Szokatlan fát keres a kertjébe, amely remekül feldobja otthonát? Akkor talán tetszeni fog a kutyafa, amely egy lomblevelű cserje vagy fa, amely főként melegebb régióiban található. Elmondjuk, hogy mire használható a kutyafa, hogyan néznek ki a termései, és milyen egészségügyi előnyöket tartalmaznak.
Mi az a közönséges velő?
A közönséges velő (Cornus mas), amelyet tavaszi kutyafa vagy kutyafa néven is ismerhetsz, a kutyafa családba tartozó lombhullató fa. A nemzetség nagyon változatos, mivel a cédrus, a kutyafa, a kutyafa és a kutyafa nemzetségek összevonásával jött létre. Jelenleg tíz külön alnemzetségből áll, amelyek között fák, cserjék és fűszernövények is vannak, a közönséges, megnagyobbodott fellevelek nélküli közönséges velő a Cornus alnemzetségbe tartozik.
Hogy néz ki a közönséges?
A kutyafa egy bomló cserje vagy fa, amely akár 7 méter magasra is megnőhet. Ha a fa a választott élőhelyén jól fejlődik, a törzse a talajon akár 25 centiméter széles is lehet, és jól szolgálhat például sövény alapjául. A kutyafa fája nagyon kemény, és a sötétbarna kéreg fokozatosan, vékony, lapos pikkelyekben hámlik le.
Akár bokorként, akár faként neveled, mindenképpen érdekesebbé teheted vele a kertedet. Levelei barátságos, elliptikus, tojásdad vagy lándzsa alakúak. Míg az elülső oldalukon mélyzöldek és fényesek, addig a hátoldalukon általában világosabb színűek. A levéllemezt mindkét oldalon kétkaréjos szőrök borítják, és a levél alsó oldalán is találhatók tincsek.
Míg egyes kutyafajok feltűnően megnagyobbodott felleveleikről ismertek, a kutyafa az orvosi kutyafával együtt azon fák csoportjába tartozik, amelyeknél ezek a fellevelek nem túl kifejezettek. Mélyzöld levelei mellett a kutyabenge virágai sárgák, kétneműek, és a lombozat előtt, márciusban és áprilisban fejlődnek ki.
A virágzat körkörösen összehúzódó, rövidebb csupasz ágakon fejlődik, és általában négy sárga vagy barnászöld fellevéllel van alátámasztva. A virágszárak sűrűn szőrösek, a kehely apró fogakkal ellátott cső, a virágkoszorú pedig háromszög-lándzsás-lándzsás vagy tojásdad alakú és meglehetősen kicsi. A kutyabengének emellett termése is van, amely piros, fényes bogyó, sárgásbarna csíkozott maggal.
Hol nő a kutyafa?
Világméretű elterjedését tekintve a közönséges kutyabenge elsősorban Délkelet-Európa (melegebb részein) és Délnyugat-Ázsia flórájaként ismert. Leggyakrabban a Balkánon vagy Kis-Ázsiában fordul elő, de északra, Közép-Németországba, Közép-Moráviába, Csehországba és Észak-Szlovákiába is kiterjed. Ezenkívül Ukrajnában is nő, és a Kaukázus flórájának része.
A Cseh Köztársaságban, ahol ez a régi kultúrfa törvényes védelem alatt áll, valószínűleg nem teljesen őshonos. Termofil és szárazságkedvelő faj, amely főként köves, sekély és száraz, lúgos aljzatú talajokon nő. Megtalálható például bozótos domboldalakon vagy erdei tisztásokon, de mészkövön is.
Kutyafa: felhasználás
A kutyafákat sokféle okból termesztik. Míg egyesek díszcserjéként is nagyszerűek, másokat elsősorban ízletes gyümölcsük és kemény fájuk miatt dicsérnek a termesztők. A kutyabenge népszerű haszonfa. Mivel február végén vagy márciusban kezdi virágzását, a tiszafákkal együtt a méhek számára nyújtja az első táplálékot. Ezáltal nagyon fontos a táj ökológiája szempontjából.
Míg egyes helyeken a kutyafa eredeti, vad változatával találkozhatunk, hazánkban a termesztők elsősorban az oltott fajtákat (nagylevelű kutyafa) választják, amelyek már két évvel a kertbe ültetés után elkezdenek ízletes piros fürtöket termelni. Mivel lédúsak és számos egészségügyi előnyt tartalmaznak, elsősorban a konyhában találták meg a felhasználásukat.
Ráadásul egy kutyafa sövény a kertben elég erős sövényt hozhat létre, amely élénkzöld árnyalatokban pompázik. Régebben e fák és bokrok keményfáját például szövőcsónakok készítésére használták, magjait pedig még ma is használják kávépótló pörköléséhez. A kutyafa azonban a népi gyógyászatban is hasznát vette, ahol a kutyafa levelei, termése és kérge is hasznos.
Bár a kutyabenge levelei és ágai nem olyan feltűnően színes, mint egyes más kutyabenge-fajoké, mégis jó díszfa, különösen korai virágzásának és mélyvörös termésének köszönhetően. Ráadásul számos érdekes fajtája létezik, amelyek színben, alakban és gyümölcsméretben, de lombozatban és ágsűrűségben is különböznek, így mindenki számára van valami.
