HAGYMATERMESZTÉS: Mire jó és hogyan kell termeszteni?

Kevésbé ismert, de az elmúlt években újra előtérbe került hagymafaj a termesztő hagyma. Az előny ebben az esetben a zacskókkal való könnyű szaporítás és természetesen a nagyszerű íz. Megmutatjuk, hogyan lehet azonosítani a hagymát, hogyan termeszthető a hagyma a mi körülményeink között, és hogyan használhatod ezt a zöldséget otthon a konyhádban.

Min nő a hagyma?

Bár azt gondolhatja, hogy csak egyfajta hagyma létezik, amelynek fajtái színben és egyéb tulajdonságaikban különböznek egymástól, valójában több különálló képviselővel találkozhat, amelyeket nem szabad összetéveszteni. Mindegyiknek más a megjelenése és az íze, és más-más termesztési módot igényel.

A szapora vöröshagyma (Allium x proliferum) az amarillisz családjába tartozó zöldség, más néven szárhagyma, szájhagyma, egyiptomi hagyma, szelethagyma vagy sétálóhagyma. A jól ismert konyhai hagyma (Allium cepa) és az őszihagyma (Allium fistulosum) keresztezése. Ez az oka annak, hogy a botanikusok a múltban fajtakészletként rendelték az egyik szülőhöz, mielőtt később külön faj lett volna.

Megjelenését tekintve évelő, melynek alapja egy hagymás (néha több hagyma egy fürtben). Ebből egy meglehetősen erős és üreges szár és virágzat nő, amely általában eléri a 30-40 centiméter magasságot. A levelek általában egyszerűek, ülők és levélhüvellyel rendelkeznek. Pengéik félig lekerekítettek, egészek és párhuzamos erekkel borítják.

A szaporodási módja miatt élő hagymának is láthatjuk, míg angolul tree onion-nak hívják. A virágszár 1-3 centiméteres hagymákat hoz létre. Amint kellően fejlettek, a szár elkezd a talaj felé hajolni, így a hagymák kieshetnek a talajba, vagy gyökeret verhetnek, miközben még a növényhez kapcsolódnak.

Ezt a hagymát azután betakarítás utáni hagymának nevezik, mivel a gumók a növényen nőnek, és a szár tovább nőhet az első rétegen keresztül, hogy egy másik gumóréteget képezzen. Ezekből általában csak kettő van. Ha ez megtörténik, a növény akár 2 métert is elérhet.

Mi a különbség a növekvő és a téli hagyma között?

Még manapság is összekeverik a hagymahagymát az őszi hagymával. Ennek oka a meglehetősen zavaros terminológia, egyes termelők mindkét fajra a szibériai hagyma kifejezést használják (hasonlóan a szibériai hagyma vagy a szibériai hagyma elnevezésekhez). A valóságban azonban a név az igazi őszi hagymához tartozik, amely Délkelet-Szibériában őshonos.

A szibériai őszi hagyma (Allium fistulosum) főként magról termesztett évelő növény, amely fürtosztással is szaporítható. Egyszerű, ülő levelei teljes szélű lapátokkal, kétivarú virágai tüskés virágzatban, kalásznak nevezett virágzatban jelennek meg, termése kapszula. A pro-növekvő hagymával ellentétben nincs több csészelevelű réteg.

A hagyma termesztése

Ha azon töpreng, hogyan termeszthet növekedést elősegítő hagymát, örömmel fogja tudni, hogy egy kis erőfeszítéssel még egy kezdő is meg tudja csinálni. Az elterült hagyma szívós és nagyon korán csírázik. Ezért ezt a steril hibridet, amely vegetatívan szaporodik a porzók segítségével, még olyan hegyvidéki területeken is termesztheti, ahol más fajok nem járnának jól. További pozitívum, hogy évente csak a gumók egy részét kell tárolni, ami egy év múlva új palántaként használható.

A megfelelő helyszín kiválasztása

A hagymás hagyma nem túl válogatós, így minden helyet kitölt a kertben. Azonban a teljes napsütéses helyet kedveli, amely általában melegebb, és elegendő nedvességet biztosít a növénynek. Ha bőséges termést szeretnénk, akkor ideális esetben könnyű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt biztosítsunk neki, de elbírja a savanyúbb talajt is.

