A len első említései már az ókori görög, kínai és indiai kéziratokból származnak, de természetesen a Bibliában is találunk utalásokat a növényre. Az orvosok már a legrégebbi gyógyszerkönyvekben is tanácsolták, hogy érdemes a lenmagot egészségügyi okokból használni. Nem csoda tehát, hogy a lenmagot termő szerény növény az egész világon elterjedt, és ma már az egyik legnépszerűbb mezőgazdasági növény, különösen a mérsékelt éghajlaton.
Lenmag hatása és egészség
A lenmag pozitív hatásait ma már a táplálkozási szakemberek és a táplálkozási terapeuták, valamint az orvosok is elismerik, élükön a nőgyógyászokkal. Első pillantásra nyilvánvaló, hogy a lenmag nagyon pozitív hatással van az emberi egészségre, feltéve, hogy megfelelő mennyiségben fogyasztják, és az emberek nem viszik túlzásba az étrendjükben.
Mivel a lenmag omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a mi körülményeink között élő emberek általában nem fogyasztanak elegendő mennyiségben, ezért nagyon értékes alapanyag. A lenmagon kívül ennek az egészséges zsírnak a legnagyobb forrása a hal, amely nálunk nem képezi olyan nagy részét az étrendnek, mint például a tengerparti helyeken.
Az omega-3 zsírsavak elsősorban azért fontosak, mert elősegítik a megfelelő növekedést és fejlődést, megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint segítenek az életveszélyes ritmuszavarok, a veszélyes vérrögök és az artériák korróziója (érelmeszesedés) elleni védelemben. Emellett csökkentik a magas vérnyomást, a vércukorszintet és a magas koleszterinszintet.
Az emberek azonban a lenmagot béltisztításra és olyan gyomor-bélrendszeri problémákra is használják, mint a székrekedés, vastagbélgyulladás, fekélyes vastagbélgyulladás, gyomorhurut, vékonybélgyulladás (enteritis) és irritábilis bél szindróma. Egyesek a csontritkulás vagy bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkentésére is ajánlják.
A lenmag hívei azonban más felhasználási módokat is találtak ennek a szuperételnek. Kiválóan alkalmazható cukorbetegség ellen is, segít a veseproblémáknál, és állítólag fontos szerepet játszik a szisztémás lupus erythematosus (SLE) kezelésében. A lenmag egyéb betegségek, amelyek elfojtásában a lenmag vélhetően segít, közé tartoznak a hólyaghurut, a reumás ízületi gyulladás, a torokfájás és a felső légúti fertőzések.
Ráadásul a szakértők szerint a lenmag elősegíti a fogyást, ami biztosan tetszeni fog mindenkinek, aki fogyni próbál. Magas oldható rosttartalmának köszönhetően lassítja az emésztést, így az emberek kevésbé érzik magukat éhesnek, és kevésbé hajlamosak a túlevésre. Ráadásul egy evőkanál lenmag csak valamivel 40 kalória körül tartalmaz.
Néhányan aztán a hajukra is kipróbálják a lenmag főzetét, mivel ez az összetevő állítólag ragyogóbbá és dúsabbá teszi a hajukat. Mivel a lenmag gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, a közvetlenül a bőrre felvitt olaj vagy a magvakból kevert keverék ezután segíthet a pattanások, égési sérülések, ekcéma, fekélyek vagy pikkelysömör elleni küzdelemben.
Lenmag a terhesség alatt
A lenmag a nőgyógyászok szempontjából is értékes alapanyag, akik jól ismerik jótékony hatásait. Nemcsak a szervezet hormonális egyensúlyának helyreállításában segít, hanem a nők számos más okból is dicsérik. Olyan nyersanyag, amely enyhíti a menstruáció előtti problémákat, mint a has-, hát- és mellfájás, de segít a nőknek a rendszeres ciklus kialakításában is, és hasznos a menopauzával kapcsolatos problémák (hőhullámok, túlzott izzadás, székrekedés) esetén is.
