4 legjobb recept az OSCURUS-tól

Sikerült-e Oscherus-kertet termeszteni, amely ősszel bőséges ellátást biztosított apró, lédús gyümölcsökkel? Akkor bizonyára azon gondolkodik, hogyan lehet a legjobban bánni ezekkel a kis alma- vagy körte alakú gyümölcsökkel. Tanácsot adunk, hogy mely Oscherryből készült recepteket érdemes feltétlenül kipróbálnia, milyen aszalt Oscherryvel illik jól, és hogyan készítsen Oscherry-lekvárt.

Hogyan néz ki az Oscherus?

A Oscherus domestica egy robusztus, lombhullató, lombhullató fa, amely az utóbbi években meglehetősen ritkává vált a környékünkön. Ha azonban jól kezelik, több mint 300 évig is elélhet, és gazdag termést, ízletes gyümölcsöt biztosíthat a termelőknek. Ezek a kis fák sárgászöldtől barnászöldig terjedő színűek, a nap felé néző oldaluk általában enyhén narancssárgás vagy vöröses árnyalatú.

A gyümölcs alakja első pillantásra egy kis almára hasonlít, vagy egy kis körtére emlékeztethet. A gyümölcs felületét általában rozsdás foltok borítják, de szerencsére nincs rajta betegség vagy hiba. Az egyes termések egy vagy két magot is tartalmaznak, amelyek barna színűek, laposak és legfeljebb 7 milliméteres méretűek.

Ami maguknak a gyümölcsöknek a méretét illeti, átmérőjük 2,5 és 5 centiméter között mozog. Míg Csehországban 10 és 30 gramm között van a súlyuk, addig Dél-Európában ennél valamivel nagyobbak is lehetnek. Az első termés csak 8-12 évvel az ültetés után várható, de egyes esetekben akár 20 évig is eltarthat.

Egy érett fa, amely az adott helyen jól fejlődik, nagyon nagy termést hozhat. A jelentések szerint 300 és 1 200 kilogramm közötti mennyiségű ízletes gyümölcsöt lehet betakarítani, a magányos fák pedig a nagy lombkoronájuk miatt nagyobb mennyiségű malicát adnak, mint az erdőben álló fák. Megjegyzendő azonban, hogy egyes években az oskolák egyáltalán nem teremnek, mivel időszakosan termékenyek.

Milyen íze van az Oscherus gyümölcsének?

A frissen lehullott spárga vonzó megjelenésű és lédúsnak tűnik, de nem közvetlen fogyasztásra való. Sok múlik azon, hogy a gyümölcs mikor hull le a fáról, de a földről azonnal leszedett apró termés íze általában egyáltalán nem kellemes. Magas tannintartalmuk miatt nagyon keserűek, sőt néha fanyarak, így abban a pillanatban nem fogod élvezni őket.

Emiatt hagyni kell a gyümölcsöt megrohadni, mielőtt elfogyasztjuk, ami azt jelenti, hogy egy ideig hagyjuk állni. Körülbelül három nappal a lehullásuk után elveszítik jellegzetes sárgászöld vagy narancsvörös színüket, és fokozatosan barnává válnak. Ezután már minden előkészítés nélkül fogyaszthatjuk őket.

Az érett málna nemcsak édes, aromás és nagyon lédús, hanem nagyon jótékony hatással van az emberi egészségre is. Viszonylag sok vitamint (A és C) és ásványi anyagot tartalmaz, emellett fehérjében, szerves savakban, pektinekben és tanninokban is gazdag. Használják például gyomor- és bélrendszeri betegségek gyógyítására.

Receptek a gyümölcsökből az oszkertészetből

Bár a szeptember és október folyamán érő érett málna nyersen is fogyasztható, számos ízletes étel alapjává is válhat. Remekül alkalmas például lekvár készítésére, és kompótként is tartósítható, de pudingok készítésére is. Emellett számtalan desszertet díszíthetünk velük, vagy adhatjuk zabkásához.

Ha a gyümölcsöket későbbi feldolgozásra szeretnénk tartósítani, akkor lefagyaszthatjuk vagy száríthatjuk őket. Ehhez egy speciális port is készíthetünk, amelyet a szárított málnából őrölhetünk. Íze a fahéjra emlékeztet, és főként szokatlan fűszerként használják, amely sok étel változatosságát adhatja.

Természetesen az Oscherus gyümölcseiből italokat is lehet készíteni. Különböző gyümölcslevek, almaborok és teák alapanyagául szolgálhatnak, de érdekes likőr is készíthető belőlük. Sőt, Szlovákiában az oszkerbúzából pálinkát is készítenek, amit oskerušovice néven is ismernek. Elkészítése fáradságos, és ma már viszonylag kevés a termő daru, ezért is nagy becsben tartják ezt a párlatot.

