OSZTRIGAGOMBA – ehető, gyógyhatású gomba!?

Az osztrigagomba vagy Pleurotus ostreatus egy ehető, fás szárú gomba, amely az osztrigafélék családjába tartozik. Vadon főként a mérsékelt és szubtrópusi területeken nő, de gyakorlatilag az egész világon elterjedt, és a harmadik legfontosabb termesztett gomba a laskagomba és a shiitake után. Széleskörűen felhasználható mind az élelmiszer-, mind a gyógyszeriparban.

Hogyan néz ki az osztrigagomba? Ahogy a neve is mutatja, e gombák kalapja alakjában nagyobb osztrigára hasonlít. Csomókban, sorokban vagy rétegekben nőnek, nagyjából 5-25 centiméter hosszúak, legyező alakúak, rugalmasak és simák, de a szélük meglehetősen éles. Ami a jellegzetes színezetet illeti, ez elsősorban a termesztési körülményektől függ, és a fehéres és szürkéskék árnyalatoktól a sötétebb barnáig terjed.

A gerinc, amely a termőtest alsó része vagy a gomba lába, az osztrigagomba esetében viszonylag rövid. Eleinte fehér vagy fehéres színű, de idővel szürkésebbé válik. A pikkelyek ekkor puhák, sűrűek és gyakran villásak a tövüknél. A hús tiszta fehér, lédús és kellemesen édes ízű.

Az osztrigagomba késő nyártól télig nő az erdőben, de enyhe teleken gyakran már tavasszal is megtalálható. Legjobban a lombhullató fák, például a bükk, nyír, fűz, nyárfa, nyárfa, csipkebokor és diófa tuskóin és törzsén fejlődik. Mesterségesen is termesztik azonban, mind nagyüzemi, mind háztartási körülmények között.

OSZTRIGAGOMBA HELYETTESÍTÉS

Az osztrigagombáknak számos fajtájával találkozhatunk a világban. Hazánkban azonban az osztrigagomba a leggyakrabban termesztett, amely a mérsékelt égövben vadon is gyakran terem. A kertészek azonban gyakran választanak otthoni termesztésre termofilebb fajokat is, mint például a tüdőgombát vagy a tálgombát. Ez utóbbit kisebb sárga kalapjáról és kellemes aromás illatáról ismerhetjük fel.

További népszerű fajok közé tartozik a királygomba (mák), amely az utóbbi időben hatalmas érdeklődésnek örvend az amatőr termesztők körében. Ízletes ízű, és az osztrigagombával ellentétben, ahol többnyire csak a kalapját dolgozzák fel, a teljes termés felhasználható fogyasztásra. Állaga nagyon hasonlít a gombáéhoz, és rendkívül egészséges is.

Ha azon gondolkodik, hogy az osztrigagomba könnyen összetéveszthető-e valamilyen más veszélyes gombával, ez nagyon valószínűtlen. Külsejét tekintve a gomba hasonlíthat például a késői gólyalábra, amelynek barnássárga kalapja és a tüskétől jellegzetes narancssárga csíkkal elválasztott levelei vannak. Bár ehető faj, kesernyés íze van, és kissé szívósabb is.

AZ OSZTRIGAGOMBA HATÁSAI

Első pillantásra talán nem úgy tűnik, de az osztrigagomba gyógyhatásai világszerte híresek. Ezek a gombák számos fontos vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, amelyek fontosak az emberi szervezet megfelelő működéséhez, és pozitív hatással vannak az egészségünkre. Az osztrigagomba további előnyei közé tartozik antibakteriális, vírusellenes, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatása.

Milyen jótékony anyagokat tartalmaz az osztrigagomba?

  • B-vitaminok
  • C-, D- és K-vitamin
  • Vas, kálium, réz, szelén.
  • Béta-glükánok
  • Terpének, sztatinok

Poliszacharid β-(1,3/1,6)-D-glükán tartalma miatt az osztrigagombát az immunitás erősítésére használják. Ezek a hatóanyagok fokozzák a szervezet védekezőképességét a különböző fertőzésekkel, mikroorganizmusokkal vagy sugárzással szemben, és rendkívül pozitív hatással vannak immunitásunkra. Ugyanakkor a glükánok a zsíranyagcserét is támogatják, és csökkentik a vér koleszterinszintjét.

Emellett az osztrigagomba jelentős antioxidáns hatással is rendelkezik, enyhíti a szabad gyökök hatásait és felgyorsítja a természetes sejtregenerációt. De a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a vérszegénység elleni küzdelemben is hasznos eszköz lehet. Fokozza a csontvelőn kívüli vörösvérsejtek termelését.