Az interneten rengeteg információ található arról is, hogy hogyan használjuk a lenmagot a terhesség alatt, és miért előnyös, illetve miért nem előnyös a várandós kismamák számára. Kíváncsi, hogyan fogyasszon lenmagot a terhesség alatt? Míg egyesek azt állítják, hogy a lenmag hatásait még nem kutatták kellőképpen, ezért a terhesség első hónapjaiban veszélyes lehet, mások nem rajonganak érte.
A legjobb tehát, ha beszélsz a nőgyógyászoddal a lenmag terhesség alatti fogyasztásáról, aki tanácsot fog adni, hogyan fogyaszd a lenmagot a terhesség alatt, és hogy megfelelő-e számodra. Ha még mindig próbálkozol a babával, ajánlott kipróbálni egy tisztítókúrát, amely magában foglalja a lenmag fogyasztását.
A nők néha a terhesség alatti székrekedés ellen is szednek lenmagot, mivel ezek a nehézségek gyakran kellemetlenné teszik a várandós kismamák életét a terhesség alatt. Ennek oka, hogy a magok megkötik a káros anyagokat, és ki tudják juttatni azokat a szervezetből. Segíthetnek a gyomorfájáson is, enyhítik a kellemetlen gyomorégést, és hashajtó hatásúak.
Lenmag szülés előtt
Hogyan kell szedni a lenmagot szülés előtt? A szülés előtti lenmag főzet állítólag nagyszerűen megkönnyíti az utódok világra jövetelét. Az orvosok azt javasolják, hogy körülbelül a terhesség 35. és 37. hete között kezdje el fogyasztani, 3-5 héttel a szülés várható időpontja előtt. A lenmag nemcsak a szülést könnyíti meg és nedvesíti a szülőcsatornát, hanem állítólag az anyatej termelődését is elősegíti.
Ami a szoptatáshoz használt lenmagot illeti, a vélemények megoszlanak. Egyesek ajánlják ezt az ételt az újdonsült anyáknak, mások inkább szkeptikusak vele kapcsolatban. A lenmag szedésével kapcsolatban azonban ismét érdemes konzultálni az orvossal vagy a táplálkozási terapeutával.
„A LENMAG SEGÍT A SZÜLÉSBEN”
Lenmag: mellékhatások
Bár a lenmag elsősorban pozitív tulajdonságairól ismert, bizonyos esetekben a lenmag meglehetősen negatívan befolyásolhatja az egészséget. Ha túlzásba viszi az adagolást, és túl sok lenmagot fogyaszt, valószínűleg megnő a napi székletszám, valamint néhány kellemetlen gyomor-bélrendszeri egészségügyi probléma.
A lenmag fogyasztása után például hányingert tapasztalhat, és gyakori problémák közé tartozik a hányás, a hasmenés, a puffadás, a székrekedés és a súlyos hasi fájdalom. Ugyanez vonatkozik a túl nagy dózisú lenmagolaj fogyasztására is. Ezek a mellékhatások általában minimalizálhatók a megfelelő ivási rend betartásával és a nap folyamán elegendő víz fogyasztásával. Egyes érzékenyebb egyének azonban allergiásak is a lenmagra.
Minden cukorbetegségben, hormonális problémában vagy véralvadási zavarban szenvedő betegnek konzultálnia kell orvosával a lenmag fogyasztásáról. Mivel a lenmagban található rostok befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek és étrend-kiegészítők felszívódását, ideális esetben az ilyen problémák elkerülése érdekében ezt az alapanyagot az említett anyagoktól eltérő időpontban kell fogyasztani.
A lenmag felhasználása/alkalmazása
Hogyan használjuk a lenmagot, hogy ez az alapanyag a lehető legjobb hatással legyen az egészségünkre? Először is fontos a helyes adagolás, amely nem haladhat meg egy bizonyos napi keretet, de az is szerepet játszik, hogy milyen formában fogyasztjuk a lenmagot. Legyen szó a friss változatról, a zúzott lenmagról vagy a lenmagolajról, mindegyik változat megtalálja a helyét az étrendünkben.
Lenmag: adagolás
Mivel a lenmag túladagolás esetén kellemetlen emésztési problémákat okozhat a lelkes fogyasztóknak, sokan kérdezik, hogyan lehet ilyen probléma nélkül fogyasztani a lenmagot, és mi az a napi adag lenmag, amit az orvosok biztonsággal javasolhatnak.
