5 legkedveltebb recept a REBARBARÁBÓL

Kíváncsi, mit kezdjen a rebarbarával, amit sikerült megtermelni a kertjében? Bár ez a növény csak viszonylag rövid szezonban élvezhető, savanykás íze miatt ma már sokféleképpen felhasználható a konyhában, különösen a különféle desszertek és desszertételek terén. Tanácsot adunk, hogyan kezelje a rebarbarát, hol tárolja, és hogyan készítse el a rebarbarát többféleképpen.

Hogyan dolgozzuk fel a rebarbarát?

A rebarbara magas egészségvédő vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően az egyik legnépszerűbb gyógynövény, amely jótékony hatással van az emberi szervezetre. Ugyanakkor az emberre nagyon veszélyes is lehet a benne található oxálsav miatt, amely nefrotoxikus és maró hatású. Ha a kertészek nem tudják, mikor kell betakarítani a növényt és hogyan kell feldolgozni, nem szabad hozzákezdeni a készítéséhez.

Bár az emberek azt gondolják, hogy a rebarbara egészséges, és ezért a konyhában teljes egészében felhasználható, valójában csak a levélnyélből fogyasztanak, mert a levelek túl sok oxálsavat tartalmaznak. A szárakat csak egy két hónapos időszakban, nagyjából május elejétől június közepéig szüretelhetjük, amikor a rebarbara elkészítése biztonságos.

A rebarbarát általában reggel szedik, ideális esetben a növény kerületét követve, és csak a 30-50 centiméter hosszú levélkéket húzva (nem vágva vagy nyírva). Hogy ne gyengítsük túlságosan a növényt, kezdetben csak az adott levélszám egyharmadát szedjük le, amelyből aztán levágjuk a leveles részt.

Bár a nyers rebarbara tartalmazza a legtöbb egészségügyi előnyt, egyes források szerint az emberre veszélyes lehet. Ezért fogyasztás előtt mindig ajánlatos a rebarbarát megfőzni, a szárakat pedig a spárgához hasonlóan tisztítsuk meg, vagyis a kemény felső héjat hámozzuk le, és ha szükséges, a keményebb rostokat leforrázás után hámozzuk le.

Ha rebarbarát főzünk, azt is fontos megemlíteni, hogy nem minden főzőedény ideális ennek a növénynek a főzésére. Különösen rozsdamentes acélból készült vagy zománcozott serpenyőket ajánlatos használni, az alumínium serpenyőket, formákat és tálcákat pedig teljes mértékben kerüljük. Ez ugyanis reakcióba lép az oxálsavval, amely átkerül a rebarbarába, és negatív hatással van az emberi szervezetre.

A rebarbara tárolása a hűtőben

Miután leszüretelted a rebarbarát, levágtad a leveles részét és eltávolítottad a növény keményebb héját, itt az ideje, hogy feldolgozd a szárakat az éppen aktuális recept szerint. Természetesen maradhat még rebarbara. Ebben az esetben azokat a szárakat, amelyeknek nem találsz felhasználási módot, a hűtőben tárolhatod 1-2 hétig. 1 °C-os hőmérsékleten és 90%-os páratartalom mellett akár 3 hétig is eláll a hűtőben.

Fagyasztott rebarbara

Hogyan készítsük el a rebarbarát, ha gyorsan szeretnénk a fagyasztóban tárolni? Egyszerűen vágja a meghámozott szárakat igényei szerint több centiméteres darabokra, tegye őket egy előkészített élelmiszertároló zacskóba, és tárolja a fagyasztóban.

Ha azonban nem szeretné, hogy az egyes darabok nagy masszává tapadjanak össze, egyszerűen terítse a feldarabolt rebarbarát egy rétegben az előkészített tálcára, és fagyassza le úgy, ahogy van, két órán keresztül. Csak ezután tegye a rebarbarát egy zacskóba, és tegye a fagyasztóba, ami biztosítja, hogy az egyes darabokat könnyebb lesz kivenni a következő alkalommal, amikor felhasználja őket.

A rebarbarát fagyasztás előtt rövid ideig blansírozhatja is. Először forraljon fel egy nagy mennyiségű vizet, és ízesítse cukorral vagy esetleg citromlével. Ezután tegyél bele egy kis mennyiségű rebarbarát, hagyd főni körülbelül egy percig, majd egy előkészített tál hideg vízben (ideális esetben jégkockákkal) gyorsan hűtsd le. Ezután csak tedd a rebarbarát a fagyasztóba az előkészített zacskókban.