Ami az osztrigagomba egyéb gyógyhatásait illeti, állítólag hozzájárul az erek és artériák átjárhatóságának javításához, ezért a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is ajánlják. Emellett a benne található egyik terpén, a pleurotin nevű anyag fontos antibiotikum és trombózisellenes szer, így a szarvasgomba fogyasztása a vérrögök kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A jelenlegi ismeretek szerint a gombák hatással vannak az emberi egészségre, de képesek megszüntetni a stresszt és természetes módon megszüntetni a túlzott fáradtságot is. Étrend-kiegészítőként aztán ízületi és reumatikus betegségekre is alkalmazzák, de az orvosok az emberi bőrre gyakorolt pozitív hatása miatt is nagyra értékelik. Szemölcsök, ekcéma, pattanások és egyéb bőrbetegségek ellen hat, és égési sérülések kezelésére is érdemes kéznél tartani.

OSZTRIGAGOMBA MELLÉKHATÁSOK

Az osztrigagomba vagy az osztrigagomba kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása általában nem jár nagyobb kockázattal. Csak alkalmanként fordul elő, hogy az érzékenyebbeknél, akik hosszabb ideig érintkeztek osztrigagombával, allergiás reakció tünetei jelentkeznek, és mivel az osztrigagomba kis mennyiségben tartalmaz arabitot, egyeseknél bélpanaszok, puffadás és hasmenés jelentkezhet, ha túl sokat fogyasztanak belőle.

Az osztrigagombát kisebb mennyiségben kell fogyasztani, különösen az idősek és a 12 év alatti gyermekek számára, akiknél a túlzott fogyasztás gyomorpanaszokat okozhat. Az osztrigamérgezés veszélye azonban nem áll fenn, még akkor sem, ha ezt az ízletes gombát összetévesztik a néhai gólyalábgombával, amely megjelenésében hasonlíthat a gombára.

És mi a helyzet akkor, ha ezeket a gombákat fogyasztja, ha családot vár? Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy az osztrigagomba negatívan befolyásolhatja-e a terhességet, és hogy az osztrigagomba okoz-e bármilyen problémát az újdonsült anyáknak vagy csecsemőiknek a szoptatás során. Ennek azonban éppen az ellenkezője igaz. A várandós nők tányérjára kerülhet gomba és csiperkegomba, de az osztrigagomba is jót tesz az egészségüknek.

A kismamáknak azonban érdemes odafigyelniük néhány alapvető ajánlásra. A gombát fogyasztás előtt mindig meg kell főzni, mert ellenkező esetben veszélyes gombák és baktériumok forrása lehet. Minden egyes darabot alaposan meg kell mosni és meg kell tisztítani. Ha egy nő nem szokott rendszeresen gombát enni, akkor fokozatosan vezesse be az étrendjébe, és kerülje a kísérletezést. Ugyanez vonatkozik a szoptatós anyákra is.

Hogy néz ki az osztrigagomba?

Ezeknek a népszerű gombáknak már a neve is mutatja, hogy kalapjuk nagyobb osztrigára emlékeztető alakú. Csomókban, rétegesen vagy sorban nőnek, rugalmasak és simák, éles szélűek, és elérik az 5 és 25 centiméter közötti méretet. Színük a gomba termőhelyétől függően változik, a fehéres és szürkéskék árnyalatoktól a sötétbarnáig terjed. A tüskék viszonylag rövidek, fehéres színűek, később szürkék lesznek. A héj puha és sűrű, míg a hús tiszta fehér, lédús és nagyon ízletes.

Mivel lehet összetéveszteni az osztrigagombát?

Ami az osztrigagombát illeti, a nálunk leggyakrabban termesztett és a vadon is gyakran megtalálható osztrigagomba. Az otthoni termesztéshez azonban olyan termofil fajokat is választanak, mint a tüdő- és a tálgomba, de népszerű a királygomba is. Ami az esetleges összetévesztést illeti, ez meglehetősen valószínűtlen. A gomba megjelenésében hasonlít például a kései gólyagombára, amelyre jellemző a barnássárga kalap és a szirmokat a tönkjétől elválasztó narancssárga csík. Ehető, de keserű.

Milyen hatásai vannak az osztrigagombának?

Az osztrigagomba számos olyan vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, amelyek fontosak az emberi szervezet megfelelő működéséhez. Jól ismert például az osztrigagomba antibakteriális, vírusellenes, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatása. Emellett az immunitás támogatására, a vér koleszterinszintjének csökkentésére, a szabad gyökök hatásának mérséklésére, a természetes sejtregeneráció felgyorsítására és számos más jótékony hatásra is használják.

Milyen mellékhatásai vannak az osztrigagombának?

Az osztrigagombával érintkező érzékeny egyéneknél allergiás reakció alakulhat ki, egyeseknél pedig bélpanaszok, puffadás vagy hasmenés jelentkezhet túlzott fogyasztás esetén. Az osztrigagomba mérgezés veszélye azonban nem áll fenn. Az időseknek vagy a 12 év alatti gyermekeknek azonban óvatosnak kell lenniük. A terhes nők is fogyaszthatják ezeket a gombákat, de mindig főzzék meg, és minden egyes darabot alaposan mossanak és tisztítsanak meg.