Szibériai hagyma: mire jó és hogyan kell termeszteni?

Ha belefáradt a klasszikus konyhai hagyma termesztésébe, vagy új növénnyel szeretné felépíteni a kertjét, amellyel ízletes ételeket készíthet, próbálja ki a szibériai hagyma termesztését. Ezt a gyümölcséért ültetik, de a hagymákat is fel lehet használni. Elmondjuk, hogyan néz ki a szibériai hagyma, hogyan termesztik a szibériai hagymát térségünkben, és mire használják a szibériai hagymát.

Mi az a szibériai hagyma?

Bár azt gondolhatja, hogy nagyon könnyű különbséget tenni a különböző típusú hagyma között, valójában van némi zavar. Ezért jó már az elején megjegyezni, hogy a szibériai hagyma az őszi hagymát (Allium fistulosum) jelenti, amelyet az emberek hamvas vagy mályva néven is ismernek. Ma leginkább Ázsiában termesztik, különösen Kínában, Japánban, Koreában és Oroszországban.

Eredetileg Délkelet-Szibériából származó évelő növény (ezért szibériai őszi hagyma néven is ismert), ezért szívós, télen az ágyásokban is megállja a helyét. Bár a szibériai hagymát állítólag 2000 évvel ezelőtt termesztették Kínában, és egyesek szent növénynek tartották, Európába csak a 16. században jutott el.

A szibériai hagymát széles körben termesztették Csehországban, különösen a 19. században, amikor a növényt egyes esetekben még termesztették is. Manapság már közel sem olyan népszerű, mint régen, bár a kertészek egyre inkább visszatérnek a termesztéséhez. Ez finom ízének és zamatosságának köszönhető, ami a konyhai hagymánál magasabb víztartalommal függ össze.

Problémák forrása azonban, hogy egyesek tévesen proliferum hagymaként (Allium x proliferum) emlegetik a szibériai hagymát, amely az őszihagyma és a konyhai hagyma keresztezése. Korábban a botanikusok csak az egyik vagy a másik szülő fajtáinak gyűjteményének tartották, ezért ma már néha szibériai képeslapként vagy termesztéspárti hagymaként is emlegetik.

Szibériai hagyma termesztése

Ezt a fajta zöldséget körülbelül 2–5 centiméter hosszú, 1–3 centiméter széles hagyma jellemzi. Ezután erős, üreges szárrá nő, amely fokozatosan egyszerű levelekké fejlődik, teljesen szegélyezett pengékkel. A virágok egy örvénylőként ismert csúcsvirágzatban jelennek meg. Ez körülbelül 50-100 virágot tartalmaz sárgás színű szirmokkal. A gyümölcs kapszula.

A szibériai hagyma szívós és nagyon korán csírázik. Ha felvállalja a termesztését, nem fogja megbánni. Egész évben betakarítható, hiszen hótakaró alatt is lassan növekszik. Magról is termeszthető, ami talán a legelterjedtebb lehetőség, de néha palántáról is ültetnek téli hagymát.

A szibériai hagymát legkönnyebben fürtosztással szaporíthatjuk, ami nagyon egyszerű és gyors. Ezenkívül a klaszterek évről évre erőteljesebbé válnak. Ezen kívül a szibériai hagyma gyorsan termeszthető cserépben ablakpárkányon és cserépben is termeszthető az erkélyen.

Őszi hagyma fajták

Manapság számos érdekes fajta található a piacon. Kipróbálhatja például a Bajkál fajtát, amely mind klasszikus betakarításra, mind fürtözésre alkalmas. Az Augusta is kedvelt, hiszen még a komoly fagyokat is kibírja, akárcsak a Gerda, amelyet főleg rügyeiért termesztenek. Ezenkívül az Entita, Kaj vagy Freddy nevű változatokat termesztik.

A megfelelő élőhely kiválasztása

A szibériai hagyma gyommentes, agyagos, homokos vályogtalajt igényel, amely jól vízelvezető és nem túl nedves. Azonban elegendő humuszt és egyéb szükséges tápanyagokat (főleg kalciumot) kell tartalmaznia, és javasolt semleges vagy enyhén lúgos kémhatás. Ideális esetben olyan helyet is kell választani, amely kellően meleg és napos.

A szibériai hagyma vetése vagy ültetése előtt az ágyásokat jól elő kell készíteni, mivel a növény több mint tíz évig eltarthat a kiválasztott helyen. A talajt ezért gyomtalanítani, trágyázni és komposzttal vagy kalcium-műtrágyával dúsítani kell. A talajnak ekkor könnyűnek vagy legfeljebb közepesnek kell lennie.

