Hogyan lehet sikeresen GYÖKERET NEVELNI a kertben és konténerekben?

Az egyik kissé elfeledett, de a konyhában széles körben felhasználható növény a torma. Viszonylag igénytelen faj, kis erőfeszítéssel minden kezdő nevelheti. Tanácsot adunk Önnek, hogy mi a legjobb módja a torma termesztésének ágyásban és konténerben, mikor ültessük a tormát és hogyan szaporítsuk a tormát, hogy mielőbb gazdag és ízletes termést kapjunk.

Miért termesztek tormát?

A torma (Armoracia rusticana) a tormafélék családjába tartozó növény, amely rokonságban áll a mustárral, a rutabagával, a vízitormával vagy a retekkel. Az emberek elsősorban erősen aromás hengeres gyökeréért termesztik, amely az összes említett faj közül a legcsípősebb. Főleg a konyhában használják főzelékként vagy fűszerként, de vannak, akik az emberi egészségre gyakorolt ​​pozitív hatásai miatt is nagyra értékelik.

A torma nagyon népszerű a termelők körében, mert könnyen termeszthető, és az elültetés után gyakorlatilag önálló életet él a kertben. Valójában csak megfelelő élőhelyre és időnkénti öntözésre van szüksége. Ezenkívül számos egészségügyi előnyt tartalmaz, beleértve a C-vitamint, ásványi anyagokat, fitoncideket és mustárolajokat. Ezek adják jellegzetes borsos ízét, de egyben gyógyászati ​​tulajdonságaiért is felelősek.

Torma termesztése a kertben

A tormát leggyakrabban ágyásokba ültetik, mivel elegendő hely kell körülötte a virágzáshoz. A fő hangsúlyt a megfelelő helyszín kiválasztására kell összpontosítania, amely ideális esetben részleges árnyékban legyen. Általában ilyenkor tanácsos egy helyet fenntartani a kertben a tormának, ahol rendszeresen termesztjük, mivel nagyon invazív.

A torma termesztésére szolgáló talaj legyen agyagos, gyommentes és jól vízelvezető. Előzetesen trágyázhatja jó minőségű komposzttal, elhasznált trágyával vagy ásványi műtrágyával. A száraz talaj teljesen alkalmatlan, mivel csak keskeny gyökereket hoz, de gondot okoz a vizes talaj is, mivel a gyökerek gyorsan elkorhadhatnak.

A növény gazdag gyökérrendszert alkot, amely egy fő gyökérből és több oldalgyökérből áll. Ha erőteljes tormát szeretne betakarítani, akkor a tenyészidőszak során többször is be kell avatkoznia. Húzza ki a növényt a földből, távolítsa el a vékony oldalgyökereket, és tegye vissza a tormát. Ezután helyreáll és tovább növekszik.

A következő fontos lépés a virágzat eltávolítása, amely egyes esetekben akár 150 centiméter magasságot is elérhet. A nagy, fehér, illatos virágok kialakulása ugyanis kimeríti a növényt, ami viszont a gyökérnövekedés hiányát eredményezi. A tenyészidőszakban ezért mindig virágzás előtt vágja le a virágzatot.

Torma termesztése konténerekben

Ha van egy kis kertje, vagy csak egy erkélye vagy terasza van, akkor felmerülhet a kérdés, hogyan lehet tormát termeszteni cserépben. Ez a lehetőség természetesen lehetséges, de az emberek közel sem teszik ezt olyan gyakran, mint a tormát az ágyásban. A torma gyökere nagyon nagy, és sok hely kell a megfelelő növekedéshez.

Ha a torma cserépben történő termesztésén gondolkodik, akkor a kulcs a megfelelő termesztőedény kiválasztása. Ennek elég nagynak kell lennie, mert ha túl kicsi cserépbe tormát ültetünk, akkor a gyökerek soha nem érik el a kívánt méretet. Ideális a legalább 40 centiméter magas és legalább ilyen széles edény, de még jobb a 60 centiméter átmérőjű.

TOP:   Hogyan neveljünk kilógó epret cserépben vagy dobozban?

Torma termesztése csőben

Egy másik lehetőség, amely a közelmúltban egyre népszerűbb, a torma csöves termesztése. Hogyan kell csinálni? A termelők közönséges PVC csöveket használnak, amelyeket közvetlenül a talajba süllyesztenek. Ez lehetővé teszi, hogy igazán nagy gyökereket kapjon, mivel a növények nem képesek oldalhajtásokat kiadni, ezért csak a főre koncentrálnak.

Torma termesztése magról

Mivel a tormát nem könnyű magból termeszteni (a tormával ellentétben), a legtöbb kertész kerüli ezt a módszert. Ennek oka az, hogy szükségtelenül időigényes, és nehéz tormamagot találni. Ha egy kerti boltba jársz, akkor sokkal nagyobb eséllyel lehet tormapalántát kapni gyökérdugvány formájában. Így gyorsan szaporíthatja a gyökeret anélkül, hogy a növényt hosszabb ideig nevelnie kellene.

Torma ültetése

Ha úgy döntött, hogy ezt az érdekes zöldséget termeszti, valószínűleg azon töpreng, hogyan és mikor ültessen tormát a kertjében. Ebben az esetben tudnia kell, hogy jelenleg kétféle módon lehet otthon tormatermeszteni, amelyek alapvetően különböznek egymástól. Ezek nevezetesen az évelő tormatermesztés, ahol a zöldséget évelőként ültetik, és a modern tormatermesztés, mint egynyári növény.

