MOGYORYA: A mogyoró termesztésére és szaporítására vonatkozó utasítások

Szeretne néhány szép díszcserjét ültetni a kertjébe, amelyek érdekesebbé teszik a környezetét, és nem csak elöregednek? Vagy esetleg ízletes diófélék termésére vágyik? Akkor a közönséges mogyoró vagy a törökmogyoró tökéletes megoldás az Ön számára. Tanácsot adunk arról, hogy miről ne feledkezzen meg a mogyoró termesztésekor, hogyan szaporítsa a mogyorót, és mikor van a megfelelő idő a mogyoró betakarítására.

A mogyoró és termesztése

Akár a mogyorót szeretné termeszteni, amely a térségünkben a legelterjedtebb, és számos vonzó fajtával rendelkezik, akár a törökmogyoró termesztésében gondolkodik, örömmel fogja tudni, hogy viszonylag igénytelen fafajról van szó. Emellett könnyen alakítható, és díszcserjeként vagy faként is termeszthető.

Milyen termesztési igényei vannak a mogyorófának? Viszonylag gyorsan nőnek és nagyon szívósak. Szeretik a napot, amelynek sugarai különösen fontosak a tarka fajták színe szempontjából, de ha egy kis gondot fordítunk rájuk, részleges árnyékban is jól fejlődnek. A termőhely kiválasztásakor azonban fontos, hogy az ne legyen túl magasan (a mi területünkön legfeljebb 800 méterrel a tengerszint felett).

Ami a megfelelő aljzatot illeti, a mogyorófa nem túl igényes. A pH-értékek széles skáláját elviselik, a magasabb kalciumtartalmú agyagos vagy agyagos talaj az ideális választás. Bár más élőhelyeken is jól megélnek, ahol nem egészen optimálisak a növekedési feltételek, a túl nehéz és vizes talaj problémás lehet, csakúgy, mint a száraz homokos területek, amelyek nem tartanak meg elég vizet.

Csak a termesztett fajtáknak, ahol a kertészek elsősorban a nagy mennyiségű, ízletes diótermésre törekednek, valamivel magasabbak az igényei, mint a pusztán díszként termesztett mogyorófáknak. A szeleket és a fagyokat azonban túl sok probléma nélkül elviselik. Ráadásul, ha a fák jól érzik magukat a termőhelyen, 80-100 évig, visszavágás esetén akár két évszázadig is elélhetnek.

A kertekben termesztett legnépszerűbb fajták:

  • Lombardia Red (Red Fox),
  • Lombardiai fehér rókagomba (fehér rókagomba),
  • Nagy termésű Hall’s Giant Hazel,
  • Csavart mogyoró,
  • Pendula rókagombóc,
  • Nottingham Prolific Hazel.

Hogyan kell mogyorót ültetni?

Mielőtt mogyorófát ültetne, először is fontolja meg, hogy milyen célt szolgál majd a fa az Ön telkén. A cserjék vagy fák helyes elhelyezése fontos, és attól függően változik, hogy csak néhány díszfát tervez-e ültetni, vagy mogyorófának alkalmas hosszú sugárutat szeretne-e, vagy a mogyoróval sövényt szeretne kialakítani.

A keresztbeporzás érdekében legalább két különböző mogyorófajtát kell egymás mellé ültetni, egymástól nagyjából 2-6 méter távolságra (fajtától függően). Ugyanazon a fán vagy bokron hím és nőstény virágzat van, de ezeket egy másik fafajta virágporával kell beporozni. A boltban vagy a kertészeti központban megtudhatja, hogy mely fajták illenek egymáshoz a legjobban.

Ha nagy termésre vágyik, a termesztők még azt is ajánlják, hogy több különböző fajtát ültessenek egymás mellé, hogy egy kisebb mogyoróligetet hozzanak létre a kertben. Ez a fajta nagymértékben elősegíti az ízletes mogyoró termését. Az egyes cserjéket nagyjából 3-4 méter távolságra ültesse egymástól, hogy elegendő helyet biztosítson számukra. Díszítésre a csavart mogyoró vagy a Pendula fajta alkalmas.

Ha van mogyorócsemete, semmi akadálya annak, hogy elkezdje a termesztést. Ezeket tavasszal vagy ősszel ültessük ki, amikor a kinti hőmérséklet nem szélsőséges (sem a forró nyár, sem a kemény fagyok idején), ideális esetben egy előkészített, körülbelül 1 méterszer 50 centiméteres gödörbe. A talajnak jól szellőztetettnek kell lennie, és adhatunk hozzá elhasznált komposztot vagy egy kis istállótrágyát is.

Gazdag gyökérzete kiválóan alkalmas a környező talaj megszilárdítására, ami lehetővé teszi a mogyoró ültetését lejtőkre is. Ha a talaj túl száraz, segít, ha mikorrhizát adunk hozzá, egy szimbiózisban élő gombát, amely a legkisebb mogyorógyökerek körül növekszik, nagy körből vizet juttatva és tápanyaggal ellátva a fát, a csemeték gyökereihez. Ideális, ha mogyorófák gyökereiről gyűjtött földet adunk hozzá, de a mikorrhizát tartalmazó szubsztrátum is elegendő.

