Mivel az orvosok Ă©s a tĂĄplĂĄlkozĂĄsi szakemberek szerint a lenmag nagyon pozitĂvan befolyĂĄsolja az emberi egĂ©szsĂ©get, ez a szuperĂ©lelmiszer olyan Ă©rtĂ©kes összetevĆ lett, amelyet az emberek naponta hasznĂĄlnak a konyhĂĄban. Ăppen ezĂ©rt van nĂ©hĂĄny Ă©rdekes lenmagreceptĂŒnk is, amelyeket mindenkĂ©ppen Ă©rdemes kiprĂłbĂĄlni.
Lenmag joghurthoz
ElĆször is kivĂĄlasztottuk neked az utasĂtĂĄsokat egy Ăzletes reggeli elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez, amelyet minden nap nyugodtan Ă©lvezhetsz. A lenmaggal kĂ©szĂŒlt joghurt az egyik legegyszerƱbb mĂłdja annak, hogy felhasznĂĄljuk ezt az összetevĆt, Ă©s mĂ©gis megkapjuk az ajĂĄnlott napi adagot. Ne feledje azonban mindig, hogy a lenmagot bĆsĂ©ges vĂzzel kell fogyasztani.
EgyszerƱen kĂ©szĂtsen egy tĂĄlkĂĄt a kedvenc joghurtjĂĄbĂłl, Ă©s tegyen a tetejĂ©re frissen Ćrölt vagy zĂșzott lenmagot (vagy a hƱtĆben tĂĄrolt, illetve vĂzben ĂĄztatott lenmagot). HozzĂĄadhatja kedvenc gyĂŒmölcsĂ©t, diĂłfĂ©lĂ©ket vagy csokolĂĄdĂ©forgĂĄcsot is. A lenmag zabkĂĄsĂĄba keverve is ugyanolyan jĂł ĂzƱ.
EzenkĂvĂŒl a lenmagot kefirrel is keverheti, amely ĂĄllĂtĂłlag remekĂŒl megszabadĂtja a szervezetet a szennyezĆdĂ©sektĆl. Ezt a keverĂ©ket Ă©rdemes Ă©hgyomorra fogyasztani körĂŒlbelĂŒl 3 hĂ©tig, de csak akkor, ha jĂł egĂ©szsĂ©gnek örvend. Terhes Ă©s szoptatĂłs nĆknek kerĂŒlniĂŒk kell ezt a kĂ©regfajtĂĄt, hacsak nem konzultĂĄlnak elĆbb orvosukkal.
HĂĄzi granola lenmaggal
A lenmag a hĂĄzi granola rĂ©szekĂ©nt is jĂłl mƱködik. ElkĂ©szĂtĂ©se termĂ©szetesen teljesen ĂntĆl Ă©s ĂzlĂ©sĂ©tĆl fĂŒgg. Azonban hasznĂĄlhatja az alapreceptet, amelyhez szĂŒksĂ©ge lesz:
- 300 gramm pehely (tönkölybĂșza vagy zabpehely)
- 100 gramm kesudiĂł
- 50 gramm mogyorĂł
- 50 gramm szeletelt mandula
- 50 gramm lenmag
- 30 gramm szeletelt kĂłkuszdiĂł
- SzĂĄrĂtott banĂĄn vagy mĂĄs gyĂŒmölcs
- 2 evĆkanĂĄl kĂłkuszolaj
- 2 evĆkanĂĄl mĂ©z
- 1 evĆkanĂĄl kakaĂł
MelegĂtsĂŒk elĆ a sĂŒtĆt körĂŒlbelĂŒl 160 °C-ra, Ă©s bĂ©leljĂŒnk ki egy tepsit sĂŒtĆpapĂrral. EzutĂĄn keverje össze az összes szĂĄraz hozzĂĄvalĂłt, a mĂ©zet Ă©s a kĂłkuszolajat kĂ©sĆbb adja hozzĂĄ. Ha minden kĂ©szen van, tegye a keverĂ©ket a sĂŒtĆlemezre, Ă©s sĂŒsse körĂŒlbelĂŒl 30 percig, idĆnkĂ©nt megkeverve a granolĂĄt, hogy minden oldalrĂłl jĂłl megbarnuljon. MiutĂĄn kivette a keverĂ©ket a sĂŒtĆbĆl, Ă©s hagyta kihƱlni, tĂĄrolja egy zĂĄrhatĂł, lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł edĂ©nyben.
LenmagvakbĂłl kĂ©szĂŒlt kenhetĆ
NĂ©pszerƱsĂ©ge miatt a lenmag elĂ©g gyakran megjelenik a kenhetĆ receptekben. IdeĂĄlis hozzĂĄvalĂł a tĂșrĂłkrĂ©mekhez, frisssajtkrĂ©mekhez vagy kĂŒlönbözĆ zöldsĂ©gkrĂ©mekhez.
