Szokatlan fűszert keresel szokásos étrended gazdagításához? Vagy talán szeretné lenyűgözni szeretteit, és olyan ételt készíteni, amelyet soha nem felejtenek el? Ebben az esetben próbálja ki a pipicát. Megmondjuk, hogy pontosan hogyan néz ki a pipicha, hogy jobban megismerje a gyógynövényt, mire jó, és hogyan termesztheti ezt a mexikói fűszernövényt a saját kertjében.
Mi az a pipicha?
A pipicha (latinul: Porophyllum linaria) egy ősi mexikói gyógynövény, amelyet sok más néven is neveznek, például pepicha, chepiche, escobeta vagy cola de coyote. Botanikailag a pipicha az általánosan termesztett fűfélékhez hasonló növény, magas, karcsú, világoszöld szárral. Hazánkban egynyáriként fordul elő.
A szárak ovális leveleket növesztenek, amelyek viszonylag vékonyak, simák és hajlékonyak. Érett tetejüket ezután sötétlila virágokkal díszítik, amelyek dekoratív funkciót is betölthetnek a kertben. Mivel a virágok nagyon hasonlítanak a mák fejére, a magok is később jelennek meg, és az egész növény súlya alatt meghajolhatnak.
A Porophyllum nemzetség, amelyhez a pipicha tartozik, az Asteraceae nevű magasabb kétszikű növények családjából származik, amelyet Compositae néven is ismerhetsz. Ezek az amerikai területen őshonos félig örökzöld növények, amelyek leveleit nagy mirigyek jellemzik, amelyek aromás olajokat termelnek. Sok közülük (beleértve a pipicha-t is) a gasztronómiában is felhasználták.
Milyen íze van a pipicának?
A pipicha fűszerként való felhasználásához vagy csak a leveleket, vagy a teljes szárat, azaz a leveles szárakat a még el nem virágzó rügyekkel együtt betakarítják. A pipicha erős íze korianderre emlékeztet, citrusos felhanggal ánizssal kombinálva. A gondos betakarítás biztosítja a gyógynövény növekedését is, így az első kemény fagyokig rendelkezésre áll.
Mire használható a pipicha?
A pipicha sajátos ízének köszönhetően elsősorban a konyhában találta meg a helyét, ahol mexikói fűszerként használják, amely kiválóan alkalmas különféle húsételek, valamint levesek, saláták ízesítésére. Ugyanakkor gazdagítja a különféle salsákat és tükörtojásokat is. Emellett azonban a nahuák gyógynövényként is használták a szervezet méregtelenítésére, vagy különféle bakteriális fertőzések gyógyítására.
A pipicha természetes módon Mexikó déli részén nő, ahol ma már elterjedt. Különösen Oaxaca államra jellemző, ahol minden háztartásban megtalálható. Gyakran helyettesíti az őrölt paprikát vagy borsot. Leggyakrabban hagyományos ételekhez adják, például a fiatal cukkiniből és virágaikból készült leveshez, amely Sopa de Guías néven ismert. Viszont rizses vagy halételekhez is illik.
Hogyan termeszthető pipicha?
Ha felkeltette az érdeklődését ez a fűszer, és szívesen kipróbálná otthon, akkor felteheti a kérdést, hogyan termesztik a pipicát a környékünkön, és hol lehet megvásárolni. Ebben az esetben készüljön fel arra, hogy egy kicsit tovább tarthat a megtalálása, de a végén biztosan sikeres lesz. Bár sok termelő soha nem hallott erről a növényről, valójában virágzik a kertekben.
Környékünkön a pipicha nem nagyon kapható, ami azt jelenti, hogy frissen nem árulják a szupermarketek polcain, és ha bemegyünk egy kertészeti boltba, általában nem is találjuk a magját. Néhány kertész azonban termeszti a fűszernövényt a kertjében, így közvetlenül tőlük vásárolhat pipicát, vagy nézze meg az interneten, hol vásárolhatja meg ma a magokat.