Ha Önt megfázás gyötri, állandóan szipog vagy köhög, és általános fáradtságot érez, örülni fog minden olyan készítménynek, amely enyhíti ezeket az egészségügyi problémákat. Ha természetes gyógymódot szeretne kipróbálni, az oszkander remek megoldás lehet az Ön számára. Próbáljon meg naponta háromszor-ötször 1 teáskanálnyi, egy éjszakán át mézben (vagy pálinka, méz és gyógynövények keverékében) macerált oszkerbogyót bevenni.

Szárított csipkebogyó

Az érett spárgát a szilvához hasonlóan száríthatja közvetlenül a szárítóban vagy enyhén nyitott, forró sütőben. Ezek a kis gyümölcsök még a szárítás után is elég puhák maradnak belül, de amikor beléjük harapunk, már nem érzünk szabad folyadékot. Ezután önmagukban is fogyaszthatók, de gyógyteát is készíthetünk belőlük.

Az oszkander szárított és lereszelt gyümölcseit ugyanúgy használják fel, mint a porított körtét (vagy pracharandát). Jól használható például gyümölcstortákra szórva, de zabkásába szórva vagy joghurtba keverve is remek ízű, és cukor helyett édes tésztákban is felhasználható. Az aszalt spárga őrlése után enyhén fahéjas ízű, fűszerként is használható port kapunk.

Oscery tinktúra

Az érett nyárfa felhasználásának egyéb érdekes módjai közé tartozik a gyógyászati tinktúra készítése. Ahhoz, hogy otthon magad készítsd el, a következő összetevőkre lesz szükséged:

  • Az oszkárium teljesen érett gyümölcsei,
  • szilvapálinka, vodka vagy más szeszes ital.

Először hagyja megrohadni az osztrigagyümölcsöt, és ha már kellően érett, szűrje át előkészített, zárható üvegekbe. Pépesítse őket, és az így kapott keveréket öntse fel alkohollal. Az összes gyümölcsöt legalább fél centiméterrel a felszín alá kell meríteni. Zárjuk le az üvegeket, hagyjuk egy hónapig érlelődni, és minden második nap alaposan rázzuk meg őket.

Amikor a tinktúra elkészült, szűrje át a keveréket egy sűrű szitán, kávéfilteren vagy sajtvászonon. Így csak tiszta folyadékot kapunk, amelynek jellegzetes íze van, és különösen hasznos emésztési problémák esetén. Ami az ajánlott adagot illeti, az ideális az, ha naponta háromszor egy teáskanál (kb. 20 csepp) tinktúrát veszünk be, mindig étkezés előtt.

Oskerus – lekvár

Ha valami édesre vágyik, semmiképp se hagyja ki az Oszkerbogyóból készült lekvárt. Ez a finomság, amely biztosan az egész családnak örömet okoz, később különböző desszertek hozzávalójaként is felhasználható. És hogy mi kell az elkészítéséhez?

  • 1 kg érett datolyaszilva,
  • 700 gramm zselés cukor,
  • 1 citrom,
  • 1 teáskanál fahéj,
  • 2 evőkanál rum,
  • víz.

Először mossuk meg a rothadt gyümölcsöt, vágjuk kisebb darabokra, és kevés vízben forraljuk fel. Ezután finom szitán átszűrjük, hozzáadjuk a zselés cukrot (nagyjából 1:1 arányban), és ízlés szerint az előkészített citrom reszelt héját, a fahéjat és a rumot is hozzáadhatjuk. Ezután állandó keverés mellett főzzük körülbelül 3-5 percig.

Ha a lekvár elkészült, még forrón öntse melegített üvegekbe, és gondosan zárja le azokat. Ha nem akarja sterilizálni a lekvárt, akkor egyszerűen hagyja őket alulról felfelé hűlni, mint más lekvárfajták esetében. Ellenkező esetben sterilizáljuk őket 80 °C-os gyorsfőzőben kb. 10 percig.

Ha édesszájú vagy, és szívesen kipróbálsz valami újat, a lekvárt más hozzávalókkal is feldobhatod. Például az oszkári szilvával remek kombináció, de vörösborral és olyan fűszerekkel, mint a fahéj, az ánizs vagy a kardamom, is finom keveréket alkotnak.

Oskerus bor

Ha valami fűszeresebbet szeretnél kipróbálni, otthon is készíthetsz saját bort az oskolák terméséből. Az elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • Érett oskolák,
  • cukor,
  • víz,
  • élesztőkultúra.

Először a rothadt spárgát pépesítsük, és öntsünk hozzá ugyanannyi vizet. Ezután a keveréket forrásig hevítjük, majd kihűlés után kinyomkodjuk, és 5 liter léhez 1 000-1 200 gramm cukrot adunk. Ha a lé megfelelően megédesedett, eresszük meg tiszta élesztőkultúrával. Ezután élvezheti a nagyszerű oskolabort.