Hogyan kell a gombát TÁROLNI / FELDOLGOZNI?

Ha már leszedted a gombát (azaz megvetted), ideális esetben azonnal meg is főzöd, és élvezheted finom, teljes ízét. Ha azonban a gombát későbbre is szeretné tartósítani, akkor úgy kell feldolgoznia, hogy sokáig elálljon. Erre több lehetőség is van, így csak rajtad múlik, hogy néhány napig a hűtőben tárolod őket, vagy szárított gombát, fagyasztott gombát vagy tartósított gombát készítesz belőlük.

HOGYAN KELL TARTÓSÍTANI A GOMBÁT?

Kíváncsi vagy, hogyan tisztítsd meg a gombát, hogy később feldolgozható legyen, és ne legyen káros? A friss gomba tisztítása nem igazán szükséges. Csak szedje le a maradék szennyeződéseket, öblítse le a gombát enyhén folyó víz alatt (vagy szivaccsal), majd azonnal szárítsa meg. Ha ezt nem tenné meg, a gomba felszívhatja a felesleges vizet, ami negatívan befolyásolná az ízét.

Mennyi ideig tartható el a gomba a hűtőben? Ez mindig attól függ, hogy milyen állapotban tárolja a gombát a hűtőben. A mosatlan gombát a zöldségrekeszben, nyitva, körülbelül 2-3 napig tárolhatja. Vigyázzon azonban, hogy ne tegye be őket vizes állapotban, mert akkor a gomba megpenészedhet. Azt is jó tudni, hogy csak a tökéletesen egészséges gombák alkalmasak a hűtőben való tárolásra, és csak egy rétegben szabad tárolni őket.

Ha három napnál tovább tárolja a gombát, akkor sötétedni kezd, a hús összezsugorodik, és a gomba elveszíti kellemes általános ízét. Ha nem szeretné, hogy a gomba otthon megfeketedjen, vágja le a gombalábak alsó szélét, öblítse le, törölje szárazra, és csepegtesse meg citrommal. A gomba ezután szobahőmérsékleten körülbelül 12 órán át fogyasztható, ha ennél tovább hagyja, hamar romlásnak indul.

HOGYAN DOLGOZZUK FEL A GOMBÁT?

A gomba feldolgozásakor nagyon fontos, hogy csak egészséges terméseket tartósítsunk. Ha egy gomba bárhol penészes vagy más módon sérült, a legjobb, ha az egész gombát kidobjuk. Ami a gomba szárítását illeti, ez a feldolgozási mód nagy mennyiségű vizet veszít, így megakadályozza a mikroorganizmusok fejlődését. Mindössze annyit kell tennie, hogy megtisztítja a gombát a szennyeződésektől, lehúzza a vékony héját, és a gombát körülbelül 4 milliméter vastag szeletekre vágja. A szárítás előtt ügyeljünk arra, hogy a gombát megmossuk, nehogy megpenészedjen.

Ezután egy szitán egy rétegben lapítsuk ki őket, és kb. 40-50 °C-on 5-8 órán át szárítsuk őket (a páratartalomtól függően). Ezután a sütőben is száríthatjuk őket, de nem árt, ha jó minőségű szárítót használunk. Azt, hogy a gomba jól megszáradt-e, abból lehet megállapítani, hogy szedéskor enyhén ropog. Ezután már csak sötét edényekben kell tárolni őket, és hűvös, sötét helyen tartani, ahol megőrzik tulajdonságaikat. Ekkor ideális, ha felhasználás előtt a gombát vízbe vagy tejbe áztatjuk.

A friss gombából könnyen lehet fagyasztott gombát is készíteni. Hogyan kell ezt megtenni? Mindenekelőtt tudnia kell, hogy a mikrotenyész zacskóban tárolt nyers gomba a fagyasztóban hamarosan csúnya masszává válik, mivel a benne lévő vízmolekulák kikristályosodnak. Ezért az emberek hámozás és szeletelés után műanyag dobozokban tárolják, vagy hőkezelik a gombát, hogy a fagyasztóban ne történjen vele semmi baj.

