Hogyan neveljünk sikeresen újhagymát

Az újhagyma remek kiegészítője lehet sokféle ételnek, mivel nagyon aromás és enyhébb ízű, mint a klasszikus konyhai hagyma. A jó hír az, hogy ezeket a zöldségeket a saját kertedben is könnyedén termesztheted. Tanácsot adunk, hogy mikor ültessünk újhagymát, hogyan neveljünk újhagymát magról és hogyan gondozzuk megfelelően.

Mi az újhagyma?

Bár sokan úgy gondolják, hogy az újhagyma egy külön hagymafaj, ez valójában nem így van. Valójában itt nem is annyira a termesztett növény számít, sokkal inkább a betakarítás ideje. Ami számít, az az, hogy ez egy fiatal hagyma éretlen hagymákkal, amelyeket a teljes érés előtt betakarítanak. A legelterjedtebb vöröshagymafajták az Allium nemzetségbe tartozók, mint például a konyhai hagyma vagy a pro-növekvő hagyma.

Mivel az újhagymát éretlen formában szüretelik, íze enyhébb, mint a teljesen érett daraboké, és nagyon friss, így a klasszikus csípős hagymaízt ellenzők is élvezni fogják. Emellett alacsony kalóriatartalmú, és számos egészségügyi előnyt tartalmaz, többek között antioxidánsokat, rostot, A-, B-, C- és K-vitamint, folsavat és különféle ásványi anyagokat (kalcium, vas, kálium, magnézium).

Kiváló tulajdonságainak köszönhetően az újhagyma széles körben alkalmazzák a konyhában, ahol például saláták, levesek vagy szószok alapanyagaként használják. Emellett alkalmas különféle ételek ízesítésére, és gyakran adják kenhető, sós lepényekhez vagy tésztaételekhez. Megszórhatjuk azonban sima kenyérre is vajjal, krumplival vagy rántottával.

Az újhagymát hosszú, karcsú szárukról ismerhetjük fel, amelyek tetején fehéres hagymák találhatók, alul apró gyökerekkel. A tetején viszont a zamatos, dús zöld levelek kedvelőivé fejlődnek, amelyek a metélőhagymához vagy a petrezselyemhez hasonlóan különféle ételek díszítésére szolgálnak. Mindkét részt megeheti, azaz a hagymákat és a leveleket.

Újhagyma termesztése

Ha érdekli ez a zöldség, és szeretné saját maga termeszteni, örömmel fogja tudni, hogy nagyon egyszerű. A folyamat nagyon hasonlít a klasszikus konyhai hagyma termesztéséhez, de a kertészek különböző fajtákat használnak, és a betakarítási idők is eltérőek. További nagy előnye, hogy újhagymát termeszthetünk a kerti ágyásban, de akár az erkélyen vagy bent is.

Tavaszi hagyma termesztése a kertben

Az újhagymát elsősorban magról neveljük a kerti ágyásban, de természetesen palántákat is használhatunk. Mielőtt azonban ezt megtenné, válasszon megfelelő helyet, amely elegendő napfényt kap a nap folyamán. A tavaszi hagymákat azonban félárnyékban is lehet nevelni. A kiválasztott helynek azonban jól vízelvezetőnek kell lennie.

Ugyanilyen fontos az ilyen termesztéshez megfelelő hagymafajta kiválasztása. A kertészek erre a célra a Pompei, Gerda, Ranila vagy Rosa di Firenze fajtákat ajánlják. Ha a vetőmag mellett dönt, válasszon jó minőségű fajtát egy jó hírű kiskereskedőtől. Ha jobban szereti a palántákat, győződjön meg róla, hogy egészségesek, és nem mutatják károsodás vagy betegség jeleit.

A következő lépés az ágyások előkészítése, a tavaszi hagymáknak jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajra van szükségük. Ha túl nehéz és agyagos, dúsítsa komposzttal vagy más megfelelő műtrágyával, hogy segítse a növények megfelelő gyökeresedését, majd növekedését. Ezután minden attól függ, hogy a tavaszi hagymákat magról termeszti-e, vagy inkább a palántákat választja.

Mikor ültetik az újhagymát?

  • Újhagyma termesztése magról – az újhagyma vetése általában február végétől április elejéig történik, így késő tavasszal lehet betakarítani a növényeket. Csak tegye a magokat az előkészített talajba, majd fedje be őket vékony talajréteggel. Miután kikeltek, ki kell állítani a tavaszi hagymákat, hogy a palántáknak bőven legyen helyük.
  • Tavaszi hagymák termesztése palántákból – a tavaszi hagymákat ebben az esetben március végén vagy április elején kell ültetni. Az egyes hagymákat elég mélyen a talajba illesztjük, hogy a hagymák teteje kissé kilógjon, míg a többit talaj borítja. A távolságnak legalább 10 centiméternek kell lennie.

