Az 5 legjobb recept az ACHOKCHI-tól

Az ACHOKCHA egy fantasztikus zöldség, amelyet nagyon könnyű termeszteni, sok gyümölcsöt terem, és a konyhában sokféleképpen felhasználható. Kiválasztottuk 5 kedvenc acsokki receptünket, amelyeket otthon is kipróbálhatsz, és lenyűgözheted az egész családot

Az achocchi gyümölcsei nyersen, párolva és főzve is fogyaszthatók. Tojásdad alakú, hegyes csúcsú bogyók, amelyek megjelenésükben a paprikára hasonlítanak. A belseje éretten üreges, és két sor szögletes, fekete, durva magot rejt. Ezeket fogyasztás előtt érdemes eltávolítani, de további vetésekhez is felhasználhatók.

Milyen az açocha íze? A kisebb gyümölcsöket egészben fogyasztják, és nyersen a borsóhoz hasonló ízűek. Általában azonban az achocchi íze a paprikára és az uborkára is emlékeztet, így az achocchi receptek egy kicsit egzotikusabb ízt vihetnek a konyhába. Azt is kevesen tudják, hogy a termés mellett a borsikafű leveleit is meg lehet enni, amelyekből a konyhában ízletes spenótos ételeket készíthetünk.

Ha az açocchi feldolgozásáról van szó, a fiatal gyümölcsöket általában nyersen fogyasztják, mivel gazdag C-vitamin-tartalommal rendelkeznek. Azonban szendvicsekbe is remekül illenek, és salátákhoz is megfelelő alapanyag. Az idősebb gyümölcsöket ezután például paprikaként lehet tölteni, párolni vagy sütni. Ugyanakkor az achocca a paprika remek helyettesítője a leche-ben és különböző más zöldségkeverékekben. Feldolgozhatjuk azonban erjesztéssel is.

ACHOKCA FORRALÁS

Az uborkához hasonlóan a fiatal achocchia-gyümölcsöket édes-savanyú sós lében pácolhatjuk és főzhetjük. Savanyítva nem olyan ropogós, mint a hagyományos uborka, de megőrzi jellegzetes, szokatlan ízét. Ráadásul a fantáziának itt nincs határa, így az acsokchát például uborkával, paprikával vagy hagymával együtt is megfőzheti.

Ha açochát akarunk főzni, célszerű kisebb, körülbelül 5 centiméteres gyümölcsöket gyűjteni, amelyek magjai emberi fogyasztásra alkalmasak. Az açokça-főzetet célszerű ízesíteni például fokhagymagerezddel, sárgarépa-kerekekkel, kaporral vagy akár tormával. A borsikafű nagyon tűrőképes növény, más zöldségekkel és különböző fűszerekkel együtt fogyasztva jól tolerálható.

Ha a kertjében paprikanövény nő, bőven találunk recepteket a savanyítására. Elhozzuk a savanyított paprika és hagyma receptjét. Szükségünk lesz rá:

  • Nagyjából 500 g articsóka
  • Hagyma (vagy kisebb hagyma)
  • 750 ml víz
  • 250 ml almaecet
  • 25 g cukor
  • 2 teáskanál só
  • 3 szegfűszeg
  • 1 babérlevél
  • 5 gömböc fűszerpaprika

Hogyan készítsük el? Az acsokit és a hagymát kivéve az összes hozzávalót keverje össze egy lábosban, majd az így kapott keveréket forralja fel. Közben mossuk meg az achocchi gyümölcsöt, és ha van rendes hagymánk, vágjuk karikákra. A zöldségeket fokozatosan rendezzük el az előkészített tiszta üvegekbe, és öntsük rá a forró sós páclé

Az üvegeket ezután egy lábasba helyezzük, amelyet úgy töltünk meg vízzel, hogy az üvegek csak félig merüljenek alá. Fedjük le az edényt, és főzzük körülbelül 20 percig. A töltött ačokča ezután azonnal fogyasztható, de ideális, ha a zöldségeket legalább 2-3 hónapig pihentetjük, akárcsak az uborkát.

TÖLTÖTT ACHOKCA

Mind Peruban, mind Bolíviában a töltött acsochi az egyik olyan hagyományos étel, amelyet az emberek a helyi konyhához kötnek. Az idősebb gyümölcsöket, például a paprikahüvelyeket általában hústöltelékkel töltik, de gyakorlatilag bármit választhatunk tölteléknek. A darált hús mellett például gombából, paradicsomból, burgonyából, hagymából, sajtból és egyéb összetevőkből álló különböző kombinációk is lehetnek.

Ha darált hússal töltött achokchát szeretne készíteni, a következő összetevőkre lesz szüksége:

  • 500 g achokcha
  • 750 g darált hús
  • 2-3 tojás
  • 70 ml tejszín
  • zsemlemorzsa
  • fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • őrölt édes paprika
  • olaj

Először sózzuk és borsozzuk jól a darált húst. Ezután hozzáadjuk az édes paprikát, az apróra vágott fokhagymát, a tojást és a tejszínt. Ha mindent jól összekevertünk, az így kapott keveréket zsemlemorzsával sűrítjük be, hogy a kívánt állagot kapja.

Vágja hosszában félbe az açocchi hüvelyeket, távolítsa el a magokat, és mossa meg őket. Ezután töltse meg őket a húskeverékkel, és helyezze őket egy kiolajozott tepsibe. Ha minden készen van, 180 °C-on süssük az achocchát, amíg a töltött gyümölcsök megpuhulnak. Ezeket ezután csak kenyérrel, vagy például a klasszikus töltött paprika helyett paradicsomszósszal tálalhatjuk.