Ahhoz, hogy a gomba szilárd állagú és nagyszerű ízű legyen, érdemes megsütni, mielőtt a fagyasztóba tesszük. Így több hónapig is elállnak. Ha a gombát hosszabb ideig szeretné a fagyasztóban tartani, az egyik népszerű főzési módszer a blansírozás. Egyesek azonban inkább a párolást részesítik előnyben, mivel így a gomba megőrzi ízét, és így számos ételben felhasználható.

Ha tartósított gombát szeretne készíteni, van egy érdekes receptünk az Ön számára. A következő hozzávalókra lesz szüksége:

  • 200 gramm gomba
  • 100 gramm gyökérzöldség
  • 50 gramm mogyoróhagyma
  • 30 gramm cukor
  • 80 milliliter borecet
  • 200 milliliter víz


Egy lábasban először forraljuk fel a vizet az ecettel és az előkészített cukor felével együtt. Közben tisztítsa meg és szeletelje fel a gombát. Ugyanígy járjon el a gyökérzöldségekkel és a mogyoróhagymával is. Adja a vízhez a cukor maradék felét, és kezdje el megtöltögetni az üvegeket a gombával és a feldarabolt zöldségekkel. Ezután csak öntsük rá az üvegekre a kihűlt vizet a fazékból, fedjük le, és fordítsuk fejjel lefelé. A folyamat végén csak 20 percig 185 °C-on üvegezzük a gombát.

Hogyan tisztítsuk meg a gombát megfelelően?

Fogyasztás vagy tárolás előtt alaposan meg kell tisztítani a gombát, hogy ne legyen rajta szennyeződés. Ehhez egyszerűen távolítsa el a friss gombáról a szennyeződéseket, öblítse le enyhén folyó víz alatt vagy szivaccsal, majd gyorsan szárítsa meg. Ha nem így tesz, a gomba felszívhatja a felesleges vizet, és kellemes íze megváltozhat.

Meddig tartható el a gomba a hűtőben?

Ha a gombát a hűtőben szeretné tárolni, és nem biztos benne, hogy mennyi ideig maradhat benne, mielőtt megenné, ne feledje, hogy ez mindig attól függ, milyen állapotba teszi. A mosatlan gomba nyitott állapotban körülbelül 3 napig tárolható a zöldségrekeszben, de nem szabad, hogy nedves legyen. Ha tovább tárolja őket, sötétedni kezdenek, a húsuk összezsugorodik, és a gomba elveszíti az ízét.

Hogyan történik a gomba szárítása?

A szárítás során a gomba nagy mennyiségű vizet veszít, ami megakadályozza a mikroorganizmusok fejlődését. Elég a gombát megtisztítani a szennyeződésektől, lehúzni a vékony bőrt a kalapjáról, majd 4 milliméter vastag szeletekre vágni. A gombát jobb, ha nem mossuk meg, hogy ne penészedjen meg. Ezután egy szitán egy rétegben lapítsuk le őket, és 40-50 °C-on 5-8 órán át szárítsuk őket, amíg elkészülnek. Száríthatjuk őket sütőben vagy egy jó minőségű dehidratálóban is. Ezután a gombákat sötét edényekbe helyezzük, és hűvös, sötét helyen tároljuk.

Mit tegyünk a gombával fagyasztás előtt?

Bár sokan tárolják a gombát mikrotasakokban, majd a fagyasztóba teszik, a nyers gomba hamar csúnya masszává válhat, mivel a vízmolekulák kikristályosodnak. Ezért érdemes a gombát a tárolás előtt megfőzni. Ahhoz, hogy szilárd állagot és kiváló ízt kapjanak, ideális, ha a gombát a fagyasztóban való tárolás előtt megsütjük, mert így több hónapig is eláll. A gomba főzésének egyik népszerű módja a blansírozás, majd a párolás.