7 kedvenc recept LENNMAGGAL

Mivel az orvosok Ă©s a tĂĄplĂĄlkozĂĄsi szakemberek szerint a lenmag nagyon pozitĂ­van befolyĂĄsolja az emberi egĂ©szsĂ©get, ez a szuperĂ©lelmiszer olyan Ă©rtĂ©kes összetevƑ lett, amelyet az emberek naponta hasznĂĄlnak a konyhĂĄban. Éppen ezĂ©rt van nĂ©hĂĄny Ă©rdekes lenmagreceptĂŒnk is, amelyeket mindenkĂ©ppen Ă©rdemes kiprĂłbĂĄlni.

Lenmag joghurthoz

ElƑször is kivĂĄlasztottuk neked az utasĂ­tĂĄsokat egy Ă­zletes reggeli elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez, amelyet minden nap nyugodtan Ă©lvezhetsz. A lenmaggal kĂ©szĂŒlt joghurt az egyik legegyszerƱbb mĂłdja annak, hogy felhasznĂĄljuk ezt az összetevƑt, Ă©s mĂ©gis megkapjuk az ajĂĄnlott napi adagot. Ne feledje azonban mindig, hogy a lenmagot bƑsĂ©ges vĂ­zzel kell fogyasztani.

EgyszerƱen kĂ©szĂ­tsen egy tĂĄlkĂĄt a kedvenc joghurtjĂĄbĂłl, Ă©s tegyen a tetejĂ©re frissen Ƒrölt vagy zĂșzott lenmagot (vagy a hƱtƑben tĂĄrolt, illetve vĂ­zben ĂĄztatott lenmagot). HozzĂĄadhatja kedvenc gyĂŒmölcsĂ©t, diĂłfĂ©lĂ©ket vagy csokolĂĄdĂ©forgĂĄcsot is. A lenmag zabkĂĄsĂĄba keverve is ugyanolyan jĂł Ă­zƱ.

EzenkĂ­vĂŒl a lenmagot kefirrel is keverheti, amely ĂĄllĂ­tĂłlag remekĂŒl megszabadĂ­tja a szervezetet a szennyezƑdĂ©sektƑl. Ezt a keverĂ©ket Ă©rdemes Ă©hgyomorra fogyasztani körĂŒlbelĂŒl 3 hĂ©tig, de csak akkor, ha jĂł egĂ©szsĂ©gnek örvend. Terhes Ă©s szoptatĂłs nƑknek kerĂŒlniĂŒk kell ezt a kĂ©regfajtĂĄt, hacsak nem konzultĂĄlnak elƑbb orvosukkal.

HĂĄzi granola lenmaggal

A lenmag a hĂĄzi granola rĂ©szekĂ©nt is jĂłl mƱködik. ElkĂ©szĂ­tĂ©se termĂ©szetesen teljesen ÖntƑl Ă©s Ă­zlĂ©sĂ©tƑl fĂŒgg. Azonban hasznĂĄlhatja az alapreceptet, amelyhez szĂŒksĂ©ge lesz:

  • 300 gramm pehely (tönkölybĂșza vagy zabpehely)
  • 100 gramm kesudiĂł
  • 50 gramm mogyorĂł
  • 50 gramm szeletelt mandula
  • 50 gramm lenmag
  • 30 gramm szeletelt kĂłkuszdiĂł
  • SzĂĄrĂ­tott banĂĄn vagy mĂĄs gyĂŒmölcs
  • 2 evƑkanĂĄl kĂłkuszolaj
  • 2 evƑkanĂĄl mĂ©z
  • 1 evƑkanĂĄl kakaĂł


MelegĂ­tsĂŒk elƑ a sĂŒtƑt körĂŒlbelĂŒl 160 °C-ra, Ă©s bĂ©leljĂŒnk ki egy tepsit sĂŒtƑpapĂ­rral. EzutĂĄn keverje össze az összes szĂĄraz hozzĂĄvalĂłt, a mĂ©zet Ă©s a kĂłkuszolajat kĂ©sƑbb adja hozzĂĄ. Ha minden kĂ©szen van, tegye a keverĂ©ket a sĂŒtƑlemezre, Ă©s sĂŒsse körĂŒlbelĂŒl 30 percig, idƑnkĂ©nt megkeverve a granolĂĄt, hogy minden oldalrĂłl jĂłl megbarnuljon. MiutĂĄn kivette a keverĂ©ket a sĂŒtƑbƑl, Ă©s hagyta kihƱlni, tĂĄrolja egy zĂĄrhatĂł, lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł edĂ©nyben.

LenmagvakbĂłl kĂ©szĂŒlt kenhetƑ

NĂ©pszerƱsĂ©ge miatt a lenmag elĂ©g gyakran megjelenik a kenhetƑ receptekben. IdeĂĄlis hozzĂĄvalĂł a tĂșrĂłkrĂ©mekhez, frisssajtkrĂ©mekhez vagy kĂŒlönbözƑ zöldsĂ©gkrĂ©mekhez.

