Pak choi, bok choy vagy kínai káposzta, például. Mindezek az elnevezések ugyanarra a növényre utalnak, amely Kelet-Ázsiából származik, ahol az egyik legkedveltebb csemege. Bár a mi területünkön még nem terjedt el, az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált a termesztők körében. Nem csoda, hiszen számos jótékony tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Mi az a pak choi?
A pak choi egy keresztesvirágú zöldségféle, amelyet kertészeink elsősorban kínai káposztaként (Brassica rapa subsp. chinensis) ismernek. Ennek a növénynek azonban számos különböző neve van, amelyek többé-kevésbé egy adott régióra jellemzőek. Míg egyesek a kínai káposzta nevet részesítik előnyben, a brit angolban a pak choi elnevezést használják, az amerikai angolban pedig a bok choy elnevezéssel találkozhatunk.
Sőt, hogy a dolgok nehezebbek legyenek, létezik a pichay/petsay változat is, amelyet a filippínó angolban széles körben használnak. Kínában a kiejtés állítólag attól függően változik, hogy valaki mandarinul vagy kantoniul beszél-e. Egyesek a növény nevét a fajtára jellemző levélnyél színe szerint váltogatják. Nagy-Britanniában olyan neveket is használnak, mint a kínai mángold vagy a kínai mustár.
Ami a kínai káposzta termesztését és felhasználását illeti, a kertészek szerint a choi egy olyan növény, amelynek számos különböző fajtája és formája van, amelyek megjelenésükben, méretükben és gazdasági jellemzőikben különböznek egymástól. Eredetileg Kelet-Ázsiából származik, ahol ma is fontos zöldségféle. Leginkább Japánban, Vietnamban, Koreában és Dél- vagy Közép-Kínában termesztik.
A kínai konyhával együtt a choi növény később a világ más részein is elterjedt. Napjainkban elsősorban az Egyesült Királyságban, de az Egyesült Államokban is népszerű, ahol a nyugati és a keleti parton is termesztik.
Hogy néz ki akkor a choi?
Bár ez a növény egyes termesztőket a káposztára emlékeztet, amit az angol neve is tükröz, a chinensis fajták valójában nem képeznek fejet. Ehelyett fehér gumós száruk és hosszabb, világos- vagy sötétzöld levélkék vannak. Ugyanakkor fontos, hogy a kínai káposztát ne keverjük össze a salátakész pekingi fajtával, amely általában bármelyik szupermarketben kapható.
A pak choi növény szára fehéres színű, húsos, barázdált és egyes esetekben nagyon széles. A levéllemez szintén meglehetősen széles és fényes, de a fajtától függően a levél alakja jelentősen változhat. Egyes levelek világoszöld árnyalatúak, mások sokkal sötétebbek. A szélek lehetnek simák vagy fogazottak, és a felület néha göndör.
Pak choi: felhasználás
Ha érdekli a kínai káposzta, és szeretné elkezdeni a termesztését, érdekelni fogja, hogy valójában milyen felhasználási módjai vannak a pak choi-nak, és mit lehet vele otthon csinálni. A pak choi ma már általánosan elterjedt a meleg és a hideg főzésben egyaránt. Ropogós íze és nagyszerű íze miatt számos étel remek kiegészítője, és nyersen is megőrzi tápanyagainak nagy részét, de párolás, főzés, sütés, grillezés és sütés során is jól megállja a helyét.
A choi remek kiegészítője salátáknak vagy turmixoknak, és avokádóval vagy dinnyével is remekül illik hozzá. Az ázsiai konyhában széles körben használt összetevő, és rengeteg receptben használják. Különösen népszerűek a hússal készült tészták, majd a choi és más zöldségek.
Ráadásul az emberek aztán főleg azért szeretik a choi-t, mert ez a növény nagy mennyiségű tápanyagot rejt, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú. Így ez egy olyan diétás alapanyag, amelyet különösen azok kedvelnek, akik karcsú alakra vágynak. Mindössze 13 kalória jut 100 grammra, a kínai káposzta pedig állítólag segít a kalóriaégetésben, alacsony a glikémiás indexe, és antioxidáns tulajdonságairól is ismert.