Természetesen mind a lenmag, mind a lenmagolaj helyes adagolása számos különböző tényezőtől függ, például a fogyasztó egészségi állapotától és életkorától. Általánosságban jelenleg nagyjából napi 1-2 evőkanálnyi zúzott magot javasolnak, de ha bizonytalan, a legjobb, ha konzultál orvosával vagy táplálkozási szakemberrel a megfelelő mennyiségről. Fontos továbbá a megfelelő ivási rend fenntartása.
Lenmag: fogyasztás
Ami a fogyasztást illeti, a lenmag a legtöbb tápanyagot betakarítva tartalmazza, és bármilyen hőkezelés, például főzés vagy sütés során a vitaminok és egyéb jótékony anyagok nagy része elvész. Ha azonban úgy dönt, hogy a lenmagot természetes állapotában, kezeletlenül fogyasztja, akkor előbb jól meg kell rágnia, mivel teljes állapotában szinte emészthetetlen.
A magvaknak viszonylag kemény héja van, amit a szervezetünk nem tud könnyen feldolgozni, ezért célszerű először a héjat lebontani. Éppen ezért leginkább a zúzott és őrölt lenmagot használják fel, amelyet közvetlenül is fogyaszthatunk, de joghurtok, kencék, kenőcsök, levesek és egyéb ételek remek alapanyagaként is szolgál. Vannak, akik a magokat nyolc órán át vízben áztatni is hagyják, mielőtt elfogyasztanák.
Óvakodni kell azonban az avas lenmagtól. Ez a nyersanyag, ha őrölve vagy zúzva van, a levegőn gyorsan oxidálódik, keserűvé válik, elveszíti tápanyagait és megromlik. Ezért nem szabad túlságosan előre elkészíteni a zúzott magokat. Ha azonban mégis, vagy ha marad némi őrölt mag, akkor célszerű légmentesen záródó edényben a hűtőben tárolni, és aztán minél hamarabb felhasználni.
Az őrölt vagy zúzott lenmag nem alkalmas egyes ételekhez. Ha ízletes salátát vagy kenőcsöt szeretne készíteni, hasznos lehet a lenmagolaj. A magokhoz hasonlóan hajlamos az avasodásra, ezért felbontás után hűtőszekrényben kell tárolni, és hamar fel kell használni.
Lenmag: felhasználási forma
A helyes adagolás mellett az is számít, hogy milyen formában fogyasztja a lenmagot. A magokat elsősorban székrekedés, gyomorhurut és bélgyulladás esetén használják, illetve akkor, ha a beteg gyomorfekélyben vagy nyombélfekélyben szenved. Ez azonban ismét a konkrét betegségtől függ. A gyomor és a nyombél esetében a lenmag nyálkás macerátuma működik a legjobban, de az egész vagy frissen őrölt lenmag is segíthet a bélproblémákon.
Egy másik népszerű felhasználási mód a lenmagolaj. Ez különösen jó az erek elzáródásának kezelésére, de korrigálja a túl magas koleszterinszintet és ellensúlyozza a májbetegségeket is. A zúzott lenmagot kásaként is feldolgozhatjuk, amelyet például napégésre, száraz bőrre vagy különböző bőrgyulladásokra és bőrproblémákra használunk.
A lenmag a homeopátiában is megtalálta a felhasználási területét. A frissen virágzó lenmag esszenciája mellett a friss magokból tinktúrát is készítenek, amelyről a felhasználók azt állítják, hogy csodatévő hatású. Sőt, az extrudált lenmag (hőkezelve) állati takarmánynak is alkalmas. A tenyésztők gyakran vásárolnak lenmagot lovaknak, mivel kiválóan kiegészíti az adagjukat, és pozitív hatással van a bőrükre, a szőrzetükre, a patáikra és az anyagcseréjükre.
Lenmag a konyhában
Napjainkban a lenmag számos élelmiszer, például a zabpehely, a kekszek és a gofri felbecsülhetetlen értékű összetevője. Ugyanakkor szívesen látott kiegészítője lehet azok étrendjének is, akik még sosem hallottak róla, vagy még nem volt idejük kipróbálni. Tökéletes joghurtba, reggeli zabkásába, kenőcsbe vagy salsába.