Főtt rebarbara

Ha a rebarbara – így a hivatalos neve ennek a kifejezetten savanykás ízű növénynek – feldolgozásáról van szó, köztudott, hogy a rebarbara remekül tartósítható. Mivel a rebarbara hosszabb ideig eltartható, és később ízletes pudingos pite vagy túró készíthető belőle, a rebarbara tartósításának ez a módja sok termelő körében népszerű.

Hogyan kell elkészíteni a tartósított rebarbarát? Először hámozzuk meg a szárakat, vágjuk fel igény szerint kisebb-nagyobb darabokra, és tegyük tiszta üvegekbe. Ezután öntse rá a forró édes főzetet, hogy ízletes rebarbarakompótot kapjon. 1,5 kilogramm rebarbarához körülbelül 1 liter vízre, 500 gramm cukorra és 1 citromra lesz szükségünk, a levének egy részét és a héjának egy részét felhasználva.

Hogy még érdekesebbé tegye a dolgot, narancshéjat, fahéjat, csillagánizst, gyömbérdarabkákat vagy szegfűszeget is adhat a recepthez, de ne feledje, hogy a főzés után minden fűszert távolítson el. Ezután az üvegeket elzárjuk, és a rebarbarakompótot 85 °C-on kb. 25 percig tartósítjuk. A tartósított rebarbara mellett néha erjesztett rebarbarát is készítenek.

Receptek rebarbarával

Akár sikerült saját rebarbarát termesztenie, akár a piacon vásárolta ezt az ízletes növényt, most biztosan azon gondolkodik, hogy mit készíthet ebből az alapanyagból, és milyen recepteket tud a rebarbara a legjobban feldobni jellegzetes ízével. Napjainkban az egyik legnépszerűbbek a rebarbarás desszertek, köztük a finom sütemények és torták, de a növénynek számos más felhasználási módja is van.

Rebarbara lekvár

Ha sajnálod, hogy a rebarbarát csak májusban és júniusban szüretelnek, és a hosszú téli hónapokban is szeretnéd élvezni az ízét, nincs is egyszerűbb, mint rebarbaradzsemet készíteni. Az élvezethez a következő hozzávalókra lesz szüksége:

  • 1 kilogramm rebarbara,
  • 600-1000 gramm zselés cukor ízlés szerint,
  • egy citrom leve,
  • narancs vagy szükség esetén méz.

Csak hámozzuk meg a szárakat, vágjuk apró (kb. 2 centiméteres) darabokra, és tegyük egy nagy edénybe a zselésítő cukorral együtt. Csepegtessük meg citromlével, és ízlés szerint adjunk hozzá narancsot vagy esetleg egy kis mézet. Lassan melegítsük fel a keveréket, és jól keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik.

Ha a hozzávalókat felforralta, célszerű a lekvárt felforralni, és addig hagyni, amíg a megfelelő állagot el nem éri. A főzés során mindenképpen keverjük meg a lekvárt, fokozatosan gyűjtsük össze a felszínen megjelenő habot és bevonatot.

Ha a lekvár elérte a kívánt állagot és ízt, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kb. 15 percig hűlni. Ezután egy merőkanál segítségével öntsük az előkészített üvegekbe, zárjuk le a fedeleket, fordítsuk fejjel lefelé, és hagyjuk állni, amíg a rebarbaradzsem kihűl.

Sült rebarbara fagylalttal

Bár a legtöbb kertész elsősorban ízletes piték alapanyagaként használja a rebarbarát, ez a zöldség más érdekes receptek elkészítésére is alkalmas. Az egyik ilyen a sült rebarbara, amely vaníliafagylalttal nagyszerű ízű. Ennek a finomságnak az elkészítéséhez a következőkre van szükség:

  • 800 gramm rebarbara,
  • 200-250 gramm cukor (búzadara vagy nádcukor),
  • 1-2 narancs (leve és reszelt héja),
  • 20 gramm vaj,
  • vaníliafagylalt.