A nyers kínai káposzta körülbelül 95%-a víz, 2%-a szénhidrát és 1%-a fehérje. Ami az egészségre gyakorolt előnyöket illeti, a choi számos vitaminnal büszkélkedhet, köztük A-, C- és K-vitaminnal. A kínai káposzta B-vitaminokat is tartalmaz, de számos más tápanyagot és ásványi anyagot is, mint például:
- Vas,
- kalcium
- magnézium,
- mangán,
- kálium,
- nátrium,
- cink,
- foszfor,
- a szelén ásványi anyag.
Milyen hatásai vannak a choi-nak?
Mivel a kínai káposzta számos jótékony anyagot tartalmaz, az orvosok szerint a pak choi nagyon pozitív hatással van az emberi egészségre. Állítólag ez egy olyan növény, amelynek fogyasztása nagyszerű rákmegelőzésre szolgál, konkrétan segít megvédeni az emberi szervezetet a tüdő- és prosztatarák, valamint a vastagbél daganatai ellen.
Magas vitamin- és béta-karotin-tartalmának köszönhetően a choi erős antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, ami segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. A kínai káposzta egyéb pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy megakadályozza a gyulladások kialakulását, és nagyszerűen segíti a szervezet méregtelenítését. A pak choi csökkenti a vérnyomást is, és jótékony hatással van a szív- és érrendszerre.
Az ezekben a zöldségekben található rostok hozzájárulnak a belek egészséges működéséhez és a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. A choi fogyasztása állítólag elősegíti a memóriát, a tanulást, a fittséget és a pihentető alvást, a kínai káposzta pedig elsősorban azért népszerű az emberek körében, mert segíti a zsír felszívódását, ezáltal elősegíti a fogyást.
A K-vitaminnak köszönhetően a kínai káposzta fogyasztása biztosíthatja a megfelelő véralvadást, a csontok mineralizációját és a sejtek növekedését. Ráadásul a choi folsavat is tartalmaz, amit a kismamáknak különösen a terhesség korai szakaszában érdemes fogyasztaniuk. Az első trimeszterben ugyanis segít megvédeni a magzatot a genetikai mutációktól, a születési rendellenességek kialakulásától, sőt a szájpadhasadéktól is.
Pak choi: ár
Érdekli a pak choi növény, és szívesen elkészítene belőle egy ételt otthon? Önt is érdekli az ára. Két darab pak choi ára, amelyet általában egy csomagban talál, akár 2 euró is lehet. A kínai káposztamagokért legfeljebb 1,50 eurót kell fizetnie, az ár a csomagban lévő magok számától függ.
Mi az a pak choi?
A pak choi egy káposztaféle zöldség, amely Kelet-Ázsiából származik. Fehér gumós szárral és hosszú zöld levélkékkel rendelkezik, amelyek széle lehet sima vagy fogazott. A kertészek körében ez a növény többféle nevet is kiérdemelt, így például kínai káposzta, bok choy vagy pak choi néven is ismert. Használnak azonban olyan neveket is, mint a kínai karalábé, a kínai mángold vagy a kínai mustár.
Milyen vitaminokat tartalmaz a kínai káposzta?
A pak choi növény azért különösen népszerű a világon, mert számos tápanyagot és jótékony anyagot tartalmaz. Ezek közé tartozik például az A-, C- és K-vitamin, de a B-vitaminok csoportjába tartozó vitaminok is. Emellett nagyszerű forrása az olyan ásványi anyagoknak, mint a vas, a foszfor, a kalcium, a magnézium, a kálium, a nátrium és a cink.
Milyen felhasználási módjai vannak a pak choi-nak?
A pak choi ma már általánosan elterjedt a meleg és a hideg konyhában egyaránt, mint a különböző ételek népszerű összetevője. Ennek oka, hogy ez a növény nyersen is finom, de párolásra, főzésre, sütésre és grillezésre is kiválóan alkalmas. Ráadásul nagyon kevés kalóriát tartalmaz, ezért nemcsak a szakácsok és a termesztők, hanem a karcsú alakra vágyó emberek körében is népszerű.
Milyen hatásai vannak a pak choi-nak?
A pak choi számos hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ami állítólag segít megvédeni az emberi szervezetet a rákos daganatoktól. Emellett erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, megakadályozza a gyulladások kialakulását, csökkenti a vérnyomást, jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, és hozzájárul a belek egészséges működéséhez. Segíti a zsírok felszívódását is, így elősegíti a fogyást.