Nem tudja, hogyan kell a lenmagot összetörni, vagy hogyan kell a lenmagot őrölni? Ne ess kétségbe, valójában nagyon egyszerű. Csak használjon egy kis elektromos kávédarálót, ami otthon van, egy konyhai robotgépet, egy kis turmixgépet vagy egy otthoni mozsárt. Nem számít, hogy inkább durvára vagy finomra őrli a magokat.
Mivel a lenmag aprításával vagy őrlésével megnő az avasodás veszélye, és az alapanyag gyorsan megromolhat, ideális esetben csak akkor dolgozza fel, amikor valóban szüksége van rá. Ugyanakkor célszerű a magokat egészben vásárolni, nem pedig őrölve vagy zúzva, és az embereknek arra is ügyelniük kell, hogy a zacskó ne legyen gőzölve, különben fennáll a penészedés veszélye.
Ami a lenmagolajat illeti, amelyet hidegen sajtolnak a magokból, annak ellenére, hogy nincs túl erős íze, számos gyógyhatását megőrzi. Ne feledje azonban, hogy mindig átlátszatlan üvegekben kell tárolni, amelyeket a hűtőszekrénybe tesz, ahol csak egy-két hónapig tartható el. Érdemesebb tehát egy kisebb kiszereléshez nyúlni, és feltölteni a készletet, ha elfogy az olaj.
A konyhában a lenmagolajat az olívaolajhoz hasonlóan használjuk, ezért remek összetevője a különféle zöldségsalátáknak, krémleveseknek, mártásoknak és turmixoknak. Ami az adagolást illeti, a felnőttek naponta körülbelül 1 evőkanál lenmagolajat fogyaszthatnak, a körülbelül ötéves korig terjedő gyermekek esetében pedig egy teáskanálnyit.
Milyen gyógyászati előnyei vannak a lenmagnak?
A táplálkozási szakemberek, táplálkozási terapeuták és orvosok szerint a lenmag nagyon pozitívan befolyásolja az emberi egészséget. Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek elősegítik a megfelelő növekedést és fejlődést, megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint csökkentik a magas vérnyomást, a vércukorszintet és a magas koleszterinszintet. A lenmag emellett segít a gyomor-bélrendszeri problémákon, ellensúlyozza a cukorbetegséget, segít az akne és az ekcéma leküzdésében, sőt, még a fogyást is elősegíti.
Miért szednek a nők lenmagot a terhesség alatt?
Amellett, hogy enyhíti a premenstruációs nehézségeket és segít a menopauzával kapcsolatos problémákon, a lenmagot a terhes nők is jó összetevőnek tartják. Állítólag enyhíti a terhességi székrekedést, és segít a káros anyagok kiürítésében a szervezetből. A lenmag segíthet enyhíteni a kellemetlen gyomorfájást vagy a gyomorégést is, ami a terhes nők gyakori problémája.
Hogyan segít a lenmag a szülés előtt?
A várandós anyák dicsérik a szülés előtt a lenmag fogyasztását, főzet formájában, amelyet körülbelül a terhesség 35-37. hetétől vesznek be. Ennek az alapanyagnak meg kell könnyítenie a szülést, meg kell nedvesítenie a szülőcsatornát és elő kell segítenie az anyatej termelődését. A nőknek azonban mindig konzultálniuk kell orvosukkal a lenmag használatáról, nemcsak a terhesség alatt, hanem közvetlenül a szülés előtt vagy szoptatáskor is.
Hogyan használjuk a lenmagot a konyhában?
A lenmag sokféleképpen elkészíthető. Remek összetevője a zabpehelynek, a kekszeknek és a gofriknak. Joghurtba, kenőcsbe vagy salsába is felhasználható. A lenmag elkészítéséhez mindössze egy kis elektromos kávédarálóra, konyhai robotgépre, turmixgépre vagy mozsárra van szükség. Ideális esetben a lenmagot az őrlés vagy zúzás után a lehető leghamarabb dolgozza fel.