TOP RECEPTEK GARLIKÁVAL

Első pillantásra talán feltűnésmentesnek tűnik, de a legtöbb ember el sem tudja képzelni a főzést nélküle. Természetesen a fokhagymáról beszélünk, amely napjaink egyik legnépszerűbb fűszere. Összetéveszthetetlen aromát és ízt kölcsönöz az ételeknek, tökéletesen kiegészíti a zöldségeket és a húsokat, és számos érdekes étel alapjává válhat. Elmondjuk, hogyan kell feldolgozni a fokhagymát, és milyen fokhagymás recepteket érdemes kipróbálni.

Fokhagyma a konyhában

Bár hétköznapi összetevőnek tűnhet, a főzésben gyakran létfontosságú szerepet játszik. Napjainkban a fokhagyma az egyik legnépszerűbb fűszer a konyhában, és gyakorlatilag az egész világon használják az ételek ízesítésére. A konyhában elsősorban összetéveszthetetlen illatának és jellegzetes ízének, de az emberi egészségre gyakorolt pozitív hatásainak köszönhetően is megtalálta helyét.

Napjainkban a fokhagyma az egyik legszélesebb körben használt alapanyag Dél- és Kelet-Ázsia, a Közel-Kelet, valamint Észak-Afrika számos régiójában. Ugyanakkor Dél-Európában is nagyon népszerű, fontos szerepet játszik például a francia nemzeti konyhában és a Földközi-tenger partján fekvő más országok nemzeti konyháiban. Azonban máshol is széles körben használják.

Előnye, hogy a fokhagyma felhasználása a konyhában sokoldalú. Különösen népszerű levesek, mártások, saláták, kenőcsök és mártások összetevőjeként, de sült húsokhoz, halakhoz és zöldségekhez is jól használható. Ezenkívül széles körben használják a különböző burgonyás ételek elkészítésénél is, húsgombócokhoz adják, segít a darált húsok ízesítésében, és vörös- vagy fehérborral is kiegészíti a húsételeket.

A fokhagyma feldolgozásának egyik legnépszerűbb receptje természetesen a klasszikus fokhagymás ragu, amivel sokan nem tudnak betelni a konyhában. De a vaj és az olaj mellett a fokhagymát pékáruk ízesítésére is használják, amelyek közé tartoznak a különféle bruschetták, bagettek, pirítósok vagy a crostini (népszerű olasz előétel). Ezenkívül a fokhagymából majonéz is készíthető.

Tippek a fokhagyma gyors hámozásához

Bár az emberek szinte minden nap használnak fokhagymát a konyhában, a fokhagyma hámozása általában fárasztó, különösen, ha sok húsos gerezdet kell meghámozni. A száraz héj gyakran úgy tapad a fokhagymára, mintha a gerezdekhez ragadt volna. Ha Önt is bosszantja ez a fárasztó munka, többféleképpen is felgyorsíthatja a hámozási folyamatot.

A piacon számos speciális fokhagymahámozó is kapható, de kis erőfeszítéssel azzal is boldogulhat, ami otthon van. A fokhagymahámozás megkönnyítésének első módja mindössze egy kést és egy vágódeszkát igényel. Erre helyezze rá a gerezdet, majd az előkészített késsel nyomja laposra (nyugodtan nyomja a tenyerével). Ezután vágja le a gerezdet a kemény végénél, húzza le a bőrét a gerezd ívéről, és távolítsa el a maradék bőrt a kemény végéről.

Egy másik lehetőség, hogy a gerezdeket egy pillanatra forró vízbe tesszük, ami segít a fokhagymát könnyű ujjnyomással kipréselni a héjából. Azonban a mikrohullámú sütő is segíthet, ha a fokhagymát körülbelül 20 másodpercre beletesszük. A bőrnek ezután viszonylag gyengéd érintéssel könnyen le kell válnia. Ugyanez vonatkozik a serpenyőben szárazon megpirított fokhagymára is.

