7 kedvenc recept LENNMAGGAL

Mivel az orvosok és a táplálkozási szakemberek szerint a lenmag nagyon pozitívan befolyásolja az emberi egészséget, ez a szuperélelmiszer olyan értékes összetevő lett, amelyet az emberek naponta használnak a konyhában. Éppen ezért van néhány érdekes lenmagreceptünk is, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálni.

Lenmag joghurthoz

Először is kiválasztottuk neked az utasításokat egy ízletes reggeli elkészítéséhez, amelyet minden nap nyugodtan élvezhetsz. A lenmaggal készült joghurt az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy felhasználjuk ezt az összetevőt, és mégis megkapjuk az ajánlott napi adagot. Ne feledje azonban mindig, hogy a lenmagot bőséges vízzel kell fogyasztani.

Egyszerűen készítsen egy tálkát a kedvenc joghurtjából, és tegyen a tetejére frissen őrölt vagy zúzott lenmagot (vagy a hűtőben tárolt, illetve vízben áztatott lenmagot). Hozzáadhatja kedvenc gyümölcsét, dióféléket vagy csokoládéforgácsot is. A lenmag zabkásába keverve is ugyanolyan jó ízű.

Ezenkívül a lenmagot kefirrel is keverheti, amely állítólag remekül megszabadítja a szervezetet a szennyeződésektől. Ezt a keveréket érdemes éhgyomorra fogyasztani körülbelül 3 hétig, de csak akkor, ha jó egészségnek örvend. Terhes és szoptatós nőknek kerülniük kell ezt a kéregfajtát, hacsak nem konzultálnak előbb orvosukkal.

Házi granola lenmaggal

A lenmag a házi granola részeként is jól működik. Elkészítése természetesen teljesen Öntől és ízlésétől függ. Azonban használhatja az alapreceptet, amelyhez szüksége lesz:

  • 300 gramm pehely (tönkölybúza vagy zabpehely)
  • 100 gramm kesudió
  • 50 gramm mogyoró
  • 50 gramm szeletelt mandula
  • 50 gramm lenmag
  • 30 gramm szeletelt kókuszdió
  • Szárított banán vagy más gyümölcs
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál kakaó


Melegítsük elő a sütőt körülbelül 160 °C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Ezután keverje össze az összes száraz hozzávalót, a mézet és a kókuszolajat később adja hozzá. Ha minden készen van, tegye a keveréket a sütőlemezre, és süsse körülbelül 30 percig, időnként megkeverve a granolát, hogy minden oldalról jól megbarnuljon. Miután kivette a keveréket a sütőből, és hagyta kihűlni, tárolja egy zárható, légmentesen záródó edényben.

Lenmagvakból készült kenhető

Népszerűsége miatt a lenmag elég gyakran megjelenik a kenhető receptekben. Ideális hozzávaló a túrókrémekhez, frisssajtkrémekhez vagy különböző zöldségkrémekhez.

Lenmag tea

Természetesen a lenmagot főzet formájában is fogyaszthatjuk. Ezt könnyen elkészítheted 1 evőkanál lenmagból, amelyet 0,5 liter vízben 5 percig forralsz. Az így kapott főzetet aztán főleg krónikus székrekedés esetén és kémiai antibiotikumokkal való kezelés után használják, mivel segít helyreállítani a természetes bélflórát, de a szülés előtt álló kismamák vagy a gyomorfekélyben szenvedők is dicsérik.

Lenmag keksz

Szeretnél finom rágcsálnivalót készíteni lenmagból? Ebben az esetben talán tetszeni fog a sajtos lenmagkeksz receptje, amely nagyon egyszerű. Az elkészítéséhez szükséged lesz rá:

  • 40 gramm finomra őrölt lenmag
  • 40 gramm reszelt sajt (ideális esetben parmezán)
  • 5-10 gramm szezámmag
  • 50 milliliter víz
  • Olívaolaj

Az őrölt magokat keverjük össze a reszelt sajttal (a tészta finomabb állagának érdekében azonban a sajtot a magokkal együtt is ledarálhatjuk). Ezután adjuk hozzá a vizet ehhez a keverékhez, sózzuk meg egy kicsit, és hagyjuk néhány percig állni. Miután a tészta pihent, nagyon enyhén meglocsoljuk olívaolajjal, és vékony palacsintává sodorjuk (ideális esetben két tepsi között). Minél vékonyabb, annál ropogósabb lesz a kapott keksz.

A kinyújtott palacsinta tetejét megszórjuk szezámmaggal, amely elhagyható, vagy más magvakkal vagy mákkal helyettesíthető. Ezután a tésztát kisebb négyzetekre vagy más kívánt formákra vágjuk, 160 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 30 percig sütjük. Ezután a kekszeket a vágásoknak megfelelően megtörjük, megfordítjuk, és még kb. 10 percig sütjük, amíg szép ropogósak lesznek.

A kész kekszeket önmagukban vagy a kedvenc kenőcsünkkel tálalhatjuk. Ha marad belőle, a kekszeket száraz, visszazárható edényben tárolhatja. Tálalás előtt rövid időre újra felmelegíthetjük őket a sütőben, hogy visszanyerjék ropogósságukat.

Lenmag turmix

Kedvet kapott egy turmixhoz, és szívesen gazdagítaná azt lenmaggal? Semmi gond. Egy ilyen ital elkészítéséhez szükséged lesz:

  • 2 teáskanálnyi zúzott lenmag
  • 1 csésze fehér joghurt
  • 70 milliliter víz
  • Egy teáskanál méz
  • Gyümölcs ízlés szerint

Öntse forró vízzel a zúzott lenmagot, és hagyja állni, amíg a keverék kihűl. Ezután tegye a joghurtot, a kiválasztott gyümölcsöt (például epret, áfonyát, málnát vagy banánt), a mézet és a lenmag-víz keveréket egy turmixgépbe, turmixolja simára, és öntse az előkészített üvegbe.

Lenmag helyett tojás

Kevesen tudják, de a lenmag tojás, margarin vagy olaj helyettesítésére is használható a sütésnél. 1 tojás helyettesítéséhez körülbelül 1 evőkanál zúzott magra és 3 evőkanál vízre van szükség. Sőt, egyesek a liszt egy részét is megpróbálják a lenmaggal helyettesíteni. Ha ezzel az összetevővel sütünk, a kapott termékek általában sűrűbbek és kevésbé volumenesek, de nagyon finomak.