ACHOKCA LEVES

Bár furcsának tűnhet, de az aioca paprika levesekhez is kiváló. Ha ki akarsz próbálni egy ilyen receptet, a következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • 10 darab achocchi
  • 1 hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 2 paradicsom
  • 1 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál olaj
  • Só (vagy húsleves)

Először az apróra vágott hagymát pirítsuk meg az olajban. Adjuk hozzá a jól megmosott és apróra vágott zöldségeket, az egészet fedjük fel egy kevés vízzel, majd sózzuk meg (vagy adjunk hozzá húslevest). Főzzük, amíg a sárgarépa megpuhul, majd hígítsuk fel a keveréket vízzel, hogy összesen egy liter levest kapjunk. Végül adjunk hozzá egy kanál búzadarát, főzzük még öt percig, és kész az acsokcsi leves.

ACHOKCHI LECSÓ

A szlovák étkezők kedvenc ételei közé tartozik minden bizonnyal a klasszikus lecsó, amelyben a paprika fontos szerepet játszik. Ezt azonban helyettesíthetjük friss, főtt vagy akár szárított ačokčával, ami különleges ízt kölcsönöz ennek az ételnek. A friss lecsó elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szüksége:

  • 1 adag ačocchi
  • 1 rész paradicsom
  • 1 nagy hagyma
  • 1 tojás
  • olaj
  • bors
  • kömény

Először a hagymát pirítsuk meg forró olajban, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott acsokchut. Miután ezek a hozzávalók félig puhára párolódtak, hozzáadjuk a paradicsomot, és az egész keveréket sóval és borssal ízesítjük. Ezután ismét puhára pároljuk, végül hozzáadjuk a tojást. Ha nem tetszik a lecsó íze csak zöldségekkel, akkor adhatunk hozzá füstölt húst is.

ACHOKČA KVAŠAKÁKY

Mint már említettük, a borsikafüvet erjesztéssel is feldolgozhatjuk. Erre a célra a fiatal és az idősebb, túlérett, keményebb magvú gyümölcsök egyaránt alkalmasak, de fogyasztáskor ki kell köpni őket. Az uborka elkészítési eljárása megegyezik az uborkáéval, és az íze is nagyon hasonlít az uborkáéhoz.

Az uborka elkészítéséhez először vízből és sóból álló sós páclét kell készíteni. Két literre körülbelül három halmozott evőkanálnyi sót kell használni, majd a sós vizet hagyni, hogy a forrásban lévő vizet átjárja. Az üveg alját borítsuk be fokhagymával, hagymával, fűszernövényekkel és fűszerekkel. Válogasson saját ízlése szerint, de ideális például a bors, a babérlevél, a kapor, az oregánó vagy a chilipaprika.

Ezután az üveget megtöltjük a borsszemekkel, a forró páclét mindenre ráöntjük (az egész tartalmának víz alatt kell maradnia), és az açochát néhány napig a melegben erjedni hagyjuk. Az üveget érdemes sütőlemezre tenni, mivel az erőteljes erjedés során a tartalom gyakran túlcsordul. Ha kész, tegye az erjesztőedényeket hűvös helyre.

Milyen az achocca íze?

Első pillantásra az achocha termése, amely egy hüvelyre hasonlít, egy tojásdad, hegyes csúcsú bogyó, mérete 10 és 20 centiméter között mozog. Éretten belül üreges, és két sor négyzet alakú fekete magot tartalmaz. Az açocchi íze édes-savanyú, és egyszerre hasonlít a paprikára és az uborkára. A kisebb gyümölcsök, amelyeket főként nyersen vagy különböző saláták részeként fogyasztanak, ízükben a borsóéhoz hasonlíthatnak.

Milyen recepteket készíthetünk az achocchiból?

A kis gyümölcsöket a termelők többnyire nyersen fogyasztják, mert nagy mennyiségű C-vitamint és egyéb egészségügyi előnyöket tartalmaznak. Azonban például szendvicsekhez vagy salátákhoz is alkalmas. Az idősebb achocchi gyümölcsöket a töltött paprikához hasonlóan lehet elkészíteni, de párolva vagy sütve is. Az açokça lecsó alapanyagául is szolgál, főzhető vagy erjesztett formában, és remek açokça leves is készíthető belőle.

Hogyan kell főzni az achocchit?

A fiatal acsokcsi gyümölcsöket édes-savanyú sós lében pácolhatjuk, és ugyanúgy főzhetjük, mint az uborkát, más zöldségekkel együtt. Ideális az 5 centiméter körüli gyümölcsöket szedni, amelyeknek a magjai normálisan fogyaszthatók. Az ačokčát ezután érdemes ízesíteni például fokhagymával, sárgarépaszeletekkel vagy tormával. Ezenkívül különböző fűszerek is használhatók.

Hogyan készítsünk savanyú tésztaindítót achocchiból?

Mind a fiatal, mind az idősebb borsófőzelékeket erjesztéssel is el lehet készíteni. Először is készítsen sós páclét vízből és sóból (nagyjából 3 halmozott evőkanál só minden 2 liter vízhez), és forralja fel. Tegye az üveg aljára a fokhagymát, a hagymát, a fűszernövényeket és az ízlés szerinti fűszereket. Ezután helyezze bele az achocchi gyümölcsöket, és öntse rá a forró páclét úgy, hogy a tartalom víz alatt maradjon. Ezután hagyja az acsochát néhány napig a melegben erjedni, majd ha elkészült, tárolja az üvegeket hűvösebb helyen.