Egy másik népszerű trükk, hogy egy fedeles befőttesüveget vagy műanyag dobozt használjon az étel tárolására. Ha meg akarja hámozni a fokhagymát, csak tegye bele az egyes gerezdeket, zárja le az üveget, és egy ideig rázza erőteljesen. Így a héjnak le kell válnia a gerezdekről, és a fokhagyma azonnal felhasználható lesz.

Hogyan töröljük le a fokhagymát?

Ahhoz, hogy a fokhagyma elnyerje jellegzetes aromáját és egy kicsit elkezdjen harapni a nyelven, az egyes gerezdeket meg kell zavarni. És minél nagyobb, annál csípősebb lesz a fokhagyma íze az elkészített ételekben. Tehát csak rajtad múlik, milyen intenzíven aprítod vagy zúzod össze a gerezdeket. Hagyhatod egészben, szeletelheted, kockázhatod vagy finomra apríthatod, de akár préselheted vagy összezúzhatod is a fokhagymát.

A fokhagyma megtörléséhez először hámozzuk meg a gerezdeket, és a gerezdek legszélesebb oldalát tegyük egy alátétre (például egy vágódeszkára). Ezután a kés lapos oldalával kezdjük el fokozatosan pépesíteni (és szükség esetén összenyomkodni) a fokhagymát, amíg egyfajta finom szuszpenziót nem kapunk. Egyesek azt is tanácsolják, hogy előbb vágja kisebb darabokra a fokhagymát, amit így jobban tud kezelni.

Vannak azonban más módszerek is. Egy kés pengéjét laposan a gerezdre is helyezheti úgy, hogy a penge a kezétől elfelé mutasson, majd a másik kezével nyomja meg, hogy a fokhagymát feltörje. Ezután addig zúzhatod a fokhagymát a lapocskán, amíg az előző példához hasonló pépet nem kapsz. Ne felejtse el eltávolítani a középső csírákat menet közben.

Ezután egyesek inkább sóval dörzsölik be a fokhagymát, ami biztosítja, hogy a dörzsölés jobban és gyorsabban menjen. Csak adja a sót az apróra vágott fokhagymához, és lásson munkához. Figyelembe kell azonban vennie, hogy a fokhagyma már az étel elkészítése során sós lesz, ezért nem kell nagy mennyiségben hozzáadni ezt az összetevőt. De ha nem mered bedörzsölni a fokhagymát, akkor is kipróbálhatod:

  • Speciális fokhagymareszelőket,
  • fokhagymanyomó vagy fokhagymanyomó (fokhagymanyomó),
  • fokhagymadörzsölő (durva tányér vagy deszka, amelyen a fokhagymát összezúzzuk).

Hogyan semlegesítsük a fokhagymát?

Evett már fokhagymás csemegét, és még fogmosás után sem tud megszabadulni a kellemetlen szagtól a szájából? A fokhagyma fogyasztásakor az összes erős vegyület felszívódik a véráramba, és a tüdőn keresztül haladva párologni kezd. Ráadásul a fokhagyma alil-metil-szulfidot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet más anyagoknál lassabban emészt meg, így hosszabb ideig marad a vérben. Az eredmény rossz lehelet, amitől nehéz megszabadulni.

A fokhagymaszag akár 24 órán át is megmaradhat, és az izzadsággal is elpárologhat. Ha minél gyorsabban meg akarsz szabadulni a kellemetlen szagtól, fokhagymaevés után egyél egy almát vagy mentát, hogy csökkentsd a benne lévő anyagok erejét és időtartamát. Ha folyadékról van szó, a tej, a citromlé vagy a zöld tea ideális. Természetesen ne feledkezzen meg az alapos fogmosásról és a szájvíz használatáról sem.

