csak annyi a teendő, hogy az egészet felöntjük vízzel, lefedjük, és fél órán át sterilizáljuk.

A fent említett eljáráson kívül természetesen számos más módja is van az áfonyakompót elkészítésének. Kipróbálhat például egy olyan receptet, amelyben 1 liter vízből és 1,5 kilogramm cukorból készítünk oldatot. Ebben a kissé forrásban lévő folyadékban főzzünk körülbelül 2-2,5 kilogramm fekete áfonyát, amíg az áfonya megpuhul és megédesedik, de nem fő meg. A lecsöpögtetett bogyókat ezután üvegekbe töltjük, és ugyanazzal az oldattal fedjük le, amelyben előfőztük őket. A kompótot ezután 85 °C-on 20-25 percig sterilizálni kell.

Aronia bor

Az arónia termése bor készítésére is alkalmas. Ha Ön is szeretné kipróbálni, minden liter kipréselt folyadékhoz arónia bogyókra lesz szüksége:

  • 450 gramm cukor,
  • élesztőkultúra,
  • egy csipetnyi tápoldatos só.

A feketeribizlit először öblítsd le, és facsaróval préseld ki. Ezután hagyjuk állni az egészet, hogy a folyadék lecsöpögjön, és egy tömlővel szűrjük le. Az így kapott mustot öntse az előkészített demizsonba, és adjon hozzá 450 gramm cukrot, egy csipet tápsót és minden liter léhez egy csomag étkezési élesztőkultúrát, amelynek kisebb mennyiségű mustban kell feljönnie, hogy elősegítse az erjedést.

Ezután a demijohn-t le kell zárni egy erjedési dugóval és vízzel. Az erjedés ezután erőteljesen folyik, és az optimális hőmérséklet 20 °C körül kell, hogy legyen. Az aronia bor meglehetősen lassú és hosszú ideig tart, így körülbelül hat hónap elteltével lesz palackozható, de a szakértők azt javasolják, hogy akár egy évig is hagyjuk állni. Nem szabad, hogy buborékosodjon vagy átszivárogjon.

Aronia teát

Az arónia levelek kiválóan alkalmasak tea készítésére. Bár kevesebb egészségügyi előnyt tartalmaznak, mégis egy finom és mindenekelőtt természetes, ásványi anyagokban gazdag tea alapját képezhetik. Csak öntsünk 250 milliliter forró vizet egy evőkanálnyi levélre, és hagyjuk a keveréket 5 percig ázni. Miután leszűrte, ossza a teát két részre, az elsőt reggel, a másodikat pedig este igya.

Szárított bogyós gyümölcsök macerátuma

Ennek a macerátumnak az elkészítéséhez csak egy evőkanálnyi szárított fekete áfonyára van szükség, amit aztán felöntünk fél liter hideg vízzel. Hagyja ezt a keveréket egy éjszakán át áztatni, reggel szűrje le a főzetet, és használja a bogyókat például joghurtba vagy zabpehelybe. A vérkeringést javító és a szervezet természetes védekezőképességét erősítő főzetet napközben kortyolgassa.

Pörkölt fekete aronya

Szereti a sült teát? Akkor örülni fog, ha megtudja, hogy az is elkészíthető a fekete áfonyából. Ehhez mindössze 1 kilogramm friss bogyós gyümölcsre van szükséged, amit egy sütőedényben szétterítesz, megszórsz 500 gramm kristálycukorral, és felöntöd 200 milliliter vízzel. A keveréket ezután 50 °C-os sütőben addig sütjük, amíg a bogyók levet nem eresztenek. Időnként ellenőrizzük, hogy a víz nem párolgott-e el, és a bogyók nem égnek-e meg.

