Új házba költözik és a belső berendezéssel foglalkozik? Vagy esetleg felújítana egy régebbi lakást, amelyet szeretne tetszés szerint berendezni? Ebben az esetben valószínűleg azon is gondolkodik, hogyan fog kinézni az új konyhája, és hogyan rendezze el az egyes szekrényeket vagy készülékeket. Tanácsot tudunk adni Önnek a konyhaszekrények ideális magasságáról, valamint a felső szekrények és a munkalap közötti távolságról.
Ergonómiai szabályok
Míg a legtöbb más helyiségben általában a személyes ízlés játssza a legfontosabb szerepet, a konyha berendezésénél mindenképpen figyelembe kell vennie a dolgok praktikus oldalát. Ha ugyanis nem gondolsz eléggé a térre és annak jövőbeli használatára, akkor a végén még a főzés közben is rosszul érzékelheted a környező elrendezést, és a főzés csak kellemetlen munkává válik.
A konyhában lévő munkalap magassága, a munkalap feletti szekrények magassága és a konyhaterület általános elrendezése csak néhány olyan tényező, amely nagy hatással van a főzés hatékonyságára, és befolyásolhatja, hogy otthonosan érzi-e magát a térben. Azonban nemcsak az egyes konyhai elemek magasságáról van szó, hanem természetesen a mélység és a szélesség is fontos.
Bár manapság sok tervező mindent megtesz azért, hogy a konyha minél jobban nézzen ki, a helyiség rendeltetése továbbra is a legfontosabb, ez pedig az ételkészítés. Éppen ezért minden méretnek, amelybe természetesen a konyhai munkalap magassága is beletartozik, az ergonómiai szabványokat kell követnie, így biztosítva a maximális elégedettséget a helyiséget használó személy számára.
Szabványos konyhaszekrény magasság
Az egyik legfontosabb paraméter, amellyel foglalkoznia kell, a konyhai munkafelület magassága. Ha a konyhai munkalap magassága megfelelő, soha nem kell feleslegesen görnyednie az ételkészítés közben. Ha a konyhai felső szekrények magassága is megfelel az Ön igényeinek, nem kell majd minden alkalommal zsámolyt fognia, amikor egy bögrét szeretne kivenni a felső polcról.
A konyhaszekrény megfelelő magassága több paramétertől függ, többek között a térbeli lehetőségektől, a tárolóhely iránti igénytől, de elsősorban a konyhát leggyakrabban használó személy magasságától. Ha egy 160 centiméter magas nő minden nap főz otthon, akkor biztosan más konyhaszekrénymagassággal érzi majd jól magát, mint egy 190 centiméteres férfi.
Az ergonómia vasszabálya szerint, ha egy férfi a konyhapultnál áll, és derékszögben behajlítja a karját, a karjának körülbelül 15 centiméterrel a munkafelület fölött kell lennie. A körülbelül 5 és 20 centiméter közötti tartományt elfogadhatónak tartják, mivel a különböző tevékenységek különböző magasságokhoz illeszkedhetnek, és feltételezhető, hogy a konyhában valószínűleg más emberek is tartózkodnak.
A konyhabútor klasszikus magassága (azaz a munkafelület, ahol az ételek elkészítése történik) 80 és 95 centiméter között mozog. Az adott felhasználók magasságától függően azonban az alábbiak szerint kell beállítani:
- testmagasság 150-160 centiméter – munkalap magassága 80-82 centiméter,
- 160 és 170 centiméter közötti testmagasság – 85-86 centiméteres munkalap magasság,
- magasság 170 és 180 centiméter között – munkalap magassága 90-91 centiméter,
- 180 centiméter feletti testmagasság – munkalap magassága 94-95 centiméter.
Ezek a méretek azonban elsősorban a munkaterületre vonatkoznak, ahol a hozzávalókat vágja, a tésztát dolgozza fel vagy a cukorkát vágja ki. A mosogató és a főzőzóna (tűzhely vagy főzőlap) speciális eset. Bár sok konyhában ezek az elemek a munkafelülettel egy szintben vannak, egyes esetekben az egyes felületek magassága változik.