Pipicha ültetés
Ha meg tudja szerezni ennek a növénynek a magját, először beltérben előnevelje, mielőtt szabadba ültetné. A vetési mélység, amelyet március és április között végeznek, 0,5 centiméter körüli legyen. Célszerű a magokat egy vetőtálcába helyezni, amelyet aztán 20 °C körüli hőmérsékletű helyre teszünk.
A megfelelő körülményeknek biztosítaniuk kell, hogy a pipicha hamarosan kicsírázzon. Miután a növények egy kicsit megnőttek, helyezze át őket külön tartályokba, ahol boldogulni fognak. Ezt követően májusban vagy júniusban ültetheti a szabadba, amikor már nem fenyegeti a talajfagy veszélye. Az erkélyen azonban cserépben is elhelyezheti őket.
Közvetlen vetés ágyásban nem történik pipicával. A kis előnevelt növényeket azonban jól árnyékolt helyre kell ültetni, megfelelő távolsággal. Az ajánlott tűzőméret körülbelül 30 x 50 vagy 50 x 50 centiméter. Ezután a talajt jól le kell engedni és meg kell lazítani.
Pipicha öntözés
A vetés után természetesen a magokat rendszeres öntözésre van szükség, hogy megfelelően csírázzanak. Ha azonban a növényeket kültéri helyre ültette át, akkor nem igényelnek különösebb törődést az Ön részéről. Így nem kell műtrágyázni, de gondoskodni kell arról, hogy bőven kapjanak nedvességet, különösen a forró napokon.
Pipicha szaporítás
Ha jól ápoljuk a palántákat, támasz nélkül is elérjék a 40-70 centiméteres magasságot. Általában meglehetősen sűrű csomókat képeznek, amelyeket korán elkezdhet begyűjteni. Ha a következő szezonban szeretné termeszteni a növényt, mindenképpen érett állapotban gyűjtse össze a magokat, és tavasszal vesse el újra. Melegebb éghajlaton időnként még az önvetésből is felépülhet.
A pipistrelle virágai nagy vonzerőt jelentenek a különféle beporzók számára. Amint elhalványulnak, és kezdenek hasonlítani a virágzó pitypangra, amely egyben a csípős is, itt az ideje összegyűjteni a bennük rejtőző apró magvakat. Jó hír például, hogy a pipicát nem fenyegeti túlságosan semmilyen betegség vagy kártevő. A hideget azonban nem túl jól viseli.
Mi az a pipicha?
Ez a név egy ősi mexikói gyógynövényre utal, amelyet egynyári növényként termesztenek hazánkban. Magas és karcsú szára, ovális zöld levelei és sötétlila virágai vannak. Ezek magokat termelnek, amelyeket aztán a növény szaporítására használnak fel. Pepicha, chepiche, cola de coyote vagy Porophyllum linaria néven is ismert.
Milyen íze van a pipicának?
Ez a fűszernövény különösen ízletes, ha szereti a koriandert, amelyre erősen hasonlít. Ugyanakkor az ánizs citrusos ízét is érezheti, amikor elfogyasztja.
Mire használható a pipicha?
Korábban ezt a gyógynövényt gyógynövényként használták bizonyos bakteriális fertőzések leküzdésére, és a szervezet méregtelenítésére is szolgált. Azonban a gasztronómiában is erős helye van, ahol húsételek, levesek, saláták vagy tükörtojás ízesítésére jól jön majd ez a mexikói fűszer. Azonban a Sopa de Guías nevű ételhez is hozzáadják.
Hol lehet pipicát termeszteni?
A pipicát viszonylag könnyű itt termeszteni, különösen a melegebb vidékeken. Vetőtálcákba vetik, és miután a palánták kikeltek, nagyobb edényekbe ültetik át. A nagyobb növények májusban vagy júniusban az ágyásokba költözhetők. A termesztési feltételeket tekintve a pipicha napos helyet és jó vízelvezetésű talajt igényel.