Bár ennek a zöldségnek a neve azt sugallja, hogy a tavaszi hagymáknál gyakori a tavaszi vetés, ősszel is megteheti. Ehhez különféle szívós fajtákat használnak, amelyek magját ritkábban, sekély sorokban vetik el. A növények ezután áttelelnek, és csak a következő évben láthatja a betakarítást. Ekkor az izzók valamivel nagyobbak lesznek.

A tavaszi hagymákat általában rendszeres öntözésre van szükség, különösen száraz napokon. Ezenkívül körülbelül havonta egyszer meg kell műtrágyáznia, ami elősegíti, hogy egészséges, erős növényeket neveljen, amelyeket élvezhet. Ezért a vegetációs időszakban adhatunk nekik nitrogént vagy szerves trágyát, de ne vigyük túlzásba, mert a túl sok műtrágya károsíthatja a növényeket.

Tavaszi hagymák termesztése otthon egy tartályban

A saját kerttel nem rendelkező termelők számára jó hír, hogy ezeket a zöldségeket közvetlenül a lakásban vagy az erkélyen termesztheti. Például tavaszi hagymák vetésével vagy cserépbe ültetésével. Ezután csak a friss hagymákat takarítja be, és amint a hagymák elfáradnak, amit a levelek sárgulásáról lehet tudni, a növényt hagyományos hagymaként termesztheti.

Újhagyma termesztése törmelékből

Az újhagyma termesztésének másik módja a hagymatörmelék felhasználása. Ha vásárolt egy csomó újhagymát és annak gyökereit a boltban, de csak a hagymát dolgozta fel, akkor lehetősége van saját termesztésére. Egyszerűen vágja le a növény alsó részét (a hagymát a gyökerekkel) körülbelül 4-5 centiméteres méretben, és helyezze egy üveg vízbe.

Annak érdekében, hogy sikeresen nevelhessük a tavaszi hagymákat az ablakpárkányon vagy esetleg a konyhapulton, minden növény szárának közvetlenül a víz felett kell lennie. Néhány napon belül észre kell vennie, hogy új hajtások kezdenek kihajtani a tetején. Ha a bimbók elég nagyok, levághatja őket, és felhasználhatja őket a konyhában. Ezután újraindul a levélnövekedés.

Mivel az újhagyma nagy megerőltetés nélkül termeszthető beltérben, a kertészkedésben még nem tapasztalt emberek is kipróbálhatják. Csak annyit kell tennie, hogy időnként lecseréli a vizet édesvízre, és világos helyet kell választania a növények számára. Ha a gyökerek nagyon megnőttek, a hagymát akár ágyásba vagy cserépbe is átültethetjük további termesztéshez.

Mikor kell betakarítani a tavaszi hagymákat?

A tavaszi hagymákat akkor lehet betakarítani, ha leveleik körülbelül 15 centiméteresek. Általában 8-10 héttel a vetés után érnek az ágyásban (ha palántáról nevelték ki, korábban). Az emberek általában fokozatosan betakarítják őket, mivel nem alkalmasak hosszú távú tárolásra. Levághat néhány levelet, vagy kitépheti az egész növényt a hagymával és a gyökerekkel együtt.

Hogyan birkózik meg a hagyma a tavaszi ágyneművel?

A tavaszi hagymáknak megfelelő, napos vagy félárnyékos, jó vízelvezetésű termőhelyre van szükségük. Az ágyásokat öntözni és komposzttal vagy más műtrágyával dúsítani kell. A vetést február végétől április elejéig kell végezni, de ha inkább tavaszi hagymás palántákat szeretne elvetni, akkor március végén vagy április elején helyezze a talajba. Ezután rendszeresen öntözni kell a növényeket.

Hogyan neveljünk tavaszi hagymát beltérben?

A tavaszi hagymákat nevelhetjük cserépben és dobozban, de a maradékokból közvetlenül vízben is. Ebben az esetben a hagymákat és gyökereiket egy tégelybe helyezzük úgy, hogy a szár közvetlenül a felszín felett legyen. Néhány nap elteltével új levelek kezdenek kikelni, amelyeket aztán lehet betakarítani és felhasználni a konyhában.

Mit használnak az újhagymából?

Magukat az apró hagymákat használhatjuk a konyhában, de a mélyzöld leveleket is, amelyek egyfajta legyezőt alkotnak a száron. Különféle kenhető kenések, levesek, szószok, sós piték, omlettek, saláták, mártogatós vagy tésztaételek alapanyagaként használják. Emellett az újhagyma is népszerű az ázsiai konyhában.

Meddig áll el az újhagyma?

Ez a zöldség nem nagyon alkalmas a hosszú távú tárolásra, ezért ajánlott a csírákat fokozatosan betakarítani, majd azonnal felhasználni. Például, ha újhagymát vásárol a boltban, néhány napig tárolhatja a hűtőszekrényben. Kint nagyon gyorsan megfonnyad, mert a hagyományos konyhai hagymával ellentétben több vizet tartalmaz.