FOKHAGYMA: Hogyan pácoljuk be a fokhagymát ültetés előtt?

Mivel a szupermarketekben kapható fokhagyma minősége egyre romlik, és a fokhagyma jelenleg szűkös árucikk, egyre többen próbálkoznak a saját fokhagyma betakarításával. Ha megunta a fokhagymavásárlást, és termesztésbe szeretne kezdeni, ültetés előtt mindenképpen áztassa be a fokhagymát. Íme, miért fontos ez, és hogyan lehet a fokhagymát különböző módon beáztatni.

Fokhagyma termesztése

A házilag termesztett fokhagyma semmiképpen sem egyenlő a vásárolt fokhagymával. Ha van legalább egy kis kertje, mindenképpen érdemes megpróbálkozni a saját ültetéssel. Ahhoz azonban, hogy szép és egészséges fokhagymagerezdeket szüretelhessünk, elengedhetetlen, hogy csak jó minőségű (ideális esetben minősített) palántákat válasszunk, majd a megfelelő helyre, a megfelelő időben ültessük őket.

A fokhagyma (Allium sativum) olyan növény, amely a napos, sok levegővel ellátott ágyásokban és tápanyagban gazdag, agyagos, homokos talajban érzi jól magát. Ideális esetben úgy kell ültetni, hogy jól meggyökeresedjen, és a föld feletti része csak tavasszal jelenjen meg. Az egész szegfűszeget tehát a talajba kell temetni.

A fokhagymát soha nem szabad a kiválasztott helyre ültetni, amíg a talaj hőmérséklete tartósan 9 °C alá nem csökken. Ha a hőmérséklet ennél magasabb, a növényeket megtámadhatja például a fuzáriumos fuzárium, amely egy széles körben elterjedt, talajban terjedő gombabetegség, amely más kórokozókkal együtt a növények hervadását és pusztulását okozza. Ennek megelőzésére próbálja meg a fokhagymát gombabetegségek ellen pácolni.

Miért érdemes fokhagymát pácolni?

Ha Ön először termeszt, és most készül először fokhagymát ültetni a kertjébe, valószínűleg kíváncsi arra, hogy miért pácolják be a fokhagymát ültetés előtt. A kertészek szerint ez a lépés azért fontos, mert segít megvédeni a fokhagymát a gombabetegségektől. A Fusarium spp., a Penicillium spp. és a Botrytis spp. például veszélyes, és a fokhagymát megtámadhatja a Sclerotium cepivorum is, amely fehér rothadást okoz.

A fent említett gombafajok a vegetációs időszak alatt veszélyeztetik a növényeket, a levelek sárgulását, a gyökerek megrövidülését és a gyökérzet fertőzöttségét okozzák. A fokhagyma ezt követően elfonnyad, és legrosszabb esetben elpusztul. Ezenkívül e gombák spórái a palántákon is megjelenhetnek, ami a gerezdek rothadásához és az egész szár elszáradásához vezet. A fertőzés forrása a fertőzött gerezdek, a fertőzött növények betakarítás utáni maradványai vagy a fertőzött talaj.

A gombabetegségek mellett a fonálféreg nevű kártevő is komoly problémát jelent. Ez egy fonálféreg, amely levélfodrosodást, az egész növény sárgulását és gyökérrothadást okozhat. A fokhagymát ezután másodlagosan különböző betegségek támadják meg, és a növények fokozatosan elpusztulnak. Egy másik problémás kártevő lehet a fokhagyma gyapjas adelgid, amely egy láthatatlan atka, amely gyakran elpusztítja a tárolt fokhagymát (a gerezdek suttogását okozza).

Fokhagyma pácolása ültetés előtt

Ha saját fokhagymatermesztésbe szeretne kezdeni, bizonyára elgondolkodik azon, hogy mivel pácolja be a fokhagymát ültetés előtt, és hogyan tegye ezt a legjobban. Többféle módszer is elterjedt az emberek körében. Míg egyes kertészek inkább vegyszerek nélkül pácolják a fokhagymát, addig mások a kémiai fokhagymapácolót részesítik előnyben, és nem engedhetik meg maguknak.

A szakértők véleménye azonban gyakran eltér a fokhagyma pácolásáról. Egyesek elfogadják a fokhagyma pácolás nélküli ültetését, ha még soha nem termesztették a növényt az adott területen. Ha azonban biztos akar lenni abban, hogy a növényeket nem fenyegeti például fonálférgek vagy gyapjas adelgid, akkor mindig jobb, ha a fokhagymát ültetés előtt pácolja be. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha olyan helyre tervez fokhagymát ültetni, ahol korábban már termesztett fokhagymát.