Ha azonban a talaj nem kellően tápláló, a gumók nem fejlődnek megfelelően. Ezért célszerű az ültetés előtt megfelelő műtrágyával, például elhasznált komposzttal dúsítani a talajt a kiválasztott helyen. Kerülje azonban a trágyát, amely más hagymás növényekhez hasonlóan nem nagyon szereti a hagymákat. Az ültetés után az is elengedhetetlen, hogy a növényeket biztosítsuk a szükséges nedvességtartalommal.

Hagyma ültetés

Ezt a fajta hagymát úgy szaporítjuk, hogy egy előre kiválasztott helyre két jól fejlett, és ami a legfontosabb, egészséges hagymát ültetünk el körülbelül 8-10 centiméter mélységig. Ilyenkor általában 15 x 20 centiméter vagy 15 x 30 centiméter körüli ültetési távolságot javasolt tartani.

Két megfelelő ültetési időpont közül választhat. Ha nyári betakarítást keresel, ültess tavasszal, pl. márciusban vagy áprilisban. A nyári, júliusi vagy augusztusi ültetés őszi és téli hagymás termést eredményez.

A növényeket legfeljebb öt évig egy helyen hagyják. Ha ez az idő letelt, akkor vagy feldolgozhatja az egész csomót a konyhában, és csak jó minőségű új hagymákat használhat az új növények ültetéséhez, vagy feloszthatja a fürtöket, és újratelepítheti a hagymákat egy új helyre, ahol fejlődni fognak.

Mikor kell hagymát betakarítani?

A fekvő hagymát hagymáiért, rügyeiért és virágaiért termesztik. Az extra jó hír az, hogy kora tavasszal (akár 5°C-on) kezd magozni, így a tél után hamarosan virágzásra számíthatunk. Ezenkívül, ha a körülmények kedvezőek, egy év alatt négyszer is betakarítható.

Ha a hagymákat szeretnénk betakarítani, távolítsuk el a virágszárat és a növekvő virágokat, amelyek gyengítik a növényt. Ha azonban több növényt szeretne hozzáadni a kertjéhez, hagyja rajta a virágszárat, amely új izzókészletet ad. Egy palántából több tucat is lehet.

Mire használják a hagymát?

Az ízes hagyma természetesen megtalálta a helyét a gasztronómiában, ahol számtalan ételt gazdagít. A föld alatti hagymák kemény állagúak és kellemesen csípős ízűek. Ezután a hagyományos konyhai hagymához hasonlóan a főzéshez használják, és erjeszthetők is.

A hagymák enyhén csípős ízűek, ami fűszeressé teszi az elkészített ételeket. Ezenkívül számos vitamint és egyéb egészségügyi előnyöket is tartalmaz. Főleg nyersen használják különféle saláták, kenhető vagy mártogatós ételek összetevőjeként, és érdekes ízt adhat néhány leveshez, szószhoz, tésztaételhez és sós pitékhez.

Hogyan néz ki a hagyma, amelyen keresztül nő?

Ez egy évelő növény, amelynek tövében egy hagymát vagy több hagymát helyeznek el. Ez aztán virágszárrá és virágzattá nő, amely egyszerű, ülő levelekből áll, teljes szélű pengékkel. A virágszár fokozatosan kelyhévé fejlődik, amely kihullhat a talajba, vagy még a növényen gyökeret verhet. A szár tovább nőhet az első rétegen keresztül, amely vizuálisan létrehoz egy másik szintet.

Hova ültessek növekedést elősegítő hagymát?

Ennek a zöldségnek a megfelelő élőhelynek melegnek és naposnak kell lennie. A leborult hagyma a könnyebb talajt részesíti előnyben, amely jól vízelvezető és minden szükséges tápanyagban gazdag. Ezért célszerű az ültetés előtt komposzttal dúsítani a talajt. Azonban soha ne használjon trágyát műtrágyaként.

Hogyan neveljünk hagymát rácson keresztül?

A hagymákat tavasszal (március vagy április), vagy nyáron (július vagy augusztus) ültetik. Mindegyik 8-10 centiméter mély lyukba két hagymát kell ültetni, egymástól körülbelül 15-20 centiméter távolságra. Ezután a gumókat kellően meg kell öntözni. Egy helyen legfeljebb öt évig termesztheti őket.

Hogyan dolgozzam fel a hagymát?

A hagymát a hagymákért termesztik, ideális körülmények között évente akár négyszer is betakarítható, de betakarítják a hagymákat és a virágokat is. Mindez a gasztronómiában is hasznosításra talált, ahol a zöldséget különféle ételekhez adják, legtöbbször nyers állapotban. Dúsíthatja például salátákat, kenhető ételeket, szószokat vagy leveseket.