Receptek fokhagymából

Kíváncsi vagy, hogyan használhatod fel a kertedben termesztett fokhagymát, és mit készíthetsz fokhagymából, hogy az egész család élvezze? Mivel a fokhagymának számos felhasználási módja van a konyhában, rengeteg érdekes receptet érdemes kipróbálni. Akár egy gyors fokhagymás kenhető ételre vágyik, akár fokhagymaleves vagy fokhagymás csirke receptjét keresi, akár a fokhagyma tartósításán gondolkodik, a fantáziájának nincs határa.

Ha fokhagymával tervezel dolgozni a konyhában, tartsd szem előtt, hogy csípős íze önmagában is érdekes, de hagymával kombinálva is jól működik. Közép-Európában ezt az alapanyagot gyakran kombinálják olyan erős fűszernövényekkel is, mint a kakukkfű, a rozmaring és az oregánó. Ugyanakkor számos zöldségfélét, köztük paprikát, paradicsomot, brokkolit, spenótot és cukkinit is kiegészít. Mindemellett fekete fokhagymával készült recepteket is kipróbálhat.

És mi a legjobb módja a fokhagyma feldolgozásának? Egészségügyi szempontból természetesen a legjobb megoldás a nyers fokhagyma használata, mivel a hőkezelés (különösen a nagyon hosszú) elveszíti gyógyhatását. Ha azonban ezt nem akarjuk elkerülni, ne feledjük, hogy az íz nagy részét azok az ételek veszik fel, amelyekhez a fokhagymát a főzési folyamat vége felé adjuk hozzá.

Ha nem szeretnénk, hogy a fokhagyma fogyasztása után nehéz legyen a gyomrunk, mindenképpen távolítsuk el a csírát, amely minden gerezd közepén található, mielőtt felhasználnánk. Emellett soha ne főzzük a fokhagymát túl gyorsan, mert gyorsan keserűvé válhat, és elronthatja az egész ételt. Nem számít, hogy friss fokhagymát vagy granulált fokhagymát használ.

Sült fokhagyma a sütőben

Nem szeretne bonyolult ételt készíteni, de kedvet érez egy szokatlan ételhez? Vagy esetleg váratlanul látogató érkezik hozzád, és nincs mit kínálnod? Ebben az esetben mindenképpen próbálja ki a sült fokhagyma receptjét, amit biztosan szeretni fog. A következő hozzávalókra lesz szüksége:

  • Fokhagyma dobverő (a számot maga válassza ki),
  • olívaolaj,
  • vaj,
  • só,
  • tészta ízlés szerint.

Melegítsük elő a sütőt 200-220 °C-ra. Vágjuk le minden fokhagymás rúd tetejét úgy, hogy a benne lévő összes gerezdből legalább egy darab kilógjon. Helyezzük minden egyes előkészített fejet az előkészített fóliára, locsoljuk meg olívaolajjal, csomagoljuk be, és tegyük egy tepsire vagy sütőlapra. Tegyük a sütőbe, ahol a fokhagyma körülbelül 45 percig sül.

Ha letelt a szükséges idő, nyissuk ki a fóliát, és hagyjuk a dobverőket még 5-10 percig sülni, hogy aranybarnára süljenek. Ezáltal a fokhagyma annyira megpuhul, hogy könnyen ki lehet nyomni a héjukból. Ezután általában friss vagy pirított bagettel, pirítóssal vagy kenyérrel tálalják, amelyhez vajat, sót, zöldségsalátát és egy jó pohár bort kell adni.

Sült fokhagymaleves

Mit főzzünk fokhagymával, ha a klasszikus fokhagymalevesnél kevésbé ízesített ételre vágyunk? Mivel a fokhagyma pörkölve elveszíti csípősségét, és helyette kellemes diós ízt kap (anélkül azonban, hogy jellegzetes aromáját elveszítené), az emberek nemcsak ízletes kenyérkenyérre kenve, hanem egy finom krémleves elkészítéséhez is elkezdték használni. Ha Ön is szeretné kipróbálni, készítse el:

  • 5 rúd fokhagyma,
  • 3 nagyobb burgonya,
  • 1 nagyobb hagyma,
  • 1 liter zöldségalaplé,
  • 100 milliliter fehérbor,
  • 150 milliliter tejszín,
  • olívaolaj,
  • só és bors.