Lenmag tea

TermĂ©szetesen a lenmagot fƑzet formĂĄjĂĄban is fogyaszthatjuk. Ezt könnyen elkĂ©szĂ­theted 1 evƑkanĂĄl lenmagbĂłl, amelyet 0,5 liter vĂ­zben 5 percig forralsz. Az Ă­gy kapott fƑzetet aztĂĄn fƑleg krĂłnikus szĂ©krekedĂ©s esetĂ©n Ă©s kĂ©miai antibiotikumokkal valĂł kezelĂ©s utĂĄn hasznĂĄljĂĄk, mivel segĂ­t helyreĂĄllĂ­tani a termĂ©szetes bĂ©lflĂłrĂĄt, de a szĂŒlĂ©s elƑtt ĂĄllĂł kismamĂĄk vagy a gyomorfekĂ©lyben szenvedƑk is dicsĂ©rik.

Lenmag keksz

SzeretnĂ©l finom rĂĄgcsĂĄlnivalĂłt kĂ©szĂ­teni lenmagbĂłl? Ebben az esetben talĂĄn tetszeni fog a sajtos lenmagkeksz receptje, amely nagyon egyszerƱ. Az elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez szĂŒksĂ©ged lesz rĂĄ:

  • 40 gramm finomra Ƒrölt lenmag
  • 40 gramm reszelt sajt (ideĂĄlis esetben parmezĂĄn)
  • 5-10 gramm szezĂĄmmag
  • 50 milliliter vĂ­z
  • OlĂ­vaolaj
  • SĂł

Az Ƒrölt magokat keverjĂŒk össze a reszelt sajttal (a tĂ©szta finomabb ĂĄllagĂĄnak Ă©rdekĂ©ben azonban a sajtot a magokkal egyĂŒtt is ledarĂĄlhatjuk). EzutĂĄn adjuk hozzĂĄ a vizet ehhez a keverĂ©khez, sĂłzzuk meg egy kicsit, Ă©s hagyjuk nĂ©hĂĄny percig ĂĄllni. MiutĂĄn a tĂ©szta pihent, nagyon enyhĂ©n meglocsoljuk olĂ­vaolajjal, Ă©s vĂ©kony palacsintĂĄvĂĄ sodorjuk (ideĂĄlis esetben kĂ©t tepsi között). MinĂ©l vĂ©konyabb, annĂĄl ropogĂłsabb lesz a kapott keksz.

A kinyĂșjtott palacsinta tetejĂ©t megszĂłrjuk szezĂĄmmaggal, amely elhagyhatĂł, vagy mĂĄs magvakkal vagy mĂĄkkal helyettesĂ­thetƑ. EzutĂĄn a tĂ©sztĂĄt kisebb nĂ©gyzetekre vagy mĂĄs kĂ­vĂĄnt formĂĄkra vĂĄgjuk, 160 °C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑbe tesszĂŒk, Ă©s kb. 30 percig sĂŒtjĂŒk. EzutĂĄn a kekszeket a vĂĄgĂĄsoknak megfelelƑen megtörjĂŒk, megfordĂ­tjuk, Ă©s mĂ©g kb. 10 percig sĂŒtjĂŒk, amĂ­g szĂ©p ropogĂłsak lesznek.

A kĂ©sz kekszeket önmagukban vagy a kedvenc kenƑcsĂŒnkkel tĂĄlalhatjuk. Ha marad belƑle, a kekszeket szĂĄraz, visszazĂĄrhatĂł edĂ©nyben tĂĄrolhatja. TĂĄlalĂĄs elƑtt rövid idƑre Ășjra felmelegĂ­thetjĂŒk Ƒket a sĂŒtƑben, hogy visszanyerjĂ©k ropogĂłssĂĄgukat.

Lenmag turmix

Kedvet kapott egy turmixhoz, Ă©s szĂ­vesen gazdagĂ­tanĂĄ azt lenmaggal? Semmi gond. Egy ilyen ital elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez szĂŒksĂ©ged lesz:

  • 2 teĂĄskanĂĄlnyi zĂșzott lenmag
  • 1 csĂ©sze fehĂ©r joghurt
  • 70 milliliter vĂ­z
  • Egy teĂĄskanĂĄl mĂ©z
  • GyĂŒmölcs Ă­zlĂ©s szerint

Öntse forrĂł vĂ­zzel a zĂșzott lenmagot, Ă©s hagyja ĂĄllni, amĂ­g a keverĂ©k kihƱl. EzutĂĄn tegye a joghurtot, a kivĂĄlasztott gyĂŒmölcsöt (pĂ©ldĂĄul epret, ĂĄfonyĂĄt, mĂĄlnĂĄt vagy banĂĄnt), a mĂ©zet Ă©s a lenmag-vĂ­z keverĂ©ket egy turmixgĂ©pbe, turmixolja simĂĄra, Ă©s öntse az elƑkĂ©szĂ­tett ĂŒvegbe.

Lenmag helyett tojĂĄs

Kevesen tudjĂĄk, de a lenmag tojĂĄs, margarin vagy olaj helyettesĂ­tĂ©sĂ©re is hasznĂĄlhatĂł a sĂŒtĂ©snĂ©l. 1 tojĂĄs helyettesĂ­tĂ©sĂ©hez körĂŒlbelĂŒl 1 evƑkanĂĄl zĂșzott magra Ă©s 3 evƑkanĂĄl vĂ­zre van szĂŒksĂ©g. SƑt, egyesek a liszt egy rĂ©szĂ©t is megprĂłbĂĄljĂĄk a lenmaggal helyettesĂ­teni. Ha ezzel az összetevƑvel sĂŒtĂŒnk, a kapott termĂ©kek ĂĄltalĂĄban sƱrƱbbek Ă©s kevĂ©sbĂ© volumenesek, de nagyon finomak.