A mogyoró gondozása

Hogyan bírja a törökmogyoró vagy mogyoró a termesztést? Az ültetés után ezek a fák már nem igényelnek különösebb gondozást. Ha a mogyorócsemeték megfelelő helyre kerülnek, ahol megfelelő mennyiségű fényt és nedvességet kapnak, hamarosan szépen fejlődnek. A bokrosodó mogyorófákat ekkor érdemes a vegetációs időszak alatt legalább háromszor megöntözni, miközben a környezetüket folyamatosan mulcsozni kell a nedvesség megtartása érdekében.

A trágyázást illetően ideális, ha a szokásos összetevőkkel egészítjük ki, amelyek közé tartozik a kálium, a foszfor és a nitrogén. A nitrogéntrágyát tavasszal, két adagban érdemes adagolni, mivel az ősszel adagolt műtrágya a téli hónapok során kioldódna a talajból. Két-háromévente egyszer érdemes új adag trágyát adni a rókának.

A bokrosodó rókagombafajok meglehetősen jól tűrik a hideg időjárást és a fagyot, ha egyszer már megtelepedtek. A késő tavaszi fagyok azonban veszélyeztethetik őket. Ha biztosítani szeretné, hogy ez ne következzen be, akkor a fiatal mogyorócserjéket részben megvédheti azzal, hogy elegendő lehullott levelet vagy esetleg ecsetfát tesz a bokrok tövébe.

Mogyorófák metszése

A mogyorófák metszése nem szükséges, de jelentősen növelheti a diótermést, ezért a termesztők általában tél végén metszik meg a fákat. Ha a mogyorófa metszéséről közvetlenül az ültetés után van szó, akkor tavasszal célszerű kiválasztani a legjobb 4-5 ágat, és a negyedik-hatodik szemölcs felett megmetszeni őket. Ezáltal a jövőben erősebbek és jobban elágazóak lesznek. Az első négy évben aztán érdemes szélesre vágni, hogy a cserje minél több fényt kapjon a koronában.

Hogy a mogyorófa ne nőjön túl magasra, akár a felére is visszavághatja, legfeljebb 1,6 és 2 méter közötti magasságig. Ezután fontos, hogy mindig távolítsa el az elhalt fát, a 10 évnél idősebb ágakat, de azokat is, amelyek feleslegesen akadályoznak vagy befelé nőnek. A korona könnyítése, amely fokozatos metszéssel történik, szintén hozzájárul a bőségesebb terméshez.

Ha radikálisan meg akarja fiatalítani a mogyorófát, és tuskóig visszavágja, hogy később jobban növekedjen, ezt soha ne tegye közvetlenül a virágzás előtt. A metszés ideális időpontja a téli időszak, mielőtt a nedv folyni kezd, körülbelül 30 centiméterrel a föld felett. Ezeket a fás szárú növényeket is könnyű alakítani, mivel könnyen metszenek, de a fonódó és a török rókagomba esetében kerüljük a metszést, mivel ezek a növények leginkább a természetes megjelenéshez illenek.

A mogyoró szaporítása

Sok kertész csodálkozik azon, hogy milyen nehéz a mogyoró magról történő termesztése, és hogyan lehet a rendelkezésre álló diófélékből mogyorót nevelni. Ez a szaporítási módszer azonban szükségtelenül nehéz és időigényes, és ebben az esetben az első mogyoró csak 5 év múlva fog megjelenni, és nem biztos, hogy a termés jellemzői is adottak lesznek. Ezért jobb, ha más módszereket választunk, amelyek jól alkalmazhatók a mogyoró szaporítására.

A mogyoró tehát réteges magvetéssel (október-november) is szaporítható, de a kertészeknek óvakodniuk kell az egerektől és más kártevőktől. Egy másik módszer a dugványozás. A tarka fajták és néhány más fajta esetében csak a rókázás (novembertől januárig), az ásás (júniusban) vagy esetleg az oltás (februárban üveg alatt) működik.

A mogyoró szaporításának megbízható módja az úgynevezett vegetatív dugványos szaporítás. Novemberben elegendő az egészséges ágakról nagyjából 30 cm hosszú dugványokat vágni, amelyek nem lehetnek sokkal vastagabbak egy normál ceruzánál. Ezeket aztán könnyű, tápdús virágfölddel ellátott cserépbe dugjuk úgy, hogy egyharmaduk kilógjon, és nem árt gondoskodni a megfelelő öntözésről.

Tavasszal az egyes dugványokat megfestjük, és a következő őszi hónapokban már át is helyezhetjük őket állandó helyükre. A rókagomba vegetatív szaporításának másik módja a hibridizáció, amely a dugványozáshoz hasonlóan megőrizheti a fajta eredeti tulajdonságait. Az egész folyamat a fás hajtás talajba helyezéséből áll, ahol a szunnyadó rügy felébred és gyökeret ereszt.