Először is melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, vágjuk félbe a fokhagymás dobverőket, helyezzük őket egy előkészített, fóliával bélelt tepsire, sózzuk és olívaolajjal ízesítsük. Ezután letakarhatjuk őket fóliával, és körülbelül 35-40 percig sütjük. Időnként ellenőrizze a fokhagymát, hogy nem égett-e meg.

Közben a hagymát vágjuk kisebb kockákra, pirítsuk meg olívaolajon, adjuk hozzá a fehérbort, és hagyjuk, hogy az összes alkohol elpárologjon. Ezután adjuk hozzá a meghámozott és felkockázott burgonyát, és fedjük fel az egészet a zöldségalaplével. Hagyjuk addig főni, amíg a burgonya megpuhul.

Ha kivettük a sütőből, hagyjuk egy kicsit kihűlni a fokhagymát. Ezután húzzuk le a gerezdeket a héjukról, adjuk hozzá a leveshez, és merülőmixerrel turmixoljunk össze mindent a burgonyával együtt. Ha nem vagy biztos benne, hogy mennyire erős a fokhagymád, először csak a megpirított gerezdek egy részét add hozzá, és ha ez nem elég, a többit csak kóstolás után add hozzá.

Végül adjunk a leveshez tejszínt, hogy megpuhuljon és fokozza az ízét. Az így kapott keveréket ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Maga a leves tálalásakor pirított mandulapelyhet vagy egy csepp olívaolajat adhat hozzá. Vannak, akik fűszernövényeket is adnak hozzá, de minden az ízlésedtől függ.

Hagyományos fokhagymás kenhető

Akár egy partira készítünk finomságokat, akár egy családi eseményre készítünk egyszeri adagot, valószínűleg nem nélkülözhetjük a nálunk nagyon népszerű fokhagymás kenetet. Hogyan készítsünk fokhagymás kenhető krémet úgy, hogy mindenkinek ízleni fog? Az alaprecepthez készítse el a következő hozzávalókat:

  • 200 gramm edamame,
  • 5 gerezd fokhagyma,
  • majonéz,
  • só és bors.

Az összes előkészített sajtot egy tálban finom reszelőn lereszeljük. Ezután hámozza meg az egyes fokhagymagerezdeket, ossza őket ketté, és távolítsa el a középső csírájukat. Ezután reszelje vagy aprítsa finom reszelőn a fokhagymát, és adja a tálban lévő sajthoz. Végül adjuk hozzá a majonézt a kívánt mennyiségben (mindenki más állagú kenőcsöt szeret), sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és keverjük össze mindent alaposan. Tálalás előtt legalább 20 percig hagyjuk pihenni a hűtőben.

Ha a fokhagymás kenhető krém alapreceptje nem elég, vagy egyszerűen csak szeretné ezt a finomságot valami mással gazdagítani, akkor adhat hozzá például kenhető vajat, amely kissé más állagot ad a kenhető krémnek. Vannak, akik teljesen kihagyják a majonézt, és helyette kenhető vajat használnak, akár önmagában, akár tejföllel kombinálva. Az apróra vágott mogyoróhagyma azonban szintén érdekes ízt ad a kenőcsnek.

A legjobb fokhagyma

Az egyik legnépszerűbb fokhagymás recept természetesen a hagyományos fokhagymaleves, amellyel az emberek nem tudnak betelni jellegzetes íze miatt. A fokhagymaleves receptjének kipróbálásához készítse elő a következő hozzávalókat:

  • 5-6 gerezd fokhagyma,
  • 300 gramm burgonya,
  • 1 nagy hagyma,
  • 1 liter zöldségalaplé,
  • 1 sertészsír,
  • só, bors és kömény,
  • majoránna,
  • tojás,
  • kenyér,
  • eidami sajt.