Ha ez megtörténik, szükség szerint adjunk hozzá még vizet, hogy a ribizli ne legyen feleslegesen keserű. Ha a bogyók megpuhultak és elegendő levet eresztettek, vegye ki az edényt a sütőből, és töltse meg az üvegeket az így kapott keverékkel. Zárja le az üvegeket, és kb. 10 percig tartósítsa. Az elkészült sült tea jól fog jönni a téli hónapokban, amikor ajánlott naponta 3 teáskanálnyit fogyasztani az elkészített keverékből. Természetesen 1-2 teáskanálnyit forró vízzel is leönthetünk, és ezt a keveréket sült teaként is fogyaszthatjuk.

Arónia lekvár

A teák, tinktúrák és a bor mellett a feketeribizli gyümölcséből gyakran készítenek lekvárt, amely különleges ízének köszönhetően biztosan sok háztartásban népszerű lesz. Ennek a finomságnak az elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szüksége:

  • 1,5 kilogramm feketeribizli,
  • 1 kilogramm cukor,
  • 2 csomag zselésítőszer,
  • víz.

Először gondosan mossuk meg a leszedett bogyókat, miután lemérjük őket, tegyük egy edénybe, és öntsünk rá két deciliter vizet. Ezt a keveréket fedő alatt főzzük puhára, és ha minden kész, szűrjük át az aroniát egy szitán. Ezzel az eljárással körülbelül egy liter keveréket kapunk.

A leszűrt aroniát tegyük vissza a fazékba, forraljuk fel, és adjunk hozzá egy kiló cukrot és két csomag zselésítőszert. Hagyjuk az egészet körülbelül 4 percig forrni, majd vegyük le a fazekat a tűzről, és a még forró keveréket öntsük az előkészített üvegekbe, hogy ne kelljen sterilizálni a lekvárt. Azonban azt is megvárhatjuk, amíg a keverék kihűl, majd megtöltjük az üvegeket és befőzzük.

Milyen az arónia íze?

Az arónia gyümölcse keserédes ízéről ismert, amely néha még bizsergeti is a nyelvet. Ha elég érett állapotban szedjük, az enyhe savanyúságot és keserűséget kellemes édes ízűvé válik. Ha azonban túl korán szedjük le a bogyókat, nem tudunk nagy mennyiségben fogyasztani belőlük, mivel túl savanyúak lesznek. Ezt részben ellensúlyozni lehet cukor hozzáadásával, amely édesebbé teszi a feketeribizlit, vagy mézben pürésítve.

Hogyan dolgozzuk fel a feketeribizlit?

Kedvező körülmények között egyetlen bokor akár 10 kilogramm ízletes gyümölcsöt is teremhet, amely nyár végén, szeptember folyamán érik. Az arónia gyümölcsét ezután fagyasztással vagy szárítással lehet tartósítani. Az aroniát azonban a termelők nyersen értékelik a legjobban, mivel a bogyók számos vitamint és egyéb egészségmegőrző anyagot tartalmaznak. Ha megfőzik, elveszítik az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásuk egy részét.

Milyen recepteket készítenek aroniából?

Az arónia szedret saját kertjében is termesztheti, de bioboltokban vagy az interneten is kapható. Az arónia lekvár, kompót vagy zselé készítéséhez használják fel, de ízletes szirupok, teák, hidegen sajtolt gyümölcslevek, gyümölcslevek, bor vagy pálinka alapjául is szolgál. Emellett különféle desszertekhez is adható, remekül használhatóak joghurtok összetevőjeként, szárított formában fogyasztják, a bogyóport pedig étrend-kiegészítőként használják.

Mire használják a szárított fekete áfonyát?

Bár az aranyvessző egyik legnépszerűbb receptje az ízletes gyümölcslé, a szárított aranyvessző is népszerű a termesztők körében. Elkészítéséhez használhat gyümölcsszárítót, valamint legfeljebb 50 °C-ra beállított nyitott sütőt. Az aszalt bogyókat ezután a saját készítésű müzlihez, joghurthoz vagy zabkásához adhatja. Azonban önmagukban is fogyaszthatók, ami megelőzi a különböző hasmenéses betegségeket és segít a vírusok kezelésében.