Lenmag tea
TermĂ©szetesen a lenmagot fĆzet formĂĄjĂĄban is fogyaszthatjuk. Ezt könnyen elkĂ©szĂtheted 1 evĆkanĂĄl lenmagbĂłl, amelyet 0,5 liter vĂzben 5 percig forralsz. Az Ăgy kapott fĆzetet aztĂĄn fĆleg krĂłnikus szĂ©krekedĂ©s esetĂ©n Ă©s kĂ©miai antibiotikumokkal valĂł kezelĂ©s utĂĄn hasznĂĄljĂĄk, mivel segĂt helyreĂĄllĂtani a termĂ©szetes bĂ©lflĂłrĂĄt, de a szĂŒlĂ©s elĆtt ĂĄllĂł kismamĂĄk vagy a gyomorfekĂ©lyben szenvedĆk is dicsĂ©rik.
Lenmag keksz
SzeretnĂ©l finom rĂĄgcsĂĄlnivalĂłt kĂ©szĂteni lenmagbĂłl? Ebben az esetben talĂĄn tetszeni fog a sajtos lenmagkeksz receptje, amely nagyon egyszerƱ. Az elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez szĂŒksĂ©ged lesz rĂĄ:
- 40 gramm finomra Ćrölt lenmag
- 40 gramm reszelt sajt (ideĂĄlis esetben parmezĂĄn)
- 5-10 gramm szezĂĄmmag
- 50 milliliter vĂz
- OlĂvaolaj
- SĂł
Az Ćrölt magokat keverjĂŒk össze a reszelt sajttal (a tĂ©szta finomabb ĂĄllagĂĄnak Ă©rdekĂ©ben azonban a sajtot a magokkal egyĂŒtt is ledarĂĄlhatjuk). EzutĂĄn adjuk hozzĂĄ a vizet ehhez a keverĂ©khez, sĂłzzuk meg egy kicsit, Ă©s hagyjuk nĂ©hĂĄny percig ĂĄllni. MiutĂĄn a tĂ©szta pihent, nagyon enyhĂ©n meglocsoljuk olĂvaolajjal, Ă©s vĂ©kony palacsintĂĄvĂĄ sodorjuk (ideĂĄlis esetben kĂ©t tepsi között). MinĂ©l vĂ©konyabb, annĂĄl ropogĂłsabb lesz a kapott keksz.
A kinyĂșjtott palacsinta tetejĂ©t megszĂłrjuk szezĂĄmmaggal, amely elhagyhatĂł, vagy mĂĄs magvakkal vagy mĂĄkkal helyettesĂthetĆ. EzutĂĄn a tĂ©sztĂĄt kisebb nĂ©gyzetekre vagy mĂĄs kĂvĂĄnt formĂĄkra vĂĄgjuk, 160 °C-ra elĆmelegĂtett sĂŒtĆbe tesszĂŒk, Ă©s kb. 30 percig sĂŒtjĂŒk. EzutĂĄn a kekszeket a vĂĄgĂĄsoknak megfelelĆen megtörjĂŒk, megfordĂtjuk, Ă©s mĂ©g kb. 10 percig sĂŒtjĂŒk, amĂg szĂ©p ropogĂłsak lesznek.
A kĂ©sz kekszeket önmagukban vagy a kedvenc kenĆcsĂŒnkkel tĂĄlalhatjuk. Ha marad belĆle, a kekszeket szĂĄraz, visszazĂĄrhatĂł edĂ©nyben tĂĄrolhatja. TĂĄlalĂĄs elĆtt rövid idĆre Ășjra felmelegĂthetjĂŒk Ćket a sĂŒtĆben, hogy visszanyerjĂ©k ropogĂłssĂĄgukat.
Lenmag turmix
Kedvet kapott egy turmixhoz, Ă©s szĂvesen gazdagĂtanĂĄ azt lenmaggal? Semmi gond. Egy ilyen ital elkĂ©szĂtĂ©sĂ©hez szĂŒksĂ©ged lesz:
- 2 teĂĄskanĂĄlnyi zĂșzott lenmag
- 1 csésze fehér joghurt
- 70 milliliter vĂz
- Egy teåskanål méz
- GyĂŒmölcs ĂzlĂ©s szerint
Ăntse forrĂł vĂzzel a zĂșzott lenmagot, Ă©s hagyja ĂĄllni, amĂg a keverĂ©k kihƱl. EzutĂĄn tegye a joghurtot, a kivĂĄlasztott gyĂŒmölcsöt (pĂ©ldĂĄul epret, ĂĄfonyĂĄt, mĂĄlnĂĄt vagy banĂĄnt), a mĂ©zet Ă©s a lenmag-vĂz keverĂ©ket egy turmixgĂ©pbe, turmixolja simĂĄra, Ă©s öntse az elĆkĂ©szĂtett ĂŒvegbe.
Lenmag helyett tojĂĄs
Kevesen tudjĂĄk, de a lenmag tojĂĄs, margarin vagy olaj helyettesĂtĂ©sĂ©re is hasznĂĄlhatĂł a sĂŒtĂ©snĂ©l. 1 tojĂĄs helyettesĂtĂ©sĂ©hez körĂŒlbelĂŒl 1 evĆkanĂĄl zĂșzott magra Ă©s 3 evĆkanĂĄl vĂzre van szĂŒksĂ©g. SĆt, egyesek a liszt egy rĂ©szĂ©t is megprĂłbĂĄljĂĄk a lenmaggal helyettesĂteni. Ha ezzel az összetevĆvel sĂŒtĂŒnk, a kapott termĂ©kek ĂĄltalĂĄban sƱrƱbbek Ă©s kevĂ©sbĂ© volumenesek, de nagyon finomak.