Először készítsük el a kenyeret, amelyet apró kockákra vágunk, és zsírban ropogósra sütjük. Tegyünk egy kis zsiradékot egy lábasba, és pirítsuk aranybarnára a durvára vágott hagymát. Ezután öntsük fel a zöldségalaplével, és adjuk hozzá a kockákra vágott, meghámozott burgonyát. Adjuk hozzá a köményt és szükség esetén a szegfűborsot, és fedő alatt főzzük körülbelül 10 percig.

Ezután sóval, borssal és majoránnával fűszerezzük, mérsékeljük a hőfokot, és a még forró levesbe beleöntjük a felvert tojást (vagy több tojást). Ezután következik a fokhagyma hozzáadása a leveshez, ami különleges ízt ad neki. Készítsük elő az egyes meghámozott gerezdeket, amelyeket aztán a levesbe nyomunk (pépesítünk). Pároljuk még körülbelül egy percig, majd tálaljuk. Ízlés szerint pirított kenyeret és reszelt sajtot is adhat a leveshez.

Házi fokhagymapaszta: recept

Szeretne házilag fokhagymás linguint készíteni, de amikor elképzeli, hogy mennyi munka lesz mindent elkészíteni, inkább más receptet választ? Legalább részleges megoldást jelenthet a fokhagymás lángospaszta, amelyet nagyobb mennyiségben előre elkészíthetsz. Az elkészítéséhez szükséged lesz rá:

  • 500 gramm fokhagyma,
  • 200 gramm zsír (sertészsír, IVA),
  • 50-80 gramm só.

Hogyan készítsünk fokhagymát a lángoshoz? Először is hámozza meg az összes fokhagymát, majd zúzza össze vagy darálja le (például konyhai robotgépben). Adjuk hozzá a sót, és hagyjuk a keveréket körülbelül egy órán át pihenni. Ezután egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt (csak melegítsük fel, a keveréknek nem szabad felforrnia), és alaposan belekeverjük az előkészített fokhagymát és a sót. Amikor a fokhagyma jól bevonódott, töltse meg az üvegeket a fokhagymapasztával. Ha kihűltek, gondosan zárjuk le őket, és hűvös helyen tároljuk.

Nyúl fokhagymán: recept

Szeretné kényeztetni a partnerét, és valami különleges finomságot készíteni neki? Vagy esetleg családi ebédet készít egy különleges alkalomra? Próbálja ki a fokhagymás nyúl receptjét, amelyet galuskával és savanyú káposztával tálalnak. A következő hozzávalókra lesz szüksége:

  • egy faragott nyúl,
  • 8 gerezd fokhagyma,
  • 1 nagy hagyma,
  • 100 gramm zsiradék vagy vaj,
  • só, bors és kömény.

Először is készítsünk elő egy tepsit, amelyet alaposan kenjünk ki zsiradékkal vagy vajjal. Ezután hámozza meg a hagymát, vágja kerek vagy félhold alakúra, és töltse meg vele a tepsi alját. Ezután hámozza meg a fokhagymát, és zúzza össze. A megtisztított és feldarabolt nyulat a hagymával együtt tegyük a sütőformába, sózzuk (vagy borsozzuk), szórjuk meg köménnyel, és dörzsöljük be a zúzott fokhagymával.

Ha minden elkészült, tegyük a sütőformát 150 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük a nyulat körülbelül 2,5 órán át. Sütés közben feltétlenül ellenőrizzük a húst, időnként megfordítjuk, és kevés vízzel megkenjük, hogy szaftos mártást kapjon, amelyet a gombócokra öntünk. A nyulat aranybarnára és puhára sütjük.

Fokhagymás vaj

Olyan csemegét keres, amely szokatlan ízt adhat a pékáruknak, de a húsételeknek is? Akkor semmiképpen ne hagyja ki a fokhagymás vaj receptjét. Ha otthon szeretné kipróbálni, készítse el a következő hozzávalókat:

  • 250 gramm vajat,
  • 8-10 gerezd fokhagyma,
  • tengeri só.