A főzőzóna a munkalapnál 10 centiméterrel lejjebb is elhelyezhető, így jobban rálátunk arra, hogy mi történik valójában az edényekben, és könnyebbé válik a nehéz edények kezelése vagy a leves hosszú ideig tartó kavargatása.
Az étel- és mosogatózóna ennek teljes ellentéte. A mosogató magasságának ideális esetben 10-15 centiméterrel magasabbnak kell lennie, mint a normál konyhai munkalap magassága. Ennek oka egyszerű – a megemelt pozíció megkönnyíti a tisztítandó edények és hozzávalók kezelését. Ugyanakkor elkerülhető, hogy állandóan a mosogató fölé kelljen hajolni.
A konyhaszekrények mélysége
A konyhagyártók általában olyan szekrényeket kínálnak, amelyek egy sorozaton belül szabadon kombinálhatók, hogy a rendelkezésre álló helyet a legjobban kihasználó változatot hozzák létre. Keskeny darabokat is kínálnak, amelyekkel a konyhai összeállítás a kívánt méretre kiegészíthető. Ezenkívül természetesen atipikus bútorok is létrehozhatók, de ez a lehetőség általában drágább.
A standard munkalap mélysége 60 centiméter. Középső sziget esetén ez akár 120 centiméter is lehet. Ez a hely nemcsak az eszközök és hozzávalók kezeléséhez optimális, hanem a szakértők szerint a főzéshez is ideális. Reálisan nézve általában nem fogja kihasználni a teljes munkafelületet, mert a kisgépeket hátul tárolja.
Gyakran megfeledkeznek a konyha előtti térről, amelynek szintén meg kell felelnie bizonyos előírásoknak, hogy kényelmesen elérje az összes szekrényt és gond nélkül tudja kezelni az összes készüléket. A konyhabútor előtti térnek (azaz a konyhabútor és a fal között, illetve a szekrények között, ha a konyha U alakú) legalább 100-110 centiméteresnek kell lennie. A nagyobb távolság természetesen jobb, mert így két ember is elfér a konyhában.
A konyhaszekrények hossza
Ami a munkafelület hosszát illeti, ez sokkal változékonyabb, mint a többi méret. Ez főként a rendelkezésre álló helytől és attól függ, hogy milyen konyhai elrendezési lehetőségek állnak rendelkezésre. A kényelmes és hatékony ételkészítéshez legalább 70-120 centiméter szabad helyre van szüksége. Ezután természetesen hozzáadjuk a főző- és mosogatóhelyet.
A konyhai felső szekrények magassága
Míg az alsó szekrények mélysége általában 60 centiméter, a felső szekrények általában sekélyebbek. Ennek ellenére ügyelnie kell arra, hogy ne legyenek túl alacsonyan a munkafelület felett, mivel útban lehetnek az ételkészítés vagy a mosogatás közben. Emiatt a felső szekrényeknek a munkalaphoz képest mért magasságának is megvannak a maga szabályai.
A felső szekrényeket általában a munkalap tetejétől 50 és 52 centiméter között helyezik el (a konyhai felső szekrények ideális mélysége 35 centiméter). Ha Ön magasabb, és néhány centiméterrel magasabbra szereli őket, az nem számít. De természetesen a felső szekrények elhelyezkedése attól is függ, hogy milyen magasra szeretné a konyhaszekrényeit.
A legfontosabb, hogy mindent kényelmesen elérhessen. Néha a felső szekrények 90 centiméter magasak is lehetnek, és általában három különálló részre vannak osztva belül (a két alsó szekrényt általában jobban használják). A 70 centiméteres szekrények azonban gyakoribbak. Ettől a paramétertől függően az egész konyha magassága elérheti akár a 2,5 métert is.