Szibériai hagymavetés

Ha a szibériai hagyma magvak termesztése mellett döntött, vesse el őket a téli hónapokban az üvegházban, vagy kora tavasszal (kb. március végétől vagy áprilistól) közvetlenül a szabadban. Azonban akkor is növekedni fognak, ha úgy dönt, hogy a nyár második felében (augusztus végén vagy szeptemberben) elülteti őket. A magokból palántákat is előnevelhet, hogy később kiültesse.

Az ajánlott vetésmélység ebben az esetben nem több 1-2 centiméternél. A sorokat nagyjából 20-30 centiméter távolságra kell elhelyezni egymástól, és a magokat körülbelül 3-5 centiméter távolságra kell elhelyezni egymástól. A keletkező csomók nem kötődnek meg, de szükség esetén átültetheti őket egy másik helyre, ahol a palánták jobban teljesítenek.

Amikor a szibériai hagyma bírja az ültetést, a talajt gyommentesen kell tartani, hogy az egyes növények fejlődhessenek. Jó mulcs ebben az esetben például a szalma, de ezt ne adjuk a fiatal növényekhez, mert a meztelen csigák szeretnek benne bújni, és akkor megkedvelik a frissen termett szibériai hagymát.

Általában azonban ezek a zöldségek nem különösebben igényesek a gondozásra. Ami az öntözést illeti, az legyen rendszeres, de a talaj nem lehet vizes. Csak kevesebbet öntözze a növényeket. A műtrágyázás normál körülmények között nem szükséges, és különösen ajánlott, ha a szibériai hagymát cserépben vagy dobozban termesztik. A műtrágyáknak káliumban és foszforban gazdagnak kell lenniük, de nem tartalmazhatnak nitrogént vagy klórt.

Mikor szedik be a szibériai hagymát?

A szibériai hagymahagymákat a teljes vegetációs időszak alatt betakarítják. A hagymák nagy részét a tavaszi hónapokban levágják vagy levágják, nyáron pedig célszerű egy kicsit pihentetni a növényeket, mielőtt ismét begyűjtenék őket. Ha van elég palánta a kertben, akkor a fiatal hagymákat is hasznosíthatja, amelyek nagyon finomak. Ebben az esetben az egész növényeket tavasszal betakarítják.

A szibériai hagymavirágok is a második évtől kezdenek megjelenni. Üreges száruk azonban nem alkalmas a betakarításra, ezért általában letörik, hogy elkerüljük a növények felesleges kopását. Azonban újravettheti őket, amivel extra magokat kaphat, amelyek alkalmasak ennek az ízletes zöldségnek a termesztésére. Természetesen a boltban vagy az interneten is megvásárolhatók.

Mire használják a szibériai hagymát?

A szibériai hagyma hasonlóan használható, mint a metélőhagyma vagy a konyhai hagyma válogatott fajtáiból termesztett újhagyma. A konyhában ezért főként frissen használják, például kenyérre és vajra vagy burgonyára szórják. Nagyon gyakran a szibériai hagyma saláták, kenhető kenőcsök vagy levesek formájában gazdagítja a recepteket. Kiváló C-vitamin-, karotinoid- és kalciumforrás.

Hogyan néz ki a szibériai hagyma?

Évelő növény, amelyet őszi hagyma, őszi hagyma vagy kocahagyma (latinul Allium fistulosum) néven is ismernek. 2-5 centiméter hosszú, apró hagymákból áll, amelyekből üreges szár nő ki. Ezután egyszerű levelek és virágok csatlakoznak örvénybe. Ennek a növénynek a gyümölcse kapszulák.

Hogyan termesztik a szibériai hagymát?

A szibériai hagyma többféleképpen termeszthető. Magját megvásárolhatja a kertészeti boltokban vagy az interneten, de néha az emberek használnak palántát. Amellett, hogy ágyásban neveljük, megpróbálhatja cserépbe ültetni őket, amelyet aztán ablakpárkányra helyez, vagy cserépbe, amelyet teraszon vagy erkélyen hagy. A csomók felosztásával is szaporítható.

Mikor kell elvetni a szibériai hagymát?

Ez a növény alkalmas tavaszi vetésre, amely nagyjából március végétől áprilisig tart. A magokat 1-2 centiméter mélyre, különösen egymástól 20-30 centiméteres sorokba helyezzük, és körülbelül 3-5 centiméteres távolságra helyezzük el egymástól. Fontos a rendszeres öntözés, a gyakori gyomlálás mellett. Ezenkívül a vetés nyár végén vagy kora ősszel is elvégezhető.

Mire használják a szibériai hagymát?

Ha úgy döntött, hogy szibériai hagymát termeszt, betakaríthatja a hagymákat (a tenyészidő alatt), valamint magát a hagymát. A növényt ezután például metélőhagymaként dolgozzák fel. Kenyérre szórhatjuk vajjal, krumplival vagy rántottával. Ezenkívül levesekhez, szószokhoz, sós lepényekhez és salátákhoz adják.