Hagyja a vajat szobahőmérsékleten megpuhulni, közben pedig hámozza meg a fokhagymát, és dörzsölje be sóval. Ha kész, pépesítse a vajat, és alaposan keverje össze az előkészített fokhagymás keverékkel. Ezenkívül adhat hozzá frissen őrölt borsot, finomra vágott petrezselymet vagy egy kis metélőhagymát. Ezután tegye a vajat egy zárható edénybe, és tálalás előtt tegye a hűtőbe, amíg megszilárdul.

Gyógyhatású fokhagymás receptek

Ha a fokhagymakrém vagy a fokhagymás nyúl receptje helyett inkább azt keresi, hogyan használhatja ezt az összetevőt gyógyszerként, akkor próbálja ki a friss fokhagymalé fogyasztását. Egy másik lehetőség a fokhagyma- és szegfűszegtea, a fokhagyma tinktúra vagy a gyógyszertárban vagy az interneten kapható fokhagymakészítmények valamelyike.

Ezen kívül azonban az emberek szeretik a fokhagymát mézben is, külsőleg pedig fokhagymateás hidegpakolást vagy fokhagymaolajat, amely állítólag helyettesítheti az antibakteriális kenőcsöt. A szemölcsök kezelésénél ajánlatos egy szelet fokhagymát az érintett területre helyezni, a szemölcs széleket olívaolajjal bedörzsölni, és mindent befedni egy ragtapasszal.

Fermentált fokhagyma mézben

Keresi a módját, hogyan erősítheti immunrendszerét, és hogyan kerülheti el a náthát, az influenzát és a szezonális megfázást? Akkor mindenképpen próbáld ki a mézben erjesztett fokhagyma receptjét, amelyet egyesek természetes antibiotikumnak tartanak. A méz fokozza a fokhagyma gyógyító hatását, és megkönnyíti az anyagok felszívódását a vérbe. Ha te is szeretnéd kipróbálni, szükséged lesz rá:

  • egy üvegedény,
  • 2 rúd fokhagyma,
  • egy üveg folyékony méz.

Először ossza a fokhagymát egyes gerezdekre, majd hámozza meg és vágja apró darabokra, vagy egy laposra tett késsel (vagy mozsárban és mozsárban) nyomja össze részben. Ezután töltsük meg az előkészített üvegeket a fokhagymával körülbelül ¾-ig, és öntsük bele a mézet úgy, hogy a fokhagyma teljesen elmerüljön benne.

Az üveget lazán fedje le egy fedővel, hogy az erjedésből származó felesleges gázok távozni tudjanak. Tegye sötét helyre, ideális esetben egy alátétre vagy tányérra. Ez azért van így, mert a keverék az erjedés során általában buborékosodik, és a fokhagymaméz kiszabadulhat, és elszínezhet valamit. Minden nap óvatosan rázza meg az üveget, hogy a keverék egyenletesen elkeveredjen.

Az erjedés körülbelül egy hónapig tart, de a mézben lévő fokhagymát már az erjedés alatt is lehet fogyasztani. Ezután a fokhagymamézet hűvös helyen kell tárolni, ahol több hónapig (egyesek szerint akár egy évig is) eláll. Ami a fogyasztást illeti, ajánlott minden reggel (böjt idején) 1 teáskanál fokhagymamézet fogyasztani, majd egy pohár vízzel vagy teával leöblíteni. Betegség idején aztán növelheti az adagot napi 3 teáskanálra.

Fokhagymás tea

Ha fokhagymából készült egészséges recepteket keresel, kipróbálhatod a fokhagymateát is. Először forraljon fel 1 liter vizet, majd hagyja kissé kihűlni. Ezután adj hozzá 5 apróra vágott fokhagymagerezdet, friss citromlevet és mézet. Az elkészült teát hidegen vagy melegen is kortyolgathatod, amely különböző betegségek megelőzésére hivatott. Azonban soha többé ne forraljuk fel.