Mik azok a kutyafák?
A kutyafa termését, amely első pillantásra a csipkebogyóra hasonlít, kutyafának nevezzük. Ezek apró, élénkpiros vagy bordó színű, augusztustól októberig érő, édes-savanykás, enyhén kesernyés ízű, élénkpiros vagy bordószínű dobostermésű gyümölcsök. Szedéskor ideális, ha a kiválasztott fa vagy bokor alá egy nagy ponyvát helyezünk, és egyszerűen megrázzuk a fát. Az összes érett bokor ezután magától lehullik.
A kutyafa gyümölcseit más gyümölcsökhöz hasonlóan közvetlen fogyasztásra használják, de a konyhában még gyakrabban használják fel. Ott sokféleképpen elkészíthetők, az aszalástól a tartósításon át a szörpök, likőrök, almaborok vagy forralt borok készítéséig. Ezenkívül néha az olajbogyóhoz hasonlóan savanyítják is.
Milyen gyógyhatásai vannak a kutyafának?
A kutyafa elsősorban azért népszerű az emberek körében, mert nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. A homoktövis, a csipkebogyó és a ribizli után az egyik leggazdagabb forrása ennek a vitaminnak, amelyet a kertben termeszthetünk. Ezenkívül szénhidrátokat, gyümölcssavakat, pektineket, flavonoidokat, katechineket, antociánokat és néhány ásványi anyagot, például foszfort és káliumot is tartalmaz.
A hagyományos gyógyászatban a zsályát élethosszabbítónak tartották, és az úgynevezett „nyolc íz orvosságának” is része lett, amelyet az emberek a Kr. u. 3. század körül kezdtek el készíteni. A kínai gyógyítók szédülés, fülzúgás vagy csípő- és térdgyengeség esetén is ajánlották ezeket a gyümölcsöket. A pácolt és szárított kutyabenge nagyon népszerű volt őseink körében, segítve az immunitás erősítését a téli hónapokban.
Ráadásul a népi gyógyászatban a kökényt mindig is egyfajta csodaszerként tartották számon, amely jót tesz a gyomorproblémák és az emésztési zavarok (különösen a hasmenés) ellen. Ezenkívül ezek a bogyók állítólag segítenek a cukorbetegség, az alacsony vérnyomás, a túlzott izzadás vagy a májproblémák kezelésében. A kutyabenge leveleiből vizelethajtó és epehajtó teák készíthetők.
Kíváncsi, hogy a kutyabengének vannak-e mellékhatásai, és kiknek érdemes kerülniük az ízletes piros csonthéjas gyümölcs fogyasztását? Bár a kutyabenge gyümölcsével kapcsolatban nem írtak le mellékhatásokat vagy ellenjavallatokat, és sokan úgy vélik, hogy a kutyabenge jótékonyan hat az emberi egészségre, a gyakoribb használatáról és az esetleges adagolásról célszerű orvoshoz fordulni.
Honnan ismered fel a kutyafát?
A közönséges kutyafa (más néven tavaszi kutyafa) egy akár 7 méter magasra is megnövő, korhadó fa vagy cserje. Fája nagyon kemény, sötétbarna kérge lapos pikkelyekben hámlik le, levelei fényes, mélyzöldek, általában barátságos, elliptikus, tojásdad vagy lándzsa alakúak. Virágai sárgák és kétneműek, a virágzatot négy sárga vagy barnászöld fellevél támogatja. A kutyabenge termése vörös drupusz, sárgásbarna csíkozott maggal.
Hol nő a kutyafa?
A kutyafa a termesztők számára Délkelet-Európa, Délnyugat-Ázsia és a Kaukázus flórájaként ismert. Leggyakrabban a Balkánon vagy Kis-Ázsiában fordul elő, de Németország észak-középső részén, Közép-Morvaországban, Csehországban és Észak-Szlovákiában is elterjedt. Területünkön törvény által védett. Termofil és szárazságkedvelő faj, amelynek előfordulása elsősorban Közép- és Északnyugat-Csehországban koncentrálódik.
Milyen felhasználási módjai vannak a kutyafának?
A kutyafa népszerű kereskedelmi faj, amely korán virágzik, és tavasszal a méhek számára az első táplálékot biztosítja. Az emberek ezután főként oltványokat ültetnek a kertjeikbe, amelyek már két évvel az ültetés után ízletes piros fürtöket teremnek. Ezek bekerültek a konyhába, és például lekvárok, szörpök vagy borok készítéséhez használják fel őket. A kutyafa fáját szövőhajók készítésére használták, a magokat kávépótló pörköléséhez használták, és a fa sövény alapját vagy érdekes díszítőelemet is képezhet.
Milyen gyógyászati tulajdonságai vannak a kutyafának?
Az emberek a kutyafát elsősorban a termései miatt termesztik, amelyeket kutyafának is neveznek. Ezek nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, de ásványi anyagok és egyéb elemek széles skáláját is. A hagyományos kínai orvoslásban a gyógyítók szédülés, fülzúgás vagy lumbágó esetén adták ezeket a bogyókat. Emellett csodaszerként tekintettek rájuk gyomor- és emésztési problémák, cukorbetegség és alacsony vérnyomás, túlzott izzadás vagy májproblémák esetén. Azt is mondják, hogy erősítik az immunitást.