Évelő tormatermesztés

A Malines torma az egyik jól ismert és elismert fajta, kezdetben csípős a szájban és az orrban, de később édes. Ezt a fajta tormát a Kutná Hora melletti Malínban a 17. század óta termesztik, ahonnan széles körben exportálták külföldre. Régiónkban az emberek még mindig visszatérnek a malíni tormatermesztéshez. Ez az évelő növény egyik változata.

Ebben az esetben 2 cm vastag és 10 cm hosszú gyökérdugványokat használnak, amelyeknek nincs vegetatív teteje. A tormát ősszel vagy kora tavasszal ültetik, különösen 15 centiméteres mélységben és körülbelül 60 centiméteres távolságra egymástól. Fontos a dugványok helyes tájolása, hiszen a csúcsvégnek a talaj felszíne felé kell néznie, míg a gyökérvégnek a talajba kell néznie.

Amint megjelennek a hajtások, ideje elvégezni a megtermékenyítést. Kapával lazítsa meg a talajt az elültetett hajtásig, és távolítsa el szinte az összes hajtást (csak kettőt hagyjon a helyén). Távolítsa el az oldalsó gyökereket is, majd keverje vissza a talajt. Nyáron ismételje meg ezt a folyamatot, de ügyeljen arra, hogy ne sértse meg az alján lévő gyökereket.

A tormát ezután ősszel szüretelik, amikor a levelei megbarnultak, és az összes tápanyag fokozatosan a gyökereibe kerül. Ami a tormát illeti, először lazítsa meg a talajt, vegye ki az egész növényt, és vágja le a megvastagodott hajtást későbbi fogyasztás céljából. Ezután a gyökér felső részét, amely a levelekhez kapcsolódik, helyezze vissza a talajba. Ezután tegye vissza a talajt a helyére, amit ezután minden évben meg kell ismételnie. Megfelelő gondozás esetén a növények évtizedekig ugyanazon a helyen maradhatnak.

TOP:   PIPICHA: Mexikói fűszernövény tele ízekkel!

Évente torma termesztése

A tormatermesztés második és korszerűbb módja az egynyári termesztés, ahol már az első évben betakarítható. Ha ki akarod próbálni ezt a módszert, akkor az őszi tormaszüret során vegyél elő néhány ceruzavastagságú oldalgyökeret, ami egyenes lesz. Jelölje meg a felső végét, és tárolja őket homokos dobozban, hűvös helyen (például a pincében).

Ezután tavasszal távolítsa el a vékony gyökereket, és vágja le a körülbelül 20-25 centiméter hosszú dugványokat. Ezeket azután márciusban ültetik ki a kiválasztott helyre, konkrétan 15 centiméter körüli mélységbe. Enyhén ferdén, a vágás tetejével felfelé kell helyezni a talajba. Majd június végén húzzuk le a gyökereket, távolítsuk el a vékony gyökereket a középső részről, és helyezzük vissza a talajt.

Az egynyári gyökereket legkésőbb ősszel szüretelik le úgy, hogy az egész növényt eltávolítják a földről. A túlzsúfoltság elkerülése érdekében távolítson el minden növényi törmeléket az ágyásokról. Ezután távolítsa el leveleik gyökereit, és helyezze melegágyba vagy homokba. A gyengébb dugványokat ne dobjuk ki, mert tormapalántaként hasznosak lesznek a következő évre.

A torma szaporítása

A torma gazdagon elágazó gyökérrendszert alkot, amelyet kiváló regenerációs képessége jellemez. Csak vegetatívan szaporodik az anyanövényről ősszel leszedett gyökérdugványokkal. Még a gyökér apró darabjai is új növényré nőhetnek, amely idővel megnő. A többi tormafaj ezután nemcsak vegetatívan, hanem magvakkal is szaporítható.

Hogyan lehet felismerni a tormát?

A torma a tormafélék családjába tartozó növény, amelyet az emberek aromás gyökere miatt termesztenek. Valószínűleg Délkelet-Európából és Nyugat-Ázsiából származik, Közép-Európába pedig a népvándorlás idején került. Hatalmas karógyökere van, egyébként körülbelül 100-120 centiméter magasra nő. Májustól júniusig fehér rózsavirágzat díszíti.

Miért egyél tormát?

A torma gazdag C-vitamin forrás, de más hasznos anyagokban is, mint például A provitamin (karotin), ásványi anyagok (magnézium, vas, kalcium, kálium, foszfor), mustár illóolajok vagy esetleg antibakteriális és fitoncid komponensek. Csípős íze és sajátos illata miatt helyet kapott a gasztronómiában, ahol szószokhoz vagy húsok köretéhez használják. Ezenkívül gyógyszerként is használják.

Miben neveljünk tormát?

A tormát leggyakrabban ágyásban termesztik, mivel elegendő hely kell a megfelelő növekedéshez. Bár egyesek szívesebben termesztik a tormát cserépben, ez nem igazán ajánlott, mivel a növény nem tud megfelelően fejlődni. Lehetőség van azonban a tormát közvetlenül a talajba süllyesztett csőben termeszteni.

Hogyan ültessünk tormát?

A torma termesztésének két módja van. Az éves változatnál a dugványokat tavasszal átlósan, körülbelül 15 centiméter mélyre ültetik a talajba, majd nyáron eltávolítják a vékony gyökereket. Évelő módszerrel 2 centiméter vastag és 10 centiméter hosszú gyökérdugványokat ültetünk vegetatív csúcs nélkül. Ismét 15 centiméter mélyre helyezik be őket.