A mogyoró kártevői és betegségei

A mogyoró általában nem szenved jelentősebb betegségektől. A kártevők azonban problémát jelenthetnek, mivel képesek nagy mennyiségű ízletes gyümölcsöt elpusztítani. Ami azt illeti, hogy milyen kártevőket vonz a mogyoró, a leghírhedtebbek természetesen a mókusok. Bár ezek az állatok gyakran feltűnésmentes benyomást keltenek, szinte a teljes termést el tudják vinni, kivéve a legvékonyabb ágak végén növő diókat.

A mogyoróból néha madarak is lakmároznak, de sokkal nagyobb veszélyt jelent a mogyoróbogár nevű kártevő. Ez a bogár a gyümölcsök kukacosodását okozza. Ha meg akarja védeni termését a mogyoróbogártól, akkor jó megelőzés a vegyszeres permetezés abban az időszakban, amikor a nőstény lerakja tojásait, június végén vagy július elején.

Dió betakarítása

A mogyorót akkor lehet betakarítani, amikor az egyes termések elkezdenek leválni az ágakról és a földre hullani, ami ősszel történik. Ha korábban szeretné megkóstolni, akkor már érés közben (nyár végén) is fogyaszthatja. Az érett dió azonban sokkal jobban alkalmas tárolásra, mivel zöld vagy barnás héjából könnyen ki lehet hántolni.

Az érett mogyoró egyszerűen lehullik a bokrokról és a fákról. Csak óvatosan rázza meg az ágakat, és máris felfoghatja a termést például egy előkészített ponyvában. A dióhoz hasonlóan természetesen megvárhatja, amíg a mogyoró lehull. Vigyázzon azonban, hogy ne hagyja őket túl sokáig a földön. A diót ezután jól meg kell szárítani a tárolás előtt.

Mogyoró ára és értékesítése

Szeretne mogyorófát a kertjébe, de nem hajlandó kis dióból termeszteni, vagy nincs dugványa? Ha igen, akkor természetesen vásárolhat magoncokat vagy nagyobb fákat, amelyeket otthon átültethet a kiválasztott helyre. Akár törökmogyoró, akár közönséges mogyoró iránt érdeklődik, az értékesítés közvetlenül a kertészeti boltokban és online is elérhető.

És milyen áron kapható a közönséges mogyoró? Ebben számos különböző tényező játszik szerepet. Természetesen mindig attól függ, hogy melyik konkrét fajtát keresi, hogy nem egy kevésbé megfizethető fajtáról van-e szó, és hogy milyen idős mogyorót keres. Nagy különbség lesz a csemeték és a három méter magas fák között. A kisebb mogyoróbokrok vagy fák ára azonban néhány euró és több tíz euró között mozog.

Milyen termesztési igényei vannak a mogyorónak?

A mogyoró viszonylag gyorsan növő és nagyon szívós fafaj. Szereti a napot, ezért ideális olyan helyre tenni, ahol sok napfényt kap, de ha ez nem lehetséges, akkor részleges árnyékban is megterem. A mogyoró nem túl igényes, ha a megfelelő alanyról van szó. A magasabb kalciumtartalmú vályog- vagy agyagos vályogtalaj az ideális. Problémás lehet viszont, ha a mogyorót olyan helyre ültetjük, ahol a talaj túl nehéz és vizes, vagy homokos, száraz talajba, amely nem tart meg elég vizet.

Mikor ültessünk mogyorócsemetéket?

A mogyorót tavasszal vagy ősszel kell elültetni, amikor nincs túl meleg vagy túl hideg odakint. Ideális esetben előre készítsen elő egy 1 méterszer 50 centiméteres gödröt, ahová a fát ültetni fogja. Előzetesen jól keverje fel a talajt, és adjon hozzá komposztot, egy kis istállótrágyát vagy mikorrhizát. Ha gazdag mogyorótermést szeretne, érdemes több különböző mogyorófajtát együtt ültetni, egymástól nagyjából 3-4 méter távolságra, hogy minden bokornak vagy fának bőven legyen helye.

Hogyan szaporítják a rókagombát?

A mogyorófű többféleképpen szaporítható. Az első a réteges magvetés, amelyet október-novemberben végeznek. A legelterjedtebb módszer a rókagomba vágással történő szaporítása, ami nagyon egyszerű. Ami a tarka fajtákat és más kultivátorokat illeti, itt a termesztők a mogyorószegfű hibridizálását (novembertől januárig), ásással (júniusban) vagy alternatívaként oltással (februárban) végzik.

Milyen kártevők fenyegetik a mogyorót?

Bár a mogyorófákat általában nem sújtják nagyobb betegségek, többféle kártevő is megtámadhatja őket. Ezek közé tartoznak a mókusok, amelyek szinte az egész termést képesek elvinni, de előfordulhatnak a dióból táplálkozó madarak, illetve a mogyorófa-rovar, amely a gyümölcsök kukacosodását okozza. Ezért érdemes a mogyorót június végén vagy július elején vegyszeres permetezéssel védeni.