Fokhagyma pácolás meleg vízzel

Az egyik legkíméletesebb módja a fokhagyma gombás megbetegedések elleni védelmének, ha meleg vízzel pácoljuk. Hogyan kell csinálni? Készítsen egy legfeljebb 50 °C-os vízfürdőt, és merítse bele a fokhagymagerezdeket körülbelül 25 percre. A vízfürdőnek hatásosnak kell lennie a vírusok, baktériumok és gombák ellen, így nem kell többé aggódnia a növények pusztulása miatt. Ügyeljünk azonban arra, hogy a víz hőmérséklete megfelelő legyen, mivel a túl meleg víz tönkreteheti a növény embrióit vagy rügyeit.

Pácolt fokhagyma tormával

Ha természetes fokhagymapácolót keres, próbálja ki a tormát. Ez egy erős gombaölő főzet, amely hatékonyan védi a fokhagymacsemetéket a betegségektől és a kártevőktől. Először is öntsön 100 gramm szárított lóherét körülbelül 1 liter hideg vízbe. Hagyja a zsurlót másnapig ebben a fürdőben áztatni.

Ha minden készen van, forralja fel a sós vizet, és hagyja finoman bugyborékolni körülbelül 30 percig. Amikor a főzetet lekapcsoljuk, figyeljük a hőmérsékletet, és amikor eléri az 50 °C-ot, áztassuk bele a fokhagymagerezdeket. Hagyja ezeket a fürdőben körülbelül 25 percig, aminek hatékonyan kell áztatnia a fokhagymát. Ha nem áll rendelkezésre szárított lósófű, próbálkozzon lósófű-kivonattal (10 csepp).

Fokhagyma pácolása Sulcával

Régebben gyakran használták a Sulka nevű terméket a fokhagyma pácolásához, de ezt már nem gyártják. Számos alternatíva közül lehet azonban választani. Ezek közé tartozik a Sulka New, a Sulka K, a Sulka Extra és a Sulphur SK 520. Népszerű azonban a Healthy Garlic Plus is, amely a Sulka Extra műtrágyával kombinált Clonoplus készlet.

A Clonoplus (10 g) a talajban természetes módon előforduló Clonostachys gombák spóráit tartalmazó, diszpergált por alakú növénytáp. Ezek képesek lebontani a talajban található szerves maradványokat, és így növelik a tápanyagfelvételt a talajból. A téli hónapokban a patogén gombák szkleróciáit, mikroszkleróciáit és klamidospóráit is lebontják.

A Sulka Extra (50 ml) egy szervetlen talajműtrágya, amelyet ként (19%) és más tápanyagokat, például káliumot, nitrogént vagy kalciumot tartalmazó oldatos koncentrátumként árusítanak. Az Egészséges fokhagyma Plus, amelyet nagyon gyakran használnak a fokhagyma savanyításához, a palánták mártással történő trágyázására és az előkészített fokhagymagerezdek porozására szolgál.

A Sulka pácolás különösen hatékony a fokhagyma gyapjas atka nevű atka ellen. Ez a vegyszer azonban közel sem lehet olyan sikeres a fonálféreg ellen, és jelenleg nincs olyan, a mi területünkön törzskönyvezett vegyszer, amely megbízhatóan megakadályozná a fonálféreg fertőzését a növényeken.

Hogyan pácoljuk a fokhagymát Sulka-val?

Ha úgy dönt, hogy a fokhagymát ültetés előtt Sulkával pácolja be, két lehetősége van. Először is, közvetlenül az ültetés előtt beáztathatja a palántákat, a Sulka ajánlott vízmennyiséggel (Sulka Extra 50 ml/ 1,25 l vízhez) összekeverve. Ezután vegye az előkészített fokhagymát, és hagyja áztatni ebben az oldatban 6-12 órán keresztül (az áztatási idő más termékek esetében eltérő lehet).

Ha elkészítette a pácoldatot, azonnal használja fel, és semmiképpen se hagyja állni másnapig. Miután kivette a fokhagymát, hagyja csak kissé megszáradni, hogy a palánták nedvesek maradjanak. Ezután a gerezdeket Clonoplusszal (10 g 1 kg palántánként) beporozhatja, és hagyja száradni. Ezután célszerű közvetlenül elültetni a fokhagymát. Emellett tartsa szem előtt, hogy a Sulka oldatot nem szabad ismételten használni, hanem az ágyásra lehet önteni.