Először is melegítsük fel a sütőt 200 °C-ra. Tisztítsuk meg az előkészített rebarbarát, vágjuk 5-8 cm hosszú darabokra vagy szeletekre, és tegyük egy tepsibe. Ezután szórjuk meg a rebarbarát cukorral, adjuk hozzá egy vagy két narancs héját és levét (ízlés szerint), és keverjük össze mindent alaposan. Hagyjuk egy kicsit állni a keveréket, majd fedjük le egy fedővel vagy esetleg sütőpapírral, és tegyük a sütőbe.

Süssük a rebarbarát puhára, ami körülbelül 30-40 percig tart. Közvetlenül a sütési idő vége előtt azonban ne felejtsük el belekeverni a vajat, ami gyönyörűen megpuhítja a keveréket. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk a rebarbarát kissé kihűlni, és még forrón tálaljuk vaníliafagylalttal (vagy mással), és ha szeretnénk, friss gyümölcsökkel.

Bögre torta rebarbarával

Ha olyan desszertre vágyik, amelynek elkészítése nem túl bonyolult, próbálja ki a rebarbarás bögrés süteményt. Sokféleképpen elkészíthetik a kertészek, a bögrés torta az egyik legegyszerűbb recept. Az elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • 2 csésze apróra vágott rebarbara,
  • 2 csésze félig durva liszt,
  • 1 csésze búzadara cukor,
  • 1 sütőpor,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 1 csésze tej,
  • 0,5 csésze olaj,
  • 2 tojás,
  • reszelt citromhéj.

Először hámozzuk meg a rebarbarát, mossuk meg alaposan, és vágjuk apró kockákra. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a sütőport. Keverjünk össze mindent alaposan, majd adjuk hozzá a tejet, az olajat és a tojásokat, és keverjük össze újra alaposan. Végül adjuk hozzá a tésztához az apróra vágott rebarbarát.

Az így kapott keveréket öntsük az előkészített (vajjal kikent és lisztezett) batyuformába, és tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük a batyut kb. 45-55 percig, amíg a tészta nem ragad a nyársra. A sütőből kivéve hagyjuk a kész tésztát kissé pihenni, majd egy előkészített tányérra vagy tálcára borítjuk, és ha teljesen kihűlt, megszórhatjuk a batyutortát cukorral, és tálalhatjuk.

Rebarbara crumble

A rebarbara másik népszerű desszertje a crumble, amely még melegen is remek ízű, és remek desszert a délutáni kávé mellé. Ha te is szeretnél otthon crumble-t készíteni, a következő hozzávalókra lesz szükséged:

  • 200 gramm rebarbara,
  • 150 gramm eper,
  • 50 gramm sima liszt,
  • 50 gramm zabpehelyliszt,
  • 100 gramm porcukor,
  • 80 gramm vaj,
  • 4 evőkanál nádcukor.

Először hámozzuk meg, mossuk meg és vágjuk kisebb darabokra a rebarbarát. Tegyük az előkészített tepsibe a nádcukorral együtt, és jól keverjük össze, hogy a rebarbara bevonja. Ezután mossuk meg az epret, vágjuk le a szárát, vágjuk negyedekre, és adjuk az előkészített rebarbaraszárhoz a tepsiben.

A vajat kissé felmelegítjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután keverjük bele a lisztet, a zabot és a porcukrot, dolgozzuk össze a hozzávalókat morzsává, majd szórjuk a rebarbarára és az eperre (ideális esetben úgy, hogy a hézagokba is kerüljön, de keverés nélkül). Az így kapott keveréket 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25-30 percig sütjük, amíg a morzsa aranyszínű lesz, a rebarbara pedig megpuhul.

Rebarbara ital

A rebarbarából ráadásul finom házi limonádé is készíthető, ami remek frissítő a nyár első napjaiban. Ahhoz, hogy kipróbáld ezt a receptet, szükséged lesz rá:

  • 250-300 gramm rebarbara,
  • 500 milliliter víz,
  • bodzaviráglé,
  • citromlé,
  • jégkockák,
  • egy mentalevél a díszítéshez.

Először hámozzuk meg a rebarbarát, gondosan tisztítsuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. Tegyük az előkészített turmixgépbe a víz felével, turmixoljuk simára, szűrjük át egy szitán, és töltsük fel a maradék vízzel. Az ízesítéshez használjon citromlevet és bodzaszörpöt tetszés szerinti mennyiségben. Hűtjük be körülbelül egy órára, tálalás előtt rázzuk fel jégkockákkal és mentalevelekkel.