Készülékek és munkafelületek szervezése
Ha jelenleg azon gondolkodik, milyen konyhai elrendezést válasszon, hasznosnak talál néhány jó tippet. A főzőlap például soha ne a konyha sarkában helyezkedjen el, hanem kétoldalt tiszta munkafelülettel elválasztva. Ideális esetben ez mindkét oldalon legalább 50 centiméteres legyen, ahová szükség esetén gyorsan el tudod tenni a forró edényt.
A páraelszívó alsó élének legalább 65 centiméterrel az elektromos főzőközpont felett kell lennie (gázüzeműeknél 75 centiméterrel). Ami a sütőt illeti, egyre népszerűbb, hogy ezt a készüléket magasabbra, azaz a főzőlaptól elkülönítve helyezzük el. Ugyanez vonatkozik a mikrohullámú sütőre is, amelyet a sütőhöz hasonlóan derék- vagy szemmagasságban helyeznek el.
A konyhaszekrény lábazatmagassága általában 10 és 20 centiméter között mozog, de természetesen az Ön igényeihez igazíthatja, és további tárolóhelyet alakíthat ki. Ha bárpultot szeretne, akkor a mélysége 32 és 40 centiméter között legyen, a magassága pedig ideális esetben 110 és 125 centiméter körül legyen.
Konyha elrendezése
A konyha különböző zónáinak elrendezése mindig legyen hatékony és praktikus, hogy ne kelljen állandóan egyik helyről a másikra mozogni. Mindennek kényelmesen, könnyen elérhető helyen kell lennie. A hűtőszekrény, a tűzhely és a mosogató közötti tér általában a legforgalmasabb, és néha „mágikus háromszögnek” is nevezik. Oldalainak hossza ne legyen túl nagy, ideális esetben 4,5-6,5 méter.
Népszerű konyhai elrendezési lehetőségek:
- Lineáris konyhai elrendezés (egyetlen egységet alkotva),
- L alakú sarokkonyha,
- U alakú sarokkonyha,
- párhuzamos elrendezés (két egymással szemben lévő rész),
- munkasziget (különálló terület),
- ezen elrendezések egyéb kombinációi.
Mekkora a konyhaszekrény szabványos magassága?
A konyhában a munkafelület magasságának az ergonómiai szabályokat kell követnie. Fontos annak a személynek a testmagassága, aki a konyhában leggyakrabban fog mozogni, és a könyökben derékszögben behajlított karjainak körülbelül 15 centiméterrel a munkafelület felett kell lenniük. A testmagasságtól függően a konyhai munkafelület magassága 80 és 95 centiméter között mozog.
Mi a konyhai munkalap szokásos mélysége?
A normál munkalap-mélység 60 centiméter, sziget esetén pedig 120 centiméter, ami optimális a konyhai eszközök kezeléséhez és a főzéshez. A konyhabútor előtt is legyen elég hely, legalább 100-110 centiméter, hogy a szekrények és a készülékek kényelmesen kinyithatók legyenek.
Mekkora legyen a konyha felső szekrényeinek magassága?
A felső szekrények általában 50-52 centiméterre helyezkednek el a munkalap tetejétől, és ideális esetben 35 centiméter mélyek. Természetesen, ha valaki magasabb, másképp is beépítheti őket. Figyelembe kell azonban venni az egyes szekrények magasságát is. Ez leggyakrabban 70 centiméter, de a 90 centiméteres méretet is használják.
Hogyan rendezzük el a készülékeket és a munkafelületeket?
A főzőlap soha ne a konyha sarkában helyezkedjen el, hanem két oldalról egy-egy tiszta munkafelület (mindkét oldalon legalább 50 centiméter) válassza el. Ezenkívül 10 centiméterrel lejjebb helyezheti a munkalapnál, a páraelszívó alsó széle pedig legalább 65 centiméterrel az elektromos főzőközpont fölött legyen. A mosási zóna néha 10-15 centiméterrel magasabb a munkalapnál, az alja pedig általában 10-20 centiméterrel magasabb.