A másik lehetőség a fokhagyma pácolása a rothadás ellen, amit nem közvetlenül az ültetés előtt kell elvégezni. Ehelyett a fokhagymagerezdeket szeptember folyamán 6-12 órán keresztül (vagy a választott terméktől függően 2-3 órán keresztül) Sulka oldatban kell pácolni.

Miután kivették, a gerezdeket hagyni kell megszáradni (amilyen gyorsan csak lehet), majd száraz, szellős helyen kell tárolni az ültetés idejéig (november végéig). A fokhagymagerezdeket ültetés előtt 1-2 órára hideg vízbe is be lehet áztatni, hogy a védekező mechanizmus aktiválódjon. Szárítás után azonnal elültetjük a kiválasztott helyre.

Pácolás fokhagyma hipermangánnal

A helyzetet tovább rontja, hogy néha hipermangánt használnak a fokhagyma ültetés előtti pácolásához. Ebben az esetben ajánlott 2 szem hipermangánt 0,5 liter vízbe tenni, amelynek teljesen fel kell oldódnia. Ezután a fokhagymát úgy kell az elkészített oldatba helyezni, hogy teljesen elmerüljön, és mindent 24 órán át hagyni. A fokhagymagerezdeket ezután azonnal elültetjük a kiválasztott helyre.

A fokhagyma pácolásának egyéb módjai

Ha saját használatra szeretne fokhagymát termeszteni, és a fokhagyma pácolásának legjobb módját keresi, akkor találkozhat más tippekkel és készítményekkel is, amelyek segíthetnek ebben. Vannak, akik a száraz pácolásra (száraz pácolású fokhagyma) hagyatkoznak a Rizocore termék használatával, amelyben a fokhagymagerezdeket bevonják. Ezenkívül kipróbálhatja a fokhagyma lignohumáttal történő pácolását vagy a fokhagyma szegfűszeggel és fahéjjal történő pácolását is.

Miért érdemes fokhagymát pácolni?

A fokhagyma ültetés előtti pácolása a kertészek szerint fontos lépés, hogy megvédje a növényeket az olyan kártevőktől, mint a fokhagyma gyapjas adelgid vagy a fokhagyma cisztás fonálféreg, valamint a gombabetegségektől. Ezek levélsárgulást, gyökérgörbülést és a gyökérlabda fertőzöttségét okozzák. A fokhagyma ekkor elfonnyad és elpusztul, és a palántákon gombaspórák is megtalálhatók. A szárak elrohadnak, majd az egész szár elszárad.

Hogyan kell a fokhagymát ültetés előtt pácolni?

A fokhagyma pácolására többféle módszer létezik. Míg egyesek inkább vegyszerek nélkül pácolják a fokhagymát, mások inkább bevált vegyszereket használnak. A jól ismert technikák közé tartozik a meleg vizes fokhagymapácolás, a Sulka fokhagymapácolás, a fokhagymapácolás zsurlóval, a fokhagymapácolás száraz fokhagymával vagy a fokhagymapácolás hipermangánnal. A fokhagyma pácolás nélküli ültetése nem erősen ajánlott, de lehetséges, ha az adott helyre először ültetünk fokhagymát.

Hogyan pácoljuk a fokhagymát meleg vízzel?

A fokhagyma betegségek és kártevők elleni védelmének egyik legnépszerűbb módja a meleg vízzel való pácolás. Egyszerűen készítsen egy legfeljebb 50 °C-os vízfürdőt, majd merítse bele a fokhagymagerezdeket körülbelül 25 percre. Vigyázzunk a túl magas hőmérséklettel, amely elpusztíthatja a növényi csírákat és rügyeket.

Mikor pácolják a fokhagymát Sulka segítségével?

Régebben az emberek nem engedték a Sulka használatát, amelyet már nem gyártanak. Azonban számos alternatíva létezik, mint például a Sulka Extra, Sulka New, Sulphur SK 520 vagy az Egészséges fokhagyma Plusz kombinált termék. Ebben az esetben a fokhagymát közvetlenül az ültetés előtt pácolhatja be, ha 6-12 órán keresztül Sulka és víz oldatába áztatja. Miután a fokhagyma megszáradt, ültessük el a kiválasztott helyre. A második lehetőség a fokhagyma szeptember folyamán történő pácolása. Ezt követően száraz, szellős helyen tároljuk, és november végén ültetjük ki.